Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak poprawić źle zamocowaną murłatę

Aanka34

Recommended Posts

1/ Domek z poddaszem użytkowym, dach dwuspadowy, 2 "kosze". szerokość budynku 8 m, ściana kolankowa wys. 1 m.

Wg projektu od wieńca 4 słupki, w nich kotwa mocująca murłatę i trzymająca krokwie koszowe.

"Fachowcy" za aprobatą kierownika budowy wykonali 3 słupy w innych miejscach, w odległości około 1,8m od siebie. Obawiam się po czasie, ze to mało. czy jest jakiś sposób by zapewnić lepsze 'powiązanie' dachu z resztą domu?

2/ Czy jest jakiś sposób by na ścianach budynku parterowego gospodarczego z dachem jednospadowych bez murłaty z krokwiami eżącym bezpośrednio na ścianie bez wieńca zrobić opaskę lub coś co zepnie ściany bez rozbierania dachu?

czekaj czekaj, nie tak szybko,

miały być od wieńca stropowego 4 słupki w ściance kolankowej?

a kosze od wykuszów? czy od czego?

murłatę opiera się na wieńcu zamykającym śc kolankową, w tym wieńcu są kotwy, ściankę wzmacnia się słupkami - zabezpieczenie przed rozjechaniem ścianek poziomo.

nie wiem czy dobrze rozumiem twoj problem,

czy za mało? trudno powiedziec bez zrozumienia w czym rzecz.

ale przede wszystkim - kier jest od tego zeby bylo zgodnie z projektem.

ad.2. a jak duzy ten bud? jak wysokie ściany? brak wieńca to juz przegięcie lekkie, murłaty też nie ma? piekarze to robili?

najgorzej jest takie naprawki robic. jedyne co można bez rozeznania sprawy podsunąc to wzmocnienie z profili stalowych, np ceowników, albo kątowników. po obwodzie. skręcone na przestrzał, może zespawane w narożach.

ale może równie dobrze nic nie będzie potrzebne.

Miały być 4 słupki od wieńca stropowego, są 3 w innych miejscach. Zezwolił kierownik budowy. Nie ma wieńca na ścianie kolankowej ( nie było w projekcie). A kosze są od wykuszów. Kotwy są w słupkach. Nic niepokojącego się nie dzieje, od 2004r., ale ja świadoma tego faktu wolałabym poprawić coś zanim 'odfrunie' dach.

Co do budynku - parterowy pawilon. Dach jednospadowy, wysokość budynku od 2,5 do 3,5, wymiary około 18 m x 9m. Nie ma wieńca, nie ma murłaty - a budowany 'systemem gospodarczym' około 20 lat temu moze i przez piekarza. Budynek kupiłam kilka lat temu.

:o

nie wiem co napisać,

ściana kolankowa bez wieńca? to mnie przerasta.

wprawdzie 8m szer do przekrycia to nie jest dużo, ale raczej niezgodnie ze sztuką.

takie bzdury w projektach robią urzędnicy - technicy, którzy potem sami to zatwierdzają. a kierownik temu nie zaoponował i jeszcze odchudził konstrukcje.

konkluzja może być taka - jeżeli przez te 5 lat się nic nie stało (czy teraz jest stan surowy?) to i dalej się nie stanie, ew tornado i tak zerwie pokrycie i krokwie, a murłata jako jedyna pewnie pozostałaby na miejscu.

pytanie o stanie surowym wynika stąd - że jeżeli nie ma warstw dachowych - wełna, płyta gk na ruszcie, to obciążenie jest mniejsze - lżejszy dach.

do tej pory widywałem ściankę kolankową bez słupków, ale zawsze z wieńcem, ale bez wieńca?

budynek gospodarczy też mnie posadził, 18m ściana bez wieńca.

ale pewnie dalej postoi nie gorzej, chyba, że planujesz go konkretnie wykorzystywać.

ja doradzałbym ściągnąć na miejsce inż budowlanego i zaciągnięcie jego opini.