arturromarr 14.08.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Mam pytanie jakie dokumenty są wymagane przy odbiorze jeśli chodzi o szambo.Czy wystarczy atest producenta, czy musi być wpis w dzienniku kogoś z uprawnieniami czy zamiennie.Mam taki problem, że w projekcie mam szambo 10m3 i tylko metr od działki sąsiada. Ponieważ jest to ewidentny błąd, bo przepisy i dobrosąsiedzkie stosunki wymagają przynajmniej 2m to muszę zmniejszyć szambo do 8m3, takie się zmieści. Jak to by wyglądało od strony formalnej? Producent daje atest na wszystkie swoje szamba, więc chyba nie ma problemu, że daje mniejsze, geodeta wrysuje prawidłowo, czyli odległości zgodnie z prawem i stanem faktycznym, czy to problem, że w projekcie będzie inaczej czy raczej nie będzie to nikogo interesowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aawol 14.08.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 nie powinno to stanowić problemu poza częstymi wizytami asenizacji. Do szamba wystarcza dokumentacja producenta i wrysowanie w projekt. Z tego co wiem niektóre gminy sprawdzają szamba zgłoszone do użytkowania. Kilka lat temu oddawałem szambo wykonane samodzielnie - w gminie przedstawiłem atest na szczelność betonu z betoniarni, byli panowe sprawdzali prętem czy jest dno , tak jakby miało to znaczenie ( jakbym chciał to bym zrobił rozsączenie otworami w ścianach). Postukali i poszli, więej ich nie widziałem a szambo mam 3 komorowe, stosuję preparaty bakteryjne - z 3 komory używam wody do celów ogrodniczych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 14.08.2009 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Dzięki.A ma ktoś szambo 8m3, "da się z tym żyć" przy czteroosobowej rodzinie?Jakie są typowe szambiarki i jakie mniej-więcej koszty opróżniania.Dając szambo 10m3 mam dwa wyjścia albo będę za blisko sąsiada(>2m), albo zbyt blisko otworu drzwiowego (>5m), więc dlatego rozważam tą alternatywę, żeby kiedyś się nie przyczepił ktoś z nadzoru, bo słyszę tu i ówdzie że szamba zaczynają interesować różnych urzędników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 14.08.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 szambo 8m3, "da się z tym żyć" przy czteroosobowej rodzinie? da sie-mam co prawda 10m3 ale raz na miesiąc wywożą 8m3 (2+2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 14.08.2009 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Jaki to koszt u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 14.08.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 150 bo b.daleko od oczyszczalni-jak blisko to 120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 14.08.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Jeśli chodzi o zachowanie odległości to tak naprawdę znaczenie ma jedynie umiejscowienie pokrywy/komina szamba. Także możesz pewnie bez przeszkód dać szambo 10m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.08.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Słuszna uwaga. Dokładnie zapis jest taki: § 36. 1. Odległość pokryw i wylotów wentylacji ze zbiorników bezodpływowych na nieczystości ciekłe.......... 2) od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego - 2 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 14.08.2009 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 do tej pory natknąłem się na informacje gdzie było napisane o odległościach od zbiornika.Ma ktoś może link do kompletnych przepisów w tym temacie.Może faktycznie szambo mam dobrze zaprojektowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.08.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Cytat (par. 36 w całości regulujący to zagadnienie)) pochodzi z: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.(Dz. U. Nr 75, poz. 690, z 2003 r. Nr 33, poz. 270 oraz z 2004 r. Nr 109, poz. 1156) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 14.08.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 do tej pory natknąłem się na informacje gdzie było napisane o odległościach od zbiornika. Ma ktoś może link do kompletnych przepisów w tym temacie. Może faktycznie szambo mam dobrze zaprojektowane. Tu masz artykuł na ten temat w muratorze http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/wybor-dzialki-i-projektu/wymiary-dzialki,6318_20315.htm Na dole są numery z dziennika ustaw - mozesz je sobie odszukać tu: http://isap.sejm.gov.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek z ABC 21.11.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Do odbioru budynku będzie potrzebna: ATEST PZH, Deklaracja zgodności, Aprobata ITB, Co do przepisów to tu macie opisane co i jak: http://abc-szambabetonowe.pl/szamba-betonowe-przepisy-odleglosc-od-okien-sasiada-granicy-dzialki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts