Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odbiór domu a szambo

arturromarr

Recommended Posts

Mam pytanie jakie dokumenty są wymagane przy odbiorze jeśli chodzi o szambo.

Czy wystarczy atest producenta, czy musi być wpis w dzienniku kogoś z uprawnieniami czy zamiennie.

Mam taki problem, że w projekcie mam szambo 10m3 i tylko metr od działki sąsiada. Ponieważ jest to ewidentny błąd, bo przepisy i dobrosąsiedzkie stosunki wymagają przynajmniej 2m to muszę zmniejszyć szambo do 8m3, takie się zmieści. Jak to by wyglądało od strony formalnej? Producent daje atest na wszystkie swoje szamba, więc chyba nie ma problemu, że daje mniejsze, geodeta wrysuje prawidłowo, czyli odległości zgodnie z prawem i stanem faktycznym, czy to problem, że w projekcie będzie inaczej czy raczej nie będzie to nikogo interesowało?

nie powinno to stanowić problemu poza częstymi wizytami asenizacji. Do szamba wystarcza dokumentacja producenta i wrysowanie w projekt.

Z tego co wiem niektóre gminy sprawdzają szamba zgłoszone do użytkowania.

Kilka lat temu oddawałem szambo wykonane samodzielnie - w gminie przedstawiłem atest na szczelność betonu z betoniarni, byli panowe sprawdzali prętem czy jest dno :lol: :lol: :o , tak jakby miało to znaczenie ( jakbym chciał to bym zrobił rozsączenie otworami w ścianach). Postukali i poszli, więej ich nie widziałem

a szambo mam 3 komorowe, stosuję preparaty bakteryjne - z 3 komory używam wody do celów ogrodniczych...

Dzięki.

A ma ktoś szambo 8m3, "da się z tym żyć" przy czteroosobowej rodzinie?

Jakie są typowe szambiarki i jakie mniej-więcej koszty opróżniania.

Dając szambo 10m3 mam dwa wyjścia albo będę za blisko sąsiada(>2m), albo zbyt blisko otworu drzwiowego (>5m), więc dlatego rozważam tą alternatywę, żeby kiedyś się nie przyczepił ktoś z nadzoru, bo słyszę tu i ówdzie że szamba zaczynają interesować różnych urzędników.

Słuszna uwaga. Dokładnie zapis jest taki:

§ 36. 1. Odległość pokryw i wylotów wentylacji ze zbiorników bezodpływowych na nieczystości ciekłe..........

2) od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego - 2 m.

Cytat (par. 36 w całości regulujący to zagadnienie)) pochodzi z: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(Dz. U. Nr 75, poz. 690, z 2003 r. Nr 33, poz. 270 oraz z 2004 r. Nr 109, poz. 1156)

do tej pory natknąłem się na informacje gdzie było napisane o odległościach od zbiornika.

Ma ktoś może link do kompletnych przepisów w tym temacie.

Może faktycznie szambo mam dobrze zaprojektowane.

Tu masz artykuł na ten temat w muratorze

http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/wybor-dzialki-i-projektu/wymiary-dzialki,6318_20315.htm

Na dole są numery z dziennika ustaw - mozesz je sobie odszukać tu: http://isap.sejm.gov.pl/

• 7 years później...