Darob 14.08.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Właśnie zakończyłem budowę i wykańczanie domu. Zbieram papiery do odbioru. I natrafiłem na punkt który mnie wkurzył niesamowicie po jaką cholerę potrzebne jest mi "deweloperowi" i jednioczśnie "właścicielowi" świadectwo energetyczne budynku Dlaczego złodziejski rząd chce mi ukraść pieniądze? Czy można sie od tego jakoś wymigać? I czy w przypadku posiadania juz takiego świadectwa będę mógł podać "wyceniajacego" do sądu w przypadku niezgodności jego wyopocin ze stanem faktycznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 14.08.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 A jak stwierdzisz, ze jego"wypociny" beda niezgodne ze stanem faktycznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.08.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 ten dokument jest tak samo Ci potrzebny jak każdy inny. Sprawa już stara i wałkowana na forum w momencie wprowadzenia tego przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 15.08.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Co tam do sądu. Będziesz go mógł na miejscu rozstrzelać za taką zniewagę. Mogę sięzałożyć ,że poszukasz sobie na allegro kogoś co zrobi to za 200 zł a potem będzieszkogoś sądami straszył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darob 16.08.2009 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Otóż drogi raffran'ie, dysponuje odpowiednim arkuszem który pozwala mi po wstawieniu Eo bądź Ek wyliczyć zużycie węgla, gazu ziemnego, LPG lub też energii elektrycznej (m3, kg, lub kW). Mało tego takie obliczenie i opis budynku to mogę sobie zrobić sam. Żadna filozofia w końcu sam tą chałupę sobie wybudowałem i tylko ja wiem z czego dokładnie jest zbudowana i jak!!! Tylko dlaczego jakieś socjalistyczne cwaniaczki z Brukselki i Warszawki chcą się napaść na całym narodzie wprowadzając złodziejskie przepisy i udzielając jakiś licencji na wydawanie nikomu niepotrzebnych świstków. Bo komu to jest potrzebne ?? raffran napisał: A jak stwierdzisz, ze jego"wypociny" beda niezgodne ze stanem faktycznym? Po pierwszej zimie W Łańcucie cwaniaczki chcą za ten papier 700 pln'ów!! do marcin714 za 200 zł nikogo nie będę po sądach włóczył, zbyt niska stawka. Poza tym nie uzyskałem żadnej odpowiedzi na pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 16.08.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Nie dalej jak w piatek odebralem gotowy certyfikat.Koles zrobil go na podstawie projektu i paru odpowiedzi z mojej strony na pytanie ze tak powiem "dodatkowe".Sadze wiec, ze jezeli udzielisz im dodtakowych info. zgodnych z rzeczywistoscia, ktorych beda potrzebowac to nie powinni minac sie z prawda.No chyba, ze to co zawarte w projekcie to jedno, a to co wybudowane to drugie.A sprawa czy to jest komus potrzebne i po co, to juz jest inny temat. Ode mnie tez chcieli siedem stowek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darob 17.08.2009 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 do raffran otóż mój dom ma parametry izolacyjne lepsze niz w projekcie ponieważ, w oryginale było Ytong 400 36,5 a ja mam też BK500 30 cm na kleju + styropek 12cmpoza tym żadnych większych zmian nie pamietam. Nawet stolarka ma U 1,0 zamiast 1,1, ale w sumie to drobiazg. To w sumie na czym stanęło Jężeli możesz to podaj kontakt na PW. PzdrDarob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 17.08.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 No ale te zmiany to masz chyba wprowadzone przy adaptowaniu projektu wiec w projekcie powiino byc to zmienione.Jesli nie to trzeba poinformowac goscia ktory bedzie to robil o takiej zmianie.Na PW to kliknij ikoinke z takimi literami pod tym tekstem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 17.08.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=714979702Tu masz ofertę za niecałe 200 zł i za to masz papierek i nic więcejtutaj drożej:http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=706118062a tu cena jest zalezna od kubatury domuhttp://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=706824148 Wszyscy robią w twoim rejonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 17.08.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Z tym certyfikatem, jak i z innymi rzeczami trzeba uwazac.Slyszalem,ze taki certyfikat potrafia zakwestionowac i odrzucic przy odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CATHARINA 28.11.2009 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Witam znalazłam taka interpretację tego dodatkowego dokumentu za który inwestor musi zapłacić niestety. cyt."Praktycznie konieczność posiadania świadectwa energetycznego dotyczy wyłącznie sytuacji, gdy ubiegamy się o pozwolenie na użytkowanie budynku lub składamy zawiadomienie o zakończeniu budowy. Wtedy do innych wymaganych dokumentów należy dołączyć świadectwo energetyczne." Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts