Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Świadectwo energetyczne budynku

Darob

Recommended Posts

Właśnie zakończyłem budowę i wykańczanie domu. Zbieram papiery do odbioru. I natrafiłem na punkt który mnie wkurzył niesamowicie po jaką cholerę potrzebne jest mi "deweloperowi" i jednioczśnie "właścicielowi" świadectwo energetyczne budynku :evil:

Dlaczego złodziejski rząd chce mi ukraść pieniądze? :evil:

Czy można sie od tego jakoś wymigać?

I czy w przypadku posiadania juz takiego świadectwa będę mógł podać "wyceniajacego" do sądu w przypadku niezgodności jego wyopocin ze stanem faktycznym?

Otóż drogi raffran'ie, dysponuje odpowiednim arkuszem który pozwala mi po wstawieniu Eo bądź Ek wyliczyć zużycie węgla, gazu ziemnego, LPG lub też energii elektrycznej (m3, kg, lub kW). Mało tego takie obliczenie i opis budynku to mogę sobie zrobić sam. Żadna filozofia w końcu sam tą chałupę sobie wybudowałem i tylko ja wiem z czego dokładnie jest zbudowana i jak!!! Tylko dlaczego jakieś socjalistyczne cwaniaczki z Brukselki i Warszawki chcą się napaść na całym narodzie wprowadzając złodziejskie przepisy i udzielając jakiś licencji na wydawanie nikomu niepotrzebnych świstków. Bo komu to jest potrzebne ??

raffran napisał:

A jak stwierdzisz, ze jego"wypociny" beda niezgodne ze stanem faktycznym?

Po pierwszej zimie

W Łańcucie cwaniaczki chcą za ten papier 700 pln'ów!!

do marcin714

za 200 zł nikogo nie będę po sądach włóczył, zbyt niska stawka.

Poza tym nie uzyskałem żadnej odpowiedzi na pytanie.

Nie dalej jak w piatek odebralem gotowy certyfikat.

Koles zrobil go na podstawie projektu i paru odpowiedzi z mojej strony na pytanie ze tak powiem "dodatkowe".

Sadze wiec, ze jezeli udzielisz im dodtakowych info. zgodnych z rzeczywistoscia, ktorych beda potrzebowac to nie powinni minac sie z prawda.

No chyba, ze to co zawarte w projekcie to jedno, a to co wybudowane to drugie.

A sprawa czy to jest komus potrzebne i po co, to juz jest inny temat.

Ode mnie tez chcieli siedem stowek.

do raffran otóż mój dom ma parametry izolacyjne lepsze niz w projekcie ponieważ, w oryginale było Ytong 400 36,5 a ja mam też BK500 30 cm na kleju + styropek 12cm

poza tym żadnych większych zmian nie pamietam. Nawet stolarka ma U 1,0 zamiast 1,1, ale w sumie to drobiazg.

To w sumie na czym stanęło

Jężeli możesz to podaj kontakt na PW.

Pzdr

Darob

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=714979702

Tu masz ofertę za niecałe 200 zł i za to masz papierek i nic więcej

tutaj drożej:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=706118062

a tu cena jest zalezna od kubatury domu

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=706824148

Wszyscy robią w twoim rejonie.

• 3 months później...
Witam znalazłam taka interpretację tego dodatkowego dokumentu za który inwestor musi zapłacić niestety. cyt."Praktycznie konieczność posiadania świadectwa energetycznego dotyczy wyłącznie sytuacji, gdy ubiegamy się o pozwolenie na użytkowanie budynku lub składamy zawiadomienie o zakończeniu budowy. Wtedy do innych wymaganych dokumentów należy dołączyć świadectwo energetyczne." Pozdrawiam