Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

W mieszkaniu mam zainstalowany elektryczny ogrzewacz przepływowy Stiebel Eltron DHA 12, 12 kW, włączony w instalację trójfazową, ze skokową dwuwartościową regulacją mocy: przy małym przepływie włącza się pół mocy, przy dużym – całkowita, sterowany hydraulicznie, kilku punktowy...

No, to tyle co wiem...

Problem polega na tym że od jakiegoś czasu podczas używania prysznica załącza się tylko pół mocy - jest za małe ciśnienie żeby włączyć całą moc i w efekcie pod prysznicem jest chłodna woda. Jak prysznic leży w wannie to

to wszystko jest ok, ale jak powieszę go wyżej to już nie działa.

Sprawdzałem sitka które są zainstalowane przy wlocie do ogrzewacza i nie zauważyłem osadów, są czyste. Wymieniłem też słuchawkę i wąż prysznicowy... bez efektów...

Nie mam do niego instrukcji bo był juz zainstalowany w mieszkaniu jak sie wprowadziłem więc nie wiem czy ma jakąś regulację przepływu, są tam jakieś śrubki przy wyłączniku różnicowo-ciśnieniowym ale nie wiedząc do czego służą to nie chcę kręcić...

Próbowałem znaleźć jakąś instrukcję w necie ale bez powodzenia...

Może ktoś ma większe doświadczenie w tym sprzęcie i może coś mi podpowie, w ostateczności zaniosę do serwisu...

Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam

Norbert

https://forum.murator.pl/topic/127945-elektryczny-ogrzewacz-przep%C5%82ywowy-ma%C5%82e-ci%C5%9Bnienie/

jeżeli działanie ogrzewacza zależy od tego gdzie jest słuchawka to podejrzewam że ciśnienie w sieci nawala. Sprawdź czy masz reduktor ciśnienia gdzieś przy wodomierzu, może jest gdzieś przymknięty zawór . Ogrzewacz działa dobrze skoro się załącza w konkretnym przypadku, dopiero jak sprawdzisz iinstalacje szukaj pomocy serwisu.

Przejrzyj okolice wodomierza poszukaj zaworów, ostatecznie odkręć słuchawkę prysznicową i zobacz jak działa na samym wężu. Jak działa przy pełnym otwarciu innego kranu ( wanna, zlew bez sitka).

Przejrzyj okolice wodomierza poszukaj zaworów, ostatecznie odkręć słuchawkę prysznicową i zobacz jak działa na samym wężu. Jak działa przy pełnym otwarciu innego kranu ( wanna, zlew bez sitka).

To podstawa. Bo najpierw trzeba określić czy winna jest instalacja czy podgrzewacz. Jeśli instalacja - no to podpowiedzi masz wyżej. A jesli to wina podgrzewacza to przede wszystkim trzeba sprawdzić membranę sterującą. Budowa podgrzewacza jest tak prosta, że zwykły elektryk powinien znaleźć przyczynę.

Dzięki za odpowiedzi

Ciśnienie w sieci moim zdanie jest ok bo do mieszkania dochodzi tylko zimna woda i podgrzewana jest przez ten podgrzewacz, a jak odkręcę zimną wodę to ciśnienie jest duże, dopiero po przejściu przez ogrzewacz jest małe - czyli, moim zdaniem na ogrzewaczu spada

Przy wodomierzu są tylko zawory które są odkręcona na maxa

Przy zlewozmywaku i w baterii umywalkowej i wannowej, przy odkręceniu na maxa ogrzewacz przełączy się na moc całkowitą ale jak obserwowałem to dopiero po chwili i tak mozolnie... ciśnieni jest dosyć słabe...

Dzisiaj zadzowoniłem też do serwisu i tam też zasugerowali uszkodzenie/zużycie memrany.

Naprawiałem już sporo urządzeń elektrycznych i elekronicznych (z wykształceniia elektronik) ale nie miały połączenia z wodą (no może pralka ale tam tylko sterownik):)

Macie może jakiś schemat z opisem działania takiego ogrzewacza?

Jak działa taka memrana?

Czy ją się wymienia czy reguluje/naprawia?

Czy warto żebym się sam za to zabrał czy lepiej od razu do serwisu?

Boję się że coś porozszczelniam i będzie ciekło:(

Jak zrozumiem zasadę działania i poznam budowę to naprawię:)

Z góry dzięki

Tam jest zwykły siłownik membranowy, jak miałeś automatykę, to powinieneś znać choćby z obrazków. A membranę, to kiedyś udało mi się podebrać nawet w sklepie motoryzacyjnym. Za 4 % ceny za jaką oferowano ją w serwisie. Tyle, że był to serwis Siemensa.

siłownik ma 6 śrubek, sama membrana jest uszczelką.

Jest jeszcze jedna możliwość taki ogrzewacz to nic innego jak pewien odcinek cienkiej rurki miedzianej fi 10 owinientej spiralą grzewczą gdzie przepływająca woda się ogrzewa w czasie przepływu a po pewnym czasie ta rurka zarasta kamieniem od podgrzewanej twardej wody no i nie ma takiego przepływu jak na początku użytkowania podgrzewacza wtedy trzeba odkamienić podgrzewacz lub kupić nowy
Witam!

........ czy ma jakąś regulację przepływu, są tam jakieś śrubki przy wyłączniku różnicowo-ciśnieniowym ale nie wiedząc do czego służą to nie chcę kręcić...

Norbert

Niestety to jest odp na twój problem.W starym domu miałem przepływowy podgrzewacz wody i to ja poprzez regulację śrubą zwiększałem ciśnienie.Nic nie pomagało ...kryzy na słuchawkach a nawet wew. baterii.