Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak długo trwa rękojmia dewelopera?

Anna Broc

Recommended Posts

Szeregowce zostały przekazane właścicielom 3 lata temu. Teraz dopiero wychodza niektóre niedoróbki. Ostatnio był wyciek wody ze studzienki znajdującej się w drodze a doprowadzającej wodę do domków. Znaleziono miejsce awarii i okazało się że złącze na rurach obluzowało się i woda wyciekła.

Wodociągi powiedziały,że na odcinku od tejże studzienki do domu koszty naprawy ponosi właściciel. Było to niby na wysokości mojego sąsiada ale tak naprawdę to nie wiem czy i do mnie z tej studzienki nie dochodzi woda. Z kolei u mnie w ogródku , niedaleko miejsca awarii wody, ziemia osunęła się ( zapadłam się do pół łydki przy plewieniu ogródka ) Powstała jakaś dziura w ziemi, sięga trochę pod chodnik polbrukowy, więc na dobrą sprawę trzebaby zdjąć polbruk z 7 m ścieżki prowadzącej do domu i zobaczyć co tam się dzieje.

Przypuszczenia są następujące:

1. Woda z rurociągu podmyłą mój ogródek

2. Pod ogródkiem biegną rury kanalizacyjne. Byle jakie ich położenie i nie utwardzenie ziemi wokół nich spowodowało opadnięcie ziemi.

Dom mam ubezpieczony ale nie istnieje ubezpieczenie tego typu szkód w ogrodzie, ubezpieczo od klęsk żywiołowych są tylko budynki.

Znalazłąm fachowca który chciał za zdjęcie polburuku, podsypanie i utwardzenie 7mb chodnika i ponowne ułożenie chodnika 1200 zł nie wiedząc nawet ile piachu ma tam wsypać,( powiedził, że tonę) więc oczywiście zrezygnowałam.

Czy rzeczywiście teraz ja muszę ponosic koszty za naprawę tego typu usterek? Okres gwarancyjny to tylko rok ale budynek ma byc na lata i rękojmima powinna wg mnie obejmować chociaż z 5 lat.