Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bajery z regipsu płyty kg + stelarze + halogenki

S-i-R-o

Recommended Posts

Witam,

chciałbym wykonać samodzielnie takie bajery z regipsu jak na zamieszonym foto.

Nie mam żadnego doświadczenia z płytami kg i budowaniem dla nich stelarzy więć pozwalam sobie o zapytanie Was co i jak.

Chciałbym na początek w salonie wymodzić takie coś jak na zdjęciu, nie wiem jak to nazwać gzyms czy cuś.

20cm od ściany 20 od sufitu.

foto:

http://inspiracje.leroymerlin.pl/original/3566_2_P1010221.JPG

Zakupiłem więc profie (akurat trafił mi sie system norgips)

l CD 60x27

http://www.norgips.pl/img/prof1.gif

UD 30x27

http://www.norgips.pl/img/prof2.gif

i patrząc na to okiem laika zrobiłbym to tak że UD przykrecam do sciany i sufitu a z CD robie kont 90 stopni L i wkładam w CD i łapie je pchełkami.

Czy dobrze rozkminiam to czy nie ? potem docinam płyty i przykręcam spaksami do profili.

czy się mylę ? bo to samo mnie czeka przy obudowaniu rury w łazience

pozdrawiam

Przemyślałem troche temat...

W/w sposób może i dobry alepomyślałem że można by to też tak zrobić

UD do sufitu i do ściany do niego profile CD na narożniku występu dwa połączone profile UD.

Chyba prostszy sposób ? czy tak tez można to zrobić zgodnie ze sztuką ? :-)

http://sc.aplus.pl/s-i-r-o/profile.jpg

Czy takie łączenie profili UD jest dopuszczalne ?

a może istnieją inne sposoby proszę o rade.

no tak jest wiele pomyslow wiele rad ale ty wybrales najprostrza najrtansza i wedlog mnie najlepsza wiec poco ci inna skoro twoja metoda konstrukcja wzupelnosci wystarczy no hyba ze bedziesz robil wielkie to ustrojstwo to trza by dac wiecej tych profili zeby karton gips sie nie uwieszal i zeby z tego nie wyszlo cos na ksztalt luku pozdrawiam

Za dużo profili połowa nie potrzebna, w tych miejscach profil CD niepotrzebny, i jeden środkowy Ud.Na takie małe rozmiary wystarczy sam Ud, dopiero powyżej 40cm daje sie wzmocnienia. Wydaje mi sie że taki kwadrat będzie brzydki, ja daje 40cm od ściany i 15cm od sufitu oczywiście zależy jeszcze od wielkości pokoju.

Ale to jest wogóle nie potrzebne, to ma byc obudowa 20cm na 20cm wystarczą 3 ud, do ściany, sufitu i w miejscu łączenia płyt, ja tak robię i daje 100% pewności że będzie ok.

Ale profile CD dajesz ? np co 40 cm ?

Wydaje mi sie że taki kwadrat będzie brzydki, ja daje 40cm od ściany i 15cm od sufitu

Przymierzałem, fakt 40x15 wygląda lepiej niż kwadratowy.

Ktoś ma jakieś inny patent jeszcze ?

A jak zabrać sie za zabudowę geberitu ? , jakich profili użyć ? bo chyba nie tych CD i UD.

Ale to jest wogóle nie potrzebne, to ma byc obudowa 20cm na 20cm wystarczą 3 ud, do ściany, sufitu i w miejscu łączenia płyt, ja tak robię i daje 100% pewności że będzie ok.

Ale profile CD dajesz ? np co 40 cm ?

Wydaje mi sie że taki kwadrat będzie brzydki, ja daje 40cm od ściany i 15cm od sufitu

Przymierzałem, fakt 40x15 wygląda lepiej niż kwadratowy.

Ktoś ma jakieś inny patent jeszcze ?

A jak zabrać sie za zabudowę geberitu ? , jakich profili użyć ? bo chyba nie tych CD i UD.

Ja robiłem 40x15. Wygląda ok. Chociaż nie wiem czy 40x10 nie wygladal by lepiej.

Zabudowa geberitu:

• 2 months później...

A na jakiej zasadzie budować stelaż pod taką zabudowe jak na zdjęciu.

Chcielibyśmy taki prostokąt w wzdłuż przedpokoju, jak na zdjęciu:

http://www.super_remont.republika.pl/images/Super_remont_zdjecia_duze/Super_remont_sufity_duze/Super_remont_sufit_duzy_3/Super_remont_sufit_duzy_3_3.JPG

• 2 months później...
  • 2 years później...
Ostatnio ruszyłem z pracami z płytami kartonowo gipsowymi na poddaszu, niestety tak będę miał sufit że nie będzie miejsca na halogeny bo w wełnie przenież ich nie umieszczę, wiec będe musiał porobić jakieś podwieszane półki i inne bajery by zamontować halogeny.

To zamontuj ledy.

Będąc na zakupach w jakimś sklepie budowlanym klient miał podobne problemy. Chciał zamontować halogeny na poddaszu ale miał właśnie tam wełnę. Facet w sklepie powiedział żeby kupił sobie doniczki, lub jakiś podobny garnek i po zamontowaniu halogenów żeby założył na nie ogóry tą doniczkę a na to dopiero watę.