Mawram 14.08.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 witam,w projekcie mam ok 30 m3 betonu B10 i 80m3 B25 tj.:podbeton,ławy, ścianki żelbetowe (4x 25x90x310cm), stropzakładam,że przy każdym transporcie będzie prawdopodobnie pewna ilość betonu do wykorzystania.jak najlepiej wykorzystać nadmiarowy beton?; na etapie sso, gdzie sprawy POŚ, tarasów,podjazdu itp. są daleko trudne do określenia ?poproszę o pomoc w jak najlepszym zagospodarowaniu niewykorzystanego betonupzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.08.2009 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Trzeba dobrze liczyc przy zamówiniu to i nie będzie wielkich "kupek" wylanych z pompy na koniec betonowania. Da się tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 14.08.2009 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 zaszaluj sobie bunkier w ogródku i zalejesz tymc o ci zostanie A jak juz nie masz weny na bunkier toniech Ci wyleją na kupę i tyle.... kiedyś rozwalisz młotem i będzi gruz np. pod podjazd dogarażu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mawram 14.08.2009 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 oczywiście zakładam,że się nie pomylę )) jednak w kosztorysie ilośc betonu nie uwzględnia zbrojenia. ja mam 187 m fundamentu z ławą 80 cm.zbrojenia sporo. chciałem zapobiec sytuacji,w której kolejny transport zapewni ponadwymiarową ilosśc betonu. co z tym począć? koncepcje: wylanie podjazdu wykonanaie studzienki zbiorczej dolnego żródłą z odweretów pionowych wykonanie ogranieczenia pionowego zjazdu na droge gruntową wylanie podłoża pod POŚ ( z biologicznie czynnym złożem) itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mawram 14.08.2009 23:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 zaszaluj sobie bunkier w ogródku i zalejesz tymc o ci zostanie A jak juz nie masz weny na bunkier toniech Ci wyleją na kupę i tyle.... kiedyś rozwalisz młotem i będzi gruz np. pod podjazd dogarażu.. to wersja pesymistyczna, pytałem o sprawdzone sposoby na wykorzystanie nadmiaru betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 14.08.2009 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Aż tyle Ci tego betonu nie zostanie ... zreszta popytaj kierbuda i zamów tyle ile trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 15.08.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 jeszcze nie zacząłeś a już liczysz ile zostanielepiej policz każdą dziurę do zalania przed zamówieniem , a nie kieruj sie projektem z doświadczenia wiem że wszędzie gdzie wykorzystasz resztki to i tak w przyszłości bedziesz to skuwać , bo np. posadzka musi być 10cm niżej, podjazd już za wysoko podlany itd. wiec to co ci zostanie niech se betoniarnia zabierze do siebie , przynajmniej u mnie betoniarnia brała jak coś zostawało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mawram 15.08.2009 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 słyszałem,że betoniarnie nie chcą odbierać pozostałego betonu w gruszce , stąd moje pytanie.może rzeczywiście niepotrzebnie się zastanawiam ponieważ nie rozmawiałem jeszcze z dostawcąpzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.08.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 przygouj sobie jakąś płaską przestrzeń i na niej rozparceluj to co zostanie. Niezbyt grubo, coby łatwiej było rozłupać. Jak masz jakąś folię, to na nią wal. Jak nie to na ziemię. Potem pokruszysz i wykorzystasz gdzie będizesz potrzebował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 15.08.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Doskonale sie nada na podkład pod puzle na wjazd do garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaczuch 15.08.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Ja rozwiązałem problem dodatkowym budynkiem, schowek na kosiarkę, wszystko mieszczące pomieszczenie plus wiata na kolejny samochód, lub miejsce na kajaki. Bob Budowniczy zrobił wykop, wstawił zbrojenia i na razie z wylewania ław domu mam już połowę tego czegoś także zalane. Podejrzewam że z takich odpadków za które de-facto i tak zapłacę powstanie dodatkowy budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 16.08.2009 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 ja cie krece 30-40m drogi utwardzonej, to jak wy obliczacie ilość potrzebnego betonu ? chyba co niektórzy nie chodzili na lekcje matematyki mi zostało może z dwa razy po taczce , zrobiłem z tego chyba z trzy nadproża nad drzwi w piwnicy ,zalałem do szalunku i były betoniki jak lala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 16.08.2009 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 jak będę robił fundament pod garaż to chyba postawię tabliczkęPRZYJMĘ BETON Z GRUSZKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 16.08.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 słyszałem,że betoniarnie nie chcą odbierać pozostałego betonu w gruszce , stąd moje pytanie. może rzeczywiście niepotrzebnie się zastanawiam ponieważ nie rozmawiałem jeszcze z dostawcą pzdr Nie przyjmą. Przy większych ilościach np. 20m3 zamawiaj "na dowóz" czyli grucha 9 + 9 + "na dowóz". Pod koniec lania będziesz wiedział ile brakuje i domówisz 1,5 czy 2m3. Resztę wylej byle gdzie poczekaj i skuj a potem gdzieś wykorzystasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 16.08.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 witam! nie wiem jak liczycie ten beton ale podejrzewam że słabo..., chociaz jakbym słuchał budowlańców to też miałbym kilka m3 porozlewanych po działce do skucia. a że mierzyłem sam i liczyłem sam to z każdego transportu zostawało max 2, 3 taczki. przy ostatnim transporcie został 1m3 ale zapłacili za to betoniarze- był zakład, założyli się i przegrali - twierdzili że sie pomyliłem i domówili. a to co zostało to zbiłem coś na kształt drabiny i miałem formę na płyty chodnikowe, które ułożyłem jako część podłogi w blaszanym garażu... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 16.08.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Dobry wątek. Ja już jestem po wszystkich welwkach z gruszki ale zawsze był to temat newralgiczny. Na ławy beton liczyłem sam i okazało się, że zabrakło ok 2m3 -czyli bardzo dużo. Sprawa otarła się o reklamacje u dostawcy, że dostarczył mniej niż zamówiłem. Na chudziaka też sam liczyłem i zostało ok 1m3. Betoniarnie nie bardzi chcą przyjmować a jesli już to biorą za to dodatkową opłate + to co kosztuje ten metr Na strop liczył szef murarzy bo na niego ten obowiązek zwaliłem. Okazało się że zamówił ok 1m3 za mało-musieli dowieźć i dowieźli ale za tą dowózke doliczyli sobie 120zł + wartość domówionego betonu. Dlatego doskonale rozumiem temat. Murarze mówili, że możnaby zrobić sobie szalunek pod ogrodzenie lub wjazd i to co zostaje lać w ten szalunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mawram 16.08.2009 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 dzięki za odpowiedzi,przy dużej ilości betonu zamawianego na raty do poszczególnych etapów robót może sie okazać, że jednak ciężko idealnie wyliczyć m3.u mnie np. na cały dom zużyję 6 ton stali - najprawdopodobniej w kosztorysie mam to nie uwzględnione a to tworzy dużą objetość.dryga sprawa,że nie jestem w stanie poświęcić tyle czasu na placu budowy aby sprawdzić dokładną ilość betonu.chciałbym uniknąć wylewania na grunt i potem ewentualne rozkuwanie ( niepotrzebna robota) ,chyba,że do utwardzenia drogi to dobry pomysł.-bedę chciał wykonać wykończenie wjazdu na działkę przez rów -boczne ograniczenia wjazdu- studzienkę na rozdzielacz do rur sond pionowego kolektora- belki 4 m wykorzystane pod lekki taras drewniany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 16.08.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Tylko te belki co będziesz wylewał to już w tym miejscu gdzie będą docelowo leżały bo taka belka, a rozumiem, że będzie zazbrojona, swoje waży i ręcznie jej nie przetransportujesz. U mnie raz wylali źle wieniec o długości ok 3,2 metra. Jak go usuwali to poprostu zwalili go na dół i potem tak leżał jakiś czas. Dopiero niedawno jak miałem koparke na budowie to ten wieniec przewiozłą w miejsce gdzie będzie taras - tam ten wieniec/belke zakopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mawram 16.08.2009 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 dobra uwaga,postaram się ułożyc belki z na obwodzie działki. jak będę wykonywał podsypkę pod taras to koparka ułoży belki na miejscu docelowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 16.08.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Jeszcze w kwestii ilości zamawianego betonu. Nie wiem jak wyliczają ci co im starcza akurat i nie jest ani za duzo ani za mało. Ja jak zamawiałem beton na chudziaka myslałem, że w tym przypadku pomylić się nie da bo wystarczy tylko wiedzieć jaka będzie powerzchnia zalewania, pomnożyć ją przez grubość i będzie ok. W chudziaku nie ma zbrojenia, które może utrudnić wyliczenia. Byłem skłonny zamówić 0,5-1m3 więcej niż mniej bo przecież na powierzchni ok 130m2 te 0,5m3 rozejdzie się po kościach. Jeszcze mnie w tym sposobie myslenia, błednym dla mnie a nie dla nich, jak się potem okazało, utwierdzali pracownicy betoniarni.Nie wiem jak u Was ale u mnie ani strop ani chudziak nie był wylewany z dokładnością co do 0,5 cm na całej powierzchni zalewania. Po prostu budowa to nie apteka. Dlatego wystarczy, że grubośc wartswy chudziaka czy stropu będzie grubsza lub cieńsza o te 0,5cm a na każdych 100m2 powierzchni wylewania zostanie nam lub zabraknie 0,5m3 betonu. Oczywiście gdyby można było ten 1m3 betonu co został przy zalewaniu chudziaka wylać tam gdzie jest już wylane to by się nie przelało ale z tego co się orientuje wylewanie nowego betonu w miejsca gdzie beton juz był wylany kilkadziesiąt minut temu jest niezgodne ze sztuką więc pogrubić się już nie da.I tak jak zamówimy za duzo i wylejemy byle gdzie to mamy kaca że te 100, 200 lub więcej zł mamy "w plecy" + w przyszłości może nam ten beton w gruncie przeszkaszać. Jak zamówimy za mało to za dowóz tego brakującego 0,5-1m3 zapłacimy jak za zboże+często opłata za pompe w czasie gdy czekamy na dowóz brakującego betonu a to oznacza też pare stówek "do tyłu". Suma sumarum podczas wylewania betonu z gruchy warto mieć jakieś sensowne miejsce gdzie się "zrzuci" ewentualną nadwyżkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts