Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton z gruchy -jak wykorzystać odpady

Mawram

Recommended Posts

nie wiem jak u was ale u mnie w okolicy betoniarnie mają swoich przedstawicieli handlowych , dzwonisz do takiego , on stawia sie na budowie , robi pomiar wykopu,szalunku do zalania ,negocjujesz z nim cenę ,ilość wyliczonego betonu bierze betoniarnia na siebie

jeśli wejdzie więcej to dowożą na swój koszt , jeśli zostanie w gruszce to biorą do siebie a ty płacisz na oko mniej .

układ jest dobry , tylko trza uważać bo betoniarnie zyskują na takich układach , gościu wylicza dla nas 20 m3 , tak naprawdę wychodzi mu 18m3 ,ale zabezpiecza sie , jak zmierzysz ile przywieźli ,niema możliwości ,

No to taki układ jak piszesz jest bezpieczny dla inwestora, tyle tylko, że każda betoniarnia będzie miała skłonność do zawyżania potrzebnych ilości, ale i tak układ dobry. U mnie tak nie ma. Handlowcy oczywiście są ale z nimi możesz tylko negocjować cene za m3. Ilość określasz ty i bierzesz to na siebie, czy zostanie czy zabraknie.

Przedstawiciela handlowego betoniarni nie było, nie słyszałem o tym.

Majster na budowie pochodził trochę z miarką i powiedział ile trzeba, zostało tyle , zeby przed garażem utwardzić, może 2 m2 na kilka cm.

Drugim razem zabrakło 1,5m3 - dziwnym trafem inna betoniarnia. liczone tak samo, a zabrakło. Bez komentarza, nie będe się spierał, bo jak udowodnić ile grucha miała w pasie?

A że betoniarnie nie przyjmują to chyba logiczne, zamrozić do jutra się nie da, a nie zawsze jest klient na ulicy obok z tabliczką "Przyjmę ... z gruchy". Pozdr.

A że betoniarnie nie przyjmują to chyba logiczne, zamrozić do jutra się nie da, a nie zawsze jest klient na ulicy obok z tabliczką "Przyjmę ... z gruchy".

Ano nie przyjmują. Czasem jeszcze życzą sobie opłate za taki zwrot, za tzw recykling. Ma to jakiś sens, bo jak napisałeś zamrozić się nie da.

U nas jak brałem beton na ławy to bez problemu można było zwrócić resztę która zostaje - oczywiście w rozsądnych ilościach. Ile zostaje oceniają na oko, jak to powiedzieli "po piórach w gruszcze" - cokolwiek to znaczy. Warunek był jeden - beton musi być zamawiany z dostawą do południa i tak żeby oni mieli w ten dzień jeszcze zamówienie na taki beton na późniejszą godzine. Poprostu to co zostaje jedzie na następną budowę.

Na strop brałem z innej betoniarni i tam już nie można było oddać - niestety przeliczyłem się jakoś ze schodami zabiegowymi (ciężko mi było je dokładnie wyliczyć) i zostało około 1m3. Mam wylany z tego "fundament" pod schody do tylnego wejścia do garażu. Byłem zaskoczony ilością betonu która została i lepszego pomysłu na szybko nie miałem.

• 2 years później...

Odświeżam temat.

Może macie jakies rozsądne pomysły na wykorzystanie nadwyżek betonu. Niektórzy pisza, że obliczaja i zamawiają tyle, że im nie zostaje, jedynie 2-3 taczki. Mi się wydaje, że te 2-3 taczki to nei jest tak mało, bo to pewnei z 0,5m3, za które nie dość, że płacimy to potem cos z tym trzeba zrobić. A co jak zostanie więcej 1-2 m3. Wylać na trawe... niby można ale potem z tą bryła betonu trzeba się bawic jak się będzie zagospodarowywało teren a to nie sa poręczne i lekkie rzeczy do przenoszenia. Najlepiej byłoby taki beton wylac gdzies gdzie sie przyda bo nie dość że nie będzie przeszkadzało to nie trzeba będzie tego nigdzie transportować.

• 1 month później...

Duża skrzynka zbita z desek na równiutkim podłożu.

Na spód folia.

Potem reszta betonu z gruszki - wyrównać i poczekać aż lekko stężeje.

Wziąć jakąś łatę, kawałek blachy czy co tam w ręce wpadnie i "powycinać" kostki/płytki.

W sam raz np na odbojówkę wokół garażu, gdzie będzie leżało drewno do kominka.

Z betonem jest tak , że zawsze cwaniaczą w betoniarni , rozlewanie rozgarnianie i potem kucie to głupota , moim najlepszym sposobem i to sprawdzonym ... czego nie macie na etapie robienia fundamentów , stropu ...... ogrodzenia frontowego .... to wykopać pod fundament płotu + parę prętów i niech sobie wlewają

Ilość betonu wyliczałem sam minus objętość stali i do tego co wyszło dokładałem pół m3. Brakło kiedy lałem ławy około taczki. Problem rozwiązałem wrzucając gruzu (akurat pod komin którego nie mam). Potem zostawało po 2 taczki które rozplanowałem przy domu w którym obecnie mieszkam.

• 2 weeks później...
wyliczenia wyliczeniami a ile Ci przywiozą w gruszczce...

Jak firma solidna to nie oszukuje. Ja mam jedną z okolic Rzeszowa i nigdy nie było problemu. Jak potrzebowałem 2,5 m3 to tyle zamówiłem i zostało dosłownie może z wiaderko. To duża firma i nie może sobie pozwolić na machloje bo plotki szybko się roznoszą.

wyliczenia wyliczeniami a ile Ci przywiozą w gruszczce i co miał do zalania szwagier pompiarza to się już nie doliczysz :)
Dokładnie - trudno zmierzyć ile tak naprawdę Ci przywieźli. Wiaderko to zostaje z płukania pompy. Gruszka przyjeżdżała do nas trzy razy (ławy, strop nad piwnicą i strop nad parterem) i z pozostałości utwardziliśmy rodzicom wjazd na ich działkę (mieszkają obok).