Alka i Jaca 09.12.2003 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Mam problem. Mianowicie zaczynam budowe i chcę budować z bloczków z betonu komórkowego i zastanawiam się co będzie lepsze na zaprawę czy na klej.oraz strona ekonomiczno-finansowa też mnie interesuje .Bardzo proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 11.12.2003 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 To zależy co się dla Was liczy.Klej ma kilka zalet - mniej wody w ścianach więc szybciej można robić kolejne etapy, jak bloczki sa dokładne to całkiem szybko to idzie i przy ścianie jednowarstwowej nie ma problemu strat ciepła.Jak ściana dwuwarstwowa to generalnie zaprawa nie przeszkadza. Zaprawa pozwala ukryć różnice w wymiarach bloczków oraz braki ekipy, chociaz te zawsze mogą wyjsć. Ja zrobilem bloczki 24cm na P-W (tylko spoina pozioma) na klej i na razie wydaje mi się że to byla dobra decyzja. Jeśli zaprawa to piasek cement ciągle trzeba dostarczać przy kleju tylko woda ale szczerze mowiąc nie wiem jak to wygląda z kosztami bo ja klej dostawałem gratyis do każdej palety bloczków i starcza więc trzeba to sobie policzyć. Pozdrawiam Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariof 11.12.2003 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Witam Ja kleiłem z dobrych bloczków (równych) Fachowcy zrobili mi to bardzo pożądnie spoinki 1mm, kleju zostalo jeszcze do wyklejenia garażu (na 2 samochody). Garaż robiłem też z bet kom ale tańszego, przerażająca jakość, zdecydowanie nie polecam. Garaż wygląda jak po wojnie. Na budowie pożądek, prądu mi 500W zużyli (aż mi było głupio się z sąsiadem rozliczać ) (w porównaniu z betoniarką to cud) no i szybciutko D33 do poz parteru w 3 dni postawili we trójkę. Polecam klej i ściana jednowarstwowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 11.12.2003 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 ściana jednowarstwowa ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 12.12.2003 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 Generalnie jeśli chcesz na klei to musisz mieć dobre jakościowo (trzymające wymiary) bloczki. Ja mam na klei, ale z boczków średniej jakości i poszło kleju dwa razy tyle ile powinno. Gdybym mial budować jeszcze raz to albo mając te bloczki które mam to na zaprawę, albo postarałbym się o lepsze bloczki i wtedy na kleipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariof 12.12.2003 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 ściana jednowarstwowa? Z ceramiki np 44cm a z betonu komórkowego np. 36cm Zrobina na klej bez ocieplenia. Mam nadzieję ze bedzie ciepło. Podobno takie ściany dobrze oddychają. Nie chciałem mieszkać w termosie wiec wybrałem ściane jednowarstwową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 12.12.2003 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 W kwestii formalnej: Lepiej się rozmawia w sposób zgodny z zasadami polskiej gramatyki i ortografii, był już "beton komurkowy", teraz zaś jest "pożądnie" itd.Warto pilnować tych spraw ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariof 12.12.2003 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 Prosze tego nie traktowac zlosliwie prosze sprawdzic czy p.Miodek nie ma forum nt. ortografjiiii Czepianie sie nie ma sensu, na forum rozmawiamy nt spraw budowlanych, zgodze sie ze lepij pisac poprawnie ale jak sie pisze 1000 znakow na sekunde, bo czas plynie a spac sie chce to ortografia zostaje troche w tyle.. Rzegnam czóle Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 12.12.2003 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 My zamierzamy budowac z BK sciane DW 24 + 12 styropianu i uwazamy ze tak bedzie dobrze co do zarawy czy kleiu to jeszcze nie wiadomo. a z ortografia to niektorzy maja poprostu klopoty i nie robia tego zlosliwie wiem bo sama mam Pozdrawiam Aga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.12.2003 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 24 = 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariof 12.12.2003 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 Jakze styropianem to wydaje mi sie ze klej jest troche bez sensu. Klei sie na cienkie spoiny zeby uniknac mostkow termicznych a jak sie bedzie docieplac to klejenie nie ma sensu bo styropian badz welna dociepli spoiny.Łatwiej tez znaleźć fachowców do murowania niz do klejenia bo nie potrzeba "specjalistycznego" sprzetu. Ale za to betoniarka ci pohalasuje PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariof 13.12.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2003 JerzyB FORUMOWICZ to brzmi dumnie (min. 100) Dołączył: 18 Sie 2002 Posty: 157 Skąd: Poznań Wysłany : 12 Gru 2003 20:49 Temat postu : -------------------------------------------------------------------------------- W kwestii formalnej: Lepiej się rozmawia w sposób zgodny z zasadami polskiej gramatyki i ortografii, był już "beton komurkowy", teraz zaś jest "pożądnie" itd. Warto pilnować tych spraw ! witam znalazłem dobre miejsce dla Ciebie fajnie piszą http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=10418&highlight=grupa+wielkopolska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 13.12.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2003 Ja budowałem z BK 36 cm na klej. Po pierwszej zimie mój bliźniak stwierdził, że mu zimno było i trzeba docieplić budynek 10 cm styropianu! Zimno mu było, bo budynek był nie tynkowany z zewnątrz (wiatr hulał przez nie wypełnione klejem szczeliny pionowe między bloczkami), bez podbitek (wiatr hulał prosto w niezbyt dobrze wykonane ocieplenie) i z 15 cm wełny w dachu. Sąsiad jak pomyślał, tak zrobił. Teraz jest zadowolony i mówi, że ma ciepło jak w termosie... Taa, ale narzeka, że mu okna parują (I jak tu nie wierzyć w oddychanie BK ). Po co było stawiać ścianę z BK 36 cm? Dlaczego mnie życie pokarało i muszę budować z takim ignorantem za ścianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariof 13.12.2003 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2003 Co to był za bk? Chyba się domyslam sa takie bk co to jak zgrasz szczeliny pionowe to sie ściana krzywi i na odwrót. U mnie szczeliny poziome są całe pokryte klejem i mają wysokość 1mm a pionowe się schodzą na 0 poza tym mają pióro-wpust. Ściana jest idealna, a garaż to mam z takiego bk postawiony jak piszesz! zaglądać można do środka przez dziury. Są różne odmiany bk o różnych współczynnikach przenikania i gęstości. Napisz z czego ty masz ten dom ze tak jest zimno. Jak bk to tylko dobry i prosty a nie tani bo potem jak widac drożej wyjdzie (styropian) Ten bk ma niby oddychać przez styropian ha ha dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 13.12.2003 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2003 Mam beton komórkowy na pióro i wpust (Faelbet 500), ale spoiny pionowe nigdy się nie schodzą na 0 (jak piszesz). Zawsze jakaś szczelinka pozostaje. U mnie problem nie leży w jakości samego BK, tylko w tym, że sąsiad nie skończył budowy w zakresie mającym wpływ na ciepło w budynku (tynk zewnętrzny, podbitki), jak również ma kiepsko ocieplony dach i narzeka, że mu zimno i trzeba dom docieplić . IGNORANT!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 13.12.2003 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2003 Mam BK 36/500 Faelbet gładki na klej. Do pierwszej partii przywieźli mi klej biały dwa razy droższy od szarego. Majster zaproponował, by dowieźli szary, tańszy to nim będzie murował a biały zostanie do fugowania spoin. Tak też zostało zrobione i do następnych partii wozili już szary. Ściany po zatarciu mam gładziutkie, białe jak po tynku. Wewnątrz widać szare spoiny, ale one pójdą pod tynk w przyszłym roku. Ściany wewnętrzne, działowe z BK 12/500 na zwykła zaprawę, bo jednak dużo taniej. Jakie są plusy tego co zrobiłem: BK 36/500 może być jako jednowarstwowy i taki będzie w pierwszych latach. Ponieważ jest zrobiony na biało to tynk ze względów estetycznych nie jest niezbędny a jak po kilku zimach dojdę do wniosku, że lepiej jest docieplić to to zrobię i otynkuję, a do tej pory odsapnę finansowo. Ściany wewnętrzne będą przykryte tynkiem wiec zwykła zaprawa nie przeszkadza. Tak więc to co zrobiłem daje mi możliwości manewru i wyboru wielu opcji w zależności od potrzeb, kondycji finansowej i aktualnie panujących tendencji technicznych. A przecież człowiek tym się różni od osła że potrafi zmienić zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariof 13.12.2003 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2003 Ja budowałem z bk 36 odmiany 400 troche cieplejszy od Waszego zdaje sie 0,29, a garaż postawiłem z tańszej 500 innego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulas 14.12.2003 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2003 Czy ktoś budował z bk termorex? Jak się spisuje i czy warto z niego budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nero 29.12.2003 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 Ja budowałem z bk 36 odmiany 400 troche cieplejszy od Waszego zdaje sie 0,29, a garaż postawiłem z tańszej 500 innego producenta. Witam, jestem "Młodym" forumowiczem z Wielkopolski - na razie na etapie WZ. Licze na to ze rusze w Nowym Roku (papierologia zabiera mnostwo czasu) Zauważyłam, ze tworzycie tutaj grupie "wsparcia" Wielkopolan, stąd moje pytanie - czy mozesz polecic mi jakas hurtownie BK na terenie Wlk-ski? Pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 29.12.2003 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 Sugeruje wejść na http://betonkomorkowy.com.pl Tam znajdziesz wszystkich producentów BK w Polsce. Wyślij do najbliższych twojej budowy fabryk zapytania ofertowe o cenę wraz ze specyfikacją materiałową. Wyślij im plany. Zapytaj również o najbliższy od Ciebie skład budowlany, z którym współpracują. Zbierz kilka ofert by mieć argumenty do targowania ceny. Zimą są znaczne promocje cenowe. Możesz teraz podpisać umowę i ewentualnie wpłacić pieniądze z terminem realizacji np. za pół roku. Życzę sukcesów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts