Jasiu 05.01.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Po przejrzeniu powyższych postów pewnie narażę się na krytykę ale ja mam zamiar zastosować BK 24 na klej i później na to 10 lub 12 styropian. Podyktowane jest to oczywiście kasą a raczej jej brakiem. Myślę, że klejowa wyjdzie taniej.... Ja bym nie liczył na jakieś specjalne oszczędności. Koszt ściany "klejonej" i na normalną zaprawę jest bardzo podobny. Róznica to zaledwie kilkaset zł. Co do ciepłochronności to przy technologi wielowarstwowej rodzaj spoiny nie ma większego znaczenia. Wytrzymałość spoin klejonych jest lepsza od murowanych, ale to też nie jest istotne - jak już pisali przedmówcy ważniejsze jest przewiązanie bloczków. IMHO nie ma jednoznacznych i mocnych argumentów za klejeniem czy murowanim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.01.2004 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Zdecydowanie polecam zaprawy ciepłochronne. Grubość spoiny nie ma znaczenia, dlatego murowanie jest bardzo proste ( zaprawy na bazie perlitu mają lepszą izolacyjność od samego gazobetonu). Zaprawą termoizolacyjną możemy od razu w czasie murowania uzupełniać wykruszenia w bloczkach - jakże częste.Dostępne są w 25 kg workach, łatwiej się mieszają i rozprowadzają od klejów a z pewnością nie są od nich droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 05.01.2004 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Co do ciepłochronności to przy technologi wielowarstwowej rodzaj spoiny nie ma większego znaczenia. Tak Jasiu wiem, ale niestety nie potrafię dzisiaj powiedzieć czy na ocieplenie będzie mnie stać w trakcie budowy czy np. po 3-4 sezonach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 05.01.2004 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Ja osobiście się zdecydowałem (pani architekt podpowiedziała) tak : BK 36/500 Faelbet na zaprawę cem- wap. + styropian (nie wiem czy 10 czy 2x5 na zakładkę), i tynk akrylowy. Ściany mam a w lato jadę dalej . Założyłem sobie, że tynki zrobię odrazu, bo jak odłożę na sezon lub dwa to .... ....zawsze się znajdzie inny wydatek I co może być ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konzad 06.01.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 A co z wilgocią z wnętrza budynku? Może lepiej zastosuj wełnę - drożej ale bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 06.01.2004 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 A co ma piernik do wiatraka ? Ja mam styropian i jakbym nie podlewał kwiatów co drugi dzień to by mi wszystkie uschły - wilgotnośc nie zależy od materiałów z jakich wykonane są ściany tylko od wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 06.01.2004 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Osobiście mi się wydaje tak samo, dlatego w każdym pomieszczeniu mam wentylację . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konzad 08.01.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Wydaje mi sie, że w tym przypadku piernik z wiatrakiem ma jednak cos współnego. Oczywiście że można zastosowac wentylacje w każdym pomieszczeniu, a jeszce lepiej rekuperator i już mamy po problemie z wilgocią. Jednak ja nie rozumiem sensu budowania z betonu komórkowego i ocieplania go styropianem bo mimo wszystko przy mniej sprawnej wentylacji wilgoc zgromadzi sie własnie w betonie komórkowym (nie "przejdzie" przez styropian) obniżając jego wytrzymałość i właściwości ciwepłochronne. Może w takim przypadku warstwę konstrukcyjną zbudowac z mniej nasiąkliwego materiału? To moje subiektywne zdanie. Oczywiście że wilgoc z wnętrza jest odprowadzana głownie przez wentylację ale trzeba też pomyślec o sytuacjach ekstremalnych - ja nie chciałbym mieszkać w domu w którym ściany byłyby zawilgocone. Moze to wynika generalnie z mojego braku zaufania do styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 08.01.2004 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Już to kiedyś na tym forum dokładnie wałkowaliśmy. Mam wyliczenia dla ściany jednowarstwowej i dwuwarstwowej, z których wynika w sposób obiektywny, że ściana ocieplona styropianem jest mniej podatna na zawilgocenie niż ściana jednowarstwowa. Krążące mity o grzybach w ocieplonych domach dotyczą szczególnych przypadków kiedy ocieplano wilgotne ściany, źle wentylowanych domów, za pomocą za cienkiej warstwy ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 08.01.2004 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 A co ma piernik do wiatraka ? To, że jest z mąki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 08.01.2004 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 No tak.... na to nie wpadłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 08.01.2004 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 A może Redakcja zajęłaby się tematem przenikania wilgoci przez ścianę z BK. Widzę, że stereotypy zakorzenione są w narodzie tak głęboko, że temat oddychania ścian wraca, co pół roku na łamy tego forum. Wiem, że zajęcie jasnego stanowiska oznacza opowiedzenie się za styropianem, ale myślę, że czytelnicy winni znać „naukowa prawdę”, nie tylko stanowiska odpowiednich lobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 08.01.2004 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Jestem za. Ciekawe co na to nauka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 08.01.2004 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 ... dlatego w każdym pomieszczeniu mam wentylację Szymeq czy mozesz cos blizej napisac jak rozwiazales to technicznie?czy to naprawde mozliwe aby miec w kazdym pomieszczeniu wentylacje?...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 08.01.2004 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Moj domek jest prosty w kształcie litery L, mam dwa kominy. Na parterze "wokoło komina" mam salon i kuchnię, na poddaszu dwa pokoje. Komin ten ma 2 kanały spalinowe i 4 wentylacyjne. Drugi komin -na parterze jest łazienka i kotłownia z pralnią, na poddaszu łazienka. Komin ma 1 kanał spalinowy i 3 wentylacyjne. Na parterze i na poddaszu w pionie są dwa pokoje- w ścianie wstawiłem zwykłą rurę kanalizacyjną szarą fi 100. Tak samo zrobiłem z innymi pomieszczeniami które mają wspólną scianę:spiżarka pod schodami+szafo-garderoba w przedpokoju. Garaż ma w podobnie w ścianie rurę, która wychodzi w ścianie ogniowej ponad dachem (bliźniak). Pokój rekraacyjny nad garażem ma oddzielną swoją "rurkę". Z dachu mi te rurki nie wystają ponieważ są doprowadzone od wew do gąsiorów, a gąsiory mam na "dystansach" jakieś 3 cm nad dachem. Oczywiście kotłownia i garaż mają zetki na zew. Można tak zrobić z każdym pomieszczeniem na etapie stawiania ścian. Taki sposób mi podpowiedział majster, sam sobie kiedyś w swoim domu tak zrobił i jest zadowolony do dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 09.01.2004 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 A może Redakcja zajęłaby się tematem przenikania wilgoci przez ścianę z BK. Widzę, że stereotypy zakorzenione są w narodzie tak głęboko, że temat oddychania ścian wraca, co pół roku na łamy tego forum. Wiem, że zajęcie jasnego stanowiska oznacza opowiedzenie się za styropianem, ale myślę, że czytelnicy winni znać „naukowa prawdę”, nie tylko stanowiska odpowiednich lobby. Właśnie interesuje mnie też ten temat. Stoję przed wyborem porotherm czy BK. Z tego co wyczytałem w materiałach to przy tej samej technologii ocieplania i grubości ściany BK jest cieplejszy. A co z tą wilgocią ???? Pozdr. DF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 09.01.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 o jaką wilgoć pytasz- ewentualna z gruntu. To przecież istnieja preparaty i materiały izolacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 09.01.2004 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 o jaką wilgoć pytasz- ewentualna z gruntu. To przecież istnieja preparaty i materiały izolacyjne. Chodzi mi o tzw. "oddychanie ścian"........ Co lepiej "oddycha"...? DF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 09.01.2004 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 moje zdanie jest takie, że jeśli ociepla się , szczególnie styropianem to nie ma znaczenia z czego budujesz bo dyfuzja przez ściany bedzie minimalna. Ważna bedzie wentylacja kominowa i okienna. Wełna też nie ma najlepszej dyfuzji. Styropian około 4% wełna 14% co w skali całkowitego usuwania pary wodnej stanowi niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 09.01.2004 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 ... Na parterze i na poddaszu w pionie są dwa pokoje- w ścianie wstawiłem zwykłą rurę kanalizacyjną szarą fi 100. Tak samo zrobiłem z innymi pomieszczeniami ... dzieki za szczegolowy opis...glownie interesowaly mnie te pokoje na poddaszu, jak to rozwiazales. U mnie to wlasnie w nich nie ma wentylacji...zastanawiam sie tylko czy masz tam odpowiedni "ciag" - bo ta rura do kalenicy, pod gasior jest krotka, ale skoro nie narzekasz to chyba jest OK...czy taka ilosc otworow wentylacyjnych nie miala wplywu na utrate ciepla?...ale najwazniejsze ze nic ci sie nie wykrapla na oknach...tak nawiasem mowiac ja mam 4 kominy...ale wentylacji nie mam wszedzie...na wkladanie rury w sciane jest juz chyba za pozno...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts