Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POdbitka a ugieta krokwia - jak poradzic soebie

agent-poznan

Recommended Posts

Witam...

Jestem na etapie wykonywania podbitki na dachu dwuspadowym.

Mam pytanie do was jak poradzic sobie z ugieta krokwia okapowa. (ugiela sie poniewaz nie zastosowalem jetki aby wroble nie robily mi plackow.

Teraz jak na to patrze to widac lekkie ugiecie - a jak przyjdzie podbitka ? jak to bedzie wygladac ? Moze cos podlozyc by wyrownac plaszczyzne. - prosze o rady.

Pozdro Tommy

mi się wygięła belka podtryzmująca krokwie nad gankiem... duża rozpiętość od punktów podparcia (mieczy) - jakieś 4m. Po konsultacji z cieślami-stolarzami-sprzedawcami drewna dałem w to miejsce belkę klejoną. I jakoś wisi.

UGiecie widac golym okiem - ale nie jest to jakies masakryczne ugiecie.

Wszedzie (na calym domu ) mam zastosowane jetki - jedynie dwie skrajne krokwie nie maja jetek - aby ptaki tam nie siadaly i nie klakaly :) - mam za to zastosowane belki (nie znam fachowej nazwy) w narozniku nad jetka a krokwia ktora obejmuje dwie wystajace krokwie poza mur oraz dwie krokwie z jetkami wewnatrz domu.

deski mam zamiar klasc prostopadle do muru

Jak to widzicie ? W przyszly tydzien postaram sie wkleic foto

UGiecie widac golym okiem - ale nie jest to jakies masakryczne ugiecie.

Wszedzie (na calym domu ) mam zastosowane jetki - jedynie dwie skrajne krokwie nie maja jetek - aby ptaki tam nie siadaly i nie klakaly :) - mam za to zastosowane belki (nie znam fachowej nazwy) w narozniku nad jetka a krokwia ktora obejmuje dwie wystajace krokwie poza mur oraz dwie krokwie z jetkami wewnatrz domu.

deski mam zamiar klasc prostopadle do muru

Jak to widzicie ? W przyszly tydzien postaram sie wkleic foto

A pomyślałeś zanim te jętki usunąłeś? One nie zostały tam zaprojektowane jako toaleta dla ptaszków. Widzimy to tak (sorry że wypowiadam się za wszystkich) że jętki są tam potrzebne. Jak nie jętki to coś w zamian. Bez zdjęć trudno cos doradzić.