meissel 15.08.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 witam czy ktos przerabiał ten temat i ma jakis prosty sposób by było równo ucięte? krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 15.08.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 co to jest " cyrkularka"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.08.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Chodzi o równe obcięcie opołów? Długa listwa (przynajmniej długości desek) z klockiem na końcu. szerszy koniec deski na przód, węższy opierasz o klocek i jedziesz. Przy długich deskach najlepiej we dwóch. To wersja dla speca. Ty możesz to zrobić na płycie pilśniowej, deska Ci nie ucieknie. Przybijasz do płyty listwę i klocek na końcu. Przy różnej szerokosci desek przestawiasz prowadnicę w pile. Druga strona już wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 15.08.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 co to jest " cyrkularka"? to coś takiego http://img90.imageshack.us/img90/9272/5723131024.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 15.08.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 super. dzieki juz wiem jak sie nazywa krajzegatak mowi sie na to w mojch stronach ( wybrzeze srodkowe ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 15.08.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 super. dzieki juz wiem jak sie nazywa krajzega tak mowi sie na to w mojch stronach ( wybrzeze srodkowe ) nie tylko w Twoich stronach u mnie ...tzn w górach niskopiennych skąd pochodzę .....raz tak raz tak się mówi na to urządzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 16.08.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 19.08.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 a nie dalo by sie do tego ustrojstwa jakis wiekszy stol dorobic bo ten to wyglada jak by byl do ciecia odpadow na opal i o dokladnosc w nijm nie chodzi sory ale tak to jakos mi wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.08.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 a nie dalo by sie do tego ustrojstwa jakis wiekszy stol dorobic bo ten to wyglada jak by byl do ciecia odpadow na opal i o dokladnosc w nijm nie chodzi sory ale tak to jakos mi wyglada To jest piła budowlana i ma taką dokładność jaka jest potrzebna na budowie Tak przy okazji to nie ma osłony piły i klina. Inspektcja BHP by się przyczepiła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.08.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Czkawka forumowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meissel 20.08.2009 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 witam, udało mi się poobrzynać deski (10m3) do tego celu skonstruowana została prowadnica również z desek, prowadnica miała długość około 5 metrów i była smarowana smarem towota, bardzo proste tymczasowe rozwiązanie, a i prostoliniowość cięcia znakomita krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 20.08.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 no jesli to na budowe to dokladnosc co do milimetra nie potrzebna a co do bhp w kazdej mojej pracy bylo tyle uchgybien ze ta pila to male piwo wiez mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.08.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 no jesli to na budowe to dokladnosc co do milimetra nie potrzebna a co do bhp w kazdej mojej pracy bylo tyle uchgybien ze ta pila to male piwo wiez mi Dlatego dałem LOLa. Na budowy inspekcje pracy nie powinny zaglądać by sie niepotrzebnie nie stresować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 21.08.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 eeeeeee stres jest dobry muj kolega jak go odwiedzila kierowniczka budowy to doznal szoku bo baba lazla i lazla i jak on sie obrucil to ona zniknela po chwili uslyszal tylko smiech i prosbe WYCIAGNIJ MNIE tylko juz nie powiedziala kto poprawi dziure na fundamenty zapros ty swoich na ogladanie tej krajzegi a koledzy beda mieli spokuj bo wiecj sie nie pojawia u nikogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel__ 16.03.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Chodzi o równe obcięcie opołów? Długa listwa (przynajmniej długości desek) z klockiem na końcu. szerszy koniec deski na przód, węższy opierasz o klocek i jedziesz. Przy długich deskach najlepiej we dwóch. To wersja dla speca. Ty możesz to zrobić na płycie pilśniowej, deska Ci nie ucieknie. Przybijasz do płyty listwę i klocek na końcu. Przy różnej szerokosci desek przestawiasz prowadnicę w pile. Druga strona już wiadomo. Może mi ktoś to opisać jaśniej bo nie zrozumiałem. Mam do poobżynani deski. Sporo tylko z jedenje strony, druga strona wyszła obeżnięta z tartaku. Wystarczy że do stołu krajzegi przymocuje np kątownik jako prowadnice i dam radę poobżynać deski długości 5m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.03.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) 5 metrów to sporo. Weź 5 metrową deskę, przybij wzdłuż dłuższego boku szerszą listwę wystającą do góry (od strony prowadnicy w pile), tak samo wzdłuż jednego krótszego boku (tego który wjedzie na piłę na końcu) Ustaw prowadnicę równoległą w pile tak by nie cieło ci tej deski, połóż opół na tym, na końcu za pomocą klocka lub kawałka deski ustal opól (kładziesz go szerszym do siebie, zaczynasz ciąć od węższego) mocując klocek do tej wystającej listwy np ściskiem stolarskim. Decha bedzie leżała stabilnie przez całe cięcie. Jeżeli masz ju z z jednej strony obciete równo dechy to wystraczy prowadnica ale trzeba to robić z głową (jak wszystko ) tj nie śpieszyć się, założyć klin za piłą bo decha lubi sie zakleszczyć i najlepiej dac jakis stolik na przedłużenie albo ciąć we dwóch. Edytowane 16 Marca 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.03.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Mój dziadek, cieśla robił to tak: Brał sznurek o długości większej niż deska, węgiel drzewny i dwóch pomagierów. Chłopcy trzymali sznurek napięty nad deską a dziadek szedł wzdłuż i dokładnie sznurek smarował od spodu węglem. Potem chłopcy przykładali naprężony sznurek do znaczników, każdy na swoim końcu deski a dziadek szedł wzdłuż deski i strzelał z tego sznurka w dechę żeby się węgiel odbił na powierzchni deski. Tylki trzeba naciągać prostopadle do deski. Jak długa deska to potrzeba było kilka strzałów w różnych miejscach, żeby znak był dobrze widoczny na całej długości. Potem już tylko pozostawało pilnowanie śladu podczas cięcia (pomocnicy przesuwali deskę a dziadek pilnował czy równo). Drugą stronę obcinał korzystając z prowadnicy przykręconej do blatu cyrkularki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts