Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szkło hartowane

Renia

Recommended Posts

Czy ktoś by mnie łaskawie oświecił gdzie mogłabym zamówić trójkątny kawałek szkła hartowanego (około 1 m x 1 m x ???), tak gruby, żeby można było go położyć "w powietrzu" opartego na podpórkach z kutego żelaza i chodzić po tym ?

Jak grube powinno być szkło żeby nie pękło pod ciężarem czlowieka ?

Czy musi być hartowane ?

Szkło przewidziane jest jako przedłużenie podłogi na poddaszu, obok schodów, trzeba będzie po nim przejść chcąc wejść do pokoju znajdującego się najbliżej schodów. Przez ten kawałek szkła będzie widać bieg schodów idący z parteru.

Dziękuje za link, poczytałam. Z tego co pisze Sonika to chyba za często po tych szybach nie chodzi .... a ja potrzebuję po tym chodzić bez przerwy. Ze schodów na lewo skręca się do pokoju syna, będzie się po tym non stop chodzić.

Wiem, że szklo u szklarza sie zamawia, ale wykonawcy mi mówili, że to w hucie trzeba zamawiać i kosztuje dużo.

Muszę drążyc temat, na pewno pójde do szklarza zapytać czy takowe ma możliwość przyciąć .....

Póki co może ktoś coś już wie i zechce się podzielić wiedzą ....

Najważniejsze to to, czy obciążenie wytrzyma, w drugiej kolejności cena .....

Jak potrzebowałam szkła na balustrady to dzwoniłam tutaj:

http://szklo.excellent.com.pl/

Miły Pan powiedział mi gdzie w Krakowie moge kupić odpowiednie szkło już obrobione, bo oni sprzedają całe tafle. Doradził tez jakie powinno to być szkło. Warto adzwonić i zapytać może w twoim mieście tez mają oddział, albo ktoś z twojego miasta u nich kupuje i dadzą namiary na zakład

Witam,

Jako specjalista od szkła mogę powiedzisć, że rozwiązań jest kilka.

W swoich projektach aby zmniejszyć koszty dla inwestora/wykonawcy dokonuje obliczeń, ale to ma sens przy kilkuset metrach kwadratowych (no może przy kilkudziesięciu).

Zazwyczaj na podłogi stosuje się szkło klejone z 3 warstw tak jak wspomniał Robert. Dla trójkąta o długości przyprostokątnej 1m zastosował bym jednak budowę VSG ESG 10.10.4. W takiej szybie nawet przy zbiciu wierzchniej tafli szkła dolna powinna przenieść obciążenia bez problemu. Dla większej sztywności można zastosować VSG ESG 12.12.4. Jeżeli szkło podpieramy punktowo to napewno szkło VSG ESG 12.12.4

P.S. Zakładam, że po szkle nie będą jeździły pojazdy oraz nie jest to budynek użyteczności publicznej.

Dodatkowo niezaleca się sztywnego mocowania szkła, a podparcie wykonać z wykorzystaniem dwustronnej taśmy klejącej do połączeń strukturalnych np 3M.

VSG - szyba klejona lub laminowana

ESG - szyba hartowana

Pozdrawiam, Leszek

Dla trójkąta o długości przyprostokątnej 1m zastosował bym jednak budowę VSG ESG 10.10.4. W takiej szybie nawet przy zbiciu wierzchniej tafli szkła dolna powinna przenieść obciążenia bez problemu. Dla większej sztywności można zastosować VSG ESG 12.12.4. Jeżeli szkło podpieramy punktowo to napewno szkło VSG ESG 12.12.4

Dodatkowo niezaleca się sztywnego mocowania szkła, a podparcie wykonać z wykorzystaniem dwustronnej taśmy klejącej do połączeń strukturalnych np 3M.

hmmmm... wiedziałam, że mogę liczyć na pełny profesjonalizm :D

Szkło będzie położone na ozdobnej trójkątnej "podpórce - ramce" z kutego żelaza przymocowanej do stropu poniżej poziomu podłogi o grubość tafli szkła.

Poprzez szkło, z góry patrząc, będą widoczne kute "esy-floresy". Nie wiem jak mogłabym wykorzystac tę dwustronną taśmę klejąca... chyba w tym przypadku jej nie wykorzystam ??? :roll:

No to chyba to VSC ESG 12.12.4, nieprawdaż ?

Leszku, bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź.