krajan77 15.08.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Witam: Chciałbym was zapytać ile mnie bedzie kosztować budowa małego domku na wsi Kubatura: 193 m3,Powierzchnia zabudowy: 41,50 m2,Powierzchnia użytkowa: 53,54 m2,Wymiary domu: 5,65 m x 7,80 m.Interesuje mnie ile zapłacę np.kierownika budowy, geodeta,mapki (nie chodzi mi o matriały bo to wiadomo że to tyle tu albo tam) itd. bo nie wiem czy jeszcze komuś , to mi podpowieccie.I jeszcze jedno na czym mógłbym zaoszczędzić przy budowie domku . Jak ktoś już budował to ma doświadczenie na czym można ciąć wydatki. A pytam dlatego was że chcę się zorientować ile moge wziąść kredytu.Myśle że dużo jest takich osób jak ja żeby sie zoriętować jakie są koszty bydowy małego domku na wsi i odważyć na ten krok.Z GÓRY BARDZO DZIEKUJĘ ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 krajan77WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi Tak masz po lewejs tronie. Na forum było już mieloion tematów o tym. Są dzienniki budów, gdzie masz krok po kroku często razem z wydatkami.Jeszcze zapłacisz za wieeeele rzeczy - jak z mediami ? Oszczędzać możesz robiąc sam.Cena zależy od regionu, tego ile sam umiesz zrobić, i użytych materiałów tudzież kontrukcji domu. Czyli odpowiedź jest : zlaeży. Jeśli nic nie robisz sam - załóż 2,5 - 3,0 za metr do zamieszkania (w zależności od jakości wykończeniówki) Na temat geodetów i kierbuda - masz wyszukiwarkę. Co region to inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 15.08.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Dokładnie tak jak masz wyżej napisane. Zależnie od standardu 2-3 tysięcy za metr kwadratowy.- Kierownik budowy z reguły w granicach 1% ale nie mniej jak te 2 tysiące- Mapki około 400 zł- projekt rozumiem ze masz to wydatek 3-5 tys zł - przyłącze elektryczne około 3 tys- geodeta 300-400 zł- wiercenie studni 100-200 zł z mb w głąb ziemi- podłączenie do kanalizy lub własna oczyszczalnia - 5 tys zł Reszta to już typowa budowa. Myślę, że na całość w granicach 120 tys powinno wystarczyć w zupełności. Zaoszczędzić można na płaceniu wykonawcom za robociznę. Oj tu można zaoszczędzić pod warunkiem że ma się czas i rodzinnych pomocników. Im więcej samemu tym taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts