Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej, to też jest nasz typ nr 1 chociaż jeszcze nie kupiłam projektu.

Jakie zmiany zamierzasz wprowadzić?

My chyba postawimy na centralne i piec dlatego dolna łazienka chyba stanie się kotłownią, chociaż tak naprawdę chciałam tam zrobić garderobę.

Może więc kotłownia w miejscu spiżarki ;( ???

Poza tym jestem zakochana w tym projekcie i wszystko mi sie podoba...chociaż.

W kuchni wszystko jest bardzo odsłonięte, chciałabym schować jakos lodówkę, może kawałek ścianki, sama nie wiem. Czekam na inspiracje.

Pozdrawiam

Hej!! My przede wszystkim dodaliśmy piwnice-podobno to znacznie podwyższy koszt, ale jesteśmy przekonani,ze to słuszna decyzja i nic jej już nie zmieni!! Na parterze będziemy mieli jeden duży salon połączony z kuchnią!! Też zastanawialiśmy się nad tym czy oddzielić ją czy nie,ale puki co będzie połączona-zobaczymy jak to się sprawdzi. Kuchnie powiekszyliśmy troszeczkę o pomieszczenie gospodarcze-tam wkomponuję lodówkę i niezabudowaną zmywarkę-reszta mebli jest okey-zamierzam je wykorzystać-po lekkiej przeróbce-co uwielbiam ;)).Aha-przesunełam też to węższe okno-z "jadalni" do kuchni-tak mi pasuje!!W salonie będziemy mieli tak jak w projekcie drzwi balkonowe,ale okno będzie jedno wieksze-nie tak jak przewidziano dwa małe!! No i jeszcze taras zmnieniliśmy-będzie tylko na południu,ale na całej długości domu - czyli 7 metrów na 3 metry ;)),więc dosyc spory,a pod nim jest dodatkowa piwnica-tak wymyślił mój mąż. Góra domu pozostaje praktycznie bez zmian-tylko ścianę kolankową podwyższyliśmy o 25 centymetrów. Ja jestem w tym projekcie zakochana;))...!! Tak wygląda nasz plan budynku-zmian dosyć sporo-zobaczymy jak to wszystko wyjedzie. Mam nadzieję,że forum się rozwinie - cieszę się,że się odezwałaś. Pozdrawiam!!;))

• 2 weeks później...
Witam!! Wejście do piwnicy zaprojektowaliśmy od wewnątrz-poprostu klatka schodowa będzie przedłużona aż do piwnicy-niestety kosztem salonu-będzie troszkę węższy(mały pokoik zlikwidowaliśmy) na długości około 2 metrów,ale będzie dobrze-już wiem co tam postawimy ;)). Niebawem zaczynamy-juz nie mogę się doczekać ;)). Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne pytania,no i oczywiście na ewentualne wskazówki ;)).

Dodam jeszcze,że drugie wejści do piwnicy rzeczywiście zaprojektowaliśmy z zewnątrz-będziemy je mieli pod tarasem-od strony ogrodu. Podwójne,masywne,antywłamaniowe drzwi-mam nadzieję,uchronią nas od "niemiłych niespodziewanych gości"!! Takie wejście z zewnatrz-mimo wszystko jest praktyczne i pomaga w utrzymaniu czystości w domu,tymbardziej,że jedną z piwnic chcemy w przyszłości wykorzystać jako pokój rekreacyjny-to jest takie nasze marzenie ;) - zobaczymy jak będzie!! ;)

• 1 month później...
Wstawię,jak tylko wróci do mnie projekt po zmianach,bo w tej chwili już sama nie wiem, w którym urzędzie jest...!!! Mamy problem z uzyskaniem pozwolenia na budowę - urzędy się między sobą szamotają - naszym kosztem!!...plany runęły - zaczniemy prawdopodobnie dopiero na wiosnę!!:((

• 2 weeks później...
Juz odpowiadam-niestety nie znam jeszcze aż tak dokładnych kosztów tego domu-jedna z firm(droga),która miała go budować,do stanu deweloperskiego wyceniła go na ok.250 tysięcy,my jednak mamy cichą nadzieję,że teraz,gdy mamy tańszą firmę wybudujemy i wykończymy go(trochę własnymi siłami) za kwotę około 220-230 tysięcy-wszystko zależy od materiałów...!! Jak będzie naprawdę,to już zobaczymy-teraz trudno cokolwiek powiedziec. Jeżeli tylko będę znała juz jakieś koszty,podziele się tymi informacjami jeżeli ktoś będzie miał takie życzenie. Pozdrawiam ;)

Witam wszystkich.Zaczynam w kwietniu 2010,już podpisałem umowę z firmą.Dłuuugo szukałem,aż znalazłem.Wybudują mi go za 190 tysięcy pod klucz.Nie robię żadnych zmian konstrukcyjnych ,ale nie będzie kominka ,a w kotłowni będą dwa piece - gazowy i miałowy.Zobaczymy,co z tego wyjdzie.Właściciel firmy obiecał,że w cztery miesiące się wyrobią.No ciekawe...

Witam na forum!! Jeżeli wybudują Ci ten dom za 190 tysięcy pod klucz, to ja już Ci zazdroszcze,bo ja z tego co liczyłam najskromniej potrzebuję na niego 220-230 tysięcy-bez szaleństw,ale kominek będzie z płaszczem wodnym i do tego gaz. Wycena Twojej firmy jest super,może mnie również czeka miła niespodzianka-zostanie jeszcze na nową kuchnie-hehe!!;) Oby!! Trzymam kciuki!! U mnie już praca wre,właśnie zamówiliśmy strop teriva na cały dom ;).

No tak,masz racje-piwnice podnoszą koszt budowy,choć i tak-wszyscy straszyli mnie jak straaasznie piwnica zwiekszy koszty budowy,a powiem szczerze,ze nie jest tak zle!! Bardzo chciałabym zmieścić się np.w 200-210 tysiącach,ale zdaję sobie sprawę z tego,że jest to raczej nierealne. Strop-t.z.terive przywożą nam w poniedziałek-i powiem Wam-warto dzwonić i sprawdzać ceny-dzięki temu zaoszczędziliśmy na nim około 1000 złotych. Nowe fotki wrzucę prawdopodobnie w przyszłym tygodniu.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...