Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:welcome:

I jeszce jedno, Piec Gazowy z zamknieta komorom spalania nie potrzebuje kotlowni, bo powietrze do spalania pobiera z zewnatrz a piece typu TURBO nie wymagaja klasycznego komina ani tz. kwasiaka. Piece gazowe typu TURBO nie potrzebuja tz. cugu bo turbina sama wyzuca spaliny, cos jak w samochodzie Mozna go nawet zainstalowac w mieszkaniu w Bloku w szafce kuchennej. Oczywiscie wtedy musi to byc piec o malej mocy (o ile dobrze pamietam to do 5kW). W domkach jednorodzinnych maksymalna dozwolona moc takich piecow to 24kW a taka moc wystarcza dom do pow 200m/2

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czołem chłopcy i dziewczęta:)

Tak sobie tylko z grubsza watek pociągnę ........ pom. gospodarcze nie jest bez sensu- jest po prostu małe. mam w nim piec zasypowy i zbiornik 140 litrów na wodę, a ponieważ na etapie fundamentu nie pomyślałem o przesunięciu komina bliżej kuchni to mam go tam gdzie jest projektowo, wpuszczony jednak w ścianę (wciągnięty do salonu. Przy tym rozwiązaniu prawie wchodzą tam drzwi montowane od strony sieni-jeszcze kilka centymetrów komin do salonu i macie normalne drzwi od sieni bez przestawiania komina w stronę kuchni.

Odnośnie kominka- używam od października paląc prawie cały czas-nie widzę żeby z salonu zrobił się sajgon- ściany nie są okopcone, sufity też nie, a i czyści się w miarę dobrze bez większych problemów w kilka minut.(dla leniwych polecam odkurzacze do kominków)

Ciepło z kominka rozchodzi się po całej chacie (nie mam płaszcza wodnego) Czy będzie on z płaszczem czy bez -przestaniesz palić w takim lub takim to temperatura będzie spadać- tyle że kominek zwykły o wiele tańszy:)

Mam ten domek i dziś wiem że na 100% zrobił bym wejście do gospodarczego od sieni, a w przypadku osób które nie potrzebują małego pokoju na dole w jego miejscu kotłownię z drzwiami od zewnątrz. Na pewno poszerzenie klatki schodowej do słupa i likwidacja okna tego do którego nie ma dostępu. Likwidacja wnęki tarasowej , mimo że z nią budynek wygląda lepiej i przedłużenie na szerokość uskoku w dachu tak by zasłaniał większą część ganku. Kominek bez udziwnień . To moje spostrzeżenia oczywiście :)