ewella8321 15.06.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 weejet, trzeba sobie przeczytac całe forum, tam odnajdziesz od[powiedz na Twoje pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-Wirus- 21.06.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 U mnie karton gipsy skończone Pogoda dopisuje więc ekipa wzięła się za elewacje. Jak się uda to do końca czerwca będzie zrobiona Link do galerii w podpisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agmat 23.06.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Witam. Stawiam pierwsze kroki na forum i nie wiem czy technicznie dobrze.Jednak chciałam dopytać, czy podniesienie dachu o dwie cegły (czyli mniej więcej o ile cm?) wymusiło zmiany konstrukcji dachu, aby dom nie stracił na wyglądzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-Wirus- 23.06.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 (edytowane) czyli mniej więcej o ile cm? Zależy kto z czego buduje gdyż różne rodzaje cegieł mają różne wysokości. Ja stawiałem z maxa i 2 cegły podniosły ściankę o ok. 50cm czy podniesienie dachu o dwie cegły wymusiło zmiany konstrukcji dachu, aby dom nie stracił na wyglądzie? Tutaj istnieją 2 rozwiązania które architekt adaptujący powinien poruszyć przy podniesieniu ścianki kolankowej: Rozwiązanie 1: Podczas podnoszenia ścianki kolankowej np. o 50cm należy również podnieść "czubek" "wierzchołek" dachu o tyle samo cm. Dzięki temu nie zmieni się kąt nachylenia dachu i kształt domu pozostanie taki sam. Dom będzie tylko po prostu wyższy. zdjęcie poglądowe Rozwiązanie 2: Podnosimy tylko ściankę kolankową nie ruszając "czubka dachu". Spowoduje to zmianę kąta nachylenia dachu co oznacza więcej roboty dla architekta i w zależności jakie kto ma warunki zabudowy lub miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego nie zawsze może być możliwe. zdjęcie poglądowe Obydwa rozwiązania oczywiście spowodują, że na okna dachowe będzie mniej miejsca i będą usytuowane wyżej przez co niższe osoby będą musiały np. wejść na taborecik żeby przez nie wyjrzeć Ja wybrałem 1 rozwiązanie. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez -Wirus- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agmat 23.06.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Witam. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Jesteśmy z dużych ludzi i skłaniałabym się również do pierwszej opcji. Planuję budować z belitu, więc wysokości porównywalne (chyba - muszę dokładnie sprawdzić). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka_inowroclaw 24.06.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Witam. Oto obiecane zdjęcia. Mury rosną jak na drożdżach:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka_inowroclaw 26.06.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Witam. Pytanie do tych co już mieszkają. Jakie wybraliście okna dachowe i czy jesteście z nich zadowoleni?? Proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewella8321 27.06.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 widze agmat, że ty też z Lublina ciesz mnie że jakiś ziomal w końcu - zawsze to raźniej na jakim jesteś etapie budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 28.06.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 cześć dawno mnie tu nie było, widzę, że mury pną sie do góry, szczególnie Inmark - szybka robota:) ja czekam na pozwolenie na budowę i mogę juz budować wodociąg. Tu mam pytanie, może podpowiecie. oczywiscie bede robiła rozpoznanie na rynku kozalińskim, ale: mam do położenia 60 m rury wodociągowej. rura jest tania, studzienka 1400 zł, pan hydraulikowy powiedzial 2300. i tu zonk: pan koparkowy powiedział ze wykopanie 60 m na 1,3 zajmie mu 4 dni, a plątne oczywiscie od godziny. Bo bardzo twarda ziemia z iłem jakimstam. Mam wrazenie ze koparce to troche bez roznicy czy ziemia twarda czy nie i ze mozna to wykopac w 1 dzien... Macie doswiadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 28.06.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 ewaikontra ten fachowiec chyba czuje latwa kase u Ciebie. Chce to kopac 4 dni????? U mnie jeszcze nie kladlem wody bo zastanawiam sie nad wierceniem studni. Firma kladla mi natomiast kanalizacje okolo 100 metrow (bardzo podobna robota) Koparke zalatwialem sam osobno. Koparkowy kopal 10 godzin a nastepnego dnia 4 godziny zasypywal rure i rownal teren. Razem wyszlo 14 godzin pracy razy 70zl za godzine to wyszlo razem 980zl. Tak wiec cala kanalizacja zajela firmie 1,5 dnia pracy Zalaczam zdiecie jaka to byla odleglosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 29.06.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Dzięki MAro, właśnie też mi się tak wydaje on twierdzi ze tam jest bardzo twarda ziemia. ale to jest 60 metrów do przekopania 4 dni po 8 godzin to mi sie wydaje nieprawdopodobne. będę szukać innych wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agmat 29.06.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Witaj ewella.Ja jeszcze jestem w fazie poszukiwań projektu. Skłaniam się ku z 211, ale zastanawia mnie mikroskopijny aneks kuchenny. Praktycznie nie ma tam blatów, a gdzie wstawić lodówkę? Masz jakieś podpowiedzi? Zlew przy oknie - chyba trzeba będzie po każdym jego użyciu pucować okno. Sama nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewella8321 01.07.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 agmat, czyli jesteśmy na podobnym etapie jak dla mnie to aneks kuchenny za mały nie jest, dla mnie wyjście z sytuacji jest takie zamurowujesz wejście do kotłowni od strony kuchni ( bo po co ci 2 wejścia skoro jedno masz od przedpokoju) i gotowe a lodówkę stawiasz własnie na tej ścianie co było wejście co do zlewu to też bym sie nie załamywała - przeciez każda pani domu powinna miec zmywarkę a zlewu nie musisz robić dużego 2-komorowego, wystarczy mały jednokomorowy, a odpowiednio głęboki spowoduje że okna nie zachlapiesz. Zawsze możesz na parapecie jakies kwatuszki postawić co szybko wilgoć chłoną hehehe - na nich się nie znam ale może ktoś coś podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agmat 01.07.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Ze zmywarką, to masz rację, ale właśnie doświadczam jak to jest, gdy jej nie ma (właśnie mi się popsuła ) i nie nadążam usuwać śladów z glazury. Z tym zamurowaniem wejścia, to ok, ale po zabudowaniu tej ściany oraz tej naprzeciwko robi się bardzo wąsko. Jaki masz ewella pomysł na schody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 01.07.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Kochani Zetowicze uroczyście informuje, że już mieszkamy w Z71D foto wkrótce, pozostało jeszcze parę spraw do ogarnięcia, ale jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewella8321 02.07.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Inmark gratuluje ukończonej budowy, mam nadzieję że będzie Ci sie dobrze mieszkało w swoim domku agmat o schodach myślałam żeby zrobić je odwrotnie niż jest w projekcie (już któryś z forumowiczów tak zrobił i to mi się podoba) i dodatkowo mały schowek pod schodami. a co ty chcesz na tym blacie kuchennym robić, że chcesz mieć go dużo. ja mam obecnie ok.1,5 metra i uważam że jest to wystarczjąco. każdy aranzuje sobie wnętrze wg własnych upodobań, patrzyłaś na zdjęcia forumowiczów, też maja zabudowane dwie ściany i wcale nie jest wąsko, przynajmniej tak na zdjęciach widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka_inowroclaw 03.07.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Witam. Oto zdjęcia ze stanu obecnego (w trakcie robienia stropu).Pozdrawiam:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 03.07.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 agmat o schodach myślałam żeby zrobić je odwrotnie niż jest w projekcie (już któryś z forumowiczów tak zrobił i to mi się podoba) i dodatkowo mały schowek pod schodami. U mnie są właśnie schody w drugą stronę I pomieszczenie pod schodami jest super, polecam - jak tylko bedę miał możliwość wrzucę kilka zdjęć. Uwaga, wraz ze zmianą kierunku schodów trzeba zmienić kształt łazienki na górze - zerknijcie do mojej galerii na layout pomieszczeń. Pozdrawiam Inmark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agmat 03.07.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Witam Inmark.Intrygująca jest Twoja zmiana kierunku schodów. Gdzie można znaleźć Twoją galerię? A tak na marginesie pralkę masz na górze, czy w pom. gosp.? Schody masz żelbetowe, czy konstrukcja stalowa obudowana drewnem, czy jeszcze jakieś inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 03.07.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 (edytowane) Ja budowałem dom w technologii szkieletu drewnianego, tzw. kanadyjka, więc i schody mam drewniane. http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=4868 Edytowane 3 Lipca 2013 przez Inmark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts