Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A to się mama ucieszy z komplementu...:wiggle: To jej kwiatki. Mój ogródek jest na razie w mojej wyobraźni. Wstawiam kilka zdjęć, a więcej będzie w moim dzienniku budowy.

I od razu informacja dla tych, którzy są na etapie projektu i zmian w nim wprowadzanych. Uwaga!!!! W moim szkieletowym Z71 nie mieszczą się schody w klatce schodowej, ponieważ wstawiłam tam drzwi łazienkowe. Zmieniłam położenie drzwi z sieni na klatkę schodową, bieg schodów jest więc odwrotnie. No i kiedy panowie z Kamarbud postawili ściany, okazało się, że wygodne schody ze spocznikiem na schowek się nie zmieszczą. :bash: Czyli cała operacja zmiany biegu schodów i pomniejszania przez to łazienki na górze poszła na marne....Nie mówiąc o kosztach architekta. Ale wolę mieć schowek pod schodami, więc drzwi łazienkowe wracają do sieni.

Zdjęcie0211a.jpg

Zdjęcie0212a.jpg

Zdjęcie0209a.jpg

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dom szkieletowy nie wyklucza kominka :)

U nas decyzja o rezygnacji z kominka była związana z zamianą przeznaczenia pomieszczeń i przeniesieniem komina na szczyt budynku (zerknij na rzuty w galerii) a poza tym ja i moja partnerka nie jesteśmy zwolennikami przenoszenia kotłowni do salonu więc tym bardziej kominek wydał nam się zbędny.

Wiem, że nie wyklucza, bo ja sama będę go miała. Wprawdzie mam pewne obawy, ale myślę, że nie ja pierwsza i ostatnia mam kominek w domu szkieletowym. Muszę po prostu zwrócić baczniejszą uwagę na wybór dobrego fachowca od kominka.

Rozumiem Waszą niechęć do kotłowni w salonie. Ja też kominka z płaszczem wodnym niekoniecznie bym chciała. Ale dla mojego relaksu i ciepłych doznań w zimowe wieczory zwykły kominek musi być:)

A to mój kawałek dachu...i kuchnia.

Zdjęcie0253a.jpg

Zdjęcie0262a.jpg

Parter (i pewnie piętro przez otwartą klatkę schodową) będziemy ogrzewać podłogówką, na górze podłogówka jest w łazience - w pozostałych pomieszczeniach tradycyjne grzejniki z termoregulatorami reagującymi na temperaturę pomieszczenia:) źródło energii to piec na pelet Kostrzewa Mini Bio - właśnie przedwczoraj został uruchomiony i już dzielnie grzeje CWU :) jak na razie same pozytywy - cicho, czysto i pełna automatyka - sam zapala, sam gasi :)

Szkoda, że sam się jeszcze nie czyści z popiołu, ale ponoć odpadu jest z tony peletu 5 - 7 kg więc nie powinno być z tym wiele problemu :)

Będę Was informować jak się sprawdza takie rozwiązanie :D

Pozdrawiam

Inmark

Zgodnie z wcześniejszą obietnicą sukcesywnie będę publikować zdjęcia w miarę jak będziemy urządzać poszczególne zakamarki naszego Z71D.

Pamiętam, że przeglądając forum na etapie przygotowywania się do budowy bardzo brakowało mi zdjęć z gotowych, wykończonych pomieszczeń i mimo, że takie pokazywanie własnych prywatnych zakątków lekko trąci ekshibicjonizmem, to jednak - uważam, że może to komuś pomóc, zainspirować.

Przedpokój: po prawo wejście do pom. gospodarczego - po lewo wejście do łazienki.

Img_0329.jpg Img_0330.jpg

Kolejne dwa zdjęcia z salonu: tym razem nasz zakątek AV.

Img_0332.jpg Img_0333.jpg

Wieszak mamy w pomieszczeniu pod schodami :) na razie nie pokazuję Wam tego miejsca, bo jest w tym rejonie mały "Sajgon" ;)

Docelowo myślimy o małym wieszaku w przedpokoju dla gości (obok drzwi łazienki po lewej stronie - naprzeciwko przyklejonych luster) plus może mała, wąska szafka pod nim. Korytarz wyszedł nam węższy od planowanego o jakieś 20 cm - co wynikało z umiejscowienia Geberita w łazience i stojącej obok pralki - wszystko musiało się zmieścić - więc automatycznie korytarz się zwęził :) ale generalnie wyszło to całkiem przyzwoicie :)

Kolejne zdjęcia wkrótce.

PS. jaki gont stosujesz - mogę z czystym sumieniem polecić IKO Cambridge HD - wart jest swojej ceny :)

Miałam mieć gont IKO Cambridge, ale akurat był problem z kolorem zielonym. W zamian będzie Landmark zielony. Ja zaplanowałam pralkę w pom. gosp, ale teraz widzę, że tak mało jest tam miejsca, że zastanawiam się, czy nie wynieść jej do górnej łazienki. W dolnej się nie zmieści na pewno.

Muszę przyznać, że planowanie ustawienia wyposażenia w tak małym domu to poważna sprawa.:D Na etapie budowy można zrobić prawie wszystko, ale potem już znacznie gorzej.

:welcome:

Fantastycznie Ci to wyszlo Inmark (swietne zdiecia) Tym bardzie sie ciesze bo mam niemal identyczny rozklad i ksztalt pomieszczen jak u Ciebie. U mnie jedynie w przedpoloju jest taka wneka na szafke po stronie lazienki (wneka powstala poniewaz jest tam komin ktorego nie chcialem przesuwac) W tm pomieszczeniu gospodarczym po prawej stronie mam dodatkowe drzwi do garazu, poza tym wszystko niemal identycznie. Bardzo mi sie podoba i prosimy z zona o wiecej zdiec, poniewaz daje nam to wizje jak nasz dom bedzie wygladal po wykonczeniu. Narazie wstrzymalem budowe na SSZ, mam zamiar wykonczyc dom kilka miesiecy przed powrotem do Polski na stale. Jeszcze raz prosimy o wiecej zdiec :bye:

superowy jest ten Twój domek, moje zachwyty juz były we wcześniejszych postach :) ja w dalszym ciągu czekam z niecierpliwością na zdjęcie łazienki z góry

My na razie stanelismy w martwym punkcie, ale moje optymistyczne nastawienie może pozwoli nam jesienią rozpocząc budowę.

pozdrawiam serdecznie

Ewela, będą zdjęcia łazienki u góry.

W tej chwili mamy ją nieco rozgrzebaną, bo musieliśmy przesunąć baterię naścienną przy wannie i teraz zieją tam okropne dziury po wyprutych kafelkach :)

Moje rady do tej łazienki - jeśli nie podnosicie wysokości ściany kolankowej, to zwracam uwagę na dwa okna dachowe jakie są w projekcie - one służą do tego by było trochę miejsca przy umywalce, bo bez tego ilość miejsca jest nieco "kontrowersyjna" - ja mam jedno okno naprzeciwko umywalki i to jest absolutne minimum.

Spójrzcie na mój layout i umiejscowienie sedesu - tu również sugeruję inną lokalizację - np. plecami do komina.

W moim przypadku ilość miejsca na posiedzenie jest wygodna, ale do czynności na stojąca przed WC dla osoby ponad 1.80 to już trochę za mało.

lazienka-gora.jpg

:welcome:

Inmark!!! Kacik RTV bardzo fajny. Mam zaplanowany identyczny, ale co z reszta salonu??? Bo u mnie zaplanowalem tam duzy stol i conajmniej 6-8 krzesel (taka duza jadalnia) Mozesz wkleic zdiecie bo jestem ciekaw ile tam jest miejsca???? Plisssss

Maro - proszę bardzo - przepraszam za bałagan, ta część jest jeszcze niezagospodarowana ale tak jak Ty planujemy postawić tu stół.

Cały salon mierzy przeszło 7 m długości - nie pamiętam dokładnie - sofa stoi prawie dokładnie w połowie jego długości (oparcie sofy wyznacza oś poprzeczną salonu :)

Miejsca jak widać jest całkiem sporo - wszyscy odwiedzający mówią, że z zewnątrz dom wydaje się malutki, ale na dole wręcz zaskakująco przestronny.

Po około miesiącu mieszkania mogę stwierdzić, że dla trzech osób (w porywach czterech) jest tu wygodnie i miło.

Img_0336.jpg Img_0337.jpg Img_0339.jpg Img_0340.jpg

Edytowane przez Inmark