Maro_PL 03.02.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Oczywiscie nasza wladza deklaruje ze Polska gospodarka oparta jest na weglu, i ze dlugo tak jeszcze bedzie, ale chodzi im o przemysl a zwyklymi ludzmi nikt sie nie bedzie przejmowal. Wystarczy wydac odpowiednia ustawe i klopot z glowy I wszystko jasne w tym temacie:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz1985 03.02.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Po dluzszych przemysleniach zostane jednak przy samym gazie , komin na kominek zrobie ale odrazu kominka niebede montowal, dam podlogowke w salonie z kuchnia i w kazdym pomieszczeniu po grzejniczku niewielkim. Wdachu dam jedno okno dachowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW. 03.02.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Musisz się liczyć z tym że miesięcznie zapłacisz 400-500 zł miesięcznie za gaz w okresie zimowym bo już to przeżyłem a mam podłogówkę w przedpokoju i dwóch łazienkach. Ja grzeje sobie kominkiem a sporadycznie dogrzeje gazem np. jak nikogo nie ma w domu cały dzień i czujnik wykryje spadek temperatury np. 21 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 04.02.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Musisz się liczyć z tym że miesięcznie zapłacisz 400-500 zł miesięcznie za gaz w okresie zimowym bo już to przeżyłem a mam podłogówkę w przedpokoju i dwóch łazienkach. Ja grzeje sobie kominkiem a sporadycznie dogrzeje gazem np. jak nikogo nie ma w domu cały dzień i czujnik wykryje spadek temperatury np. 21 C. A jakie masz ocieplenie w posadzce/ścianach/dachu? Mi z wyliczeń wychodzi 1500 zł z opłatami stałymi za rok z ciepłą wodą użytkową, ale żeby nie być zbytnim optymistą to załóżmy, że to będzie max 2000 zł. Jeszcze nie mieszkam i nie mam ocieplenia, więc nie mam jak potwierdzić w praktyce, ale jest na forum temat "ile płacicie za gaz" czy coś takiego i można sobie poczytać jak śmieszne rachunki płacą ludzie - pod warunkiem dobrego ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaciszny domek 04.02.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Witam My zdecydowaliśmy,że nasza z211 będzie ogrzewana gazem z pieca kondensacyjnego z zasobnikiem wody na 120L. Dodatkowo mamy ogrzewać kominkiem z dystrybucją powietrza na poddasze.Zobaczymy jak to będzie po wykończeniu domku na gotowo. Cena wybudowania naszego domku może sięgnąć 230tyś zł z dużym nakładem własnej pracy.Będę pisał jak to wyjdzie na koniec budowy,bo koszta liczę skrupulatnie każdego etapu.Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW. 04.02.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Ocieplenie podłogi 7cm, ściany 10, a cały dach i ściana kolankowa wełna chyba 15 bo nie było mnie akurat przy tym. Dom bardzo długo utrzymuj ciepło.Nie wiem jakie są u was ceny gazu bo u nas za 1 m sześcienny płacę jakoś 90 groszy netto plus jakieś chore opłaty abonamentowe i inne około 70zł. Przy dobrych mrozach na dobę idzie około 10 m -12 m gazu.Oczywiście nasza rodzinka jest ciepłolubna więc temperatura musi być 23-24 C. Ogólnie mówiąc jestem bardzo zadowolony że zrobiłem sobie kominek z rozprowadzeniem na pokoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW. 04.02.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Popieram. Mam takie samo rozwiązanie i piec i zasobnik idealnie mieści się w tej małej kotłowni i nawet jest jeszcze miejsce na pralkę i regał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaciszny domek 04.02.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 U nas jak na razie mamy pod płyta fundamentową 10 cm styro,potem na płycie 13cm i zatopione w wylewce rurki do podłogówki. Na ściany planujemy dać 15cm grafitu i na poddasze 25cm wełny. Myślę,że dobrze będzie opalając gazem wyjść z rachunkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 04.02.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 U nas jak na razie mamy pod płyta fundamentową 10 cm styro,potem na płycie 13cm i zatopione w wylewce rurki do podłogówki. Na ściany planujemy dać 15cm grafitu i na poddasze 25cm wełny. Myślę,że dobrze będzie opalając gazem wyjść z rachunkami. Ja bardzo podobnie, bo pod płytą mam 10 cm styroduru, 10cm styropianu na płycie, w dach pójdzie 28 cm dobrej wełny a na ściany 15 cm grafitowego styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sleepwalker 05.02.2014 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Witam Państwa.Jeżeli piszę w złym wątku,proszę mnie poprawić.Moja sprawa wygląda następująco.Mam projekt z 71 i wylane fundamenty.Firma stawiająca nam dom powiedziała,że koszt pod klucz to 165 tys.Dom murowany,podniesione poddasze o jeden bloczek i grubsze docieplenie.Jak przeczytałem niektóre wypowiedzi o rzeczywistych kosztach to mnie zmroziło.Nie wliczam w koszt zakupu działki ani przyłączy i całej papierologii,bo wiem,że to dodatkowe i to ogromne koszty.Czy jest tak jak mówi moja firma?Czy po podpisaniu z nią umowy i kosztorysu będą mogli później podwyższyć koszty?Dodam,że byłem w gotowym domu postawionym przez tą firmę i faktycznie nie było się do czego przyczepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 05.02.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Czy po podpisaniu z nią umowy i kosztorysu będą mogli później podwyższyć koszty? A jest zapis w umowie który im to umożliwia? Wszystko zależy jakich użyją materiałów. Z czego ściany, co położą na dachu, jakie okna, na jakich materiałach wykończenie itd. Wg mnie różnice w stanie deweloperskim mogą być nawet koło 30-40% w zależności od zastosowanych materiałów, a przy stanie pod klucz to już w ogóle. Jeden kupi drzwi za 200 zł, a drugi za 2000 zł. Masz w umowie jakieś zapisy dotyczące rodzaju materiałów do budowy i wykończenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrad1987 10.02.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Witam wszystkich, przymierzam się do budowy Z 71gl w Starachowicach (koło Kielc). Czy wybudował ktoś ten domek w pobliżu i mógłby się nim pochwalić? Dodatkowo mam pytanie do osób posiadających ten projekt: przed zakupem projektu chciałbym zobaczyć szczegółowy rysunek (rzut parteru i poddasza z wymiarami ścianek, schodów itp.) tego domku, oczywiście w wersji GL, jeśli jest taka możliwość proszę o przesłanie na maila [email protected]. Chce wprowadzić w projekcie kilka zmian, o których opisałem we wcześniejszym poście (strona 99). Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 10.02.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Witam My zdecydowaliśmy,że nasza z211 będzie ogrzewana gazem z pieca kondensacyjnego z zasobnikiem wody na 120L. Dodatkowo mamy ogrzewać kominkiem z dystrybucją powietrza na poddasze.Zobaczymy jak to będzie po wykończeniu domku na gotowo. Cena wybudowania naszego domku może sięgnąć 230tyś zł z dużym nakładem własnej pracy.Będę pisał jak to wyjdzie na koniec budowy,bo koszta liczę skrupulatnie każdego etapu.Pozdrawiamy ja tak wlasnie mam, jest podlogowka na gazie z kondensatem plus zasobnik na 120l i do tego kominek z nawiewami na gore. dziala to super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaciszny domek 13.02.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Cześć Yendrek3. A jak wychodzisz z opłatami za gaz miesięcznie,łącznie z kuchenką.Często palicie w kominku?,czy tylko jak silne mrozy i czas wiosenno jesienny.My raczej będziemy używać kominka w czasie silnych mrozów i w wekend jak będziemy w domku przebywać. Jestem ciekaw jak to będzie.Pozdrawiamy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-Wirus- 18.02.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 też jestem ciekawy jak to wyjdzie z tym ogrzewaniem gazowym. Również mam system DGP z kominka więc mam nadzieje, że opłaty za gaz nie będą masakryczne. U nas praktycznie zbliżamy się do końca. Pozostało parę pierdółek no i oczywiście ostateczne formalności aby uzyskać pozwolenie na użytkowanie i meldunek. Jesteśmy dobrej myśli Dla zainteresowanych link do pełnej galerii w podpisie. Na bieżąco wrzucamy zdjęcia z postępu prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 21.02.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Czy moze mi ktos napisac jak rozwiazalicie sprawe odprowadzenia oparow z pochlaniacza w kuchni nad kuchenka gazowa??? Bo w projekcie chyba nie ma tam kanalu wentylacyjnego zakonczonego kominkiem na dachu:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 21.02.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Bezpośredni wylot wprost z okapu na zewnątrz budynku( rura wywalona przez ścianę -ja tak mam ) lub opak z filtrem ale to koszt ok. 50zł co 2-3 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 21.02.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 A ja na etapie murowania zostawiłem dziurę w ścianie miedzy kuchnią a kotłownią i rurą spiralną wepnę się do komina w jeden z 3 kanałów wentylacyjnych które mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 21.02.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Rozmawialem z moim wykonawca i bedzie robil w scianie nosnej i szczytowej pionowy kanal wentylacyjny zakonczony kominkiem na dachu. Oczywiscie najtrudniej bedzie przekuc sie przez wieniec, ale powiedzial ze da sie zrobic,,trzeba jedynie uwazac zeby nie przeciac zbrojenia. Zalezy mi zeby cug byl naturalny, a jedynie przy silnych przeciwnych wiatrach, bede zalaczal wentylator:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-Wirus- 24.02.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 ja również zrobiłem pionowy kanał. Jak mi robili dach to ich uprzedziłem, żeby zrobili tam grzybka i później pociągnąłem rurę na dół. Wszystko widać na zdjęciach. Link do galerii w podpisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts