Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Musisz się liczyć z tym że miesięcznie zapłacisz 400-500 zł miesięcznie za gaz w okresie zimowym bo już to przeżyłem a mam podłogówkę w przedpokoju i dwóch łazienkach. Ja grzeje sobie kominkiem a sporadycznie dogrzeje gazem np. jak nikogo nie ma w domu cały dzień i czujnik wykryje spadek temperatury np. 21 C.

Musisz się liczyć z tym że miesięcznie zapłacisz 400-500 zł miesięcznie za gaz w okresie zimowym bo już to przeżyłem a mam podłogówkę w przedpokoju i dwóch łazienkach. Ja grzeje sobie kominkiem a sporadycznie dogrzeje gazem np. jak nikogo nie ma w domu cały dzień i czujnik wykryje spadek temperatury np. 21 C.

A jakie masz ocieplenie w posadzce/ścianach/dachu?

Mi z wyliczeń wychodzi 1500 zł z opłatami stałymi za rok z ciepłą wodą użytkową, ale żeby nie być zbytnim optymistą to załóżmy, że to będzie max 2000 zł.

Jeszcze nie mieszkam i nie mam ocieplenia, więc nie mam jak potwierdzić w praktyce, ale jest na forum temat "ile płacicie za gaz" czy coś takiego i można sobie poczytać jak śmieszne rachunki płacą ludzie - pod warunkiem dobrego ocieplenia

Witam

My zdecydowaliśmy,że nasza z211 będzie ogrzewana gazem z pieca kondensacyjnego z zasobnikiem wody na 120L. Dodatkowo mamy ogrzewać kominkiem z dystrybucją powietrza na poddasze.Zobaczymy jak to będzie po wykończeniu domku na gotowo. Cena wybudowania naszego domku może sięgnąć 230tyś zł z dużym nakładem własnej pracy.Będę pisał jak to wyjdzie na koniec budowy,bo koszta liczę skrupulatnie każdego etapu.Pozdrawiamy :lol2:

Ocieplenie podłogi 7cm, ściany 10, a cały dach i ściana kolankowa wełna chyba 15 bo nie było mnie akurat przy tym. Dom bardzo długo utrzymuj ciepło.Nie wiem jakie są u was ceny gazu bo u nas za 1 m sześcienny płacę jakoś 90 groszy netto plus jakieś chore opłaty abonamentowe i inne około 70zł. Przy dobrych mrozach na dobę idzie około 10 m -12 m gazu.Oczywiście nasza rodzinka jest ciepłolubna więc temperatura musi być 23-24 C. Ogólnie mówiąc jestem bardzo zadowolony że zrobiłem sobie kominek z rozprowadzeniem na pokoje.

U nas jak na razie mamy pod płyta fundamentową 10 cm styro,potem na płycie 13cm i zatopione w wylewce rurki do podłogówki. Na ściany planujemy dać 15cm grafitu i na poddasze 25cm wełny. Myślę,że dobrze będzie opalając gazem wyjść z rachunkami.

Ja bardzo podobnie, bo pod płytą mam 10 cm styroduru, 10cm styropianu na płycie, w dach pójdzie 28 cm dobrej wełny a na ściany 15 cm grafitowego styro.

Witam Państwa.

Jeżeli piszę w złym wątku,proszę mnie poprawić.

Moja sprawa wygląda następująco.Mam projekt z 71 i wylane fundamenty.Firma stawiająca nam dom powiedziała,że koszt pod klucz to 165 tys.Dom murowany,podniesione poddasze o jeden bloczek i grubsze docieplenie.Jak przeczytałem niektóre wypowiedzi o rzeczywistych kosztach to mnie zmroziło.Nie wliczam w koszt zakupu działki ani przyłączy i całej papierologii,bo wiem,że to dodatkowe i to ogromne koszty.Czy jest tak jak mówi moja firma?Czy po podpisaniu z nią umowy i kosztorysu będą mogli później podwyższyć koszty?Dodam,że byłem w gotowym domu postawionym przez tą firmę i faktycznie nie było się do czego przyczepić.

Czy po podpisaniu z nią umowy i kosztorysu będą mogli później podwyższyć koszty?

A jest zapis w umowie który im to umożliwia?

Wszystko zależy jakich użyją materiałów. Z czego ściany, co położą na dachu, jakie okna, na jakich materiałach wykończenie itd. Wg mnie różnice w stanie deweloperskim mogą być nawet koło 30-40% w zależności od zastosowanych materiałów, a przy stanie pod klucz to już w ogóle. Jeden kupi drzwi za 200 zł, a drugi za 2000 zł.

Masz w umowie jakieś zapisy dotyczące rodzaju materiałów do budowy i wykończenia?

Witam wszystkich, przymierzam się do budowy Z 71gl w Starachowicach (koło Kielc):). Czy wybudował ktoś ten domek w pobliżu i mógłby się nim pochwalić? Dodatkowo mam pytanie do osób posiadających ten projekt: przed zakupem projektu chciałbym zobaczyć szczegółowy rysunek (rzut parteru i poddasza z wymiarami ścianek, schodów itp.) tego domku, oczywiście w wersji GL, jeśli jest taka możliwość proszę o przesłanie na maila [email protected]. Chce wprowadzić w projekcie kilka zmian, o których opisałem we wcześniejszym poście (strona 99). Proszę o pomoc.

Witam

My zdecydowaliśmy,że nasza z211 będzie ogrzewana gazem z pieca kondensacyjnego z zasobnikiem wody na 120L. Dodatkowo mamy ogrzewać kominkiem z dystrybucją powietrza na poddasze.Zobaczymy jak to będzie po wykończeniu domku na gotowo. Cena wybudowania naszego domku może sięgnąć 230tyś zł z dużym nakładem własnej pracy.Będę pisał jak to wyjdzie na koniec budowy,bo koszta liczę skrupulatnie każdego etapu.Pozdrawiamy :lol2:

ja tak wlasnie mam, jest podlogowka na gazie z kondensatem plus zasobnik na 120l i do tego kominek z nawiewami na gore. dziala to super

Cześć Yendrek3. A jak wychodzisz z opłatami za gaz miesięcznie,łącznie z kuchenką.Często palicie w kominku?,czy tylko jak silne mrozy i czas wiosenno jesienny.My raczej będziemy używać kominka w czasie silnych mrozów i w wekend jak będziemy w domku przebywać. Jestem ciekaw jak to będzie.Pozdrawiamy:)

też jestem ciekawy jak to wyjdzie z tym ogrzewaniem gazowym. Również mam system DGP z kominka więc mam nadzieje, że opłaty za gaz nie będą masakryczne.

U nas praktycznie zbliżamy się do końca. Pozostało parę pierdółek no i oczywiście ostateczne formalności aby uzyskać pozwolenie na użytkowanie i meldunek. :-) Jesteśmy dobrej myśli

Dla zainteresowanych link do pełnej galerii w podpisie. Na bieżąco wrzucamy zdjęcia z postępu prac

:welcome:

Rozmawialem z moim wykonawca i bedzie robil w scianie nosnej i szczytowej pionowy kanal wentylacyjny zakonczony kominkiem na dachu. Oczywiscie najtrudniej bedzie przekuc sie przez wieniec, ale powiedzial ze da sie zrobic,,trzeba jedynie uwazac zeby nie przeciac zbrojenia.

Zalezy mi zeby cug byl naturalny, a jedynie przy silnych przeciwnych wiatrach, bede zalaczal wentylator:bye: