Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie właśnie zakończyłem 99% prac wewnętrznych. Aktualnie dopełniam ostatnie formalności aby zdobyć meldunek i się legalnie wprowadzić. Z tej okazji znajomy fotograf zrobił profesjonalne zdjęcia całego domu. Zainteresowanych obejrzeniem zapraszam do linku w podpisie ;)

Galeria nazywa się "Dom Z211 - Efekt Końcowy - Zdjęcia HD"

:welcome:

No no no:jawdrop: robi wrazenie. Zwlaszcza parter bardzo mi sie podoba, swietnie dobrane kolory, i nie ukrywam ze bedzie to mialo wplyw na wykonczenie mojego domu.

U mnie ruszaja z robota juz lada tydzien. Dom ma byc gotowy w lipcu. Decyzje juz podiete, wracamy do Polski. Bilet na statek juz kupiony, (na 20-tego lipca)bo wracamy samochodem zeby zwiezc wszystkie graty. Nie wiem kiedy czlowiek tyle tego nagromadzil, tymbardziej ze w zeszlym roku wywiozlem calego busa gratow do Polski. VW T5 Long wyladowany po dach. Teraz musze wszystko zmiescic w VW Touranie, ale widze ze czesc gratow trzeba bedzie zostawic bo marne szanse to wszystko pomiescic.

Fajnie wykonczyles ta chate Wirus.

Szanowni Państwo, śledzę wątek forum w temacie projektu Z71 od dawna. Na chwilę obecną kończę kompletować dokumentację, która pozwoli mi na złożenie papierów z wnioskiem o pozwolenie na budowę, a w czerwcu/lipcu zamierzam przy współpracy z firmą specjalizującą się w budowie domów w technologii szkieletowej wybudować na niedużej działce pod Szczecinem właśnie takie domek - w konstrukcji szkieletowej.

Planuję w nim na parterze ogrzewanie podłogowe oraz dodatkowo w łazience kaloryfer tradycyjny, zaś na piętrze w każdym pomieszczeniu tradycyjne grzejniki panelowe. Dodam, że na działce będę miał niebawem gaz i w grę wchodzi ogrzewanie domu i wody użytkowej jedynie piecem gazowym. Nie planuję komina i kominka.

Chciałem zapytać i bardzo proszę o odpowiedzi na pytania spędzające mi sen z powiek :) a mianowicie:

- czy do takich celów skupić się należy na piecu jedno czy dwubiegowym?

- czy zarówno piec jedno/dwubiegowy mogą być sprzężone ze zbiornikiem np. 100-130L na podgrzaną już wodę?

- czy jest w ogóle sens stosowania dodatkowego zbiornika? (na ten moment są 2 osoby dorosłe + ew. dziecko w przyszłości jeśli chodzi o liczbę mieszkańców)

- podstawą jest efektywne i ekonomiczne zarządzanie ogrzewaniem podłogowym. Parter planuję podzielić na 3 strefy/linie z możliwością sterowania temperatura na każdy węzeł ogrzewania podłogowego - rozumiem ze będzie cos takiego możliwe w ogóle? czy jakąś fantastykę tutaj uprawiam?

- zmian co do oryginalnego projektu Z71 będzie w zasadzie niewiele - poza tym że będzie to wersja lustrzana, więc odległości pomiędzy kotłownią, a kuchnią czy łazienkami pozostają niejako oryginalnie jak w projekcie.

Proszę Państwa o sugestię i uwagi, żebym nie wkopał się w błędne/kosztowne rozwiązanie których pewnie nie mało będzie mi "fachowców" doradzało, a po prostu takie, które zapewni mi stosunkowo ekonomiczne w zakupie (piec gazowy kondensacyjny ok. 20kW lub mniejszej mocy - tak aby komin/powietrze do pieca przez ścianę frontową można w poziomie wyprowadzić) oraz późniejszej eksploatacji. Nie będzie zbyt skomplikowane ilością osprzętu takiego pieca oraz ekonomiczne w użytkowaniu - ogrzewaniu podłogowym.

Dziękuję i czekam na odp. Pozdrawiam, Łukasz.

PS. do "Wirusa" - piękny domek, rewelacyjne wykończenie. Gratuluję i... no cóż - pozazdrościć :)

Edytowane przez EUGENIUSZ C

::welcome:

Piec dwufunkcyjny to taki ktory zasila CO a CWU podgrzewa przeplywowo, a jednofunkcyjny to taki ktory oprucz zasilania CO podgrzewa wode CWU w zbiorniku. (Tak w uproszczeniu)

Zaleta pieca dwufunkcyjnego jest to ze jest oszczedniejszy,niz jednofunkcyjny bo podgrzewa tylko tyle wody ile aktualnie potrzebujemy. Piec jednofunkcyjny podgrzewa wode w zbiorniku, i za kazdym razem kiedy woda troche ostygnie bedzie sie zalaczal i dogrzewal wode do ustawionej temperatury, nawet w nocy kiedy nie kozystamy z wody.

Odnosnie komina radze kupic piec z zamknieta komora spalania, i koniecznie piec TURBO, bo on nie potrzebuje komina, bo jest tam zastosowane odprowadzenie spalin rura w ktorej jest druga rura do zasysania powietrza, wystarczy wyprowadzic tylko ten system poziomo przez sciane.No i przy zabudowie jednorodzinnej taki piec moze miec maksymalnie 21/21 Kw mocy.

Ja taki piec bede mial firmy TERMET.

Nie wiem czy rozjasnilem ale pisze tylko to co sam sie dowiedzialem w tym temacie

Dziękuję Maro_PL :)

Z piecem dwufunkcyjnym styczność miałem w poprzednim mieszkaniu, ale tam była otwarta komora spalania, która mi źle się kojarzyła ze względu na mimo wszystko hałas załączania pieca/palnika oraz te obawy o czad i wszystko co związane z takim piecem wiszącym w kuchni, w dodatku kiepsko wentylowanej... Ale to już historia.

Do domku zamierzam kupić dobrej marki, wydajny, bezpieczny piec obowiązkowo z zamknięt komorą spalania, kondensacyjny z wypuszczeniem rury 2w1 w poziomie przez ścianę kotłowni/pom. gospodarczego na zewnątrz.

Mój dylemat to przede wszystkim znalezienie odpowiedzi na pytanie czy w opisywanym zastosowaniu, a więc ogrzewanie podłogowe - rozbite na 3 węzły - choć fachowo inaczej się pewnie to nazywa, ale chodzi o uzyskanie innej temp. podłogi w salonie/kuchni, innej w pokoju na parterze i innej w łazience a do tego wszystkiego obsługa wyższej temp. płynącej do kaloryferów na piętrze no i do tego podgrzewanie wody użytkowej. Jestem w stanie wydać więcej pieniędzy na dobrej marki piec + dodatkowy do niego osprzęt, który pozwoli mi na takie działanie jak już opisywałem wyżej, ale jednocześnie nie wydrenuje mi kieszeni jak będą przychodziły faktury z gazowni później. Dlatego proszę o wszelkie uwagi, sugestie wszystkch forumowiczów mających jakąś wiedzę w tym zakresie. Dziękuję i pozdrawiam.

:welcome:

Wlasnie przygotowuje sie do tego etapu, i z tego co mowil moj fachowiec takie konfiguracje przy CO sa mozliwe, wszystko jest kwestia kosztow, ale tez odradzal mi bardzo skomplikowane rozwiazania, bo sa poprostu bardzo skomplikowane i czasami zawodne.

Co do pieca z zamknieta komora spalania , to sa to bardzo bezpieczne piece, i mozna je montowac nawet w mieszkaniach w blokach i nawet w szfkach kuchennych, tylko wtedy moc takiego kotla nie moze przekraczac 5Kw :bye:i

A proszę jeszcze aby wypowiedział się ktoś w temacie wystarczalności samego ogrzewania podłogowego, bez kaloryferów na parterze domku... Proszę pamiętać - że mówimy o wersji drewnianej/szkieletowej. Zarówno ścianki wewnętrzne, jak i zewnętrzne ocieplane wełną mineralną. Okna przyzwoitej klasy, może nie takie jak w pasywnym domu, ale dobrej jakości - czy w takiej sytuacji ogrzewanie podłogowe wystarczy, aby w domu mieć powiedzmy te 21-22 stopni w okresach zimowych?

Proszę aby ktoś opisał w miarę łopatologicznie techniczne meandry takiego ogrzewania podłogowego w rozbiciu na wspomniane 2-3 obiegi, w połączeniu z ogrzewaniem tradycyjnym kaloryferowym na piętrze. Jakie do takiej metody sterowniki, elektronika, osprzęt....? Czy da radę sterować powiedzmy tylko ogrzewaniem podłogowym bez ogrzewania góry kaloryferami, albo na odwrót? Czy zawsze musi działać wszystko? Jakie urządzenie trzeba dodatkowo zakupić, które będą do ogrzewania podłogowego kierowały chłodniejszą wodę niż do kaloryferów?

Mam świadomość, że wiele z tych zapytań można wygooglować, ale często artykuły są pobieżnie pisane, nie precyzują dokładnie zagadnienia od strony technicznej... a o takie wiadomości mi chodzi, dlatego proszę o wyrozumiałość i odp.

Pozdrawiam, miłego dnia. Łukasz.

Będzie to wyglądało jak odpowiadanie samemu sobie poniekąd... ale z informacji wygooglanych swoją wiedzę uzupełniłem o takie informacje:

- że na każdym poziomie powinien być osobny rozdzielacz

- że powinien być osobny rozdzielacz na podłogówkę i osobny na grzejniki

I teraz kolejne wątpliwości: skoro na piętrze mają być same grzejniki - to rozsądnie/książkowo będzie jeden rozdzielacz umieścić na górze wyłącznie do zasilania góry. Na dole osobny rozdzielacz np. na 3 obiegi do podłogówki. A gdzie podłączyć grzejnik w łazience na parterze? Czy na parterze w kotłowni trzeba zastosować 2 rozdzielacze - jeden na podłogówkę np. na 3 obiegi, a drugi na tylko jeden obieg do grzejnika w łazience? Czy może tak:

w kotłowni - 2 rozdzielacze - jeden do podłogówki, drugi do grzejnika w łazience parter + drugie wyjście z rozdzielacza na piętro, a na piętrze rozdzielacz na grzejniki?

Do tego jakaś elektronika/automatyka, która będzie obsługiwała tylko grzejniki, albo tylko podłogówkę, albo 2w1? Wtedy wystarczy jakiś czujnik temperatury w salonie, który będzie odpowiedzialny za załączanie/wyłączanie podłogówki, a jeśli chodzi o piętro.... to w każdym pokoju przy grzejniku termostat i ręczna regulacja? Czy jakiś drugi czujnik odpowiedzialny za ogrzewanie grzejników?

Mam nadzieję że zbyt chaotycznie tego nie opisałem.... czekam na komentarze takiej twórczości.

Mam Z71 w wersji szkieletowej, ale bez ogrzewania podłogowego, więc w tej kwestii się nie wypowiem. Odniosę się natomiast do tematu wypuszczenia rury od pieca za ścianę w pom. gospodarczym. Też tak chciałam zrobić, aby obniżyć koszty. Okazało się, że to pomieszczenie jest za małe, aby prace zostały bez problemów odebrane przez kominiarza i serwis pieca gazowego. Aby rurę wypuścić przez ścianę pom. gosp. musi ono mieć 8m3 i jakieś odległości od okna, których teraz nie pamiętam. Sprawdź sobie te informacje, żeby potem nie było problemu z odebraniem takiego rozwiązania. Acha.. ta rura wyszłaby pod okapem dachu i pamiętam jak toczyły się rozmowy, czy przypadkiem spaliny nie odbijałyby się od niego przy niesprzyjających wiatrach i wracały przez okno. U mnie jest dosyć szeroki ten okap. Takie były dywagacje i w sumie pozostała rura w rurze wypuszczona przez komin oraz piec gazowy z zamkniętą komorą spalania jednofunkcyjny z zasobnikiem. Z odbiorem nie miałam problemu.

Dziękuję Jabłonka35 za sugestię. Z tego co gdzieś wyczytałem, to 6,5m3 - tyle musi być min. kubatura pomieszczenia z piecem z zamkniętą komora spalania, a min. 8 m3 - jeśli z otwartą.

Ostatecznie jeśli się ze względu na okno nie da przez ścianę wyjść z rurą od pieca, to wypuszczę ją w pionie nad dach.

Ale proszę jeszcze o inne uwagi w poruszanym temacie... na pewno są tutaj więksi flachowcy :) w temacie pieców/instalacji... którzy mogą doradzić co lepsze, czy dwubiegówka czy jednodbiegowy piec z zasobnikiem...

Jeszcze niedawno miałam te same dylematy...I myślę, że nikt nie da Ci jednoznacznej odpowiedzi. Piec dwufunkcyjny i jego instalacja wychodzi taniej, ale potem masz straty na wodzie, którą puszcza się w kanał zanim poleje się ciepła. Teraz już wiem, że nadaje się on raczej do bloku lub domu, w którym łazienka sąsiaduje z kuchnią. Po prostu długo czeka się na ciepłą wodę, gdyż jest ona ogrzewana przepływowo. Bardzo to uciążliwe, szczególnie zimą, gdy chcesz umyć sobie ręce ciepłą wodą. Nie mówiąc o prysznicu, bo wtedy też trzeba chwilę czekać aż spłynie zimna woda i popłynie ciepła. W górnej łazience komfort ciepłej wody byłby żaden.

Ja swoje rozwiązanie już przetestowałam. Piec 1 funkc z zasobnikiem 100l. Ciepłą wodę mam natychmiast.

Dziękuję Ci Jabłonka za odp.

A możesz opisać mi trochę szczegółowiej swoje rozwiązanie z piecem i zasobnikiem na 100L? - Przede wszystkim interesuje mnie, czy zasobnik wody jest stale podgrzewany grzałką elektryczną? czy na jakiej zasadzie w nim woda cały czas jest w określonej temp.? Czy masz jakoś zaprogramowane, że np. zbiornik 100L ma być w określonych godzinach o danej temp.? - bo wiadomo po co w nocy ma grzać/utrzymywać temp.? Jaki dokładnie masz piec i zasobnik (marka/model)?

Poza tym, widziałem na Twoich zdjęciach schody na piętro - czy można spytać co to za drewno i jaki był ich koszt wraz z montażem?

Pozdrawiam i dziękuję. Łukasz.

Mam piec gazowy Junkers Ceraclass ZS 14-2 DV AE (on ogrzewa wodę, a nie grzałka elektryczna z tego co wiem) oraz stojący wymiennik cwu Galmet SGW(S) z 1 wężownicą. Nie umiem szczegółowo wyjaśnić ich działania. O to musisz zapytać fachowca. Na pewno mam programator PC-24, który określa w jakich godzinach ma się włączać pompa cyrkulacyjna Grundfos. Włącza się wtedy, gdy najbardziej potrzebuję ciepłą wodę, czyli rano i wieczorem. Tak mam ustawione i rzeczywiście wtedy po odkręceniu kurka, nawet w górnej łazience gorąca woda jest natychmiast. Kiedy mnie nie ma w domu pompa nie działa a woda stoi sobie w podgrzewaczu (wymienniku) i nie jest mieszana przez pompę, nie schładza się tak szybko, więc i piec nie załącza się często, aby ją ogrzać. Naprawdę to polecam. Nie wyobrażam sobie teraz, że mnóstwo zimnej wody musiałabym spuścić w kanał, zanim doleciałaby do mnie ciepła woda z pieca dwufunkcyjnego. U mnie woda jest droga.

Jeśli chodzi o schody, to są dębowe.:) Nie wiem dokładnie ile kosztowały, bo miałam je w cenie domu. Na pewno ich cena mieści się w 7 tys.

A ja u siebie zamontowałem kocioł jednofunkcyjny kondensacyjny z zasobnikiem Junkers cerapur smart zsb 14-3c. Woda w zasobniku grzana jest poprzez wężownicę. Działa to w taki sposób, że z kotła wychodzi bardzo ciepła woda, która tłoczona jest do wężownicy (taka rura w środku zasobnika kilka razy go okalająca) i ciepło z tej wężownicy oddawane jest do ciepłej wody użytkowej którą chcemy podgrzać. Ogrzewanie gazem wody jest około 3 razy tańsze niż ogrzewanie prądem, więc nie ma sensu montować grzałek elektrycznych jeżeli masz gaz i będziesz dom ogrzewać gazem.

Ja mam w całym domu ogrzewanie podłogowe dlatego zdecydowałem się na kocioł kondensacyjny, bo przy ogrzewaniu niskotemperaturowym kocioł kondensacyjny osiąga wyższą sprawność niż zwykły.

Przy wyborze kotła zwróć uwagę, żeby miał jak najmniejszą moc minimalną - u mnie ok 3 kW, bo jeżeli kupisz kocioł z dużą mocą minimalną to będzie się bardzo często włączał i wyłączał co jest dość niekorzystne.

Jeżeli chcesz mieć cyrkulację ciepłej wody jak jabłonka to musisz na etapie instalacji powiedzieć to hydraulikowi, bo trzeba położyć w ścianach trzecią rurę w której ta ciepła woda będzie krążyła.

"kipi" i "jablonka35" - po raz kolejny bardzo Wam dziękuję! Właśnie tego typu praktyczne wyjaśnienia i porady są najcenniejsze.

Dzięki Wam i przeczytanym artykułom w necie wiem już na pewno, że kupię piec jednofunkcyjny z zasobnikiem wody na 100-120 L, właśnie takim wyposażonym w wężownicę. Najbardziej jeszcze mnie trapi temat spięcia tego wszystkiego z odpowiednim sterownikiem, rozdzielaczami tak aby w pełni funkcjonalnie i ekonomicznie działało ogrzewanie podłogowe + grzanie kaloryferów no i do tego aby woda użytkowa też była bez problemu dostępna. Nie wiem czy potrzeba mi w instalacji dodatkowej trzeciej rury do cyrkulacji ciepłej wody - w końcu domek jest malutki i odległości od kotła/zasobnika niewielkie, a zawsze musi być w takiej instalacji jakaś pompka/zasilanie dodatkowe aby woda w takiej rurce krążyła.

Chce jak najprostszy system ogrzewania i wody użytkowej zbudować, też żeby nie był za bardzo elektroniką przesiąknięty, ale jednak żeby był przyjazny i łatwy, ale też w miarę zautomatyzowany w działaniu.

Dzięki wielkie za uwagi i sugestie, czekam na więcej!

Miłego dnia!