Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Welcome to Poland Maro_PL:)

Oczywiscie czekam na foty jak Ci to wszystko wyszlo. Ja pokoje tez mam u gory wykonczone, poza podloga. Zastanawiam sie co dac, z racji tego, ze mam tylko podlogowe ogrzewanie najlepiej byloby plytki, ale sa za twarde i sliskie dla malych dzieci i sie boje ze glowe sobie rozbija, panele znowu sa izolatorem i ogrzewanie bedzie malo skuteczne, wiec tez odpadaja, dlatego chyba wykladzina dywanowa bedzie najlepszym wyborem poki nie dorosna.. Na poczatku przyszlego tygodnia montuja mi schody, wiec do tego czasu troche poogarniam i co nieco moge zdjec porobic, jesli ktos bedzie zainteresowany.

Pozdrawiam Wszystkich.

PS

Maro a jak tam plany na zycie w Polsce? Nie przeraza Cie polska rzeczywistosc?

Cześć Wszystkim.

Dawno nic nie dodawałem, ale to tylko dlatego, że ostro pracowałem, zresztą jak każdy z Was. Jest sezon, to widać - kiedyś nie nadążałem czytać forum, a dziś mało się tu dzieje. U mnie też są zmiany, mam swoją wymarzoną kuchnię, poniżej dodaję kilka zdjęć:

[ATTACH=CONFIG]275179[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]275180[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]275181[/ATTACH]

W końcu etap, który zaczął ponownie cieszyć, bo już zmęczenie materiału dało się we znaki, jak się robi wszystko samemu, to można się wykończyć:yes: Kuchnie montowała firma - fajnie jest patrzeć jak ktoś robi:D

Pozdrawiam - Liquee

Jak otwierasz okno w kuchni? Wyjmujesz kran?

:welcome:

W Polsce OK, tylko ludzie wiecznie narzekaja, ale to chyba nasza cecha narodowa. Ale ceny to faktycznie przerazaja. Dzieci juz zaliczyly pierwsze dni w nowych szkolach i jak narazie zadowoleni Mialem juz trzy propozycje pracy, ale narazie musze troche dom ogarnac dookola, bo chcialbym sie ogrodzic jeszcze w tym roku Nie widze sensu placenia fachofcom tysiacami a sam zarabiac grosze, dlatego duzo rzeczy robimy sami,zwlaszcza ze to juz chyba najprzyjemniejszy etap budowy. Co do podlogówki, to slyszalem ze sa panele przystosowane juz do podłogówki, i wazne zeby nie zrobic za grubej wylewki na pogłogówce, podobno 6 cm to max

Kuchnia + AGD 24 500zl. Sama cena mebli bez zlewu, baterii i AGD 14 500zl. Drogo, ale nie mam szafek, tylko wszystko to szuflady, nie musze sie schylac i szperac gdzies gleboko, z szafkami wyszlo by taniej. Dodatkowo mechanizmy firmy Blum, sa swietne wszystko leciutko chodzi, automatyczne domykanie itd itp, nawet przy bardzo obciazonych szufladach. No i nabijane uchwyty aluminiowe znacznie cene podbily. Ale jestesmy z zona bardzo zadowoleni, wszystko jest bardzo funkcjonalne i bardzo nam sie podoba, w koncu sami projektowalismy:) Mozna taniej, ale systemy Blum polecam, bo maja gwarancje i sa podobno nie do zajechania.

Kuchnia pieknia. Tak właśnie myślałem, że uchwyty zrobiły swoje + blum, ale potwierdzam, warto. Gratuluje

Jak otwierasz okno w kuchni? Wyjmujesz kran?

Do pelnego otwarcia okna musze wyjac kran, co nie jest problemem. Z zalozenia okno to nie bedzie otwierane, bo nie ma takiej potrzeby, tylko uchylane. Nawet producent nie zaleca otwierania tak duzego okno, bo by osiadalo. Nie chcialem okna podzielonego na 2 skrzydla, bo najzwyczajnie nie podoba mi sie, a okno calosciowe robi niezly efekt i duza roznice w wygladzie domku. Rame wewnatrz zona bedzie myla ze 2 razy w roku i wtedy bede sciagal baterie.

Sa oczywiscie panele przystosowane do ogrzewania podlogowego, ale to oznacza tylko tyle, ze nie beda sie rozsychaly i rozlazily jak zwykle drewno, po prostu beda nadal ladne przy ogrzewaniu podlogowym, ale nie zmienia sie za bardzo ich wlasciwosc izolacyjna. Nadal sa duzym izolatorem, tzn. beda lekko cieplejsze podaczas, gdy kafle w tym samym obwocie komfortowo cieple i zeby osiagnac pozadana temp. w pokoju bedzie potrzebna wyzsza temp na wyjsciu pieca, co za tym idzie wieksze koszty.

ja miejsce na pralkę zrobiłem w łazience na górze obok kibelka. Foto:

https://picasaweb.google.com/105219410503756115730/DomZ211EfektKoncowyZdjeciaHD#5985857323459269874

Alternatywnie zostawiłem sobie również miejsce w kotłowni na nią w razie czego:

https://picasaweb.google.com/105219410503756115730/BudowaDomuZ211EtapVWykonczenia02#5949827447540604898

A jeżeli chodzi o wysokości stropów to dzisiaj je pomierzę i Ci podam

Witam, wraz z mężem przymierzamy się do zakupu projektu z71. Chcemy wybudować go w technologii szkieletowej, dół doprowadzić do stanu deweloperskiego, a górę narazie zostawić niewykończoną.Jeśli ktoś chce się podzielić to bardzo chętnie zobaczymy Wasze zdjęcia [email protected] a może ktoś z Was akurat buduje się gdzieś na śląsku i byłaby możliwość obejrzenia? pozdrawiam

Witam, wraz z mężem przymierzamy się do zakupu projektu z71. Chcemy wybudować go w technologii szkieletowej, dół doprowadzić do stanu deweloperskiego, a górę narazie zostawić niewykończoną.Jeśli ktoś chce się podzielić to bardzo chętnie zobaczymy Wasze zdjęcia [email protected] a może ktoś z Was akurat buduje się gdzieś na śląsku i byłaby możliwość obejrzenia? pozdrawiam

Witam, zapraszam do obejrzenia mojej, aktualnej galerii z budowy. Polecam wykonawcę który buduje - w zasadzie już kończy u mnie. Wszystkie namiary na zdjęciach i opisie na podanej stronie. Gdyby co, postaram się odp. na inne pytania i pomóc. Pozdrawiam.

Oto adres: http://z500.pl/plac-budowy/Z71/1057/tablica/domek-pod-szczecinem.html

Witam, zapraszam do obejrzenia mojej, aktualnej galerii z budowy. Polecam wykonawcę który buduje - w zasadzie już kończy u mnie. Wszystkie namiary na zdjęciach i opisie na podanej stronie. Gdyby co, postaram się odp. na inne pytania i pomóc. Pozdrawiam.

Oto adres: http://z500.pl/plac-budowy/Z71/1057/tablica/domek-pod-szczecinem.html

WITAM! Super zdjęcia na blogu, przejrzałam pobieżnie, wieczorem dokładnie poczytam :). Do jakiego stanu dom wykańcza Ci firma? I jeśli można wiedzieć ile za to sobie policzyli? Pozdrawiam

Aktualnie z firmą Wood-House dom budowany jest do takiego stanu, że wewnątrz domu są wszelkie ściany konstrukcyjne/działowe - ale oczywiście bez ocieplenia.

Na zewnątrz dom po zakończeniu tych prac będzie wyglądał tak jakby był w całości skończony, ale wewnątrz są puste ściany, brak instalacji, itd.

Generalnie stan surowy otwarty - takie etap prac mam z tą firmą podpisany. Okna wstawiała szczecińska firma - ale okna są producenta Drutex, okna połaciowe montowała firma od budowy domu.

Reasumując aktualnie poniesione koszty, to ok:

- 35000 zł - fundament na mikropalach;

- ok. 90.000 zł - koszt budowy domu bez okien;

- ok. 16000 zł - wszystkie okna łącznie z połaciowymi

oczywiście nie wliczam tu przyłączy mediów, projektów, itd.

Aby wykończyć ten dom, łącznie z instalacją wodno-kan, grzewczą, piecem gazowym, schodami, kuchnią w zabudowie, sprzętem AGD w zabudowie, ociepleniem i pozamykaniem ścian wewn., elektryką, itd. - lekko licząc jeszcze ok. 100 tys. zł przede mną do wydania.

Pozdrawiam.

Aktualnie z firmą Wood-House dom budowany jest do takiego stanu, że wewnątrz domu są wszelkie ściany konstrukcyjne/działowe - ale oczywiście bez ocieplenia.

Na zewnątrz dom po zakończeniu tych prac będzie wyglądał tak jakby był w całości skończony, ale wewnątrz są puste ściany, brak instalacji, itd.

Generalnie stan surowy otwarty - takie etap prac mam z tą firmą podpisany. Okna wstawiała szczecińska firma - ale okna są producenta Drutex, okna połaciowe montowała firma od budowy domu.

Reasumując aktualnie poniesione koszty, to ok:

- 35000 zł - fundament na mikropalach;

- ok. 90.000 zł - koszt budowy domu bez okien;

- ok. 16000 zł - wszystkie okna łącznie z połaciowymi

oczywiście nie wliczam tu przyłączy mediów, projektów, itd.

Aby wykończyć ten dom, łącznie z instalacją wodno-kan, grzewczą, piecem gazowym, schodami, kuchnią w zabudowie, sprzętem AGD w zabudowie, ociepleniem i pozamykaniem ścian wewn., elektryką, itd. - lekko licząc jeszcze ok. 100 tys. zł przede mną do wydania.

Pozdrawiam.

Nam wycenili na 175000 - dół do stanu deweloperskiego, góra nie ruszana. Tak więc, cena chyba ok, jesteśmy zdecydowani - zamawiamy projekt.

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
Witajcie, mam drobne pytanie, gdzie u Was w domkach macie usytuowaną pralkę? W kuchni, w łazience?

I jeszcze jedno,jaką macie wysokość stropu nad poddaszu po ułożeniu podłogi i wykończeniu sufitu?

pozdrawiam

M

my wybraliśmy projekt z71 eg, w związku z tym tam, gdzie wstępnie jest schowek przy kuchni, a w waszych projektach kotłownia mam małe wc, a tam, gdzie była łazienka jest wejście przeniesione pod schody (ZMIENIŁAM BIEG SCHODÓW) i jest wejście do pomieszczenia gospodarczego, czyli pralni, tam będzie się suszyło pranie, stało wiadro na mopa, proszki, itp., gdyż nie wyobrażam sobie w salonie rozstawionej suszarki z praniem i pralki w kuchni czy łazience, jak ludzie mieszkający w blokach. Teraz mieszkam w dużym domu z piwnicą i wiem, że MUSI być pomieszczenie gospodarcze.

U mnie wczoraj skonczyli dach , jeszcze wstawic okna i stan surowy zamkniety gotowy, koszt bez okien narazie 62 tys (razem z projektem, mapkami, pozwoleniami, kierownikiem budowy lacznie 5700zl) czyli cena samego budynku 56300zl, budynek jest troszeczke wiekszy niz z71, mam dodatkowe pomieszczenie jako kotlownia i pomieszczenie gospodarcze w jednym.