Anka_inowroclaw 08.11.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 U mnie wczoraj skonczyli dach , jeszcze wstawic okna i stan surowy zamkniety gotowy, koszt bez okien narazie 62 tys (razem z projektem, mapkami, pozwoleniami, kierownikiem budowy lacznie 5700zl) czyli cena samego budynku 56300zl, budynek jest troszeczke wiekszy niz z71, mam dodatkowe pomieszczenie jako kotlownia i pomieszczenie gospodarcze w jednym. Mateusz to pokaż jakieś rzuty i fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marfo-m1 30.11.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Witam Oto nasz stan budowy na chwilę obecną Oraz parę fotek z poprzednich etapów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz1985 05.12.2014 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 witaj marfo-m1 , ja na chwile obecna tez mam budynek w takim stanie jak Ty, za kilka dni przychodza montowac okna, mam pytanie ile Cie kosztowala budowa do stanu jak ze zdjec? jesli niechcesz pisac tu napisz na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marfo-m1 05.12.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 WitamKoszt budowy domu do stanu obecnego u mnie to 70000 PLN.Wszystkie prace do poziomu drugiego wieńca wykonywałem we własnym zakresie systemem gospodarczym.Cena nie zawiera działki, lecz zawiera wszystkie pozwolenia, mapki, geodetę itp.Dodam, że starałem się nie oszczędzać na materiałach i kupowałem raczej lepszej jakości.Gazobeton SOLBET pióro-wpust na zaprawie cienkowarstwowej, strop gęstożebrowy LEIER + kształtki wieńcowe co wyeliminowało potrzebę szalowania wieńca.Więźba dachowa strugana, impregnowana ciśnieniowo, folia dachowa TYVEK, dachówka cementowa Braas.W miarę potrzeby na priv mogę podesłać dokładne zestawienie kosztów za materiały i robociznę, staram się to dosyć skrupulatnie prowadzić. My również będziemy montować okna ale zdecydowaliśmy, że dopiero na wiosnę, niech wszystko trochę obeschnie i się przewietrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz1985 07.12.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 marfo-m1 , mnie wyszlo , 70 tys z oknami, rowniez razem z pozwoleniami, projektem, kierownikiem itd, rowniez sporo robilem sam, tylko z troszke innych materialow, ile planujesz jeszcze wydać żeby się wprowadzić, nieliczac mebli, ja chciałbym zmieścić się w 60-70 tys, również sporo rzeczy robiąc samemu, o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jezyk87 15.12.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Witam wszystkich. Również jesteśmy z żoną zainteresowani projektem z 71 w wersji na ekogroszek. Chcemy jednak doprojektować jeszcze garaż do domu, zlikwidować podcień, podnieść nieco ścianę kolankową i zastanawiamy się czy przenosić kotłownię z domu na tyły garażu, powiększając w ten sposób salon. Nasz największy dylemat polega na tym że albo rezygnujemy z większej przestrzeni w garażu albo z większego salonu. Być może wielkość salonu wg podstawowego rysunku by mi odpowiadała jednak chciałbym zobaczyć ten dom na żywo od środka aby sobie wszystko lepiej zobrazować. Czy ktoś z Was byłby skłonny pokazać swój z71? Mieszkamy w Opolu, email: [email protected], tel.kom: 668386742. Bardzo proszę o kontakt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jablonka35 23.12.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Radosnych Świąt Bożego Narodzenia i wytrwałości podczas budowania w Nowym Roku !! Życzy zadowolona z domu Zetka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaaggga 02.01.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 My w Z mieszkamy już 2 lata . Rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 03.01.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Cześć wszystkim! AAAggga - pięknie!!! Ja buduję, w tym roku kolejny etap.Na zime zostawiłam stan surowy zamknięty. Wywaliłam ekipe budowlaną, bo rozjechali sie z terminami, komin sztukowali. A szkdoa gadac. Mam nadzieję, że teraz pójdzie lepiej. Więc w nowym roku życzę wszystkim udanej budowy, a tym wybudowanym: nowych wyzwań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 03.01.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Mam pytanie o koszt instalacji elektrycznyej i wod-kan.Wiem, że Bruno robił i chyba koszt wod-kan robocizna wyszła 4500. Czy tak?A ile inni wydali? Pytam, bo zaraz chcialabym ruszyć, a dostałam wycenę na 6600 sanitarne - czyli ZW,CW,CO wraz kotłownią . To dobra cena? Na pewno sprawdzony fachowiec, ale w porównaniu z Brunem to róznica 2000 - duża...Podpowiedzcie proszę ile Was wyniosło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaaggga 03.01.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 ewaikontra : Super domek , nam mieszka się rewelacyjnie. Ogrzewanie (tylko podłogowe) , ciepła woda oraz gotowanie jest na gaz (butla w ziemi). Dodatkowo w domu zrobiliśmy rekuperację (wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła). Dom jest dobrze ocieplony czarnym styropianem a dach nowoczesną metodą natryskową a nie wełną mineralną. Dajemy radę już 2 zimę i jest super. Widzimy i jesteśmy zadowoleni, iż warto było zainwestować w te najbardziej potrzebne rzeczy aby potem nie ponosić kosztów dodatkowych ogrzewania. My również mieliśmy przeboje z firmą, po pewnym czasie budowaliśmy już sami na własną rękę. Życzę powodzenia, jak najmniej problemów i dużo pieniędzy bo wykończenie domu to dopiero robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 06.01.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 dzięki:) a co to za styropian? i co to za metoda natryskowa? Niestety na podłogówkę nie mogę sobie pozwolić, bo dom będzie użytkowany głównie latem, na zimę - spuszczana woda i zamykany, więc nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaaggga 10.01.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Proszę a Styropian grafitowy jest nowoczesnym typem styropianu, który posiada ulepszony współczynnik przenikalności cieplnej. Ma on kolor srebrnoszary, a w jego produkcji zastosowano między innymi środek pochłaniający promieniowanie cieplne. Styropian grafitowy posiada wszystkie właściwości tradycyjnego styropianu, ale ma wyższe, niespotykane wcześniej parametry izolacyjności cieplnej. Już tylko z tego względu warto zastosować go przy okazji tworzenia izolacji termicznej swojego domu. Najczęściej, styropian grafitowy jest dziś stosowany w budownictwie pasywnym i energooszczędnym. Co do metody natryskowej zobacz film na yutube: https://www.youtube.com/watch?v=SW7CRm5rou8. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka_inowroclaw 21.01.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Proszę a Styropian grafitowy jest nowoczesnym typem styropianu, który posiada ulepszony współczynnik przenikalności cieplnej. Ma on kolor srebrnoszary, a w jego produkcji zastosowano między innymi środek pochłaniający promieniowanie cieplne. Styropian grafitowy posiada wszystkie właściwości tradycyjnego styropianu, ale ma wyższe, niespotykane wcześniej parametry izolacyjności cieplnej. Już tylko z tego względu warto zastosować go przy okazji tworzenia izolacji termicznej swojego domu. Najczęściej, styropian grafitowy jest dziś stosowany w budownictwie pasywnym i energooszczędnym. Co do metody natryskowej zobacz film na yutube: https://www.youtube.com/watch?v=SW7CRm5rou8. Pozdrawiam Witaj. Piękny ten Wasz domek. My mamy podobnie jak Wy tylko ogrzewanie podłogowe. Parter mamy już wykończony. Nie mamy jeszcze schodów. Czy Wasza zetka miała przerobione schody, bo widzę, że pierwszy stopień zaczyna się już przy drzwiach od sieni? My chcemy wcisnąć schody ze spocznikiem. Jak to wygląda u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol77 29.01.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Witam, dawno mnie tu nie było. Niebawem zaczynamy budowę naszego Z71 D. Czy ktoś ma doświadczenie z montażem wentylacji mechanicznej z rekuperatorem w wersji szkieletowej i nie tylko? Chodzi mi o umiejscowienie centrali rekuperacji gdyż co firma to inna propozycja (pomieszczenie gospodarcze, poddasze, garaż-dołączony przy adaptacji). Będę wdzięczny za każdą opinię, a zwłaszcza argumentację za/przeciw. Jeśli macie jakieś sprawdzone rekuperatory/firmy/instalatorów rekuperacji z województwa śląskiego to również pobieram. Opiszemy napewno nasze doświadczenia, w tym pewnie porażki ku przestrodze innych gdyż skorzystaliśmy już z wielu podpowiedzi z tego forum. Nie wahajcie się zatem, dzielcie się wszelkimi innowacyjnymi technologiami, które zamierzacie zastosować u Was. My planujemy ogrzewanie foliami na podczerwień pod panelami i kaflami. Dla zainteresowanych namiar podam na privo. Good luck to You all! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz1985 31.01.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Mam pytanie o koszt instalacji elektrycznyej i wod-kan. Witam, ja jestem wlasnie po wycenie wszystkich instalacji i instalacja elektryczna okolo 5000zl instalacja grzewcza, wodna i kanalizacyjna okolo 22 000 zl, Sa to oczywiscie ceny kompleksowe czyli material wraz z robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 31.01.2015 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Mam pytanie o koszt instalacji elektrycznyej i wod-kan. instalacja grzewcza, wodna i kanalizacyjna okolo 22 000 zl, Sa to oczywiscie ceny kompleksowe czyli material wraz z robocizna. Trochę sporo jak na taki domek. jakie ogrzewanie ? w tej cenie mozna juz myslec o pompach ciepla, a jak pozadnie ocieplisz domek to nawet isc w elektryczność!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz1985 31.01.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 (edytowane) ogrzewanie gazowe, na dole ogrzewanie podlogowe a na gorze grzejniki, dostalem szczegolowa wycene i samo wyposazenie kotlowni wraz z robocizna to 9500tys, Niewiem czy to bardzo duzo bo robocizna w tych 22 tys to tylko okolo 5 tys reszta to materialy. przed wycena nastawialem sie na okolice tych 20 tys, Sly1234 a ile kosztowaly instalacje w Twoim domu? Edytowane 31 Stycznia 2015 przez mateusz1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 31.01.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 ogrzewanie gazowe, na dole ogrzewanie podlogowe a na gorze grzejniki, dostalem szczegolowa wycene i samo wyposazenie kotlowni wraz z robocizna to 9500tys, Niewiem czy to bardzo duzo bo robocizna w tych 22 tys to tylko okolo 5 tys reszta to materialy. przed wycena nastawialem sie na okolice tych 20 tys, Sly1234 a ile kosztowaly instalacje w Twoim domu? Jak duży masz ten domek? 100m2 ? 1. U ciebie powiezchnia zabudowy to jakies 80m2 . Jest to mały domek. Skoro mówisz, że masz podlogówkę ( ja bym na twoim miejscu zrobił podłogówkę dół i góra- temp. grzewcza jedna, mniej problemów a koszt podobny) to sprawdź ile kosztują materiały na twoją kotłownie. Poproś również firmę, która robiła wycenę przesłali ci dokładny kosztorys z wyceną dokładną materiałów jak i rbocizna, aby to było osobno i wyszczególnine. W ten sposób masz możliwość sprawdzenia za co płacisz. 2. Jeśli masz domek w stanie SSZ to poczytaj o energooszczędnośći oraz izolacjach. (izolacja czyni cuda ) 3. Powinieneś mieć zrobione OZC domku. Audytor zapotrzebowania w energie przez twoj domek. I z czymś takim dobrać ogrzewanie, ale ty już masz kominy pobudowane i kotlownie przygotowaną na gaz. Pewnie przyłącze też już masz. Raczej już jesteś na niego skazany, ale możesz pomyśleć o kondensacie w raz z pelna podlogówką. Już lepiej grzac gazem niż kopcic węglem. Pozdrawiam i walcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz1985 01.02.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Jak duży masz ten domek? 100m2 ? 1. U ciebie powiezchnia zabudowy to jakies 80m2 . Jest to mały domek. Skoro mówisz, że masz podlogówkę ( ja bym na twoim miejscu zrobił podłogówkę dół i góra- temp. grzewcza jedna, mniej problemów a koszt podobny) to sprawdź ile kosztują materiały na twoją kotłownie. Poproś również firmę, która robiła wycenę przesłali ci dokładny kosztorys z wyceną dokładną materiałów jak i rbocizna, aby to było osobno i wyszczególnine. W ten sposób masz możliwość sprawdzenia za co płacisz. 2. Jeśli masz domek w stanie SSZ to poczytaj o energooszczędnośći oraz izolacjach. (izolacja czyni cuda ) 3. Powinieneś mieć zrobione OZC domku. Audytor zapotrzebowania w energie przez twoj domek. I z czymś takim dobrać ogrzewanie, ale ty już masz kominy pobudowane i kotlownie przygotowaną na gaz. Pewnie przyłącze też już masz. Raczej już jesteś na niego skazany, ale możesz pomyśleć o kondensacie w raz z pelna podlogówką. Już lepiej grzac gazem niż kopcic węglem. Pozdrawiam i walcz powierzchnia zabudowy okolo 90m2 dokladnie mam juz kotlownie, kominy, przylacz gazu na dzialce, wiec zostaje tylko gaz. dostalem wlasnie taka szczegolowa wycene robocizny i materialow np wyposazenie kotlowni kociol gazowy 3900zl zasobnik stojacy 120l 950zl itd sterowniki, pompa, wklad kominowy,plus materialy do montazu gazu na zewnatzr i wewnatrz itp razem daje 8260zl plus1600zl robocizny. to jest koszt kotlowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts