Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może jestem nadmierną optymistką ale kwota 150 tys. wydaje mi się dość realna (choć czytając forum są duże rozbieżności w cenach). Obym się nie myliła. My budując nasz dom nie kierowaliśmy się tym aby wybrać najtańsze materiały, lecz sprawdzone i polecane przez innych. Mieliśmy jednego murarza i pomocnika, który także jest murarzem więc praktycznie pracowali po równo. Za robocizne płaciliśmy 35zł/m2 w tym był już opłacany pomocnik. Teraz czeka nas wykończenie, z tego co słyszałam to większy koszt niż wybudowanie domu, jednak mój optymizm mnie nie opuszcza, mam nadzieję, że wszystko będzie po naszej myśli. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam my właśnie wróciliśmy z banku z kredytem ;) Nasz kosztorys obliczony przez ekipę która będzie budować dom to 180 tys w stanie deweloperskim także jestem zadowolona bo jak na nasze okolice to cena jest spoko a materiały z tej dobrej półki. Także zobaczymy jak to pójdzie już marcu ;)

Pozdrawiam serdecznie.

Witam!

Czy mógłby ktoś podać mi liczbę pustaków potrzebną na wybudowanie Z71. Będę budować z pustaka wymiary:24x59 (H+H na zamki).

Z tego co się orientuję taki wymiar ma też zwykły szary pustak. Ile potrzebne jest stali jeśli strop będzie Teriva?

Pozdrawiam:

Justyna:)

Edytowane przez Justytna :)

witam

Zastanawiam sie nad budową tego domu w okolicach Krakowa, jedbak zastanawiam się czy nie jest zbyt mały.

Czy jest może ktoś z budujących ten dom w okolicach Krakowa, aby można było oglądnąć jak wygląda w rzeczywistości??

proszę o info na forum lub na maila [email protected]

Witam wszystkich po dłuuugiej przerwie,ale........byłem zajęty upajaniem się moim nowym domkiem.Mieszkam od października i dopiero po umeblowaniu i pewnej kosmetyce stwierdzam,że ten projekt jest - za przeproszeniem-do dupy. Albo tylko mi taka kiszka wyszła.Po pierwsze - łazienka na poddaszu wielachna.Po drugie - kotłownia za mała.Po trzecie - klatka schodowa ni w pięć ni w dziewięć.Najgorszy pomysł z możliwych to blachodachówka.W grudniu,kiedy były największe mrozy,gdzieś tak koło 3.00 w nocy tak walnęło,że w piżamce pobiegłem zobaczyć czy mi się chata nie wali.Dopiero kilka dni później sąsiedzi mnie uspokoili,że to normalne,jak blacha strzela.W każdym bądź razie całość zamknęła mi się w kwocie 220.000 ze sprzętem AGD i meblami kuchennymi.Jeśli ktoś ma chęć obejrzeć - zapraszam.

W razie info - [email protected]

Witam, mógłby mi ktoś przesłać zdjęcia gotowych, urządzonych pomieszczeń? Oczywiście wedle możliwości. Bardzo mi się podoba ten projekt i jestem nim zainteresowany, chciałbym zobaczyć jednak jak naprawdę się prezentuje ten dom. :) z góry dziękuje :) e-mail: [email protected] , serdecznie pozdrawiam

Aż łza w oku się kręci jak oglądamy wasze domki które tak pięknie rosną.

Mamy nadzieję że i nasz na wiosnę wystartuje.

Obecnie jesteśmy po papirologi-pozwolenie na budowę w ręku-jeszcze tylko przeprawa z bankiem i ruszamy!:)

Dużo piszecie o zmianach-tez pewnych dokonaliśmy. Największą jest chyba zmiana stropu na drewniany, bo zawsze marzył mi się taki(widoczne belki), wyprostowana wnęka tarasowa i przesuniecie oka(tarasowego) na inna ścianę + zadaszenie tarasu.

Poddasze tez będzie trochę inne- z dwóch pokoików zrobimy jeden większy co by zaznać trochę przestrzeni życiowej z żona :)

Podam skan z projektu jeśli by kogoś to interesowało.

Pozdrawiamy i niech mury pną się do góry !

Moc z wami zetowcy:)

http://img268.imageshack.us/i/001ugfe.jpg/

Witaj Bruno

Nie żebym wszystkie rozumy pozjadał,ale wybudowałem coś takiego i mogę Ci tylko podpowiedzieć,abyś wziął pod uwagę rozmiar klatki schodowej - przy takich wymiarach jak w projekcie bedzie problem ze schodami.Nie zauważyłem,czy zlikwidowałeś słup w pokoju na dole - ja zrobiłem wg projektu i potem musiałem przesuwać ściankę,bo żadne schody się nie mieściły,obecnie ściana jest równo ze slupem.Druga sprawa - na tej nieszczęsnej klatce jest okno.Chodzi mi o to górne okno - teraz żałuję,że je zrobiłem.Bo oczywiście nikt nie wziął pod uwagę,że to okno trzeba kiedyś umyć.A niby jak? Drabiny nie przystawisz,bo schody.Z piętra nie sięgniesz. I tak ci powiem w zaufaniu - zostaw sobie te trzy pokoje na górze,bo jak już zaznasz przestrzeni życiowej z żoną,to za parę miesięcy ten pokój ci się przyda.Przerobiłem to.

Tak jak kolego piszesz słupa na dole nie będzie , a i kwestia schodów tez mi spokoju nie daje -masz racje te projektowe są trochę małe.Jeśli dobrze projekt interpretuje to z ich wymiar się zwiększa dopiero od spocznika a przydało by się żeby były takie od samego dołu.

No i fakt to nieszczęsne okno -jak by nie było jest ono niedostępne-projektanci dodając je kierowali się chyba tylko wyglądem elewacji , a nie funkcjonalnością -myślę żeby je zlikwidować lub obniżyć tak żeby zaczynało się od spocznika:)

Jeśli ktoś ma taką możliwość to chętnie zobaczył bym jak to okno i całe schody wyszły w praktyce-mile widziane zdjęcia.

Podaj maila to pokażę Ci schody.Nawet jeśli wymiar schodów zwiększa się od spocznika,to niestety,ale część tych schodow będziesz miał nad głową w pokoju na dole.Nie wiem,jak Ci to wytłumaczyć.Popatrz na klatkę schodową - kilka stopni w górę i spocznik,potem reszta schodów w górę.Ale jak w górę? Nie zmieszczą się - prawa strona tych schodów wejdzie do pokoju i potem co? Betonowe schody nie wchodzą w grę,pozostają drewniane samonośne.Stolarz trzy dni walczył.