mkmk 05.01.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Może jestem nadmierną optymistką ale kwota 150 tys. wydaje mi się dość realna (choć czytając forum są duże rozbieżności w cenach). Obym się nie myliła. My budując nasz dom nie kierowaliśmy się tym aby wybrać najtańsze materiały, lecz sprawdzone i polecane przez innych. Mieliśmy jednego murarza i pomocnika, który także jest murarzem więc praktycznie pracowali po równo. Za robocizne płaciliśmy 35zł/m2 w tym był już opłacany pomocnik. Teraz czeka nas wykończenie, z tego co słyszałam to większy koszt niż wybudowanie domu, jednak mój optymizm mnie nie opuszcza, mam nadzieję, że wszystko będzie po naszej myśli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabrysia1987 05.01.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Witam my właśnie wróciliśmy z banku z kredytem Nasz kosztorys obliczony przez ekipę która będzie budować dom to 180 tys w stanie deweloperskim także jestem zadowolona bo jak na nasze okolice to cena jest spoko a materiały z tej dobrej półki. Także zobaczymy jak to pójdzie już marcu Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 06.01.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 A my powoli do przodu z naszym kioskiem. http://qbel.fotosik.pl/albumy/791238-59.html pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaklopotany 06.01.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 mkmk, to 150 tys. to Twoim zdaniem na jaki stan mogłoby wystarczyc? mi zalezy o tym, żeby wziąć kredyt i wystarczyło na stan "pod klucz", nawet wziąć większy kredyt, ale żeby być pewnym że się wyrobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justytna 07.01.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Witam!Czy mógłby ktoś podać mi liczbę pustaków potrzebną na wybudowanie Z71. Będę budować z pustaka wymiary:24x59 (H+H na zamki). Z tego co się orientuję taki wymiar ma też zwykły szary pustak. Ile potrzebne jest stali jeśli strop będzie Teriva? Pozdrawiam:Justyna:) Edytowane 12 Stycznia 2011 przez Justytna :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langen 07.01.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 prosz ptroche fotek wnetrza domku [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaklopotany 10.01.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 dostałem propozycję budowy Z71 na stan pod klucz za 166 tys. brutto, co o tej cenie sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadio1011 11.01.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Kwotę 166 tys brutto uwazam za dobrą...jednak podejrzanie niską. Jednak będąc realnym optymistą na Twoim miejscu poszukałbym innych firm dla porównania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabrysia1987 11.01.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Mam pytanko czy ta kwota jest z robocizną ? W jakich okolicach pan buduje ?Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaklopotany 11.01.2011 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 póki co nie buduje, ale planuje w okolicach środy wlkp, ta kwota jest z robocizną, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-M 12.01.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 witam Zastanawiam sie nad budową tego domu w okolicach Krakowa, jedbak zastanawiam się czy nie jest zbyt mały.Czy jest może ktoś z budujących ten dom w okolicach Krakowa, aby można było oglądnąć jak wygląda w rzeczywistości??proszę o info na forum lub na maila [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 14.01.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam wszystkich po dłuuugiej przerwie,ale........byłem zajęty upajaniem się moim nowym domkiem.Mieszkam od października i dopiero po umeblowaniu i pewnej kosmetyce stwierdzam,że ten projekt jest - za przeproszeniem-do dupy. Albo tylko mi taka kiszka wyszła.Po pierwsze - łazienka na poddaszu wielachna.Po drugie - kotłownia za mała.Po trzecie - klatka schodowa ni w pięć ni w dziewięć.Najgorszy pomysł z możliwych to blachodachówka.W grudniu,kiedy były największe mrozy,gdzieś tak koło 3.00 w nocy tak walnęło,że w piżamce pobiegłem zobaczyć czy mi się chata nie wali.Dopiero kilka dni później sąsiedzi mnie uspokoili,że to normalne,jak blacha strzela.W każdym bądź razie całość zamknęła mi się w kwocie 220.000 ze sprzętem AGD i meblami kuchennymi.Jeśli ktoś ma chęć obejrzeć - zapraszam.W razie info - [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 14.01.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Aha,zapomniałem dodać,że tak ekipa się rozpędziła,że jak przyjechał facet od wylewek to mu 104 metry kw.wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langen 14.01.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 witam mimorak prosze o parę fotek domku [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaklopotany 14.01.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam, mógłby mi ktoś przesłać zdjęcia gotowych, urządzonych pomieszczeń? Oczywiście wedle możliwości. Bardzo mi się podoba ten projekt i jestem nim zainteresowany, chciałbym zobaczyć jednak jak naprawdę się prezentuje ten dom. z góry dziękuje e-mail: [email protected] , serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 14.01.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Aż łza w oku się kręci jak oglądamy wasze domki które tak pięknie rosną. Mamy nadzieję że i nasz na wiosnę wystartuje. Obecnie jesteśmy po papirologi-pozwolenie na budowę w ręku-jeszcze tylko przeprawa z bankiem i ruszamy! Dużo piszecie o zmianach-tez pewnych dokonaliśmy. Największą jest chyba zmiana stropu na drewniany, bo zawsze marzył mi się taki(widoczne belki), wyprostowana wnęka tarasowa i przesuniecie oka(tarasowego) na inna ścianę + zadaszenie tarasu. Poddasze tez będzie trochę inne- z dwóch pokoików zrobimy jeden większy co by zaznać trochę przestrzeni życiowej z żona Podam skan z projektu jeśli by kogoś to interesowało. Pozdrawiamy i niech mury pną się do góry ! Moc z wami zetowcy:) http://img268.imageshack.us/i/001ugfe.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 15.01.2011 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Witaj BrunoNie żebym wszystkie rozumy pozjadał,ale wybudowałem coś takiego i mogę Ci tylko podpowiedzieć,abyś wziął pod uwagę rozmiar klatki schodowej - przy takich wymiarach jak w projekcie bedzie problem ze schodami.Nie zauważyłem,czy zlikwidowałeś słup w pokoju na dole - ja zrobiłem wg projektu i potem musiałem przesuwać ściankę,bo żadne schody się nie mieściły,obecnie ściana jest równo ze slupem.Druga sprawa - na tej nieszczęsnej klatce jest okno.Chodzi mi o to górne okno - teraz żałuję,że je zrobiłem.Bo oczywiście nikt nie wziął pod uwagę,że to okno trzeba kiedyś umyć.A niby jak? Drabiny nie przystawisz,bo schody.Z piętra nie sięgniesz. I tak ci powiem w zaufaniu - zostaw sobie te trzy pokoje na górze,bo jak już zaznasz przestrzeni życiowej z żoną,to za parę miesięcy ten pokój ci się przyda.Przerobiłem to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 15.01.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Tak jak kolego piszesz słupa na dole nie będzie , a i kwestia schodów tez mi spokoju nie daje -masz racje te projektowe są trochę małe.Jeśli dobrze projekt interpretuje to z ich wymiar się zwiększa dopiero od spocznika a przydało by się żeby były takie od samego dołu.No i fakt to nieszczęsne okno -jak by nie było jest ono niedostępne-projektanci dodając je kierowali się chyba tylko wyglądem elewacji , a nie funkcjonalnością -myślę żeby je zlikwidować lub obniżyć tak żeby zaczynało się od spocznika:)Jeśli ktoś ma taką możliwość to chętnie zobaczył bym jak to okno i całe schody wyszły w praktyce-mile widziane zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 15.01.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Podaj maila to pokażę Ci schody.Nawet jeśli wymiar schodów zwiększa się od spocznika,to niestety,ale część tych schodow będziesz miał nad głową w pokoju na dole.Nie wiem,jak Ci to wytłumaczyć.Popatrz na klatkę schodową - kilka stopni w górę i spocznik,potem reszta schodów w górę.Ale jak w górę? Nie zmieszczą się - prawa strona tych schodów wejdzie do pokoju i potem co? Betonowe schody nie wchodzą w grę,pozostają drewniane samonośne.Stolarz trzy dni walczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 15.01.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 [email protected] Będę wdzięczny za foty........to co piszesz z "schodami w pokoju" widziałem właśnie w projekcie-myślę jednak że da się to jakoś obejść-szkoda tylko że pewnie kosztem pokoju. Dzieki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts