QBELEK 24.01.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) To może coś w tym stylu http://www.eurotech.opole.pl/img/oferta/drabiny/krause/ze_szczeblami/stabilo_variotop_big.jpg A pod tym linkiem są różne pomysłowe akcesoriahttp://www.eurotech.opole.pl/oferta/drabiny/akcesoria_zarges.htm Edytowane 24 Stycznia 2011 przez QBELEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 24.01.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 My planujemy schódki ze spocznikiem, żonę przerażają zabiegowe........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzianan3 24.01.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Mimorak super zdjęcia, bardzo gustownie wykończone, gratuluję. Mam pytanie ile cm ma u Ciebie ścianka kolankowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadio1011 24.01.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Dorzucam się do gratulacji dla mimoraka. Zdjęcia oglądałem kilka razy - super. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 24.01.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Pól wieczoru nie mogłem wczoraj zony od monitora odciągnąć przez te zdjęcia:)Gratuluje , pięknie to wszystko wyszło. Jestem zaskoczony mile łazienką na dole.Powiedz mi jeszcze kolego, bo wspomniałeś o szerszym budynku, czy miałeś na myśli szerokość czy długość-jeśli szerokość to i poddasze wyszło trochę większe wtedy -stąd jakoś więcej miejsca mi się wydaje że macie na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 24.01.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Bruno,nie ma czego gratulować,bo Wam wszystkim wyjdzie coś takiego,jak mi.Co do wymiarów - powiem Wam w zaufaniu,że już po wytyczeniu budynku te sznurki,za pomocą których był dom wytyczony trochę mi się "omsknęły" o 40cm na szerokości i 30cm na długości.Przy końcowej inwentaryzacji budynku tego nie widać,bo-jak mawia moja żona-do pół metra jest błąd kartowania.A wie,co mówi,bo jest geodetą.Co do ścianki kolankowej,to obecnie jest wysoka na 120cm,ale to już było brane podczas adaptacji projektu.Qbelek - skąd wytrzasnąłeś takie akcesoria? Co do okna - jak masz możliwość,to je lepiej zamuruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 24.01.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Mimorak od wujka google. Okna już u mnie wstawione, wraz z tym nieszczęsnym schodowym więc trzeba sobie radzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 24.01.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Wujek jest fajny.W nagrodę dla niego fotki małego pokoju dla nieproszonych gości.Jak widać na załączonych obrazkach ścianka jest przestawiona i dolega do słupa.Właśnie w tym nieszczęsnym słupie jest wyłącznik światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felus1719508338 24.01.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Mimorak Super wyszedł Ci domek!!!.Mam pytanie jak została rozwiązana kwestia wentylacji w pokojach. Czy masz jakieś kratki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 24.01.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Nie ma żadnych kratek.Od początku był problem wentylacji,z kuchni pochłaniacz jest połączony rurą spiro pod sufitem przez całą kotłownię i tam dopiero wchodzi do komina.Tak samo w łazience - rura idzie pod sufitem i wchodzi w kotłowni.Jak na razie nic się nie dzieje.Natomiast na pietrze w pokojach mam okna Fakro,one mają taką fajną kratkę - przesuwa się ją i już.Pewnie wszystkie okna dachowe takie mają,nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felus1719508338 24.01.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Tak okna fakro dachowe mają taki wbudowany system mikro wentylacji. A jaka temperatura utrzymuje się w pokojach. Czy założyłeś euroster do pieca aby automat pilnował tempertury? Często piec się załącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 25.01.2011 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 W pokojach mam 23-24 stopnie,bo jestem ciepłolubny.Piec załącza się co 15 minut na 8 sekund.Tak nastawiłem i to wystarcza.Temperatura na piecu jest nastawiona na 40 stopni,ale jak były wieksze mrozy to przestawiałem na 44.Nie narzekam,w sierpniu kupiłem 2,5 tony miału i może tonę spaliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 25.01.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Pytanie do Mimorak: Mam w zamiarze ogrzewac piecem na eko-groszek. Powiedz mi czy piec który będzie podłączony do komina wentylacyjno paleniskowego musi mieć dodatkowo dopływ powietrza z zewnątrz domu. Opisz ewentulnie jak masz podłączony piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ags 25.01.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Witam wszystkich,jak pacze na te zdjęcia to wam zazdroszcze my nadal czekamy na pozwolenie już rok, mam nadzieje że do wiosny dostaniemy i wkońcu coś się ruszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 25.01.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Pietja,zabiłeś mnie tym pytaniem.To znaczy tak: kominiarz powiedział,że dobrze by było,gdyby do kotłowni był nawiew z zewnątrz.A sam piec jest (musi) być szczelny,żeby nie załapał obcego powietrza.U mnie to wygląda tak: Stoi sobie piec,na nim stoi dmuchawa,już firmowo zrobiona przez wytwórcę.Dmuchawa jest połączona ze sterownikiem,podobnie jak pompa.Biorę jedno - dwa wiadra (takie po tynku) miału węglowego (545 zł za tonę) i wrzucam do pieca.Na wierzch kładę dwa kawałki jakiegoś drewna i podpalam.Od góry.Zamykam drzwiczki i wciskam START na sterowniku.Za dwa dni idę wygrzebać popiół i rozpalić od nowa.Nie mam niestety podajnika,bo nie było miejsca w kotłowni.Wtedy to chyba tydzień luzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Borys69 25.01.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Witaj! Dzięki w swoim własnym i innych imieniu za super foty. Fakt , że domek może i w skali mikro, ale jak to mówią : małe , ciasne ale własne.Jeszcze raz szczere gratulacje!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felus1719508338 25.01.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Mimorak, rozumiem że piec zamontowałeś pomiędzy kuchnią a przedpokojem? A gdzie trzymasz miał? Masz go pakowany w workach czy poprostu górę usupaną gdzieś w pobliżu domu. Czy ewentualnie w pomieszczeniu gdzie jest zamotowany piec jest miejsce aby postawić choć by jakies wiadro czy dwa napełnione. I jeszcze jedno pytanie czy bardzo się brudzi przy paleniu w tym piecu. i jeszcze jedno ogólne pytanie czy koś może już ogrzewa Z71 gazem. i może sie podzielić informacja o kosztach ogrzewania. nieukrywam że sam się zastanawiałem nad gazem z tym ze z zbiornika zakopanego. Ale jeżeli ten maił tak nie drogo wychodzi , to moze trzeba sie zastanowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 25.01.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Dokładnie tak.Między kuchnią a przedpokojem jest kotłownia.I to nawet całkiem spora,można i z pięć wiader postawić.I na ścianie jeszcze Vailant wisi.Miał trzymam w takiej drewnianej szopie,jakieś 20-30m od domu.Zimą trochę lipa,bo ten miał zamarza i trzeba łomem albo siekierą naparzać,ale coś się wymyśli.Co do brudzenia przy paleniu w piecu - mam taką a'la rynnę własnej produkcji,wkładam ją nad palenisko,zapieram i na tą rynnę wsypuję miał i on sobie wpada tam gdzie jego miejsce.Wg mnie to raczej się nie brudzi,ewentualnie trochę kurzu jest przy wybieraniu popiołu,ale to naprawdę drobiazg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 25.01.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 A,zapomniałem dodać,że jeszcze w kotłowni na ścianie wisi zasobnik 140 litrów,a więc nie jest taka mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 25.01.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Pietja,zabiłeś mnie tym pytaniem.To znaczy tak: kominiarz powiedział,że dobrze by było,gdyby do kotłowni był nawiew z zewnątrz.A sam piec jest (musi) być szczelny,żeby nie załapał obcego powietrza.U mnie to wygląda tak: Stoi sobie piec,na nim stoi dmuchawa,już firmowo zrobiona przez wytwórcę.Dmuchawa jest połączona ze sterownikiem,podobnie jak pompa.Biorę jedno - dwa wiadra (takie po tynku) miału węglowego (545 zł za tonę) i wrzucam do pieca.Na wierzch kładę dwa kawałki jakiegoś drewna i podpalam.Od góry.Zamykam drzwiczki i wciskam START na sterowniku.Za dwa dni idę wygrzebać popiół i rozpalić od nowa.Nie mam niestety podajnika,bo nie było miejsca w kotłowni.Wtedy to chyba tydzień luzu. Zabiłem hehe spokojnie, Pytam bo mam już ocieplony dom i chciałbym wiedzieć czy będę musiał jeszcze wywalać dziurę na wlot powietrza. Zalecane jest aby wlot był w dolnej części pomieszczenia przy piecu. Czyli musze mieć czy nie ? Czy kominiarz nie zrobi mi kłopotu przy odbiorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts