Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich ja zaczynam budowę tego domku na wiosnę.

Jestem dopiero po papirologi i będę wdzięczny za przesłanie paru fotek chodzi głownie o klatkę schodową :)

To mój e-mail : [email protected]

Pozdrawiam. Przez przypadek dostałem się na forum budowniczych dom Z 71. Ja go skończyłem 5 miesięcy temu.Wprowadziliśmy się we wrześniu 2010 roku.Dom został wybudowany w woj.Pomorskim w Gminie Żukowo.Dokonałem parę zmian konstrukcyjnych i nie mieliśmy z tym problemu.Ekipy mieliśmy wspaniałe i będziemy ich polecać wszystkim budującym.Mieszka nam się wspaniale po długim mieszkaniu w Gdańsku.Pozdrawiam i jestem gotowy na interesujące pytania odpowiedzieć .Waldek .A w klatce schodowej mam schody zabiegowe ażurowe biegnące po scianie garażowej z drzewa merbau

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Mała prośba do Antenki jeżeli jest szansa o wrzucenie kilku fotek na forum. W tedy zapewne więcej osób będzie maiło szansę zobaczyć.

Mnie osobiście inetresują schody i związane z tym pytanie czy musieliście przesuwac ściankę z pokoiku na dole do filaru aby schody się zmieściły?

Poza tym bardzo mnie interesuje adaptacje pokoju nad garażem jak zostało rozwiązane przejście do niego. Z góry wielkie dzięki.

I jeszcze jedno pytanko. Czym się ogrzewacie i jakie się koszty.

Edytowane przez Felus

Witam,

Po moich interwencjach u projektantki, szefa firmy wszystko przyspieszyło i dziś złożyłem wniosek o pozwolenie na budowę:D Cieszy mnie to.

Do Antenki fajnie, że już mieszkasz w z71. Podziel się uwagami na temat eksploatacji domu:

- Czym ogrzewasz? Jakie są koszty eksploatacji?

- Jak Ci się mieszka, czy pokoje nie za małe itd..

- Na co zwrócić uwagę przy budowie, czy jest coś co możesz podpowiedzieć?

- Może coś o kosztach, ile kosztowały kolejne etapy domu.

No oczywiście mile widziane fotki;) Ja już nie mogę się doczekać, kiedy będę wrzucał fotki z postępów mojej Zetki-71 ;)

Pozdrawiam

Witam,

Mam pytanie czy koś jak budował Z71_GL zadoptował pomieszczenie nad garażem. Szukałem w necie ale nie mogę znaleść jak to wygląda po adaptacji. Znalazłem jedynie coś takiego...

Jak można rozplanowac wejście do tego pokoju?

z71_GL_Poddasze..jpg

Edytowane przez Felus

Witam,

Mam pytanie czy koś jak budował Z71_GL zadoptował pomieszczenie nad garażem. Szukałem w necie ale nie mogę znaleść jak to wygląda po adaptacji. Znalazłem jedynie coś takiego...

Jak można rozplanowac wejście do tego pokoju?

Opcja jest tylko jedna. Jeśli pozostajesz przy takim usytuowaniu pomieszczeń i schodów to wejścia nie na do pokoju nad garażem. My też to mieliśmy. Zmieniliśmy jednak schody i zrobiliśmy wejście. Jeśli zostaniesz przy tym co jest to jedynym wyjściem będzie zrobić wejście z pokoju wstawiając na ścianie drzwi.

Fotki zrobię po niedzieli i umieszczę na forum.Z wejściem do pokoju nad garażem mieliśmy i my problem.A więc połączyliśmy pokój pokoje razem i wyszła nam bardzo fajna sypialnia.Pokoje w tym projekcie są małe .Na dole mały pokój zlikwidowaliśmy i połączyliśmy razem z salonem.Zlikwidowaliśmy podcień w salonie na prosto i uzyskaliśmy duży salon z aneksem kuchennym,anie jak w projekcie mały pokoik i nie wiadomo co z tym zrobić.Ogrzewamy tą zimę kominkiem z płaszczem wodnym zakupując 20 m dzrzewa.Kominek polski z Zakopanego rewelacja i polecam. Drzewo koszt 160 zł za m układany.Pozdrawiam

Ogrzewam dom kominkiem z płaszczem wodnym,oraz czekam na rurę z gazem.PokOj na dole zlikwidowaliśmy,oraz pokój na górze połaczyliśmy z pokojem nad garażem i wyszła nam super sypialnia.Dom w całości bez działki wykończony bez podbitki na zewnątrz,kosztował 320000 tyś złotych Waldek

Pompa ciepła cenowo około 60000tyś plus instalacja hydrauliczna-suma duża zwrot kosztów około 15 lat lub więcej pompa powietrza przy tem 20 - musisz wspomagać ogrzewanie innym żródłem ciepła .Jak masz pieniądze to fajna sprawa płacisz tylko za prąd.Ja mam kominek z płaszczem wodnym,oraz czekam na gaz. Z kominka mam także ciepłą wodę Z ogrzewaniem w tym roku nie mieliśmy problemów nawet przy tem -20 c

Witam Wszystkich :)

Na wstępie chciałabym serdecznie pogratulować wszystkim, którzy zakończyli już budowę swojego Z71 i przyznam szczerzę, że strasznie Wam zazdroszczę... też bym już tak chciała. Tymczasem nasza droga dopiero się rozpoczyna i mamy z mężem nadzieję, że wszystko w miarę możliwości będzie szło szybko sprawnie i bez większych problemów.

Ruszamy z budową na wiosnę mamy już wylane fundamenty, które udało nam się wylać przed pierwszym śniegiem tej zimy jeszcze w zeszłym roku.

Patrząc na te fundamenty odnosiliśmy wrażenie, że domek będzie naprawdę baaaardzo mały i trochę nas to przeraziło, ale przeczytałam całe to forum i widzę że prawie każdy z Was miał lub ma takie same odczucia, więc nam trochę ulżyło. Potem Betina zachwalała, że mieszka się w nim super i widzieliśmy te wszystkie zdjęcia wnętrz, które naprawdę są piękne i tutaj gratuluję Wam pięknie urządzonych domków.

Jeśli chodzi o zmiany jakich dokonaliśmy to są one następujące:

1. Zlikwidowaliśmy wnęke tarasową.

2. W miejscu łazienki na dole będą schody i odwrotnie, wydaję się nam że łazienka tuż przy wejściu to nie jest dobry pomysł.

3. Zrezygnowaliśmy z pomieszczenia gospodarczego w kuchni, będziemy mieć natomiast małą spiżarkę pod schodami obniżoną o ok. 2 schodki.

4. Zlikwidowany został słup w pokoju na dole.

Narazie to chyba tyle, ale jakby mi się coś jeszcze przypomniało to będę pisać w kolejnych postach.

Pozdrawiam wszystkich budujących i oby do wiosny. :yes:

Witam

My dziś zakupiliśmy projekt domu Z71 GL czyli z garażem, odbicie lustrzane. Czekamy na jego przesłanie i potem adaptację przez architekta. Sprawę kotłowni planujemy rozwiązac w garażu poszerzając dom o 1m. Tym samym bedziemy mieli wejscie do garażu z domu pod schodami. I zyskamy spiżarnię w pierwotnej kotłowni. Mamy super architekta, który jest bardzo otwarty nasze sugestie, pomysły :-)

Ps Moze ktoś załączy kolejne fotki.....to bardzo motywuje budujących.

Pozdrawiamy.

Witam. Buduje ktoś Z71 w wersji szkieletowej w okolicach Rybnika, chciałbym zabaczyć w naturze:yes: Mam zamiar postawić taki domek ale jakoś nie jestem przekonany co do wersji drewnianej. Narazie super zaletą jest czas budowy, wyczytałem że jak zaleje się grunta do do 3mcy można zamieszkać jak się znajdzie konkretną firme. Pozdrawiam.