Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pietja 77,

napisz proszę jaką zastosowałeś instalację c.o. (podłogówka, czy tradycyjna; miedź, czy palstik itp. jeśli to nie kłopot) i ile Cię to wyniosło. Czekamy na wycenę i chciałem porównać. Instalację elektryczną, z alarmem, instalację TV i sieć (zastanawiam się, czy nie zostawić tylko routera) wraz z robocizną wycenioną mamy na 9 400 zł, więc chyba porównywalnie do Twojej.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam instalacje c.o. czyli grzejniki oraz podłogówkę w górnej łazience oraz na dole prócz podłogi w salonie.

Dokładnie opisując to w dwóch łazienkach w sieni oraz kuchnia to podłogówka. Dodatkowo w każdym pokoju na górze grzejniki o mocy 1200 oraz na dole w salonie dwa grzejniki i jeden w sieni.

Za instalacje wodną zapłaciłem sporo kasy 10 tyś z materiałami ale bez grzejników i pieca, same rozprowadzenie rur w domu oraz podłączenie natryskowe czy wc.

Ja za instalacje z materiałami elektrycznymi zapłaciłem blisko 10 tyś z robocizną a do alarmu mam tylko rozprowadzone kable.

pozdrawiam

Tomek

Witam wszystkich serdecznie. Tez mam zamiar na wiosne zaczac budowe domu Z-71. Mam pytanie do MIMORAKA. Tak samo jak ty chce zrobic wejscie do kotlowni od strony korytarza a nie od kuchni bo i tak jest mala. Nie mam pojecia jednak jak zrobic tam drzwi bo przeciez od komina do sciany frontowej jest przestrzen chyba ze 30 cm, przynajmniej tak to wyglada na projekcie. MIMORAK pomocy jak wygospodarowac tam przestrzen na drzwi 60 cm albo chociarz na 50 cm. Bede wdzieczny za kazda pomoc i sugestie. Pozdrawiam

Sorry za mojego Painta,ale umarła mi myszka i ciężko paluchem się rysuje.Jak już powiększysz o te 40 cm,to wszystko ci wejdzie bez problemu i automatycznie powiększy ci się kuchnia,kotłownia,przedpokój i łazienka.Reszta pomieszczeń pozostanie bez zmian.Na dobrą sprawę to nie musisz nikomu tego zgłaszać,możesz powiedzieć o tym geodecie albo sam poprzesuwać sznurki już po wytyczeniu.Jeśli nie chcesz wchodzić do kotłowni przez kuchnię,to jest jedyne wyjście.

Dzieki serdeczne Mimorak Tak wlasnie myslalem zrobic bo czytalem wczesniej o twoim genialnym i cichym manewrze tylko chcialem sie upewnic. Mam nadzieje ze nie wpynie to na jakies problemy z konstrucja i budowa dachu. Mam nadzieje ze mimo iz juz skonczyles budowe domu to nie wycofasz sie z forum i nadal bedziesz dzielic sie swoim doswiadczeniem nabytym w budowie.Jeszcze raz serdeczne dzieki.

Witam.Jeszcze jedno pytanie w sprawie ocieplenia budynku. chce stawiac mury z Porothermu i nie wiem co lepiej. Czy kupic pustaki ciensze a puzniej docieplic dom styropianem czy moze kupic pustaki od razu grubsze o nizszaj przenikliwosc cieplnnej nie wymagajacej juz docieplenia? Oczywiscie te drugie sa drozsze ale biorac pod uwage to ze nie musisz puzniej kupowac styropianu i ocieplac budynku moze to sie lepiej oplacac albo wyjdzie na to samo tylko roboty mniej bo murarz powiedzial ze za robote bierze to samo, bo wszystko mu jedno czy kladzie bloczki grube czy ciensze. dla niego liczy sie ilosc bloczków a bedzie ich tyle samo i powierzchnia muru a ta tez sie nie zmienia. Co wybrac???

Witaj Mimorak, mam jeszcze jedna prosbe jesli mozesz to wyslij mi na maila jak najwiecej fotek twojej chalupy bo zona bardzo by chciala ja zobaczyc. Chodzi mi o zdiecie juz po zakonczeniu budowy z zewnatrz i co najwazniejsze od srodka jak wygladaja poszczegulne pomieszczenia. Kilka zdiec juz widzalem na forum ale prosze o wiecej. Mój e-mail [email protected] polisssss

Witam,

Ja się do prośby o fotki też podpinam Panie Mimorak, jeśli to nie żadna tajemnica rządowa;) e-mail [email protected]

Na pozwolenie na budowę czekałem tylko 2 tygodnie. Mam już kierownika budowy (koszt 2000zł). Teraz tylko budować:) Właśnie szukam firm wykonawczych.

I mam pytanie do budujących o koszty, bo dziś dostałem ofertę od firmy, którą polecają mi ze względu na fachowość..

Oferta obejmuje samą robociznę za:

I etap (fundamenty)

1. Wykop,

2. Fundamenty (szalunki, zbrojenie, zalanie)

3. Ściany fundamentowe

4. Izolacje

5. Zasypanie fundamentów wraz z zagęszczeniem gruntu

6. Rozprowadzenie kanalizy pod chudym betonem

7. Wykonanie chudego betonu

Koszt za powyższe: 10300 brutto

II etap

1. Wykonanie ścian nośnych parteru.

2. Wykonanie nadproży, wieńca i stropu.

3. Wykonanie kominu systemowego (bez klinkieru).

Koszt za powyższe: 10600 brutto

III etap

1. Ściany szczytowe

2. Ściany działowe

Koszt za powyższe: 5200 brutto

RAZEM: 26100 (z szalunkami i stemplami od gościa)

23600 (bez szalunków i stempli)

Co myślicie o tych kosztach, duże, małe? A co tak ogólnie zwykły amator niebudowlaniec może wykonać sam żeby zaoszczędzić?

Jak z waszymi kosztami i ile wyszedł wam materiał?

Pozdrawiam,

Tomek

Moim zdaniem to dobra cena-chociaż sam mam wykonawcę który wykona etap pierwszy za 8 tys. Ale ogólnie u kolegi wychodzi to przyzwoicie.

Na czym możesz zaoszczędzić? To chyba zależy od tego co jesteś w stanie ( co umiał by kolega ;) ) sam wykonać.

Ja osobiście mam zamiar zaoszczędzić na murach bo wykonuję je sam i na konstrukcji dachu i pokryciu, bo zajmuję się tym na co dzień. Zmieniłem też strop na drewniany z tego powodu że taniej i że zrobię go też sam.

Zastanawiam się nawet czy nie zrezygnować z tynków i zamienić je na regipsy klejone na klej poliuretanowy soudal ( wygląda jak pianka do okien), bo zrobię to sam , bo taniej i czyściej -też chyba szybciej.

Także dużo można samemu, ale czy w praktyce się to uda? Jestem jednak dobrej myśli bo jak to mówią " Chęć szuka sposobów" :)

Langen,zacznijmy od tego,gdzie chcesz mieć prysznic,umywalkę czy kibelek.To,co jest narysowane w projekcie to o kant dupy rozbić.Jak obejrzysz rysunek szczegółowy to zobaczysz,że pion kanalizacyjny wychodzi na oknie w dolnej łazience,czyli rura zasłania okno.U mnie jest tak: z kuchni idą rury w podłodze do łazienki,w łazience jest redukcja i z 50 przechodzi w 100.Na tej ścianie,gdzie okno,jest geberit,ale w samym rogu,dalej ta rura idzie i na ścianie,gdzie jest umywalka,jest pociągnięta w górę (cały czas rura 100).Oczywiście jest wkuta w ścianę,żeby nic nie wystawało.I to jest własnie pion,bo w górnej łazience do tej rury jest podpiety drugi geberit.Trudno mi tak wytłumaczyć.Obejrzyj zdjęcia,gdzieś tam chyba są wrzucone łazienki.

Witam Zetowców :)

Prawdopodobnie dołączę do Waszego grona, w związku z tym mam pytanie na temat ogrzewania.

Na naszej działce nie ma gazu (i nie będzie, w całej okolicy nie ma) więc piec gazowy niestety odpada :(

Kominek z płaszczem wodnym, pompa ciepła itd. to ostateczność, trochę kosztuje a my chcielibyśmy wybudować domek jak najtaniej.

W związku z tym chciałabym Was zapytać czy to małe pomieszczenie gospodarcze (troszkę byśmy je powiększyli) nadawałoby się na kotłownię, w której byłby piec na ekogroszek? Wejście zamiast z kuchni zrobilibyśmy z wiatrołapu, mam nadzieję, że jakoś by się dało po przesunięciu przedniej ściany domu o jakieś 30 cm.