Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo dziękuje za fotki.

Co do kominka to także z pewnością z niego zrezygnuje. Muszę zastanowić gdzie wykonbinować aby konkretny piec na wszystko zmieścił się. Poważnie rozmyślam nad podpiwniczeniem tego Z 71.

A Twoje zdanie na takie rozwiązanie MIMORAK ?

Witam Zetowców

Gratulacje dla Mimoraka...ładne fotki i ten salon wydaje mi się w miarę duży. My jenak chcemy kominek :-) Mam pytanko do Mimoraka bo wspominałeś, że gdyby była piwnica do wodzie. Początkowo też chcielismy piwinicę. U nas na działce zrobiliśmy wykop na głębokośc 1,50 m i na głębokości 90 cm pojawiły się "ciurki" wody a na 1,30 m to juz była woda. Projektant mówi, żeby się tym nie martwić bo można zrobic drenaż opaskowy lub zastosowac metodę "ciężką". Dodam, że wykop robilismy w na początku lutego kiedy podobno stan wody był bardzo wysoki, wiadomo śniegi itd. A jak było u Ciebie Mimorak i innych budujących zetki? Pozdrowionka

Witam Zetowców

Gratulacje dla Mimoraka...ładne fotki i ten salon wydaje mi się w miarę duży. My jenak chcemy kominek Mam pytanko do Mimoraka bo wspominałeś, że gdyby była piwnica to w wodzie. Początkowo też chcielismy piwinicę. U nas na działce zrobiliśmy wykop na głębokośc 1,50 m i na głębokości 90 cm pojawiły się "ciurki" wody a na 1,30 m to juz była woda. Projektant mówi, żeby się tym nie martwić bo można zrobic drenaż opaskowy lub zastosowac metodę "ciężką". Dodam, że wykop robilismy w na początku lutego kiedy podobno stan wody był bardzo wysoki, wiadomo śniegi itd. A jak było u Ciebie Mimorak i innych budujących zetki? Pozdrowionka

Od początku budowałem z myślą,że nie bedzie piwnicy.Później żałowałem.Do czasu,aż zrobiłem wykop pod zbiornik na szambo.Gość,który obsługiwał koparkę kopał w tempie Bolta albo Bena Johnsona,co wyciągnął łyżkę to mnóstwo wody podchodziło.Z boku stał HDS ze zbiornikiem o od razu po wykopaniu wsadził.To było w sierpniu,było w miarę sucho.Pewnie,że piwnica się przyda,choćby ziemniaki albo głupie słoiki jest gdzie schować.A nawet pralkę można tam zainstalować,żeby w łazience mamie-siostrze-żonie-kochance jacuzzi zrobić.

Witam!!!

Też będę budował Z71, ale z pewnymi zmianami a w szczególności będzie posiadał dostawiony garaż z jednospadem - projekt zaczyna sie tworzyć jako indywidualny.

Mam prośbę do wszystkich aby podesłali zdjęcia na [email protected] z budowy swoich 71 oraz z widokiem na łazienki górne i dolne.Pozdrawiam

Witam wszystki przymiezam sie do zakupu projektu Z71 ma sprawę do wszystkich forumowiczów o na największa ilość zdjęć tego domku stanu surowego wykonczeniowegi i nawet urządzonego. Bardzo prosze o przesłanie fotek na adres: [email protected]

Witam

Ok, Mimorak...jacuzzi fajna sprawa obojetnie już dla kogo :-) Mi jednak chodzi na jakiej głebokości posadowiłeś fundamenty domu ze względu na wodę? Stosowałeś drenaż opaskowy? Zgodnie z projektem dom powinnien byc na glębokości 1,30 m. Jak to wygląda u Ciebie? Bede wdziecnzy za info. pozdr

Witajcie, wiem,ze temat kosztów budowy wciaz sie pojawia i coraz to nowe kwoty padaja,ale nie wiem do konca czy one dotycza z 71 z garazem czy bez. a ja chcialabym zapytac- starczy 250tys.? z przydomowa oczyszczalnia, dachowka ceramiczna (takie mam wz)? nie wiem,jaki kredyt brac. i czy w ogole dam rade?dodam,ze chce budowac z 71 z garazem.widze,ze sporo osob tu juz zaczela, wkrotce konczy,albo juz skonczyla,wiec bede wdzieczna za porade. pozdrawiam.

Witam

My podobnie zdecydowaliśmy się na budowę z71 z garażem. Obecnie jesteśmy na etapie załatwiania "papierów". Myslę, że kwota 250 tys skromnie wystraczy. Jednak wszystko zależy od klasy i jakości materiałów wybranych do budowy domu oraz robocizny, która jest bardzo w cenie. Nie mniej porównując ceny mieszkań w bloku a domu i uroków jego posiadania - obstawiam DOM. Pozdr

no tak..sporo kosztuje ta oczyszczalnia,ale nie mam wyjscia. a co do dofinansowania-gmina zakonczyla projekt w ubieglym roku . takiego farta mam ;) no i nie ukrywam,ze troche mnie przeraza salon- w sensie,ze taki maly,ale jak sobie ogladam zdjecia Mimoraka,to jakos tak klaustrofobicznie nie wyglada..zlikwidowaliscie pokoj na dole czy zostawiacie? bo wciaz bije sie z myslami. Tez jestem na etapie zalatwiania formalnosci i bardzo szybko chcialabym ruszyc..tylko te koszty..Choc masz rację,ze w porownaniu z cenami mieszkan, zwlasza w duzym miescie, to naprawde sie opalaca dom!

Witam

My podobnie zdecydowaliśmy się na budowę z71 z garażem. Obecnie jesteśmy na etapie załatwiania "papierów". Myslę, że kwota 250 tys skromnie wystraczy. Jednak wszystko zależy od klasy i jakości materiałów wybranych do budowy domu oraz robocizny, która jest bardzo w cenie. Nie mniej porównując ceny mieszkań w bloku a domu i uroków jego posiadania - obstawiam DOM. Pozdr

Witam

My wlasnie zaczelismy budowac Z71 z garazem. Osobiscie uwazam (mam taka nadzieje), ze za 250 tys wybudujemy sobie nasz wymazony domek. Bank, ktory udzielil nam kredytu byl troche innego zdania - wycenil, ze do budowy potrzebujemy 280 tys i tyle kredytu nam wcisnal.

Budujemy na slasku, materialy porotherm, strop teriva, dachowka betonowa.

Jesli chdzi o salon (klaustrofobiczne obawy drs ) to my nieduzo powiekszylismy go kosztem pokoju na dole. Nie zdecydowalismy sie na likwidacje pokoju bo bedzie tam male biuro - w efekcie salon bedzie mial wymiary 490x450.

leaf?id=0B6UHsJPfRcXiMDg0MzllNmYtN2UxOS00NzljLTg5Y2EtYTRlZjhhOTQ1YmFj&hl=pl&authkey=CIOf3OAH

pozdrawiam

Michal

PS nie wiem czy udalo mi sie wrzucic aktualna fotke - bo nie widze w podgladzie