Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jack 1 super fotki ;) Widzę, że jesteśmy na podobnym etapie budowy - czyli jeszcze duuuuużo przed nami więc na wstępie życzę Ci już powodzenia ;)

My po długim weekendzie ruszamy już pełną parą oczywiście jeśli pogoda dopisze ;)

Pozdrawiam wszystkich ;)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O widzę że znalazłem kogoś kto podziela moje zdanie w kwestii stropu:)

Też będę miał strop drewniany-heblowany, przypalony palnikiem i widoczny:)

Mury , strop i dach tez planuję zrobić sam- z drewnem będę miał najprościej bo konstrukcje drewniane, dachowe wykonuje na co dzień.

Życzę powodzenia i dużo chęci podczas budowy.

Mam pytanie do Jack 1 - jestem nowy na forum, więc witam wszystkich. A teraz do rzeczy, jak rozumiem budowa z ytonga jest tańsza, a jak to się ma do budowy z Porotermu. Mam nadzieję zacząć budowę w lipcu i jak wszyscy tu na forum, tysiące pytań i wątpliwości kołata mi się po głowie. Ale jak spróbuję, to się nie dowiem.

Pytanie w szczególności do Nanccy i do Jack 1, lil - jaki ponieśliście koszt stanu "0" jeśli chodzi o materiały?. Za tydzień wchodzi mi ekipa robić fundamenty wyliczyli mi lekko ponad 17.000 zł za materiał + 10 za robociznę, co daje mi 27000 za stan zero. A stan "0" u mnie za tą kwotę należy rozumieć ławy, zbrojenia, bloczki, styropian + kleje+siatka, dysperbit, folia kubełkowa, piasek, chudy beton i rury kanalizacyjne pod chudym betonem i chudy beton na wierzch.. Czy te moje koszty to nie są za duże?

Proszę o odpowiedź osób, które znają już realne koszty stanu "0".

Pozdrawiam.

Edytowane przez Liquee

witam

ja za stan zero (materiały ) dalem 11tys , robocizna wlasna wiec nie wiem ile mnie wyniosla. wczesniej podawalem 8tys ale bez rur , chudziaka i piach mi umknął z koparka. co do porothermu to nie uwzglednialem jakos tej opcji

pokazcie zdjecia z budowy :)

Witam ja tez zaczelam teraz budowe tago domu mam juz zrobione fundamenty i tez buduje z Porotermu i moj budowlaniec powiedzial ze to dobry wybor i na to ocieplenie steropianem .Pozdrawiam wszystkich budujacych.

Witaj.Wybór Porothermu popieram.Ja mam u siebie porotherm 25 + 10 cm styropianu.Zimą ciepło jak w bańce.

Nas materiały wyniosły jak na razie ok. 12 tyś. Robocizna podobnie jak u Jack 1 własna, tata budowlaniec muruje, tynkuje itd.

Bez ekipy idzie wolniej ale i tak myślę, że tempo mamy niezłe a poniżej link do obecnego stanu rzeczy ;)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b96d65fe98cc1408.html

Nanccy zazdroszczę kosztów. Co do samego domku to widzę przeróbki, nie masz okna w kotłowni, a w kibelku na dole wstawione mniejsze. Moje fundamenty będą kosztowały 27 tys. zł co w porównaniu do 12 tys, 15 tys. różnicy :jawdrop:

PS Ja się jeszcze nie mam czym pochwalić, bo u mnie na razie dziura;)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=56773&d=1305533064

Dzięki BrunoBanani-jestem po wstępnych rozmowach -wygląda to całkiem dobrze .Jutro jadę zobaczyć ich dzieło i pogadać z właścicielami czy byli zadowoleni.

O tej dachówce już też gadałem ,da się za zrobić.Czekam może komuś też budowali i się odezwie.......Mnie najbardziej to cena przypadła do gustu.......