Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy

..no no gratulujemy postępu prac...Mamy nadzieję, że u nas też niebawem bedzie tak wyglądało tym bardzej, ze mamy bardzo dobrą i solidną ekipę. Masz ładny widok z okna....chyba na wzniesieniu?? ....A gdzie dokładnie? My z okien widzimy oddalone o 250 metrów jezioro a z drugiej strony lasy.

Zdjątka wkleimy niebawem. Pozdrawiamy

Witam

Dawno juz sie nie odzywalem, ale teraz jest juz sie czym pochwalic.

Na naszym domku zaczyna pojawiac sie dach. Zalaczam fotki dla zainteresowanych.

pozdrawiam Michal

Witam Cię Michale,

zazdroszczę i też tak bym chciała. Obecnie jestem na etapie składania papierów do gminy-mapki mam a i dalej przekonuję męża do budowy:(

Pozdrawiam

kodido, pytalam miejscowe firmy- a mieszkam na Mazurach. Wydawac by sie moglo,ze taniej tu bedzie,ale..jak widac budowlancy sie cenia wysoko:)) zostala mi jeszcze ostatnia wycena-i ten facet tez zrobi mi tzw. przedmiar,zebym sama mogla sie zdecydowac ile i czego potrzebuje, sama sprawdzic ceny. do tej pory fachowcy liczycli mi z materialami, oczywiscie zapewniajac,ze oni maja korzystny system znizek itp. wydawalo mi sie to logiczne, bo przeciez przedstawia fakture itp.zobaczymy,jak wyceni ten ostatni majster.moze ludzim wychodzi taniej, bo czesc sami robia? nie wiem juz..ale dzieki za slowa otuchy.pozdrawiam!

drs, chyba najrozsądniej poprosić o cenę robocizny osobno i nie ufać w " korzystny system zniżek " ja tak przynajmniej robię, ja mieszkam na Śląsku i mój domek ma bardzo duży i kosztowny fundament w stosunku do projektu typowego ( chodzi o szkody górnicze ) i wydłużyłem go o 1 metr ( salon jest powiększony ), ceny materiałów są ogólnodostępne. Powodzenia. Tomek

• 2 weeks później...
Ja sama szukałam materiałów i negocjowałam rabaty. To moim zdaniem bardzo się opłaca. Buduję dom pod Krakowem. Zmiany w moim projekcie to wydłużyłam dom o 60 cm zlikwidowałam wcięcie na taras (dużo to zmieniło). Schody i strop wylewane. Musiałam zwęzić trochę mały pokój ale za to się wydłużył i wcale nie jest "mały". Mile jestem zaskoczona schodami. Mam tylko 4 zabiegi i to szerokie ze względu na małe dziecko, żeby mogło swobodnie biegać z dołu na górę. Pod schodami zrobiło się sporo miejsca np, na pralkę, odkurzacz czy inne rzeczy. Znajomi, którzy oglądają dom mówią, że nie spodziewali się ,że w środku jest tyle miejsca.A.. jeszcze jedno buduję wersję z garażem, który został przedzielony na kotłownię. Wejście do łazienki mam pod schodami, a nie z holu. W przyszłym tygodniu, najdalej na następny zabieramy się za dach. Więźba zamówiona, murują się ścianki. Niedługo wkleję zdjęcia dla zainteresowanych. Tylko pogoda się dziś zepsuła.

Mam pytanie: jaka jest wysokość ścianki kolankowej w Z71 i czy ją podnosiliście? Poważnie przymierzam się do tego projektu, bo jako jeden z niewielu wpasowuje mi się we wszelkie obostrzenia prawne związane z działką.

Pozdrawiam ciepło i powodzenia w budowie.

Witam

W projekcie scianka kolankowa ma 77cm(do gornej czesci wienca dachu) - co daje okolo 97cm od podlogi do dachu.

Osobiscie podnioslem dach (jak wielu innych inwestorow z tego forum) o 1 pustak - co znacznie poprawi wykorzystanie powierzchni poddasza, a nie zmieni za bardzo bryly budynku.

michal

Anibas, ale Twoje 150 tys.co dokladnie obejmuje? stan surowy otwarty, zamkniety? bo najpierw mi majster wyliczył 135 tys ( z dachem,ale bez okien-na dachu dachowka zakladkowa),ale potem dowalil cene ocieplenia, otynkowania, wylania podlog instalacje itp., to wyszlo 265 tys. do tego trzeba doliczyc wykonczenie,ogrodzenie, szambo i studnie i wychodzi ok. 350.i mi nijak nie chce wyjsc mniej.chyba,ze nie umiem dobrze tego rozplanowac. dlatego na tym forum troche podpytuje:))

Witam wszystkich dlugo nic nie pisalam malo czasu ale dzis pada wiec czasu wiecej .Moj domek jest prawie gotowy stan surowy otwarty ale paskudna pogoda nie da skonczyc dachu jeszcze jeden dzien pogody i koniec dachu ,moze jutro sie uda.koszt takiego stanu u mnie to okolo 100 tys .

Powodzenia dalej z budowa. Uwazam ze koszty jakie podales co do stanu surowego otwartego sa calkiem przyzwoite i jak najbardziej realne tylko napisz czy to sa koszty wraz z zakupem dzialki(czy moze dzialke juz miales) czy tylko samej budowy? Jaka kwote pochloneli fachowcy czy moze sam wszystko robiles? I czy w koszty wliczyles takze geodete,kierownika budowy,sprawy urzedowa,pozwolenia itp...Jak mozesz przeslij mi troche fotek swojej chaty na maila [email protected] I takze na maila mozesz przeslac odpowiedziec na moje pytania. Bede wdzieczny. Pozdrawiam wszystkich

witam i odpowiadam na pytanie dzialke juz mialam ,projekt i adaptacja z pozwoleniem na budowe to koszt 6600 zl kierownik budowy 3000 zl znalazlam super fachofca z pomocnikiem koszt 30 000 zl material na stan surowy otwarty 69 000 zl do tego jeszcze zrobilam podlaczenie kanalizacji koszt 4800 zl .Material mogl byc troche taniej ale wzielam drozsza dachowke ale jest piekna o takiej marzylam .zdjec narazie nie mam ale jak tylko otrzymam od mojego budowlanca to postaram sie wyslac bo to byla jego dzialka robienie zdjec .Pozdrawiam