Pancioo 29.08.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Aha może i garaż psuje bryłe budynku ale jak go się teraz nie zrobi to później jest ciężko........ a od razu to nawet taniej bo jedna ściana z dyńki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 29.08.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 No ja wiem ze lepiej zrobic garaz od razu, i ja wlasnie tak bede robil tylko ze nad garazem nie bedzie dachu tylko taras a wejscie na niego z malego pokoju na górze i tak bedzie chyba nawet taniej bo wiezby dachowej i dachówki mniej pujdzie a strop przeciez i tak trzeba zrobic czy masz dach czy go nie masz a wedlug mnie taras tam lepiej pasuje. Pozdro dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 30.08.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 (edytowane) Dzięki wielkie:) Znowu jakiś pomysł na zagospodarowanie powierzchni i znowu jest nad czym myśleć Może i garaż trochę psuje bryłę ale jakoś nie umiem sobie wyobrazić, gdzie wygospodarować miejsce przy tak małej powierzchni domu na narzędzia, kosiarkę czy w końcu sam samochód. Poza tym ten Twój garaż, czy garaż Maro_PL (z opcją tarasu) wygląda lepiej niż opcja Z71 z garażem studia(bez obrazy dla nikogo, po prostu kwestia gustu). Życzę powodzenia i czekam na fotki z budowy. Pozdro Edytowane 30 Sierpnia 2011 przez adam5891 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgospodarczy 30.08.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Witam Zdecydowaliśmy się na ten domek z71 . Mały ale dla nas to i tak skok do przodu ( wychodzimy z mieszkania 2 pokojowego, a tutaj 4 pokoje to lux i te łazienki ..fiu fiu ) Pierwszą rozmowę w gminie już odbyliśmy. Na przyszły tydzień jesteśmy umówieni z geodetą. Rozpoczęcie prac zaplanowaliśmy na przyszły rok /wiosna. Systemem gospodarczym będę starał się budować. Ja , tata kuzyni i wujkowie + fachowcy. Jakiś kredyt też będzie brany, bez tego ani rusz. Dziękuję w imieniu swoim i przyszłych zetkowiczów za te forum i cenne uwagi. Proszę o wyrozumiałość jeżeli w przyszłości będę zadawał pytania, które już były. I na koniec gratulacje wielkie wszystkim tym , którzy już mają swój dom. BRAWO. Zakup projektu przewidujemy jeszcze w tym roku. I tak na gorąco zmiany , które chcemy wprowadzić : likwidacja wnęki tarasowej - tyle opinii było za tym iż to na 100%, likwidacja słupa w małym pokoju na parterze ( co w zamian aby to się nie zawaliło?? ), reszta w głowie ale to napisze jak już będę miał projekt. Jak gdzieś ten domek stoi, buduje się w okolicy Wrocławia i była by możliwość podpatrzenia proszę o mail. [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 31.08.2011 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 No ja wiem ze lepiej zrobic garaz od razu, i ja wlasnie tak bede robil tylko ze nad garazem nie bedzie dachu tylko taras a wejscie na niego z malego pokoju na górze i tak bedzie chyba nawet taniej bo wiezby dachowej i dachówki mniej pujdzie a strop przeciez i tak trzeba zrobic czy masz dach czy go nie masz a wedlug mnie taras tam lepiej pasuje. Pozdro dla wszystkich Moja rada;).........jeśli decyzje o tarasie podejmujecie tylko ze względów na niby niższe koszta to przemyślcie to jeszcze raz. Strop faktycznie musisz tam zrobić , ale to i tak nie będzie wykończenie końcowe-taki strop też odpowiednio musisz zaizolować i przygotować by spełniał on role tarasu a jednocześnie dachu nad garażem. Poza tym więźba w stosunku do całości domu i porównując jej cenę z przygotowaniem tarasu( strop, izolacje, barierki itp.) wcale nie musi wyjść taniej-do tego pozbywasz się jednego pomieszczenia pod dachem. Z doświadczenia wiem że często tez są problemy z takimi tarasami (przecieki). Jeśli chcesz zminimalizować koszta to może po prostu na garażu zrobić strop drewniany-wystarczy on tam w zupełności:) Ale w sumie każdy robi jak mu sie podoba:) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadio1011 31.08.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam My budujemy z71 z garażem w bryle budynku. Kwestię praktyki i estetyki, wyglądu budynku pozostawiam każdemu...bo każdy z nas ma inny gust. Osobiście uważam, że taras jest niewykorzystywany bo np zimą nie korzystasz z niego, pozatym mając pokój nad garażem zyskuje się dodatkową powierzchnię...w naszym przypadku bedzie tam sypialnia i to całkiem spora. Co do wnęki tarasowej również ją pozostawim zgodnie z projektem. Uważam, że to "wcięcie tarasowe" nadaje bryle budynku jakiegos tam bajeru. Zawsze to co proste jest urokliwe, tak twierdzi nasz projektant. Ten domek można sobie fajnie podpicować zewnętrznie jakimś akcentem np. kamieniem elewacyjnym. Mamy dachówkę cieniowaną ceramiczną. Bardzo ładnie się prezentuje bo dach prosty dwuspadowy. W week będzie czas więc wrzucę fotki. W poniedziałek montują nam okna, drzwi i bramę garażową. Tak więc stan surowy zamkniety bedzie ukończony. A zaczynaliśmy 1 czerwca. Tempo bardzo dobre biorac pod uwagę kapryśne lato. Pozdrowienia dla zetek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadio1011 31.08.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 domek przed położeniem dachówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadio1011 31.08.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 31.08.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witaj brunobanani, troche zdziwila mnie twoja wypowiedz bo wprowadza ludzi w blad. Jakie cieknace tarasy? u mnie wszystkie stropy beda z odpowiednia izolacja, nawet te pod dachem. Zreszta ekipa która nie potrafi zaizolowac stropu nie powinna brac sie wogule za budowanie domu, zadnego. Mój ojciec w latach 80-tych postanowil zrobic CO w domu i przed wigilia wszystko bylo gotowe tylko ze zabraklo mu 90 cm grubej rury do pieca, i nigdzie nie mugl jej kupic (wogule to material na te CO kombinowal dluzej niz robil to CO) I gdyby nie znalazl podobnej rury na zlomie to pewnie byslmy wtedy marzli do samej wiosny. Do czego zmiezam? Ludzie to juz nie te czasy ze kawalka rury czy izolacji nie mozna kupic! Technologia teraz tak poszla na przód ze nie dosc ze wszystko mozna kupic to jeszcze prawie wszystko mozna samemu wykonac. Co mdo tarasu, bede bronil swojego zdania jak Czestochowy bo wychodzi duzo taniej. A co do barierek na tarasie ja bede mial z drewna, pod kolor tych belek we wnece. I mysle ze pujdzie mi na te barierki 20% drewna z tego co by mi poszlo na wiezbe dachowa a o dachówce i reszcie juz nie wspomne. I nie buduje tyego tarasu dlatego zeby bylo taniej, poprostu zrobilem wizualizacje tego domu z tarasem w 3D i wyglada super. A ze przy okazji jest taniej to chyba dobrze.Berdzo szanuje twoja opinie bo przeciez od tego jest forum zeby wymieniac argumenty i doswiadczenia. Lepiej pospierac sie na forum niz popelnic jakis blad przy budowie.Co do Z71, wybralem ten projekt wlasnie dlatego ze bardzo urokliwie wyglada ale weglug mnie wlasnie bez tego dachu nad garazem. Ja mialem budowac dom osobno i garaz osobno, ale dolacze ten garaz nie ze wzgledu na koszty (jedna sciana mniej) ale dlatego ze zawsze to cieplej w domu jak za sciana garaz a nie mróz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 31.08.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Ja buduje chate blisko Wrocka. Buduje kolo miasta Jawor to dawne woj Legmickie teraz dolnoslaskie. Mam 8 km do autostrady A4 potem juz tylko 40 minut do Wrocka. Od prawie 5 lat mieszkam z zona i dziecmi w Irlandii ale wlasnie buduje dom w Polsce bo na przyszle wakacje wracamy do Polski na stale. Dom bedzie gotowy wczesniej ale nie chce przerywac dzieciom szkoly dlatego musimy sie przeprowadzic na wakacje. jestem dosyc czesto w Polsce by nadzorowac budowe dlatego jak bede juz mial stan surowy zamkniety serdecznie zapraszam. Pozdro dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgospodarczy 01.09.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Hej Maro_PLDzięki za informacje. W takim układzie jak już będziesz miał stan surowy zamknięty wyślij mi info. Zgadamy się i wpadnę do Ciebie. Pozdrowionka dla budujących. Ja w papierach siedzę teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmk 05.09.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Jesteśmy po wstępnej rozmowie ze stolarzem w sprawie schodów. Rozmowa ta trochę nas zaniepokoiła gdyż byćmoże nie zmieszczą się w tej klatce schody ze spocznikiem i trzeba będzie zrobić "zakręcane" bez spocznika ale nawet wtedy może okazać się, że będą one zasłaniały okno. Narazie nie wiemy jednak dokładnie ponieważ stolarz jeszcze nie rozrysował w którym miejscu będą dokładnie. Jednak po prześledzeniu forum widze, że u Mimoraka zmieściły się zakręcane i nie zasłaniają okna więc może i u nas się zmieszczą. Ważne jest jednak aby przed wstawieniem okna stolarz się wypowiedział czy takie usytuowanie okna nie przeszkadza czy je zamurować lub wstawić luksfery w celu doświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liquee 05.09.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Witam wszystkich po małej przerwie:)Przesyłam Wam kilka zdjęć z moich postępów:Moje fundamenty, po ukończeniu wyglądały tak:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=73442&d=1315214896 Zdjęcia z wczojarszego dnia, czyli najświeższe:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=73441&d=1315214882http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=73443&d=1315214911 Przypomnę wszystkim, że ja zrezygnowałem z wnęki na dole, a wyjście tarasowe przeniosłem na tył domku. Nestety mam nietypową działkę, wąską i długą, więc projekt z garażem nie wchodził w grę. Fakt, że plusem jest, że zyskujemy pokój u góry, ale w takim przypadku dom musiał by stać u mnie bokiem:( Sąsiad obok ma dom bokiem i już przestał wjeżdżać do garażu, bo za dużo kręcenia. Także ja będę miał garaż osobno, z tyłu domku jako osobna inwestycja. Do Maro_PL Jestem z Głogowa, więc mam niedaleko do Ciebie, jestem bardzo zainteresowany oglądnięciem Z71 na żywo, bo w obecnym stanie jestem nieco przerażony niewielkimi rozmiarami:( Pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadio1011 08.09.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Witam Zaczynalismy budowę naszego domu 1 czerwca ...po 3 miesiącach mamy taki efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomich 10.09.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 (edytowane) Witam wszystkich Zakupiłem projekt z71 z zamiarem budowy jako dom wakacyjny. Zdecydowałem sie jednak na swojej działce budować domki letniskowe pod wynajem. Projekt nie jest mi już potrzebny i chcę go sprzedać. Projekt jest kompletny, w stanie idealnym, ze wszystkimi pieczątkami, hologramami itp, zakupiony od studia z500 w maju.do kompletu jest jeszcze pakiet kosztorysowy i projekt w wersji elektronicznej DWG, w z500 kosztuje to doadtkowo ponad 400 PLNchętnie odpowiem na wszystkie pytania, mogę wystawić też cały pakiet na allegro Cena jaka mnie interesuje to 1500 PLN [email protected]Pozdrawiam Edytowane 10 Września 2011 przez pablomich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liquee 10.09.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 arkadio1011 Możesz mi podać cenę stropu? Chodzi mi o sam materiał bez robocizny. Pozatym gratuluję arkadio1011 postępów, u mnie się to ciągnie, niestety:/ Najpierw adaptacja projektu przez 5 miesięcy!! a teraz fachowiec nabrał robót i z doskoku u mnie robi:/ Ale zależy mi na nim bo solidny i można mu zaufać. Interesują mnie koszty, bo na razie buduję ze środków własnych, więc chcę orientacyjnie zobaczyć ile jeszcze będę w stanie pociągnąć bez zaciągania kredytu.Pozdrawiam. PS.arkadio ogólnie, jeśli to nie tajemnica byłbym wdzięczny z a podzielenie się kosztami, wiem że temat się przewijał, bo jestem na bieżąco z forum, ale Twoje dane są najświeższe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadio1011 16.09.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Witamtrudno mi jednoznacznie odpowiedzieć ile kosztuje dach, jego elementy itd. Mamy wyjnajętą firmę, która nam domek zbudowała. Teraz mamy ekipę od ogrzewania i elekryka. Pozdrawiam budujacych z71. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gejsza27 20.09.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Witam! My również dołączyliśmy do grona budujących domek Z71 jednak wprowadziliśmy kilka zmian, m.in. poszerzyliśmy domek o 1,5 m i 0,5m, zrezygnowaliśmy z wnęki, schody umieściliśmy w zupełnie innym miejscu tym samym mamy więcej miejsca w salonie na razie jesteśmy na etapie zalewania stropu co właśnie wczoraj nastąpiło i to chyba tyle na ten rok... Pietja gratulujemy pięknie wykończonego domku!!! Pozdrowienia dla wszystkich z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 21.09.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Dziękuję ! U mnie w projekcie Z71GL z garażaem strop kosztował w granicy 5 tyś ale deski które wykorzystałem do stropu wykorzystałem w części do dachu. Koszt desek nie uwzględniam w tej cenie. Jeśli chodzi o dach to drzewo więźba 4 tyś a blachodachówka z orynnowaniem i wszystkimi dodatkami kosztowały 16 tyś.Mogę wstępnie podac koszty poszczególnych inwestycji jeśli ktoś jest zainteresowany. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę obecne ceny itp. Stan zero koszt 14000 Szambo 2x5m3 5000Ściany i strop 13500Ściany nad stropem plus więźba 10500Blachodachówka 16000Instalacja elektryczna 6000Instalacja hydrauliczna 6000 itd... szczegóły jak ktoś poprosi ceny podałem bez robocizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 30.09.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 W końcu mogę z żoną być pełnoprawnym członkiem tego forum-po 1,5 roku starań zaczynamy:) Wczoraj wykop, dziś ława a jutro cały dom! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts