Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Gdyby ktoś był zainteresowany posiadam na sprzedaż projekt domu Z71. Stan idealny. Niestety ze względy na wąską działkę nie mogę go u siebie postawić.

Nowy projekt sprzedam za 1500 zł z przesyłką (taniej o 300 zł niż w biurach projektowych). Chętnie wystaię aukcję na allegro.

Zainteresowanych proszę o kontakt pod e-mailem: [email protected]

Pozdrawiam

Dominik G.

Witam wszystkich

Mam pytanie do Mimoraka, mam nadzieje ze po zakonczonej budowie zaglada czasami na forum.

Widzialem na fotkach ze meble w kuchni masz ustawione w podkowe, Jak wiec rozwiazales ogrzewanie tej kuchni?

Czy masz tam podlogowke?

Czy moze grzejnik którego nie widac na fotkach?

Czy moze tylko ten grzejnik przy stole w jadalni przy oknie? Jesli tak , to czy to wystarczy i czy daje rade?

Pozdrawiam wszystkich

Witam wszystkich . Zaczynam budowe Z71 dzieki radom z tego forum pozmienialem to i owo w projekcie , "uzbroilem" juz dzialke i zdobylem wszystkie mozliwe pozwolenia. Murarzy mam juz umowionych, termin wytyczenia budynku tez dziennik budowy otwarty . Mam zamiar budowac za gotowke na tyle na ile mnie stac ,czyli etapowo . Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Witam Wszystkich serdecznie. Jestem z Wami od początku chociaż na forum wypowiadam się pierwszy raz.Budujemy Z71 na działce rekreacyjnej,metodą gospodarczą i etapami. Jak pogoda pozwoli to w listopadzie założą więżbe i zabezpieczą dom przed zimą.Jeżeli chodzi o zmiany w projekcie to jest ich mało,dom na zewnątrz podoba nam się taki jaki jest ,więc korzystając z Waszych porad zlikwidowaliśmy tylko okno na klatce u góry. W środku natomiast nie będzie na dole małego pokoju a drzwi do pomieszczenia gospodarczego będą w korytarzu.Zdjęcia zamieszczę na pewno, bo wszystko dokumentuję dla potomnych.Jestem bardzo ciekawa co słychać p.Anibas, Nanncy i Michała K dodajcie proszę więcej zdjęć, bo coś za cicho tu ostatnio pozdrawiam

Witam wszystkich Forumowiczów, prześledziłam ten wątek dość wnikliwie i nie znalazłam na ten temat informacji dlatego piszę, jeśli coś przeoczyłam to z góry przepraszam:) jestem zakochana w projekcie z71, jestem na etapie poszukiwania idealnego projektu, dość znacznie ogranicza mnie moja działka gdyż jest bardzo wąska. Ale do sedna, ponieważ nie mam miejsca na dobudowę garażu ani pomieszczenia gospodarczego a z pokoju na parterze nie chce rezygnować gdyż mam już plan na jego wykorzystanie to czy myślicie że udałoby się zrobić wejście z zewnątrz do pomieszczenia gospodarczego a tym samym zrezygnować z wejścia z kuchni, a do tego zrobić 2 wejście z wewnątrz domku a konkretnie z holu i zamiast pom. gospodarczego zrobić tam kotłownie, tzn. wstawić tam piec co.

Witam wszystkich .

W odpowiedzi koleżance kropka- wszystko się da, kwestia czy będą się Wam/Tobie podobać dwie pary drzwi przy sobie (wejściowe do budynku i do pomieszczenia). Wiele osób po prostu zmieniło drzwi do pomieszczenia gospodarczego( w tym i ja) Będę miał je z przedsionka a nie z kuchni, bo pomieszczenie gospodarcze będzie pełniło funkcje kotłowni. Można ewentualnie poprzestawiać troszeczkę w ścianka by to pomieszczenie było lekko większe i by drzwi z przedsionka spokojnie mogły tam się zmieścić. Świetnym pomysłem tez wydaje mi się tu rozwiązanie jednego z forumowiczów który w miejsce drzwi wstawił skrzydło szafy zabudowanej ( chyba ścianka z lustrem).:).

Chęć szuka sposobów jak to mówią :)

Żeby uniknąć tego o czym pisze Maro ja wpuściłem komin w ścianę nośna co daje 24 cm i zmieniłem układ komina. Nie jest on podłużny jak w projekcie. Te dwa kanały że tak powiem bardziej z tyłu dokleiłem do boku. Powstał kwadrat nie prostokąt. Daje to nam możliwość zrobienia wejścia od korytarza, ale powoduje że pomieszczenie na górze -sypialnia, zyskuje nowego kształtu) Wszystko ma swoje konsekwencje. Mi to jednak nie przeszkadza, bo i tak częściowo zmieniam układ ścianek na poddaszu:)

Witam wszystkich

Dzisiaj przez przypadek natrafiłem na projekt i to forum. Jeszcze wczoraj zastanawiałem się z żoną nad kupieniem dziury w ziemi od dewelopera na osiedlu domków szeregowych o podobnym metrażu co Z71 z ogródkiem 60m w stanie pod klucz liczyliśmy 260 tys . Można powiedzieć, że zachorowałem na ten dom - projekt z garażem. Chyba zacznę szukać działki :)

Z tego co tu wyczytałem to jest możliwe zamknięcie budowy pod klucz w 200 tys. Mam pytanie do Ziomalina jaki koszt budowy (stan deweloperski) w konstrukcji szkieletowej?

pozdrawiam

Jeśli ktoś szuka z71 z drewna to polecam to http://konsbud.com/oferta/domy-drewniane.html . Kiedyś tez myślałem o drewnianym domku. Jednak osobiście szkieletowych drewnianych nie preferuje- a z drewnem mam dużo do czynienia ( cieśla z zawodu, może dlatego) Każdy jednak podejmuje osobiście decyzje.

Domy w systemie HBE są dużo lepszy rozwiązaniem niż szkieletowe, ale zarazem droższym. Dlatego ja np. wolałem wybrać ytonga z drewnianym stropem-tez taniej,a jednak dom murowany. Jeśli ktoś kiedykolwiek miał coś do czynienia z remontami lub budowlanką to takiego ytonga sam postawi, co daje dość dużą oszczędność na robociźnie. Wiem co pisze od dwóch dni jestem murarzem:)

Z drugiej strony sam jestem ciekaw czy faktycznie te koszta miedzy drewnianym a murowanym są aż tak niższe.

Może zrobimy kiedyś takie zestawienie?:)

Pozdrawiam.