Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja zastanawialem sie nad kominkowym nadmuchowym, ale jednak zrobie kominkowe z plaszczem wodnym. Rozmawialem juz z fachowcami i mysle ze koszty takie same jak przy tradycyjnym CO. Wszystko tak samo tylko ze zamiast pieca bedzie kominek z plaszczem wodnym. Ja na dole robie podlogowe ( zrezygnowalem z malego pokoju i tej sciany nie bedzie, za to duzy salon i jadalnia) z malej lazienki zrobilem maly gabinet i tam bedzie kaloryfer.Zamist tej lazienki male WC pod betonowymi schodami. Na przyszlosc gdyby nie chcialo mi sie palic w kominku mam zamiar zrobic juz teraz zaslepione wejscie do ukladu CO w scianie po stronie garazu zeby mozna bylo w razie czego postawic piec w garazy i wpiac sie w instalacje CO. Na górze robie wszedzie kaloryfery, tylko w lazience podlogówke. Jesli ktos ma podobna instalacje to prosze o szacunkowy kosztorys samej instalacji bez pieca.

Pozdrawiam

Witam wszystkich

Tak wiec Krasiol ja bede mial kominkowe z plaszczem wodnym to mam nadzieje ze bedziemy sie wymieniac uwagami. Podziwiam cie za ryzyko bo przeciez jest juz polowa listopada a pamietaj ze fundament osiaga pelna twardosc po okolo 28 dniach. Oczywiscie mozna na nim murowac wczesniej (po okolo 2 tygodniach) ale w twoim przypadku musisz miec pewnosc ze przez conajmniej 3 tygodnie po wylaniu law nie bedzie mrozu. A tak a propo jaka moc kominka przewidujesz do swojej chaty? Pozdrawiam wszystkich

Witam.

Zdajemy sobie sprawę ,że zima może spowodować przesunięcie terminu na wczesną wiosnę . Biorąc pod uwagę iż czekamy na pozwolenie na budowę pewnie tak będzie. Natomiast co do mocy kominka to z tego co się orientowałem to moc 12kW wystarcza na ogrzanie 90-120 metrów kwadratowych. Dodatkowo będzimy chcieli zamontować piec elektryczny CO jako alternatywa do kominka np. gdy nie będzie nas w domu i trzeba będzie zapobiec zamarznięciu układu zimą. Jak będziecie mieli gotową ofertę od jakiegoś wykonawcy to dajcie znać. Ja przewiduję ,że w grę wchodzi około 12tyś / kominek,uzbrojenie,piec CO itp/

Grzejniki oraz ich podłączenie do instalacji doliczam do kosztów samej budowy domu.

Pozdrawiamy

:welcome:Mysle ze kominek z plaszczem wodnym to swietne rozwiazanie, bo to takie dwa w jednym,czyli i kominek i piec CO. Pozatym nie widze zadnego sensu zeby palic w dwuch piecach czyli i w kominku i w piecu CO, a i ekonomia sie tu tez klania. Jutro bede rozmawial z fachowcem w tej sprawie to napisze cos wiecej, jak narazie wiem tyle ze trzeba wybrac kominek o numer wiekszy (Moc Kw) niz podaje producent do powierzchni domu zeby nie palic w nim na maxa tylko na jakies 70% to znacznie wydluzy jego zywotnosc. I podobno trzeba wybrac kominek z szerokim paleniskiem bo wtedy (Przy odpowiednio suchym drewnie) jedno nalozenie drewna pali sie nawet do 8 godzin. Pozdrawiam

:welcome:

Wiesci dobre. Powiedzial ze kominek z plaszczem wodnym fajna sprawa zwlaszcza w tak malym domku gdzie nie ma za duzo miejsca na dwa piece Na poczatek powiedzial ze w 12 000 zl napewno sie zmieszcze a w tym

Instalacja CO. Robocizna i materialy (za wyjatkiem zakupu kominka)

Instalacja wodno-kanalizacyjna plus montaz Solar. Materialy i robocizna (za wyjatkiem zakupu instalacji Solar)

Pozostanie tylko zakup kominka Okolo 4000zl

i zakup instalacji Solar okolo 6500zl

Ale wyslalem mu rzuty i instrukcje co jak ma byc, i w przyszlym tygodniu przedstawi mi bardziej szczegulowy kosztorys

:goodnight:.

• 2 weeks później...

Co tu taka cisza? Dostalem juz maila ze wstepnym kosztorysem instalacji CO i instalacji wodno-kanalizacyjnej.Poniewaz dom buduje w Polsce a mieszkam za granica to mam troche trudniej z szukaniem fachowców.Równiez w taki sam sposób znalazlem ekipe która buduje mi dom, i jestem jak dotad bardzo zadowolony.Oczywiscie raz w miesiacu staram sie byc w Polsce.Nie bede sie rozpisywal co do kosztorysu tych intalacji tylko wleje tego maila który dostalem. To jest oryginalny tekst który wyslal mi ten fachowiec:

Z mojej kalkulacji wyszło ok 17000 zł brutto z 8%VAT za materiał i 7235 zł netto za robociznę

Do kalkulacji przyjąłem wykonanie instalacji wodnej z rur alupex łączonych kształtkami zaciskanymi. Wliczyłem Wodomierz z osprzetem(antyskażeniowy, filtr sznurowy), w toaletach policzyłem dwa stelaże do WC. Wszystkie rury o modulowanych przekrojach dn 26, 20 i 16 aby nie było problemu ze spadkami ciśnienia i aby zapewnic odpowidnia ilośc dostarczanej wody do wanny i prysznica. Rury poprowadzone w otulinach termoochronnych. Wkalkulowałem też cyrkulacje ciepłej wody wraz z pompą.

Instalację centralnego ogrzewania (podłaczenie kominka, rozprowadzenie do rozdzielaczy) rurami miedzianymi dn 28 i 22. Pentle ogrzewania podlgowego wykonane z rur alupex dobrej marki COMAP układane co 15 cm aby zapewnić odpowiednia ilośc dostarczanego ciepła i aby nie było wyczuwalne zimniejsze i cieplejsze miejsca na podłodze. My układamy styropian pod podłogówke i folię, sam sturopian nie zostal wliczony.

Podłaczenie grzejnikow od rozdzeilacza do grzejnika rurami alupex w peszlach ochronnych. Podejscia pod grzejniki wyprowadzone ze sciany od spodu grzejnika. Grzejniki marki Brugmann, adekwatnie do ogrzewanej powierzchni. Policzyłem 2 szafki podtynkowe z rodzielaczami (jeden do grzejników na pietrze, drugi z przeplywomierzami na parterze)

Do podłaczenia kominka policzyłem naczynie wzbiorcze z pływaniem, samodopełniające. Do zabezpiecznia termicznego przewidzialem zawór dopuszczający z sądą termiczną i standardowy zawór bezpieczeństwa

Wliczyłem 3 pompy (do C.O., do podłogówki i Ciepłej wody) zawór trójdogowy z napędem i mieszacz do podłogówki. zawory, śrubunki ułatwiające demontaż urządzen w przpadku awarii, zawory spustowe - cała armature ułatwiająca późniejsza konserwację i ewentualne naprawy

Policzyłem także materiał na solary - samo "uzbrojenie" zbiornika (czyli niezbedne śrubunki, ksztaltki, zawory, zawór antypopażeniowy, naczynie przeponowe) to koszt ok 1200 zł. Niestety nie jestem wstanie przebic cenowo samego zestawu solarnego. cena o ktorej Pan mówil jest zdecydowanie niższa niz ta, która ja mogę zaproponować.

Dodatkowo propomuje zakup centralki do kominka, która zarządza pracą pomp, utrzymuje temperature na zbiorniku c.w.u. oraz reguluje proces spalania w kominku poprzez automatyczne ustawienia przepustnicy powietrza - koszt ok 500 zl, dopełnieniem automatyki byłby UPS na wypadek zaniku pradu - koszt ok 1200 - 1400 zł

W załaczniku przesyłam zdjęcia z podłaczonym kominkiem i propozycje umowy

Dodam jeszcze ze za instalacje elektryczna fachowiec (kolega z podstawówki) zaproponowal mi 8 000. Materialy+robocizna

Mam nadzieje ze te informacje sie komus przydadza ale bardzo was tez prosze o opinie co do fachowosci tych kosztorysów no i oczywiscie ceny. Kosztorys CO i instalacji wodno-kanalizacyjnej to tez robocizna+materialy.:goodnight:

Witam ponownie

Mam już pozwolenie na budowę i w maju ruszam z fundamentem. Zastanawia mnie jaki ponieśliście koszt wykonania stanu zero?

Napiszcie jak możecie jaką po adaptacji macie szerokość ławy fundamentowej. Mój projektant twierdzi że w tym domku wystarczyłoby 45cm. Ze wzg. że mam działkę podmokłą (teraz gdzie jest susza poziom jest 1mppt) zakładam szerokość ławy 60cm. Co wy na to?

Witaj Pancioo, mam tą samą sytuację. Moja działka również nie należy do suchych ( wody gruntowe na ok 1m)

Moja ława ma 50cm co w zupełności wystarczy, ale 60 nie zaszkodzi. JA skupiłem się bardziej na tym by była ona wzmocniona dodatkowo w narożnikach (dodatkowe zbrojenie) oraz dobrze zaizolowana.

A koszta, więc tak robocizna czyli wykop. ława, bloczek, izolacja dysperbitem ,styropian , zasyp i wylanie betonu to 8tys. zł. Materiały mnie kosztowały 15 tys. W tej cenie było wszystko co potrzebne do wykonania fundamentu.

Zaczynałem w listopadzie a dziś kleje ściankę kolankową:) Pogoda dopisuje nam, i oby jak najdłużej.

Pochwale się stropem:)

Pozdrawiam.

http://imageshack.us/photo/my-images/10/dscn0236p.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/849/dscn0237s.jpg/

Mam pytanie do wszystkich.

Z tego co widze to okna w tym projekcie maja niestandardowe wymiary, jak rozwiazujecie ten problem?

Czy wstawiacie inne okna, czy moze kupujecie okna na zamówienie z wymiarami wg. projektu?

I czy koszt takich okien na zamówienie jest drozszy?

Jeszcze jedno, czy ktos moze wierci lub kopie studnie przy domu? mam kilka pytan w tej kwesti

Pozdrawiam:bye:

Ja z murami czekam do wiosny i taka bezczynnosc powoduje ze co dzien mam nowe pomysly na zmiany, Mam zamiar zamiast okna na klatce schodowej wstawic LUXFERY. Widzialem takie cos w Szwecji i naprawde luxfery w kolorze miodowym daja bardzo ladne swiatlo na klatce schodowej i bardzo przyjemna barwe. czy ktos juz robil cos takiego? co o tym pomysle sadzicie?. :bye:

A czy luxfery czasem nie przepuszczają ciepła?...tez chciałem je dać na klatkę schodową( tym bardziej że zmieniłem tam kilka rzeczy) ale okno będę tam miał 90/150 więc bałem się strat ciepła.Do tego pomyślałem że okno na klatce zawsze może być wyjściem ewakuacyjnym- wiecie pali mi się dół więc skaczę oknem z klatki : )

Witam wszystkich forumowiczów,

czytam Was od 3 miesięcy, ale wcześniej się nie logowałem i nie zabierałem zdania w dyskusji bo leń ze mnie :rolleyes:

Jestem na etapie stanu surowego i jak kogoś to interesuje to mogę wkleić zdjęcia, ale.....

Mam prośbę, wiem, że ktoś wcześnie już o to pytał, ale tego nie znalazłem - podpowiedzcie, jak wkleić je do tematu ?

Zanim przekonalem sie do luxferów na klatce schodowej to najpierw posprawdzalem wszystko. Wspólczynnik przenikania ciepla luxferów (od 1,8 do 2.5) jest rzeczywiscie duzy, ale jesli porównamy go ze wspólczynnikiem przenikania muru (okolo 0,3).

Ale jesli porównamy go juz ze wspólczynnikiem przenikania okna to juz róznica nie jest tak duza. (dobrej klasy okno ma wspólczynnik od 1,4 do 2.0) Przy zakupie okna nalezy zwracac uwage na wspólczynnik przenikania ciepla calego okna a nie tylko szyby która przewaznie ma ten wspólczynnik mniejszy (sprzedawcy czesto podaja nam wspólczynnik szyby a nie calego okna co nie jest uczciwe) Tak wiec jesli mamy dylemat czy wstawic luxfery czy zostawic mur w tym miejscu to pod wzgledem strat ciepla sprawa jest oczywista. Natomiast luxfery czy okno sprawa jest otwarta, kazdy sam decyduje.

Jedno jest pewne Z71 to chyba najbardziej modyfikowany projekt:rolleyes:.

BrunoBanani a co z oknami? Wstawiasz standard czy robisz na zamówienie wedlug projektu?

Pozdrawiam

Duzo ostatnio pisze ale jeszcze nie przedstawilem zmian które zrobilem w projekcie, wiec robie to teraz

Parter;

1.Zlikwidowalem sciane pomiedzy salonem a pokojem co utworzylo duza jadalnie z salonem.

2.scianke w kuchni od pomieszczenia z kominem przestawilem o 45cm w stone komina co powiekszylo kuchnie i utwozylo wneke na meble.

3.Drzwi do pomieszczenia z kominem zrobilem od strony sieni (zeby sie tam zmiescily zlikwidowalem jeden komin bo i tak planuje ogrzewanie kominkowe z plaszczem wodnym i jeden komin wystarczy) Zostalo tam male pomieszczenie ale na akcesoria do instalacji CO, wodnej, solara oraz pomp wystarczy tam miejsca. Oczywiscie nie zamykam sobie drogi dla pieca CO. i na scianie w garazu bedzie zaslepione wejscie do instalacji CO. Jesli kiedys mi sie znudzi palenie w kominku (w co oboje z zona nie wierzymy) to postawie w garazu komin (Kwasiak) kupie piec i wepne sie w instalacje CO,

3.Zrezygnowalem z malej lazienki i zrobilem tam maly pokoik (Pomieszczenie gospodarcze) dlatego okno tam bedzie zrównane wysokoscia z oknem w kuchni, natomiast szerokosc okna bez zmian. Dwie lazienki nie sa mi potrzebne, natomiast dwie toalety jak najbardziej dlatego zrobilem male WC pod betonowymi schodami. Oczywiscie wejscie na schody zmienilem na prawa strone a po lewej pod górnymi schodami jest wlasnie to WC.

Na pietrze nie zmienilem prawie nic, jedyne zmiany to musialem troche przerobic sciankeod lazienki, poniewaz jak zmienilem kierunek schodów to troche przeszkadzala. No i w kazdym pokoju bedzie po jednym oknie dachowym.

No i oczywiscie doprojektowany jest garaz od strony klatki schodowej. Garaz z dachem jednospadowym.

Wymienie równiez okiena na standardowe wymiary, jak ktos potrzebuje to moge je podac

Nie wiem czy mi sie uda ale wkleje rzut parteru i poddasza po zmianach. Oczywiscie sa to tylko moje rysunki bo projekty oryginalne sa w Polsce a ja z moim architektem wysylamy sobie materialy mailowo (ale raz w miesiacu staram sie byc w Polsce, a ja ruszymy z murami na wiosne to bede czesciej. Mam nadzieje ze zmiany które wprowadzilem spodobaja sie komus:bye: