Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Okna zostały tak jak w projekcie(mniej więcej:), co nieco w trakcie stawiania ścian zmieniłem) w sumie nawet się nie zastanawiałem czy standard, czy na zamówienie. Zupełnie inaczej rozwiązałem tylko sprawę z oknem na klatce schodowej. Dla zainteresowanych to teraz oknaplast mają dobra promocje -wychodzi z niej że można dostać je o 40% taniej-jadę w piątek zobaczyć jak to wygląda w praktyce.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:welcome:

BrunoBanani koniecznie jedz i zobacz te okna. Slyszalem o tej promocji ze trzeba te okna kupic do 31 grudnia a odebrac po nowym roku, nawet w marcu i rabat jest do 40%. Koniecznie zanotuj ceny poszczegulnych okien do tego domku i napisz na forum. Jesli mozesz to zapisz dla mnie ceny netto i bez montazu. I dowiedz sie czy cena za standard jest taka sama jak za okna na zamówienie

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy

Tez mam zamiar budować domek Z71

Tylko mam troszkę inna sytuacje jak większość z Was tutaj, ponieważ będę stawiał dom na starym miejscu domu drewnianego więc odpada mi troszkę rzeczy np. prąd, gaz część fundamentu.

Mam pytanie czy jeśli ktoś z was bił płytę żelbetonową czy robiliście belkę między salonem a jadalnią bo niewiem czy płyta się utrzyma na tek wielkiej powiecrzchni bez żadnej podbory (no chyba ze wchodzi w rachube słup.

Myśle że ten słup w małym pokoju jest niepotrzebny.

I jeśli ktos buduje ten domek na podkarpaciu chciałbym obejrzęć jesli to jest oczywiście możliwe z góry bede dzięki.

Jak cos prosze pisać na e-mail: [email protected]

prosze podac nazwe miejscowości i lokalizacji obiektu.

Ja juz zakupiłem część materiału

Mam drut za którego zapłaciłem 1900 zł ma mi wystarczyc w 100%

mam także pustaki suporex 24x24x60 w ilości 864 szt za które zaplaciłem ok 6000 zł

ja będe budował metodą gospodarczą bo co to za radocha z domu jak sie samemu go nie postawi

no i oczywiście wchodzą w to kwestie finansowe zawsze to taniej wyjdzie.

Pozdrawiam i do usłyszenia.

Oczywiscie ze najlepiej jest sobie samemu dom wybudowac ale nie kazdy jest na miejscu. Ja na przyklad mam do miejsca budowy 2200km. Oczywiscie moge sobie wziazc kilka miesiecy urlopu i zjechac na budowe, tylko ze dla mnie to zadne oszczednosci bo zaoszczedze kilka tysiecy zlotych na firmach ale z drugiej strony strace kilka tysiecy euro, bo nie bedzie mnie w pracy. Pozatym trzeba miec troche doswiadczenia w budownictwie bo uczyc sie fachu na wlasnym domie to tez nie interes. U mnie stan surowy zamkniety plus tynki, posadzki, CO, instalacja wodno-kanalizacyjna, solar, elektryka oraz stolarke bedzie robic firma. To tez sa pewne oszczednosci bo firma kupuje wszystkie materialy po cenie netto (bez VAT) a ja potem tylko place 8% VAT-u od calosci czyli za usluge. Oczywiscie wykonczenie domu pod tak zwany klucz najlepiej sobie samemu zrobic i wedlug swojego gustu ale co do budowy domu od fundamentów to ja dziekuje no chyba ze ktos ma wiedzie i doswiadczenie w tym temacie to jak najbardzej. Tylko trzymac sie zasady ze pierwszy dom trzeba budowac dla kogos innego, dopiero drugi dla siebie.

BrunoBanani daj cynk co tam z tymi oknami

Pozdrawiam

BrunoBanani, ale byles popatrzec na te okna? Ja mam kilka cenników okien i chcialem porównac ceny, bo wydaje mi sie ze te cenniki co mam to dobre ceny jak porównuje je z innymi. Firma jest z Warszawy. Jesli jada w poblize twojej okolicy to dowóz jest gratis , a jak jada extra to okolo 300 zl za dowóz. Mi na grype pomaga grzene pivko z cukrem :stirthepot:

Jak sie trochu podleczysz to podaj te ceny. Ja chetnie podam moje cenniki

No właśnie nie byłe.... choroba nie pozwoliła, ale widziałem już te okna u znajomych. Powiem że robią wrażenie, maja nietuzinkowy kształt i bardzo dobrze imitują drewno-na pierwszy rzut oka nie do poznania. Jeśli promocja okaże się naprawdę taka jak ja przedstawiają w reklamie to warto. Bee u nich na pewno w przyszłym tygodniu.

Dam znać jak i co:)

Pozdrawiam.

BrunoBanani. Sprawdzilem oferte tych okien w promocji Oknoplast.

Naprawde bardzo ladne okna. Dostalem oferte tych okien na Z71. Ja troche pozmienialem u mnie okna tz w kuchni mam troche szersze ale za to na górze mam wysokosc mniejsza bo 140cm.( na klatce schodowej 150cm) Najtansze okna to okna KONCEPT drewnopodobne po obu stronach, cena brutto to 8600 pln z rabatem. jesli sie zaplaci zaliczke 40%. Mozna jeszcze dostac rabat 5% jesli sie zaplaci od razu 100% ceny. Do odbioru najwczesniej w lutym 2012. Jest to cena za wszystkie okna do tego domku. Jak cena? Czekam na komentarze. BrunoBanani pamietaj o:stirthepot:

Cena wydaje się być dobra ( kwestia uwzględnienia parametrów) Robiłem kiedyś wycenę okien w MS (też dobre okna)

i tam wyszły mnie one ok 10 tys. ale tak jak piszę wcześniej trzeba by było porównać ich wygląd no i przede wszystkim parametry szyb.

Ja chyba się na oknaplast jednak zdecyduję.

Dzieki Maro za eliksir;)

Ja jestem rozdarty pomiedzy tymi oknami i nie wiem na które sie zdecydowac. Oprucz Oknoplast namacalem jeszcze okna Drutex Iglo5 i Iglo5 Clasic GL System oraz okna Aluplast Ideal 4000. Parametry takie same jak Oknoplast czyli Przepuszczalnosc cieplna U=1.0 Mozliwosc zamówienia za doplata trzeciej szyby U=0,7

Pieciokomorowe

Drewnopodobne po obu stronach (ladne kolory)

Dodatkowo w cenie te dwie firmy oferuja listwe podparapetowa (lepsza izolacja cieplna i ulatwia montaz parapetu)

Jak wyliczylem cena tych okien na caly dom wyniesie jakies 1200 zl mniej niz za okna Oknoplast.

W poniedzialek dostane szczegulowy kosztorys Drurex i Aluplast do mojego domu to napisze co i jak.

:bye:

BrunoBanani dowiedziales sie juz jak u Ciebie z tymi oknami OKNOPLAST? Ja juz dostalem ta druga oferte.

Okna DRUTEX IGLO 5 GL SYSTEM oraz ALUPLAST IDEAL 4000 sa w tej samej cenie czyli 5554 Pln Netto.

Za wszystkie okna do mojego domu za wyjatkiem okna na klatce schodowej bo tam jak juz wspominalem wczesniej wstawiam Luxfery, ale za to zamówilem dwa dodatkowe male okna do garazu to na jedno wychodzi. Razem 12 okien.

Parametry takie jak Oknoplast to chyba sie zdecyduje bo cena jest bardzo atrakcyjna:yes:

Jeszcze nie byłem( skupiam się teraz na wylaniu wieńca pod murłatę puki pogoda dobra) ale z twoich wyliczeń mi wychodzi że między OP a DRU. jest nieduża różnica w cenie -jeśli się nie mylę.

W takim układzie wybrał bym oknoplast -czytałem porównania na różnych forach i użytkownicy w większości bardziej chwalili op. Jak w czwartek wyleje wieniec to w piątek będę sprawdzał osobiście.

Na pewno dam znać.

Pozdrawiam.

Więc tak rodacy byłem zobaczyłem raczej zdecydowałem.

Profile oknoplastu o niebo lepsze jak te drutexu, uwzględniając zimową promocje zapłacę za okna 8700 zł z montażem w tej cenie.

Pani z drutexu śle jeszcze ofertę ale -o ile parametry są podobne jeśli chodzi o szyby i całe okno tak kwestia wykonania i wyglądu oraz jakości są jakby z innej półki. Gdybym miała zapłacić za drutexa 5 tys mniej to i pewnie cena by przeważyła a przy zbliżonej kwocie nie ma się co zastanawiać -tym bardziej że w standardzie op dostajemy dużo więcej. Fakt że okna były by na lutego , ale mi opłaci się zaczekać -mało tego nawet gdybym budował się na wiosnę to już teraz zamówił bym okna-za darmo magazynują, a cena jest 30% mniejsza.

Moja opinia..............może komuś pozwoli podjąć decyzję.

Pozdrawiam.

Edytowane przez BrunoBanani

Ja tez juz podjolem decyzje

Beda to okna Aluplast Ideal 4000 . Bardzo ladnie zaokraglony profil i ladny kolor (zloty dab) Najwazniejsze sa dla mnie jednak parametry i przenikliwosc ciepla. Co do wygladu to i tak za kilka lat nie beda sie te moje okna równaly z oknami które bedzie sie wtedy produkowac.Zeby nadazyc za stylistyka to by trzeba bylo co kilka lat wymieniac okna , a ja mam zamiar wymienic okna nie wczesniej niz za 10 lat. Cena bardzo rozsadna 5950zl Brutto. Róznica do Oknoplast 2700 zl. Niby nie duzo ale za ta róznice juz kupie trzy okna dachowe lub wszystkie drzwi wewnetrzne Dla mnie to duzo. Ale to dobrze ze kazdy ma inne zdanie bo z kilku pomyslów zawsze sie cos nowego urodzi.:bye:

To jest cena bez montazu. Jak wczesniej wspominalem mi buduje dom firma i ona zakupuje materialy (oczywiscie po konsultacji ze mna) i koles z firmy zawsze sam montuje okna. Koles budujac dom zakupuje wszystkie materialy po cenie netto i placi vat 23% który to puzniej Vat jest mu zwracany. Ja puzniej place za calu dom lub jego etapy cenne Netto za usluge plus 8% Vatu. Mnie te okna beda kosztowaly 5550 zl plus 8 % Vat razem 5994 zl. To naprawde dla mnie jest dobra cena bo jak juz wspominalem wczesniej za ta róznice moge dokupic jeszcze trzy lub cztery okna dachowe. Ale nie chce nikomu mieszac w glowach, nie po to pisze na forum. Kazdy sam podejmuje decyzje.A ja osobiscie nie bede inwestowal w disign który i tak za kilka lat juz nie bedzie modny Dla mnie wazne sa parametry które sa takie same w tych trzech profilach pomiedzy którymi wybieralem no i ladny kolor.Ale jak juz wspominalem nie chce nikomu mieszac w glowie miomi pomyslami, poprostu dziele sie nimi bo po to jes to forum. Sam wiele rzeczy zmiemilem w moim projekcie na lepsze dzieki wam wszystkim na forum.:rolleyes:

Witam zetowiczów.

Mam przed sobą kilka ofert na okna. Podam ceny zainteresowanym.

11 okien- w kuchni większe 154*160. spiżarka, łazienka 94*116 . 3 szt drzwi 94*228. 1 szt okno94*143 1 okno 126*160. 1 okno 94*94. 1 szt drzwi tarasowych 237*184

WSZYSTKIE OFERTY Z MONTAŻEM. (DWA KOLORY BIAŁY I ORZECH)

Oferta OKNO_POL system : ELEGANCE 6 KOMÓR -8906,26 - SZYBA u=1,0 ZA 3 SZYBY DOPŁATA 1140 ZŁ

OKUCIA ROTO

OFERTA OKNO-PLAST SYSTEM: RUBIN PLUS

PODWÓJNA SZYBA Z RABATEM, ODBIÓR W LUTYM 8560ZŁ SZYBA u=1,0

POTRÓJNA SZYBA Z RABATEM, ODBIÓR W LUTYM 9920ZŁ SZYBA U=0,7

OKUCIA RUP (JEŚLI DOBRZE ROZUMIEM)

Do 6- ciu komór trzeba liczyć ok 6 % więcej. Tak mi powiedziano.

DRUTEX SYSTEM :IGLO 5

PODWÓJNA SZYBA 8413,78ZŁ9SZYBA TMP 4/12(Ar)/float4 /2-TMP4 ( JAK KTOŚ TO ROZUMIE)

POTRÓJNA SZYBA 9798,64ZŁ TMP4 d(Ar FLOAT 4

OKUCIA MACO W STANDARDZIE 3 SZT.

I tak co do Okno Plastu to rabat przy odbiorze w lutym wynosi 36%. Rabat dostaniecie tylko wtedy jak zapłacicie całość przy zakupie do końca roku. Byłam się dopytywać. Montaż wynosi 1023 zł tyle można odliczyć.

Okno -Pol ma montaż 11645 zł

drutex montaż 1029 zł.

Jestem ciekawa czy ktoś pytał o współczynnik U , ale na całe okna. To, że podają 1,0 albo 0,7 na 3 szyby - no fajnie myślę będę mieć ciepło Ale np w Okno plaście na moją ofertę którą tu podałam , niechętnie odpowiadali. Po moich naleganiach powiedziano , że mniej więcej 1,14 na całe okno. Więc nie ma sensu kupować cieplejszej szyby jak ciepło i tak będzie uciekało. (Dotyczy (RUBIN PLUS) . Można kupić " cieplejszy profil " 6 komór. Ale radzę poczytać na forach coś na ten temat.

I tak dalej mam dylemat dodam tylko, że OKNO-POL i OKNO PLAST mają bardzo ładne te okna., wydają się takie masywne (najlepiej zobaczyć na żywo ). Drutexu też niczego sobie, tylko porównując przekrój profili wydają mi się takie cieniutkie. Na zewnątrz też ładne są.

Mam całą zimę do zastanowienia się . Z promocji zimowych na pewno nie skorzystam. Może ktoś jeszcze coś mi doradzi.

Właśnie na profil tez zwracałem uwagę.......no niestety profile drutexu wyglądają jakby miały się połamać-środkowe zbrojenie tez nie jest pełne tak jak np. w oknoplaście, a ma to duży wpływ na stabilność okna.

Nie chcę i nie mam zamiaru nikogo przekonywać do jednego produktu-ja wybrałem , co zrobią inni to ich osobisty wybór. Dziele się tylko własnymi spostrzeżeniami i opinia -Zdecydowałem się na OP bo cena jest dobra, profilNIE PISZE TU O STYLISTYCE, BO TO KWESTIA GUSTU dużo lepszy jak np. drutexu.

Sumaryczna wartość stolarki okiennej wykonanej z pięciokomorowego profilu PLATINIUM

o szerokości zabudowy 70 mm, z dwuszybowym pakietem zespolonym o współczynniku

przenikania ciepła przez pakiet szybowy 1,0 wraz z montażem w przygotowanym otworze

(pionowanie, kotwienie, wypełnianie pianą szczeliny między ościeżnicą a murem) w

promocji zmiowej wynosi 8.650,00 zł brutto - przy 100% wpłacie za towar, termin

odbioru luty 2012 r., - istnieje możliwość nieodpłatnego magazynowania stolarki okiennej

BLOKADA BŁĘDNEGO POŁOŻENIA KLAMKI I BLOKADA UCHYŁU W STANDARDZIE

LISTWA PODPARAPET i to daje mi oknoplast.

A odnośnie informacji o współczynniku ciepłą to nie wiem co mieli by ukrywać -moja pani od okien opisała mi kompletnie produkt łącznie z przenikliwością całego okna. Współczynnik przenikania ciepła

Uw = 1,3(W/m2K)

Izolacyjność akustyczna

Rw (dB) = 33 (-1, -5)

Dodatkowo

Możliwość zastosowania Termoramki ze stali szlachetnej, ograniczającej zjawisko roszenia szyb oraz pozwalającej na oszczędność energii nawet do 10% która to ramkę dostaje w cenie pakietu.

Podpytaj jeszcze Maro bo on ponoć tez znalazł coś ciekawego.

Edytowane przez BrunoBanani