Maro_PL 17.12.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Chcialbym cos dodac. Te wszystkie okna o których ostatnio piszemy maja takie same parametry co do przenikliwosci cieplnej. Szyba U1.0 Cale okno U1.3 . Jesli sprzedawca cos kreci przy pytaniu to nie dlatego ze cos chce ukryc tylko dlatego ze poprostu nie ma pojecia (Sa doradcy i sa tylko sprzedawcy) poprostu jest niekompetetny na swoim stanowisku. Ja wybralem okna Aluplast Ideal 4000. Ale jeszcze jedna uwaga, radze sprawdzic cene tych wszystkich okien z przed pól roku temu. Tak naprawde to przy Oknoplast , Aluplast i przy Drutex to rabat jest od 8 do 10 % a nie ponad 40 % (Zwykly chwyt marketingowy).I nawet powiedziala mi o tym (w zaufaniu i szeptem)pani z dzialu sprzedarzy Oknoplast i z innymi firmami jest dokladnie tak tak samo ( Te okna co ja kupuje tez). Wirtualne podnoszenie ceny o jakies 40 % a potem rabat 48 % i tak naprawde rabat wynosi 8 %. Nie podoba mi sie tez ze doplata za montaz okien jest policzona takze z demontazem okna starego co w przypadku nowego domu nie istnieje a placic i tak trzeba.Mysle ze z oknami jest tak jak z samochodami trzeba znalezc nie tylko najlepszy ale takze adekwatny do ceny. Czyli jaki jest stosunek wartosci do ceny. To oczywiscie trudny kompromis, no chyba ze sie ma full siana to ten problem nie istnieje. Ale jedno jest dla mnie pewne i kieruje sie tym cale zycie. Czy chodzi o samochody czy chodzi o ciuchy czy chodzi o okna(a takze kobiety:rolleyes:) DOBRY TOWAR MUSI KOSZTOWAC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 23.12.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Zdrowych i wesolych swiat oraz szczesliwego nowego roku dla wszystkich budujacych Z71. Strasznie zazdroszcze tym co pierwsz gwiazdke beda jutro wypatrywac z okna nowego domu. Zycze wszystkim zeby w przyszlym roku wszyscy juz zamieszkali w nowych domach, bo wszyscy chyba o tym marzymy:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s777m 28.12.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Witam wszystkich Forumowiczów. Jako że prace na budowach ustały chciałem sie pochwalić obecnym stanem rzeczy na mojej budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 31.12.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Uff! Skończyłem. Od kilku dni czytam ten wątek od pierwszej strony. Witam wszystkich. Projekt Z71 wpadł mi już dawno w oko i mimo obejrzenia miliona innych projektów, albo właśnie dlatego, zdania już nie zmienię i Zet został. No ewentualni Z71 zamienię na Z211 bo i tak wnękę chciałem zlikwidować a i rozwiązuje on problem z wejściem do pom.gospodarczego od drugiej strony.Wiele ciekawych pomysłów tu przeczytałem i na pewno z niektórych skorzystam. Na razie to tylko tyle chciałem napisać, wkrótce pewnie napiszę o swoich wątpliwościach i rozważaniach a tymczasem życzę udanej zabawy Sylwestrowej i Szczęśliwego Nowego Roku. PS: Wiem że budują tu ludzie z okolic Bielska-Białej - jakby ktoś był tak miły i zaprosił mnie i moją żonę na krótką prezentację swojego domu... Obiecuję że to nie zajęłoby dużo czasu. Jak co to proszę pisać na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 01.01.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 (edytowane) A ja szczęśliwy bo w sobotę udało mi się jeszcze konstrukcje dachu zrobić http://imageshack.us/photo/my-images/706/imag0249p.jpg/ http://img535.imageshack.us/img535/849/imag0258k.jpg[/img] Edytowane 1 Stycznia 2012 przez BrunoBanani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariolaR 06.01.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Witam! Również zamierzam budować Z71 tylko bez garażu i piwnicy. Ile mniej więcej będę potrzebować gazobetonu, bloczków fundamentowych i pustaków na ścianki działowe? Byłabym wdzięczna za szybką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 07.01.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Odp. na pytanie pani Marioli jest już we wcześniejszych watkach , ale przypomnę według swojego kosztorysu.Bloczek ytong z którego ja budowałem (ściany nośne, ściany działowe i kształtki U na wieniec) wyniosły mnie ok 9 tys. zł. Bloczek fundamentowy na fundament 3,5 tys. zł. Piasek zasypowy to 35 zł. za tonę a beton 250 zł za m3Piasku poszło 10 ton, a betonu 14 m3. (ale sobie reki nie dam uciąć za to) Za ta kwotę ma pani materiał na fundament i ściany, bez kominów , stropu i doliczyć jeszcze trzeba takie rzeczy jak pręty zbrojeniowe, styropian i masa izolująca, ale to jest w sumie jedną z tańszych rzeczy. Ps. Podałem kwoty bo ilości wyliczą wam w każdej jednej hurtowni czy składzie budowlanym. Pozdrawiam. Edytowane 7 Stycznia 2012 przez BrunoBanani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulpian 09.01.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Witam. Od jakiegoś czasu poszukuję odpowiedniego projektu i natrafiłem na Z71. Projekt wydaje się być ok. Mam małą działkę więc mały domek ale tak się zastanawiam czy nie za mały. Jeśli ktoś ma możliwość przesłania zdjęć wnętrza to bardzo proszę oto mój mail: [email protected] Dziękuję z góry. Oczywiście jeśli ktoś niedawno zakończył budowę lub jest w trakcie i dysponuje szacunkową kwotą jaka jest potrzebna do wybudowania to też byłbym wdzięczny za przesłanie. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Ulpian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 09.01.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Witaj Ulpian-to czego potrzebujesz jest na tym forum, kilkanaście postów wstecz ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 10.01.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Niesamowite jak to się nie chce niektórym przeczytać tych zaledwie 31 stron Żart!! A więc projekt zakupiłem. Jednak jest to Z211 ale i tak czuję się członkiem budującym Z71 bo to w sumie to samo. Moja działka jest dość "uciążliwa" i to nie tylko ze względu na swe niewielkie wymiary ale też instalacje i kanał odprowadzający deszczówkę (długa historia) który muszę jakoś przebudować. Ostatecznie jednak domek się zmieści, natomiast ja przygotowuję się na razie do przebudowy owego kanału i rozmyślam o materiałach z których chciałbym wybudować dom. Różnica między "zwykłym" pustakiem a np takim Ytongiem nie jest chyba w przypadku tego domu aż tak duża? Chodzi mi o różnicę w cenie bo w użytkowaniu to chyba tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 13.01.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 To zalezy co masz na mysli ,zwykly pustak, Bo oprucz zwyklego pustaka sa jeszcze pustaki szlifowane POROTHERM do spoin cienkowarstwowych. Ja wlasnie z takich pustaków bede budowal, tyle tylko ze beda to pustaki o grubosci 38cm juz bez koniecznosci docieplania budynku styropianem. Dlugo sie zastanawialem pomiedzy POROTHERM a YTONG ale jednak zdecydowalem sie na POROTHERM, bo jednak ceramika to zawsze jest ceramika. Mury,sciany, fundamenty, izolacje i wiezba dachowa to sa elementy domu których nigdy juz nie bede mugl wymienic, dlatego warto tutaj brac materialy z wyzszej pulki (oczywiscie w granicach rozsadku i budzetu) Co do reszty materialów takich jak stolarka okienna i drzwiowa ,pokrycie dachu itp. mozna troche kasy zaoszczedzic bo to zawsze bedzie mozna zmienic w przyszlosci.Zreszta postep w technologiach budowlanych jest tak szybki ze za 10 lat okna które teraz kupilem i tak beda juz przezytkiem, przynajmniej ja taka taktyke wybralem przy budowie mojego domu:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 14.01.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Zwykłe to miałem na myśli właśnie ceramiczne (czerwone dziurawki). Wielu ludzi radziło mi żeby jednak nie budować jednowarstwowo więc na pewno będę ocieplał styropianem. Dylemat między ceramiką (a tu przecież też wybór nie jest jednoznaczny bo są różne rodzaje ceramiki) a gazobetonem będę musiał jak najszybciej rozstrzygnąć gdyż projekt właśnie przyszedł Jak to powiedział mój architekt przy takich naszych "mikrodomkach" to różnica w kosztach materiału nie powinna być duża. No ale YTONG chyba jednak taniej wychodzi? A tak przy okazji: orientuje się ktoś ile może kosztować przebudowa przyłącza elektrycznego. Nad środkiem działki przebiega przyłącze do domu teściów no i jedyne rozwiązanie jakie nam zaproponowano to postawienie na skraju naszej działki słupa tak żeby kabel nie przebiegał nad przyszłym domem. No i na razie czekam na konkretną odpowiedź z energetyki i nie wiem z jakimi kosztami mogę się liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 14.01.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Ja muru jednowarstwowego bede bronil jak Czestochowy. To jeszcze malo popularne w naszym kraju, ale w Niemczech Austri i w Czechach juz wszyscy tak buduja. Za 10 lat w Polsce bedzie to samo. Uwazam ze docieplanie steropianem najlepsze jest przy budynkach juz istniejacych, gdzie nie ma juz innej mozliwosci zeby zmniejszyc przenikliwosc cieplna muru.Prosze o jeden argument ze mur docieplany steropianem jest lepszy niz mur jednowarstwowy. Mur jednowarstwowy ma przenikliwosc cieplna ponizej U= 0,25 no i jeszcze przy pustakach szlifowanych przy zastosowaniu spoiny cienkowarstwowej eliminuje sie tak zwane mostki termiczne, no i trwalosc takiego muru napewno jest wieksza,Po za tym sciana musi oddychac co w przypadku styropianu nie jest mozliwe i jesli za kilkanascie lat mur dostanie troche wilgoci to ta wilgoc bedzie musiala gdzies sie uwolnic. Przy murze jednowarstwowym wilgoc uwolni sie sama a jesli masz steropian na zewnatrz budynku to wilgoc zawsze wyjdzie na wewnetrznej scianie (czyli w domu) A podobno kazdy mur(nawet nowy) troche wilgoci przyjmuje i rzecz w tym zeby miala sie gdzie ta wilgoc samoczynnie uwolnic.(Sciana musi oddychac) Wiem ze fachowcy boja sie muru jednowarstwowego bo taki mur trzeba bardzo dokladnie murowac, bo ewentualnych bledów nie bedzie mozna juz poprawic styropianem, bo mur juz sie robi praktycznie na gotowo. Ja z murami ruszam dopiero na wiosne ale napewno juz nie zmienie decyzji z czego bede budowal. Co do przylacza energetycznego ja na umowie mam do zaplaty 1998 zl:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 14.01.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Jeśli chodzi o przyłącze: to nieciekawie to u mnie wygląda bo jak piszesz 2000 to do tego dojdzie mi słup a to dopiero koszt nowego przyłącza do starego domu a do tego jeszcze przyłącze do mojego domu Wiem ze fachowcy boja sie muru jednowarstwowego bo taki mur trzeba bardzo dokladnie murowac, bo ewentualnych bledów nie bedzie mozna juz poprawic styropianem, No i właśnie. Ja nie będę miał jakichś super fachowców tylko "po rodzinie";) Ojciec murarz, teść elektryk, sąsiad cieśla itp. Twoje argumenty do mnie przemawiają jednak na 90% zostanę przy swoim. Coraz bardziej też jestem przekonany do ceramiki gdyż mieszkam i będę budował niedaleko drogi szybkiego ruchu (S1) a gazobeton zwłaszcza budowany na pióro gorzej chroni przed hałasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 14.01.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Mądrować się w tej materia nie będę bo się nie znam, ale czy ściana jedno czy dwu warstwowa odpowiadają użytkownicy tego forum w tematach o ścianach i ich grubościach. Polecam zaglądnąć bo jest tam co poczytać moim tylko skromnym zdaniem ze ścianami jak z ubiorem, nie jedno a grubo a kilka cieńszych . Ale to co Maro pisze o oddychaniu jest faktem-można jednak to bardzo łatwo rozwiązać , zamiast styropianu wełna. Ale ile osób tyle opinii. Odnośnie ceny za Ytong to 9 tys. z klejem i kształtkami U na dwa wieńce mnie to wyniosło, pytaj Maro ile za szlifowanego poroterma. Prąd tak samo jak u Maro, ale ciebie interesuje coś innego bo musisz, o ile dobrze przeczytałem słup stawiać. A ja na etapie nadbitki, dziś mi pogoda dopisała:) http://img80.imageshack.us/img80/9570/dsc00420cm.jpg Edytowane 14 Stycznia 2012 przez BrunoBanani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 14.01.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Co do przylacza pradowego ja tez mam opcje ze slupem, ale radze sie jeszcze zorietowac bo jest tez opcja puszczenia kabla pod ziemia (mój kolega tak ma) i tylko troche drozej wyszlo. Ja tez sie nie bede madrowal ale BrunoBanani dobrze to porównales, czyli mur z ubiorem. Ale nie wazne jest ile warstw masz na sobie, tylko wazne jaki to jest ubiór, czy czasem nie sa to tkaniny sztuczne (jak styropian) które poca sie i wtedy jest ci jeszcze zimniej bo zatrzymywana jest wilgoc. Bylem w Szwecji i tam tez tak wlasnie buduja czyli jednowarstwowo a slyszalem ze w Finlandi i Norwegi styropian uzywany jest tylko do izolacji poziomych, Czesem cieplej jest w jednym welnianym sweterku (z prawdziwej welny) czy kozuchu niz w kilku warstwach ubioru (kazdy Góral wam to powie) Ja wiem ze mur musi oddychac bo wtedy jego wlasciwosci cieplne sa takie same nawet po kilkudziesieciu latach bo kazdy mur troche chlonie wilgoci tylko chodzi o to zeby ta wilgoc w gorace lata byla oddawana a mur ze styropianem to tak troche jak ubranie z foli. To oczywiscie moje zdanie ale po to wlasnie jest to forum. Kazdy buduje za swoje pieniadze i kazdy sam podejmuje decyzje ale ja wiem ze praw natury nie zmienimy a cyrkulacja powietrza jest bardzo wazna (takze w murach) Zwruccie uwage ze nawet okna maja szczeliny wentylacyjne Pozdrawiam:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 14.01.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Oczywiscie ze najlepszym rozwiazaniem jest welna mineralna, tylko ze jest to bardzo kosztowne.I jeszcze jedno co do mnie przemówiloMoi rodzice mieszkaja w Legnicy, kiedys mówilo sie Mala Moskwa, ja tez sie tam wychowalem, przy samej jednostce wojskowej.Fajnie bylo (wtedy bylem maly i ryk samolotów mi nie przeszkadzal, a wrecz przeciwnie, lubilem to) Ale do rzeczy.Jak ruscy wyjechali to rodzice dostali mieszkanie w takim fajnym bloku obok jednostki. Wczesniej mieszkali w nim radziedzcy oficerowie z rodzinami.Piwnice to porawdziwy schron atomowy z murami ponad 1.5m ale mieszkania fajne. Tylko wlasnie jedna wada bo sciany w mieszkaniach sa bardzo gladkie (rygips sie nie umywa) ale sa pokryte czyms w rodzaju szkliwa, cos jak na zebach (nikt nie wie co to jest). Wywiercenie otworu pod kolek rozporowy to nie lada wyczyn. I wlasnie jest tam tragedia z tym ze sciany nie oddychaja. Mimo ze ogrzewanie jest dobre to wlasnie sciany sie poprostu poca bo nie ma tak zwanej mikrowentylacji scianyPozdrawiam:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebciu_w 14.01.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Witam wszystkich serdecznie przyznam ,że śledzę to forum od bardzo dawna ponieważ Z71 od dawna jest moim wyborem na przyszły dom.Obiecałem sobie jednak ,że dopóki nie zacznę sam budować to nie będę się tu rejestrował i zatruwał niepotrzebnie czasu innym, choć nie ukrywam , że w czasie adaptacji planów nie raz korzystałem z rad zawartych na tym forum.I oto udało mi się jeszcze jesienią zrobić fundament, którego zdjęcia niedługo dorzucę ale teraz mam do wszystkich was serdeczna prośbę która pojawia się na forum dość często, a właściwie jest to prośba mojej cudownej małżonki o zdjęcia z wykończonego już wnętrza, takie babskie fanaberie na etapie fundamentów.Jeśliby się komuś chciało to [email protected]Buduje niedaleko Łodzi gdyby ktoś był z okolicy również będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 14.01.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Wróc kilka stron wstecz i tam beda zdiecia od PIETJIA kilkanascie stron wstecz zdiecia od MIMORAKAJak nie znajdziesz to napisz, wysle Ci te zdiecia bo moja zona tez na etapie fundamentów klucila sie ze mna o kolor mebli kuchennychCzesami czlowiek zaluje ze nie jest kawalerem (I komu by to przeszkadzalo:sick:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 15.01.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Gratuluję postępów w budowie. Nie wiem czy ktoś zauważył ale zdjęcia wnętrz pojawiły się też na stronie projektu. Bardzo profesjonalne zdjęcia takie wręcz upiększające wszystko - wygląda to na nich cudnie;) http://www.z500.pl/projekt/z71,Latwy-i-tani-w-budowie-dom-z-dachem-dwuspadowym-takze-na-mala-dzialke.html#project-interior Wracając jeszcze do murów. Przepraszam jeśli niepotrzebnie wywołałem dyskusję nad wyższością jednych nad drugimi - nie o to mi chodziło. Chciałem raczej właśnie zestawić koszty: ile na ten nasz konkretny projekt trzeba Ytongów i jaka to jest kwota ile innych pustaków biorąc pod uwagę że jedne trzeba ocieplić a inne nie itd. Z kim lepiej o tym dyskutować jak nie z budującymi bo wyliczyć sobie też można ale od czego jest forum;) Ytongów boję się tylko ze względu na hałas.A tak w ogóle wychodzi na to że trzeba izolować GoreTexem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts