Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak sobie teraz na spokojnie czytam te posty i widzę,że w zdecydowanej większości jesteście mądrzejsi ode mnie jeśli chodzi o pokrycie dachu.Ja od początku umyśliłem sobie,że pokryję dach blachodachowką,będzie szybciej i taniej.I kupiłem jakieś Ruukki.Dwa dni i gotowe.I wszystko fajnie.Aż którejś nocy było chyba z minus 25 i obudziłem się o 3 nad ranem,bo myślałem,że mi się dom wali.Zajrzałem do każdego pokoju,do łazienki i nic.Ubrałem się,latarka w rekę i obchód dookoła.Nic.Myślę sobie,że może coś niezdrowego zjadłem i sen miałem straszny,ale małżonka jakaś wystraszona pyta się,czy wszystko z domem ok.Rano z sąsiadem rozmawiam i mówię mu,że coś mi strzela w dachu,nie mówiłem mu o przeżyciach strasznych.On na to "eeee,mi całe gwoździe wydarło" ( a dom miał kryty zwykłą trapezówką i w dodatku gwoździami przybijaną).Od tego czasu,jak zapowiadali silne mrozy,kołderka w rękę i spaliśmy na dole.Tak więc blachodachówką to możecie sobie garaż pokryć.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja zawsze ludziom powtarzam że blachodachówke to sobie można na stodołę dać -oczywiście to trochę z przekora i bez obrażania ludzi którzy maja blachę na dachach, bo daje się ja na dachy remontowane gdzie konstrukcja nie pozwala na większe obciążenie . Dzis blacha to nieduża oszczędność na nowym budynku. Ja zdecydowałem sie na ceramikę ze względu na wygląd , poza tym zawsze gdybym wpadł na pomysł sprzedaży domu jest to jakiś tam plus-a przede wszystkim trwałość.

Dałem tylko ciała bo nie uda mi się wejścia do gospodarczego zmienić-chciałem mieć je od holu a musi zostać od kuchni. :(

:welcome:

Co do pokrycia dachu, nie jestem expertem ale ja wybralem dachówke ceramiczna z tego wzgledu (ze jest lepsza i bardziej trwala tego chyba nie musze pisac) ze jak widze w tv domy po wichurach to wydaje mi sie ze blachodachówke jak podmuch wiatru zlapie to juz sciaga caly dach, bo to wszystko jest polaczone ze soba wkretami i porzeaz laty. A z dachówka sprawa wyglada troche inaczej, kazda dachówka lezy samodzielnie i jak poderwie kilka to nie wyglada to jak efekt domina. Przewaznie zaberze czesc dachu ale nigdy caly. Oczywiscie to jest moje zdanie oparte na obserwacjach, ale fachowa opinie moze tutaj wyrazic BrunoBanani:yes:

Fakt. Wejscie do pomieszczenia z kominem od strony korytarza jest lepsze bo mozna ustawic meble w kuchni w tak zwana podkowe. Ja zlikwidowalem jeden komin i wejda tam drzwi 70 cm, tylko nie wiem jak tam wstawie boiler na wode który ma tez srednice 70 cm. Oczywiscie kombinuje zeby weszly tam drzwi 80 cm. Mozna troche wsunac komin w sciane nosna (7 cm) lub wogule sciane nosna w tym malym fragmecie zastapic kominem bo na pietrze jest na to miejsce zeby komin przestawic blizej srodka domu. Jak sie nie uda bede musial wstawic boiler przez okno. W koncu boilera nie bede tam wkladal i wyciagal co tydzien. (Mam nadzieje :bash:

Aaaaa,przypomniało mi się.Miałem okna dachowe Fakro,cztery sztuki.I któregoś mroźnego poranka pękła zewnetrzna szyba w jednym z nich.Zadzwoniłem do Fakro,podali mi numer najbliższego serwismena.Pomyślałem,że zaczną się schody,ale zadzwoniłem do niego.Facet z Fakro umówił się na następny dzień,podjechał z kompletem nowych szyb,cyknął fotkę tabliczki znamionowej,wymienił cały komplet i odjechał.Za Bóg zapłać.Powiedział tylko,że ten typ tak ma,jak jest duża różnica temperatur to takie niespodzianki mogą się zdarzyć i w razie czego śmiało dzwonić.Dziwne,nie?

Co do wentylacji to mam zamiar z tego WC pod schodami puscic rure PCV w strone bocznej sciany budynku. U mnie bedzie tam garaz (ale nie ten garaz z projektu, tylko garaz doprojektowany taki z dachem jednospadowym na bok ) Wlasnie zaraz nad tym dachem chce zrobic wyjscie tej rury wentylacyjnej od WC pod schodami:rolleyes:

Ja z mojej strony mogę jeszcze cokolwiek podpowiedzieć,jeśli chodzi o drzwi zewnętrzne.Nie wiem,może tylko ja takiego pecha miałem.Kupiłem drzwi,nie jakieś tam chińskie,tylko normalne,polskie,z jakiejś renomowanej firmy,nie pamietam jakiej.Były zamykane na dwa zamki,górny z zewnatrz na klucz,od środka taki wichajster jak Łucznik,dolny z zewnątrz i od środka na klucz.I jakoś wygodniej mi było zamykać te drzwi na dolny zamek,tzn.od środka przekręcałem klucz.Wejście do domu było centralnie od wschodu.Któregoś dnia rano zrobiłem kawkę,zabrałem fajeczki,laptop pod pachę i chciałem wyjść,gorąco jak diabli,o to koło 6 rano.Chciałem przekręcić klucz,a tu ani w tą ani w tą.No nic,kawa stygnie to wyszedłem przez taras i pomyślałem,że potem zobaczę,co z tymi drzwiami.Siedzę sobie na krzesełku,a ty koło 7.00 drzwi się otwierają i syn wyszedł.Głupio mi się zrobiło ale nic nie pytałem.Wszedłem do środka,zamknąłem,otworzyłem,znowu zamknąłem.Normalnie.Następnego poranka powtórka.Jakby ktoś zamek zaspawał,ale po godzinie spawy puszczają.Okazało się,że kiedy wychodzi słońce,grzeje prosto w drzwi,wszystko się rozszerza i wtedy kaplica.Dopiero jak daszek da trochę cienia,wszystko wraca do normy.Cały lipiec sie tak meczyłem.

Powiem ci tak kolego Mimorak, trochę się uśmiałem -poprawiłem sobie humor tymi opowieściami. Ty to chyba za budowę domu się szybko nie zabierzesz?:)

Niestety błędów się nie uniknie-nie bez powodu sie mówi że trzeci dom buduje się dla siebie:)

Ja np. z kartką i ołówkiem wszystko zaplanowałem a i tak popełniłem gafę - chciałem przestawić wejście do do gospodarczego. Żeby było lepiej zaplanowałem przestawić komin, ale już przy fundamencie tego nie uwzględniłem i stopa pod komin została w starym miejscu. Dobrze że przypadkiem wyszło że tak się stało , bo już miałem murować komin -mógłbym się trochę zdziwić gdyby zapadł mi się w płytę fundamentową.

Więc teraz wejście mam i tak od kuchni a do tego komin ustawiony nie tam gdzie chce i kominek będzie bliżej wyjścia:( No ale cóż - jestem tylko cieślą. Dach mam za to ładny:)

Pytanie do ciebie- jakbyś mógł jakoś na projekcie zaznaczyć które kominki to odprowadzenia z kanalizacji były- u mnie od groma jakiś wyprowadzeń i nie wiem co jest odpływem a co odpowietrzeniem .

Witam zastanawiam sie nad projekten z71 badz z 211. Jestem mama 3 dzieciaków i powiedzci mi czy ten domek bedzie wystarczający? czy te pokoje na górze sa bardzo małe. Patrzyłam na domki parterowe 90 metrowe niby wieksze i koszt chyba podobny. Jeszcze do konca nie wiem czy bedzie to dom mieszkalny na stałe czy tylko w okresie letnim i wiosennym . pozdrawiam

i prosze o pomoc

Witam.

Projekt z założenia jest dla 4 osobowej rodziny.

Teraz kwestia jakie przestrzenie są dla kogo wystarczające a jakie za małe.

Według mojego odczucia pokoiki na górze są wystarczające jako sypialnie- większość czasu poza łóżkiem i tak się spędza w salonie i kuchni.:)

W razie wątpliwości zawsze można na etapie adaptacji projektu poszerzyć budynek o kilkadziesiąt cm. i podnieść kąt dachu lub wysokość ścianki kolankowej.

Koszta "niewiele" większe a przestrzeń się dodatkowo zwiększy.

Pozdrawiam.

Ps. Na profilu mam kilka zdjęć poddasza- jeszcze nie podzielone na pomieszczenia ale może da jakiś to wgląd.

dziekuje za odp. moje chłopaki teraz mieszkaja w pokoju 12 metrów po podłodze + skos i uwazam ze jest ok. Dlatego chciałabym zobaczyc taki domek w realu ale nie moge namierzyc nikogo kto mieszka w mazowieckim. Moze znacie kogoś??

A podniesienie scian kolankowych jest kosztowne? i nie ma wiekszych zmian w konstrukcji

Czy kosztowne , zawsze mówię że centymetr tu , centymetr tam i zbierają się dodatkowe metry -metry do wykończenia do ogrzania itp.

Jeśli ściankę podniesie sobie pani do 40cm nie będą to akurat duże koszta- cena materiału na dwie dodatkowe warstwy. W praktyce da to o 40 cm. większą przestrzeń od podłogi do skosu. Wizualnie da to większe pomieszczenie.

Kominek z odprowadzeniem z kanalizacji miałem jeden,ponad dach wyprowadzony.Po prostu na pietrze w łazience na rurę od WC była załozona redukcja i cienka rurka poszła sobie ponad dach.To było takie zbiorcze odpowietrzenie.Ale żeby ciekawiej było,to w swej nieskończonej mądrości nabyłem drogą kupna kabinę (taka jak na fotkach w tej łazience zielonej).I fabrycznie do tej kabiny chińczyki dają syfon w postaci karbowanej rurki,którą trzeba sobie wygiąć.No i zamontowali mi fachmani ta kabinę,powyginali ten niby-syfon i poszli.Któregoś dnia rano wszedłem do łazienki,a tam wali jak ze stajni McLarena.Po prostu ta rurka się odgięła,wróciła do swojego dawnego kształtu i cały zapach szamba poprzez odpływ od brodzika przedostawał się do łazienki.Żadnych chińskich przedmiotów.Nigdy.