Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:welcome:

Moim zdaniem pokoje sa wystarczajace na pietrze. Teraz dzieci wiekszosc czasu spedzaja przy komputerze lub przy konsolach. To juz nie te czasy jak my siedzielismy na dywanie i bawili sie klockami lub grali w domu w pilke gdzie naprawde trzeba bylo troche przestrzeni w pokojach dziecinnych. Nie wiem jak male dzieci pani ma ale ja mam dwoje dzieci juz troche starsze i zapewniam pania ze pokoje sa wystarczajace, a dzieci nawet jesli sa male to im beda wieksze tym wiecej czasu beda spedzac przy biurku i komputerze. Taki paradoks- im dzieci starsze tym mniej przestrzeni potrzebuja.(przynajmniej u moich dzieci to zauwazylem)

Mimorak naprawde muglbys ksiazke napisac na temat budowy domu, a potem ktos by sie moze skusil i przelozyl to na duzy ekran. Tylko nie wiem czy byla by to komedia , dramat , czy moze horror :p

Mówiac krutko Mimorak opusciles Ciemnogród.

Szkoda ze nie rozejzales sie za dzialka w moich stronach (Woj Dolnoslaskie) Ladne okololice. Ja w zeszlym roku jak kupowalem dzialke to wiele ofert bylo w przystepnych cenach. Mozna bylo wyrwac dzialke za 20tys (5 do 7 arów) za troche wieksza 30tys. Oczywiscie dzialki w okolicach wiosek, ale wioski tu bardzo ladne i wiekszosc oferowanych dzialek na peryferiach wiosek. Masa drobnych gospodarstw rolnych zrezygnowala z produkcji rolnej bo starsi gospodarze juz na rentach a mlodzi robic nie chca (lub w Irlandii lub Londynie) Lepsze klasy gruntów posprzedawali duzym rolnikom a te gorsze klasy gruntów oraz laki i pastwiska poprzeksztalcali na dzialki budowlane, podzielili na mniejsze i wszystko poszlo na sprzedaz. To byl prawdziwy bum z tymi dzialkami, przynajmniej w mojej okolicy. A wiadomo im wiecej tych dzialek bylo tym bardziej spadaly ceny. Wlasnie ja cos takiego kupilem. Ladne tereny (Pogórze Kaczawskie) do Czech godzina jazdy, do Niemiec tak samo A4. Tylko nad morze troche daleko. Do Szczecina max 4-5 godzin. Nie wiem jakie teraz sa tam ceny ale slyszalem ze Ci co wtedy powystawiali duze ceny, teraz z braku zainteresowania ceny mocno obnizyli.:wave:

Jedno co trzeba przyznac terenom wschodnim to wlasnie to. Pamietam jak jako dzieckojezdzilem w Podkarpackie (dawniej Rzeszowskie) to kolo kazdej drewnianej chalupy stal nowy dom, jaki by nie byl ale zawsze nowy. A gdzie jeszcze nie bylo domu to mala manufakturka pustaków na potrzeby wlasne. Pamietam te sterty pustaków przy chalupach i betoniarki tez najczesciej wlasnej roboty (nawet traktory robili sami). Robilo sie pustaki, beczke bimbru, mordowalo sie swiniaka i dom rusl w oczach, pod warunkiem ze sie mialo duza rodzine lub dobrych sasiadów. Na zachodzie polski to fakt , niezadko ludzie dostali murowane domy po niemcach i nawet nie potrafili ich utrzymac w dobrym stanie (Brak remontów) a co dopiero budowac nowe. sa takie miejsca ze bez zadnych nakladów finansowych mozna bez problemy krecic filmy wojenne.

Na wschodzie ludzie spoko tylko ze Czarni ich otumaniaja.

Oj,Maro,zdziwiłbyś się.Wcale nie są spoko,wręcz przeciwnie.Ja budując dom w drugiej części kraju popelniłem podstawowy błąd nie konsultując tego z dzieciakami.Doszło do tego,że po miesiacu mieszkania syn szedł spać z bekiem i budził się z bekiem.Stwierdził,że on tu mieszkać nie będzie i proszę go stąd zabrać.Ma 8 lat.A co do Czarnych - ludzie sami się tak nakręcaja.Gdzie nie pójdziesz,czy do sklepu,czy do szkoły,to temat dyżurny - ksiądz.Nie chcę publicznie opisywać tego wszystkiego,bo naprawdę niektórzy mocno by się obrazili,a pozostali nie uwierzyli. A teraz pytanie na temat - ile skasowała od was gazownia za podłączenie gazu? Pytam dlatego,bo chcę porównać.U mnie to kwota 4700zł.

Co do gazu nie mam pojecia. Tam gdzie buduje dom zawsze byl gaz butlowy i nadal tak jest, moze w przyszlosci bedzie ziemny.

Co do ludzi i kleru, uwarzam ze mówiac szkoda slów robisz ten sam blad co wlasnie ci ludzie . Ja mówie co mysle i mam takie prawo nawet wypowiadac sie publicznie .Tu w Irlandii gdzie od 5-ciu lat mieszkam (Irlandia podobno najbardziej konserwatywny kraj w europie co do religi) Nie uwierzysz Najgorszym autem w miescie jezdzi ksiadz. Kiedy syn mial komunie a córka bierzmowanie nie wydalismy z zona na ten cel ani centa (oczywiscie poza prywatna wizyta w resteuracji) W kosciele dziewczyny z golymi brzuchami stoja a ksiadz jest szczesliwy ze wogule ktos do dosciola przyszedl. Na poczatku mojego pobytu tutaj w szoku bylem.Ale tak wlasnie jest, ksiadz tutaj w porównaniu z ksiedzem w polsce to jest ZERO. Ale masz racje ludzie sami tego nauczyli. Poprostu Ciemnogród

Ale wracajac do tematu cen dzialek

Jesli chce sie kupic tanio to warto sie szukac nie dzialki budowlanej , a tak zwanej Zabudowy Zagrodowej bardzo powszechnej w kazdej wiosce. Tak w skrucie wyjasnie co to jest Zabudowa Zagrodowa.

Raz na kilka lat kazda gmina przeksztalca kilkadziesiat arów gruntu przy kazdym gospodarstwie rolnym na rozbudowe gospodarstwa (Stodoly, obory, magazyny na zboze itp... oraz domy mieszkalne) Rolnicy czasami nawet nie wiedza o tym ze gmina przeksztalcila im grunt na rozbudowe gospodarstwa poniewaz gmina robi to sama i bez zadnych wniosków czy podan od rolnika.Warunki zeby tam budowac dom sa tylko dwa.

1. trzeba byc rolnikiem

2. Na posesji oprucz domu musi byc jeszcze co najmniej jeden budynek gospodarczy

Ja wlasnie kupilem taki grunt, ale zeby byc rolnikiem kupilem 1h i 5 arów z czego okolo 30 arów to wlasnie zabudowa zagrodowa.

Rolnik z tylu za swoja chalupa mial ponad 3h pola w kwadracie okolo 320mx 103m i po sprawdzeniu w biurze geodezyjnym w którym miejscu jest Zabudowa Zagrodowa wydzielilismy pasek 35,7mx 320m i ten wlasnie pasek gruntu kupilem. Oczywiscie wydzielilismy pasek pola zewnetrzny jak najdalej od domu rolnika (okolo 100m)

Zeby dostac pozwolenie na budowe domu trzeba placic KRUS co ja wlasnie robie. Zeby placic KRUS trzeba miec conajmniej 1h pola . 1h gruntu przeliczeniowego a nie fizycznego. Poniewaz im gorsza klasa gruntu tym przelicznik mniejszy. Podam dla przylkadu Klasa R3B(Rolnicza) ma przelicznik 1.35. Czyli 1h 3B to po przeliczeniu 1h i 35 arów. Klasa PS4(Laki i pastwiska) ma przelicznik 0,75 czyli 1h gruntu to 75 arów. Oczywiscie polska jest podzielona na 4 strefy przeliczeniowe. Najgorsze przeliczniki sa wlasnie w Podkarpackim i tam dzialki nie radze kupowac chociazby ze wzgledu na przelicznik. O ile dobrze pamietam to tam wlasnie ziemia PS4 ma przelicznik 0,25 czyli zeby byc rolnikiem trzeba kupic az 4h takiej ziemi!!!. Dla zainteresowanych moge podac link na te przeliczniki.

Kto pracuje ten nie moze placic KRUS bo placi juz ZUS dlatego dla Wydzialu Budownictwa nalezy wziazc z Urzedu Gminy tylko zaswiadczenie o posiadaniu gruntu (Ponad 1h przeliczeniowego)

Drugi warunek to ten budynek gospodarczy. Ja bede mial garaz przy budynku mieszkalnym ale niestety ten budynek musi byc oddzielony od domu. Okazalo sie w Wydzale Budownictwa ze po pierwsze ten budynek to moze byc Garaz Wolnostojacy ale nie moze sie tak nazywac. Na mapce do projektowania musi pisac Budynek Gospodarczy, a co ja bede w nim robil to juz moja sprawa. I druga dobra wiadomosc. Zeby dostac pozwolenie na budowe wystarczy ze ten budynek bedzie na mapce, a czy ja bede go budowal za 20 czy za 50 lat to juz tez moja sprawa.

Wiec kupilem ten grunt

Zlozylem w wydziale budownictwa Zaswiadczenie z KRUS , na mapce mój architekt narysowal budynek gospodarczy i dostalem pozwolenie na budowe.

Same zalety;

-Jak bede chcial kiedys postawic jeszcze jakis dodatkowy garaz to bez problemu i zadnych pozwolen, bo na mapce ten budynek juz jest

-Planujemy z zona po powrocie do kraju uprawiac na 1h warzywa, bo na tych 5 arach bedzie stal dom

-Jak mi sie znudzi uprawa ziemi to moge zlozyc w UG wniosek o przeksztalcenie tego hektara na dzialke budowlana ,poczekac kilka lat podzielic potem na kilka dzialek i sprzedac, a kasa dla dzieci sie puzniej przyda.

Przypomne jeszcze ze za ten grunt dalem z przepisem 22 000 zl

Naprawde warto poszukac czegos takiego, polecam

BrunoBanani, dla mnie ma to zwiazek z budowa domu bo przyklad Mimoraka pokazuje ze nie nalezy patrzec tylko na to co sie buduje ale tez gdzie sie buduje.

Kiedy przeczytalem po raz pierwszy ze no sprzedal dom to bylem w szoku, mam wszystkie jego zdiecia z budowy i przyznam szczeze ze pieknie urzadzili z zona ta kuchnie.

W mojej opini jesli ktos z nowiutkiego domu przeprowadza sie znowu do klocka, to znaczy ze koles musial byc naprawde zdesperowany:sick:

Dokładnie tak.Moja desperacja osiągnęła zenit.I nie chodzi o kler,tylko o całokształt.Nie jest ważne,że masz już swój dom,że odgrodzisz się płotem i drutem kolczastym,ale musisz tam żyć i czasami wyjść.Niestety,trzeba się dwa razy zastanowić zanim się taką decyzję podejmie.Wybudowanie domu jak wiecie nie jest żadną sztuką,jedni mają jakieś przygody,a inni nie.Ważne,żeby chata stała w dobrym miejscu do życia.

S7302629.jpg

Ytong P+W, 24 cm. szeroki, 20 cm. wysoki, 60 cm. długi- 950 szt. To ilość na ściany konstrukcyjne. Ściany działowe to ok 3 palet 12 cm. ytonga (pisze ok. bo jeszcze nie mam ich do końca zrobionych, ale czuję że dwie które kupiłem zabrakną . Tyczy się to ścian działowych tylko na dole. Całość -w tym transport i kaucja za palety- wyniosła mnie 9 tys. zł. Od tego możesz odjąć 900 zł. za kształtkę U z której robi się szalunek tracony jeśli zrobisz tradycyjne szalowanie z desek lub płyt. Ja wybrałem kształtki bo i szybciej i koszta nie większe licząc tradycyjna metodę, a do tego jeszcze wieńce masz izolowane. Ale to już kwestia wybranej metody wykonania ścian. Porównywałem to jeszcze z podobnym produktem SOLBET ( bloczek itp) i Ytong wyszedł taniej ( mam dar w negocjacjach cen:) )