Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:welcome:

Dzieki BrunoBanani

Z tego co piszesz wychodzi mi ze na 1m/2 sciany wychodzi 8,3 szt bloczka. Dzielac ilosc bloczków 950 przez ilosc potrzebna na 1m/2 8.3 wychodzi ze dom ma okolo 114m/2 scian nosnych wraz z ta sciana nosna w srodku budynku.

Ja kupilem bloczek Solbet o grubosci muru 36cm. Cena za 1m/2 100zl brutto. Na sciane nosna wewnatrz domu wzielem Solbet o grubosci 24cm. Z tym ze ja decyduje jaki material kupic a firma bierze to na firme. Czyli ja place cene za Solbet o grubosci sciany 81,5 zl za 1m/2 + 8% Vat za usluge budowlana wraz z materialem czyli 88.02 zl za 1m/2. Vat 23% placi firma budujaca mi dom (Vat ten jest jej puzniej zwracany.

Dzieki za info:bye:

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:welcome:

Mimorak mam pytanie. Na pietrze w lazience sciana wejsciowa ma takie zalamanie, czy zrobiles ta scianke z tym zalamaniem czy wyprostowales ja. Mówie o tym zalamaniu od stony wnetrza domu. Ja musze ta scianke wyprostowac poniewaz odwrucilem schody i wyjscie na górze jest wlasnie po stronie tej lazienki i dokladnie na wprost tego zalomu ze scianki dzialowej. Chce wlasnie ta scianke wyprostowac taj jak reszta tej sciany przy schodach ale czy tam mi potem wejszie kabina prysznicowa? Czy wejdzie na wysokosc ? bo jak wyprostuje ta scianke to zblize ja o 35cm do skosu na suficie. :bye:

Ta ściana w łazience ma załamanie,nie da rady zrobić inaczej.Tzn.da radę,ale wtedy łazienka będzie mniejsza.Odwrotnie niestety nie.Chyba,że z klatką schodową coś zakombinujesz,ale nie mam pomysłu.U mnie na pietrze pomieszczenia miały 2,50m wysokości,znacznie podwyższyłem ściankę kolankową.Co prawda trochę się pomyliłem w obliczeniach,bo w ostatniej chwili przypomniałem sobie,że skoro ścianka wyższa to i krokwie dłuższe muszą być,żeby dach jakoś wyglądał.Ale i tak o pół metra krótsze były niż trzeba.Kabina ci wejdzie spokojnie,z tego,co pamietam,to chińskie badziewie miało 2,05 albo 2,15m wysokości.

Witam

Forum śledzę już od ponad roku i przyszedł czas w końcu się przywitać i zadać pierwsze pytanie.

Prawie systemem gospodarczym budujemy ten domek, przed zima udało się nakryć papą i mamy stan surowy otwarty.

Chciałem się dopytać ile zużyliście przewodu elektrycznego 3x1,5 i 3x2,5? Chciałbym mniej więcej wiedzieć ile zakupić.

W wolnej chwili postaram się wrzucić zdjęcia.61.jpg

Witam wszystkich budujacych dawno mnie tu nie bylo ja wybudowalam taki domek kolo szczecina kto by chcial obejrzec zapraszam .A tak przy okazji chcialam zapytac czy na ogrzewanie podlogowe maga byc panele jestem wlasnie teraz na tym etapie i nie wiem co robic .

W oczekiwaniu na odpowiedź wrzucę wyselekcjonowane zdjęcia.

Do wcześniejszego pytania dodam jeszcze o miejsce głównej skrzynki z bezpiecznikami i ewentualną centralę z alarmem.

Zrobiliście tak jak w projekcie, koło komina na tyłach kominka?

Mało w tym wątku pojawiało się tez komentarzy o ocieplenie. Wymarzyłem sobie wełnę lamelową, ale ceny są naprawdę odstraszające, dwukrotność styropianu.

Poniżej zdjęcia z historii naszej dotychczasowej budowli.

http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=3918

37.jpg

60.jpg

50.jpg

64.jpg

8.jpg

Witam wszystkich budujacych dawno mnie tu nie bylo ja wybudowalam taki domek kolo szczecina kto by chcial obejrzec zapraszam .A tak przy okazji chcialam zapytac czy na ogrzewanie podlogowe maga byc panele jestem wlasnie teraz na tym etapie i nie wiem co robic .

Panele maga być jak najbardziej o ile producent podaje taką możliwość - teraz większość oferowanych jest do tego dostosowana ( upewniać się u sprzedawcy).

Ten pani domek to stoi tak przy drodze po lewej stronie , przed przejazdem kolejowym? :rolleyes:

Często tamtymi terenami przejeżdżam:) Pracuję w budownictwie więc obszar pracy mam duży. Tak się właśnie jeżdżąc tamtymi drogami zastanawiałem , patrząc na ten domek bo coś mi przypominał- trochę jednak go zmieniliście, okna na poddaszu szczególnie ?Wydaje mi się też trochę większy?

Pozdrawiam :)

Witam tak jak widac troche zmian bylo ,orginalne wymiary byly 9 na 7 ja zmienilam 9 na 8 , okno z salonu bolkonowe dalam z tylu domu i taras i drzwi do pomieszczenia gospodarczego dalam z przedpokoju a nie z kuchni to dol a gora dalismy z 2 pokoji okna wieksze z wyjsciem na bolkon ktory zesmy doprojektowali w pokojach nie ma okien dachowych tylko jedno w lazience i podnioslam scianke kolankowa calkiem fajne pokoje wyszly na gorze to tyle moich przerobek .

witam!

masz tu ceny za materiały i robociznę:

Materiał:

- przewód ydy 4x1,5 10mb.

- yky 3x1,5 50mb.

- uchwyt UG4x4

224.72zł.

- owy 5x2,5 10mb.

- XzTKMXpw 5x2x0,5 30mb.

186,42zł.

- ydy 3x1,5 500mb.

- ydy 3x2,5 500mb.

- puszki

- uchwyty

- taśma aluminium

- przewód alarmowy 350 mb.

- przewód antenowy 100mb.

2722,04zł.

- przewód antenowy 100mb.

- tablica

- aparatura modułowa kpl.

- licznik

- linka do uzbrojenia tablicy LgY 16mb.

1810,21zł.

- YKY 5x16

683,31zł.

- gwoździe długie

- złączka Vago

- skrzynka zewnętrzna

180zł.

RAZEM: 5806.70zł.

Robocizna:

- oświetlenie 42 szt.

- gniazda 48 szt.

- tv 11szt.

- alarm 14szt.

- głośniki 6szt.

- schodowe 5szt.

- domofon 3szt.

- spliter 4szt.

- przycisk otwierania bram 4szt.

Razem: 137 punktów x 35zł = 4795zł.

Tablica: 57 modułów x 10zł = 570zł.

Skrzynka zewnętrzna: 1kpl. = 50zł.

Razem: 5415zł.

Oto koszty mojej instalacji elektrycznej w domu. Podłączenie mnie do podlicznika z uwzględnieniem 100mb odległości od najbliższej skrzynki to koszt bliso 2000 tyś

Jeśli chodzi o kable to kilka z nich mi zostało w większej czy mniejszej ilości ale to chyba normalne że nie kupuje się co do metra. Ja miałem znajomego elektryka który miał dobre ceny w hurtowni i brał w całych opakowaniach...

Witam!

Od dłuższego czasu czytamy z żoną to forum,jesteśmy na etapie adaptacji projektu,oczywiscie Z71:yes:

Pozdrawiamy założycielkę forum Betine29,oraz pozostałych Pietja77,Maro_PL,Mimorak i BrunoBanani.

Uczymy się od Was wiele czytając tak wspaniałe informacje,które są bezcenne jak również fajnie się bawimy,macie czasami niesamowite poczucie humoru:D

Ale wracając do tematu,mamy pytanie do lil; czy moglibyśmy kiedyś zobaczyć Pani domek,ponieważ też zastanawiamy się nad balkonem ale taras pozostał tak jak w projekcie,zmieniliśmy tylko wejście do pom.gosp.od sieni,przesuwając komin oraz zlikwidowaliśmy całkowicie okno na klatce schodowej , zrezygnowaliśmy z okien połaciowych(zostawiliśmy tylko w łazience)na dachu bedą solary.

Mieszkamy niedaleko Kołobrzegu,więc do Szczecina mamy ponad stówkę,ale czego się nie zrobi zeby zobaczyć "Zetkę"na żywo:lol2:

Widzę zachodnie pomorze przejmuje Z71:)

Fajnie, witam również.

A tak poważnie , to "powiem" n

wam że teraz jak mam już ścianki działowe na dole to dostrzegam dopiero że to fajny projekt. Salon mam aż za duży, spora klatkę schodowa i wystarczający pokoik na dole, a do tego jeszcze góra:D Toz normalnie pałac;)

Jedno tylko mnie martwi, mam wrażenie że jest ciemno - zrezygnuje z tego powodu chyba z zadaszenia tarasu tradycyjna więźbą a dam markizę.

Koledze iras68 podpowiem żeby przemyślał temat z oknem na klatce- niekoniecznie tak jak w projekcie musi ono tam być , ale warto dać jakiekolwiek bo będziecie mieli ciemnice na korytarzu całkowitą.

Pozdrawiam.