Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:welcome:

W niedziele wrucilem z Polski, piekny kraj tylko w sklepach troche zaskoczenie co do cen , a na stacji benzynowej:sick::mad::confused:

Fajnie ze przybywa ludzi na tym forum.

Jak juz pisalem wczesniej tez mialem dylemat z tym oknem na klatce schodowej. Dam okno bedzie klopot z myciem i otwieraniem tego okna, nie dam bedzie ciemno. Postanowilem wiec ze dam tam luxfery, umyc mozna zwyklym mopem na kiju a dawac beda swiatlo na schody i chol na górze.

Co do wysokosci tego okna to jeszcze dokladnie nie wiem, ale w trakcie budowy murow sie o tym zdecyduje, jak bedzie juz mniej wiecej wiadomo jak beda wygladaly te schody:cool:

A gdyby tak dać tam okno np o wymiarach szer 100 a wys 55? Doświetliło by klatkę schodową i można by go myć z parteru albo ze schodów.

Wątpię , ja tam wstawiłem 90 szer, 150 wysokie i jest w miarę- zmieniłem tylko jego położenie - zaczyna się od spocznika schodów w górę. ( jest dostep normalny) Teraz gdybym to robił dałbym pewnie w tym samym miejscu ale balkonowe.

Chcialem zrobic okno na klatce schodowej tak jak BrunoBanani ale u mnie sie tak nie dalo, dlatego ze odwrucilem kierunek schodów. Czyli wejscie na nie jest po prawej stronie a nie po stronie malej lazienki. Dlatego okno jest dokladnie na wprost tej drugiej czesci schodów na górze i pasuje tam idealnie, bo daje fajne swiatlo takze na chol na poddaszu. Niestety nad czym bardzo ubolewam musze zrobic schody bez spocznika, bo tylko wtedy jest mozliwosc zrobienia pod nimi odpowiednio duzej wneki na WC.

Czołem forumowicze, pytanie do was.

Co myślicie o tych drzwiach od holu do salonu- projektowo są 100 cm. Taki tez zrobiłem otwór ( 110cm) ale wyglądają jak wrota od stodoły, na co niby to ma być takie szerokie? Fortepianu wnosić tamtędy nie planuje , a nawet gdyby się tak stało to zrobię to tarasowym oknem. ma ktoś pomysł po co takie szerokie drzwi, bo wygląda to strasznie?

Jutro je przemuruje chyba na 90. :/

Drzwi muszą być - dlaczego?- wyobraźcie sobie zwykła rzecz jaką są odwiedziny gości- idą do toalety na dole - drzwi nie ma i się stresują czy ich ktoś nie słyszy, drzwi są i czują się swobodnie :) Poza tym nie chce żeby zapachy z holu( buty :D) roznosiły mi ta magiczna woń po całym domku:)

Ścianki ja osobiście nie podnosiłem , jest taka jak w projekcie- jeśli ktoś jest na etapie murowania czy adaptacji polecam o 24 cm do góry ze względu na górna łazienkę. Poza tym poddasze dość okazałe:D

Swiete slowa BrunoBanani, po co tam takie wrota. Moja zona wogule nie chce tam drzwi, ale ja tam wstawie 90-ki a zona napewnow w zime to doceni jak bedzie hulal jesienny wiatr a puzniej zimowe zamiecie.

Ja dopiero startuje z murami ale scianki kolanowej nie bede podnosil, zostawie tak jak jest w projekcie.

BrunoBanani, Pietja lub Mimorak, jakie prety i ile poszlo wam na zbrojenie?

Obecnie rozliczam firme ze stanu ZERO i weryfikuje faktury. U mnie dali prety gladkie do 7mm i zebrowane 8-14mm.

Tych pierwszych poszlo 160kg a tych drugich 825kg. ;)

Bruno,nic nie zmieniaj,zostaw sobie tak jak jest.Ja też miałem chyba 110cm,ale drzwi żadnych nie wstawiałem.Hall był połączony z salonem.A jak gości krępuje korzystanie z WC to proszę bardzo - mogą w krzaki iść.I niech się cieszą,że opłaty za korzystanie z kibelka nie wprowadzasz.Ale tak poważnie,powiem ci,że z łazienki nie dochodzą żadne odgłosy,nawet jak prysznic bierzesz nic nie słychać.Co do zbrojenia - nie mam zielonego pojęcia.Ścianka kolankowa była podniesiona chyba o jeden pustak,nie pamiętam,w każdym bądź razie miała 120cm od podłogi.Profilaktycznie tylko przypomnę - jeśli podnosicie ściankę kolankową weźcie pod uwagę długość krokwi,muszą być dłuższe niż w projekcie.

Masz racje Mimorak co do kibla, ja robie maly kobel pod schodami czyli praktycznie obok salonu. Kto sie bedzie spodziewal w kiblu ostrego strzelania niech idze do lazienki na góre. Co do drzwi moja zona chce zrobic tak jak bylo u Ciebie ale ja mam watpliwosci bo ten chol to troche taki wiatrolap i jak bedzie pizdzic jak w kieleckim to drzwi sie tam przydadza. Jak scianke kolanowa masz 130cm to znaczy ze byla podniesiona, bo w oryginale powinno byc na gotowo czyli mierzac od posadzki 110cm

BrunoBanani podalem ceny mojej stali, jak to u Ciebie wyszlo?:)

No ja zrobię właśnie jak u kolegi Mimorak i szczerze powiem patrząc na fotkę, że nie wyobrażam sobie w tym miejscu tych drzwi a już w ogóle tak wielkich drzwi. Tak wiec nie przemawiają do mnie argumenty kolegi Bruno:) no może ten jeden z jesiennym wiatrem:) ale i na to znajdzie się jakis sposób. A goście moi to i tak nie należą do takich co by się krępowali:) Moja córcia lat 2 mówi że wszyscy robia AA i siusiu:yes: . No ale każdy zrobi jak mu się będzie podobało:cool:

Bardzo jestem ciekawa tego WC pod schodami u kolegi Maro PL...? A pytanie o zbrojenie wprost "wyjęte mi z ust":)

Pozdrawiam :)