Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dokładnie Mimorak o te drzwi mi chodzi...........e zaraz tam nie ma żadnych drzwi :p

Maro jak znajdę chwile na grzebanie w fakturach to ci podam kwotowo, na chwile obecna pamiętam że poszło mi ok 350mb pręta fi 12, a strzemiona kupowałem gotowe po 5 zł za kilogram.

Mogę jeszcze dodać bo jestem po rozmowie z elektrykiem że koszt instalacji (myślę tu o robociźnie) nie wyniesie mnie więcej jak 3 tys. razem z przyłączeniem kabla od skrzynki do domu, atestami , próbami, zaświadczeniami, świstkami, pieczątkami i stemplem.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moja zona tez sie upiera zeby tam drzwi nie dawac. Wiem ze tam bedzie cieplo, a po za tym mam zamiar w tym wlasnie holu dac mala petle podlogówki, zeby sie przyjemnie buty zmienialo. Zreszta drzwi tam zawsze mozna puzniej wstawic, po pierwszej zimie która bedzie testem.

BrunoBanani poszlo Ci okolo 350mb preta 12 czy wszystkich pretów?

Witam wszystkich serdecznie zwłaszczaBruno i Mimoraka ,oczywiście wkupne się zrobi -pomyślę nad tym.Na razie zastanawiam się jak zaplanować sensownie budowę. Za wykonanie fundamentów z obsługą geodezyjną ,materiałami,izolacją,kanalizacją pod płytą główną orazwprowadzenie niezbędnych przepustów do budynku pan budujący domy wyliczył35300+8%Vat czy to jest rozsądna cena.przyznam się coraz bardziej obawiam się budowy .

Moja pierwsza rada na dzień dobry.

Na tym forum jest w temacie fundamentu (robocizny i cen materiału) już dużo "powiedziane" , wiem że to żmudne ale watki do odnalezienie . Nie tak dawno chyba z Maro poruszaliśmy ten temat i podawałem mu ile mnie wyniósł materiał i robocizna na fundament. Cena podana przez panią mi osobiście wydaje się wysoką . Ja zawsze przyjmuję zasadę - bierz oferty , dawaj je innym by złożyli swoje, a potem z ta oferta wracaj do poprzednika . Prościej -trzeba szukać , opierać się na opinii budujących którzy z czystym sumieniem polecą nam dana ekipę i wtedy podejmować decyzje. Pamiętajmy tylko o jednym- Tanio nie zawsze oznacza dobrze, czasem warto dać więcej miedziaków mając pewność że nasz wykonawca to człowiek który wie co to sztuka budowlana. Akrobatów z pod budki z piwem niestety na rynku budowlanym ciągle dużo- są tani, ale to tylko pozorna oszczędność.

Sam lubię czasem jedno na budowie, ale to inna bajka:rolleyes:

Reasumując ...............proszę szukać ekipy wśród ludzi polecanych - dobrze jeśli ich prace można wcześniej gdzieś zobaczyć na własne oczęta:)

O matko , chyba mój najdłuższy wpis:P

Aleś Bruno dał czadu.Wpis długi jak ksiązka telefoniczna.Co do ceny - pan budujący domy chyba się na głowy zamienił z kimś.Po pierwsze - z jaką obsługą geodezyjną? Po drugie - jakie przepusty do budynku? Jeśli chodzi o ułożenie kanalizacji i ew.doprowadzenie wody w płytę to już jest wszędzie standard.Nikt tego nie bierze pod uwagę przy wycenie,bo to samo przez się rozumie.Jest kupa firm,które za stan surowy zamknięty (sama robocizna) biorą 30-35 tys.I powiem z doświadczenia,żebyś materiały lepiej sam kupował,a nie zdawał się na firmę.I naprawdę trzeba dłuuuuuugo przebierać wśród wykonawców,bo na początku jest słodko,wszystkim im z dupy wychodzi tęcza,szczeniaczki i czterolistne koniczynki,a potem się okazuje,że do podanej przez ciebie ceny musisz doliczyć 10 czy 20 tysięcy bo coś tam.I zauważyłem,że najlepsze firmy to takie,gdzie szef tej firmy zapieprza razem z pracownikami,a nie tylko przyjeżdża i pieprzy bzdury,bierze kasę i jedzie.No dobra,idź zobacz,może już się schłodziła.

:bye::welcome:

Potwierdzam ze ci dwaj starzy wyjadacze z forum maja racje. Ta cena to rozbój na prostej drodze i to w bialy dzien.

Ten fachowiec chce pani sciagnac spodnie przez glowe. U mnie za fundamenty fachowiec zawolal robocizna i materialy

22000pln. +8%Vat. Przypominam ze u mnie jest dobudowany jeszcze garaz 6,5mx4m. Czyli fundament wiekszy i grubszy bo pod bloczek 36cm a nie pod 24cm. Ja pierwszego fachowca pogonilem jeszcze przed budowa bo kilka miesiecy po podpisaniu umowy podniusl mi cena o 55%. Rozumiem ze przez 4 miesiace ceny poszly w góre ale o okolo 5% a nie 55%.

Straszyl mnie sadem ale dalem rade bo mialem taki punkt w umowie ze:

WYKONAWCA NIE MOZE ZAZADAC PODWYZSZENIA WYNAGRODZENIA BEZ DODATKOWYCH PRAC WYKONANYCH NA PISEMNE ZLECENIE INWESTORA.A ja mu zadnych dodatkowych prac nie zlecalem. Jak mi pokazal kosztorys to mi kapcie spadly. Cwaniaczek myslal ze ja bede mu slal eurusy z zagranicy, a on bedzie robil co bedzie chcial. Material w kosztorysie tez byl chyba na jeden dom i pól drugiego

Teraz fachowcy którzy budowali mi fundamenty i beda dalej kontynuowac budowe zawolali za Stan Surowy Zamkniety z Garazem 40000pln+8% Vat. Uwazam ze jak z garazem to dobra cena za sama robocizne. Jakie uslugi geodezyjne?. Sprawy papierkowe przy calej inwestycji to grosze, tylko czasem dlugo sie czekac na papierek ale to sa groszowe sprawy.

tylko dlugo trwaja. Wlasnie dzieki temu forum mozna sie duzo dowiedziec co ile kosztuje i ile materialu idzie na ten dom, i w tym miejscu specjalne podziekowania dla Mimoraka, BrunoBananiegoi. Pietji, ode mnie pelen szacun

WITAM SERDECZNIE WSZYTKICH. ZAMIERZAM DOŁĄCZYĆ DO SZCZĘŚLIWYCH POSIADACZY Z71 , MOJE PYTANIE BRZMI CZY KTOŚ NA LUBELSZCZYŻNIE WYBUDOWAŁ TEN DOM?? jESLI TAK PROSIŁBYM O JAKIES NAMIARY NA SIEBIE BARDZO BYM CHCIAŁ ZOBACZYC JAK ON WYGLADA W REALU I POROZMAWIAC Z WŁASCICIELEM. POZDRAWIAM MARCIN

Witam i dziękuję za posty .Z wielką nieśmiałością przyznam się ,że dotychczas nigdy nie rozmawiałam na forum ,więc męczy mnie to wkupne bo nie wiem jak się to robi ...może kiedyś w realu.:cool:

A już na poważnie myślę że zrezygnuję z oferty, a może ktoś może mi polecić dobre ekipy budowlane.Oczywiście również chciałabym zobaczyć Z71 może w okolicach Warszawy buduje ktoś? Jakbyście mieli kogoś do polecenia to proszę wiadomość na privie.