BrunoBanani 19.03.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Eeeeee, po prostu hydraulik miał wenę twórczą: ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofia_li 19.03.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Bruno,nic nie zmieniaj,zostaw sobie tak jak jest.Ja też miałem chyba 110cm,ale drzwi żadnych nie wstawiałem.Hall był połączony z salonem.A jak gości krępuje korzystanie z WC to proszę bardzo - mogą w krzaki iść.I niech się cieszą,że opłaty za korzystanie z kibelka nie wprowadzasz.Ale tak poważnie,powiem ci,że z łazienki nie dochodzą żadne odgłosy,nawet jak prysznic bierzesz nic nie słychać.Co do zbrojenia - nie mam zielonego pojęcia.Ścianka kolankowa była podniesiona chyba o jeden pustak,nie pamiętam,w każdym bądź razie miała 120cm od podłogi.Profilaktycznie tylko przypomnę - jeśli podnosicie ściankę kolankową weźcie pod uwagę długość krokwi,muszą być dłuższe niż w projekcie. powiedz mi czy możesz przeslać rzuty projektu twojego parteru i poddasza juz po wszystkich wprowadzonych zmianach, i jeszczze więcej zdjęc jesli to możliwe prosimyyy :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 19.03.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Witaj Sofia.Rzut parteru się nie zmienił i każdy ma tak samo.Tzn.ja mam trochę inaczej,ale o tym było mowione już daaaaawno.Po prostu trochę naciągnąłem sznurki po wytyczeniu i powiększyłem trochę kotłownie,kuchnię i łazienkę.Poddasze też jest trochę większe,ale wygląda tak,jak na rzutach w projekcie.No,może tylko trochę wyższe jest.Jeśli tylko mogę coś podpowiedzieć-ale to już taka kosmetyka-to weźcie pod uwagę przedłużenie ściany w salonie o 10-20cm.Chodzi o tą ścianę,gdzie z jednej strony jest wejście do kuchni,a z drugiej wyjście do hallu.Jeśli przedłużycie sobie ścianę,a właściwie to tylko lico tej ściany w stronę kuchni,to wyjdzie tam taki fajny niby-narożnik i przykryje "wnętrzności" lodówki albo tylne ścianki mebli kuchennych,w zależności,co tam będzie stało.Ja to zrobiłem z płyty g/k,bo fachmani zapomnieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 20.03.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Mimorak z tą ścianka to dobry pomysł - tak od początku planowałem, nie chciałem żeby mi z salonu było lodówę i zlew widać , ścianka to trochę maskuje- ja jeszcze połączyłem w jeden te dwa pokoiki na górze- będzie tam dość fajna sypialnia i może kawałek garderoby dla "nie mam się w co ubrać " zony ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 20.03.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 To sie fajnie sklada bo ja tez ta sciane nosna troche przedluzam 20cm. Takze scianke dzialowa w kuchni przestawiam w strone komina 40cm, zeby uzyskac wneke okolo 60cm zeby wlasnie schowala sie tam lodówka i meble które beda ustawione w tzw. podkowe. Jak tam BrunaBanani ruszyles juz cos ?Pogoda chyba dobra:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 21.03.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 (edytowane) Cały czas ruszam:D- robię teraz taras i wejście do chatki , zakończyłem ścianki działowe na dole no i na początku kwietnia wchodzi elektryk- potem już tylko instalator, ocieplenie, puc, tynki, posadzki, glazura, terakota, szpachlowanie, malowanie, panele, kominek, piec, wykładziny, firanki , meble armatura, kolor fug .........matko toż to jeszcze z rok mi zajmie oO Nie pamiętam czy się chwaliłem moim nowym pomysłem- na tarasie nie robię zadaszenia tradycyjnego jak to miałem wcześniej w planach bo zaciemni mi to mocno salon. Zamontuje tam markizę tarasową - opcja zwiń/rozwiń bardzo mi się podoba. Edytowane 21 Marca 2012 przez BrunoBanani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 21.03.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Bruno,tak czytam i doczytałem,że pokoje na górze połączyłeś.Jak to zrobiłeś? To mi chyba hybryda jakaś wyszła,bo trzy pokoje na górze miały ponad 11m2 każdy,a łazienka ponad 12m2.To był wynik tego manewru z nieznacznym powiekszeniem.Ogólnie wylewek wyszło 104m2,bez kotłowni,bo tam sam musiałem sobie zrobić.Z tego,co mówisz widzę,że koło lipca chyba się wprowadzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 21.03.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Mniej więcej tak to widzę- dodam że hol na górze mam większy jak projektowy, w łazience na górze nie zabudowuje komina na lico bo daje to fajna wnękę na kosz na bieliznę np. a sypialnie ta łączona nie zamykam poziomym sufitem a po połaci dachu do samego szczytu- wizualnie zwiększy to przestrzeń. http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=3683&attachmentid=107195 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 21.03.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 A nie będzie zimno,jak zrobisz takie wysokie pomieszczenie? I widzę,że wanna ci się w projekcie ostała.Burżuj.Kanalizację ma.W wannie będzie leżał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 21.03.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 A okna dachowe zostawiasz tak jak w projekcie? Po dwa obok siebie? Nie wiem,czy już kupiłeś,ale jak ja brałem swoje,to wytargowałem gratisowe rolety do tych okien,bo w razie burzy tak niefachowo trochę,jak ci pieruny po oczach błyskają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 21.03.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Jeszcze coś - jaki piec wstawiasz i czy to będzie piec w układzie otwartym czy zamknietym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 21.03.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Armatura jeszcze na etapie planowania- żona się upiera na wannę - mam szambo, więc wanna to faktycznie luksus:) więc tak naprawdę jeszcze nie wiadomo co tam będę miał . Okna połaciowe będą dwa- jedno w łazience a drugie na tej samej połaci w sypialni . Na pytanie z piecem nie potrafię odpowiedzieć bo nie wiem co to za typy co podałeś Będę miał piec zasypowy w pomieszczeniu gospodarczym defro optima komfort 12 kw- komora spalania jest na tyle duża że na nasz metraż nie powinienem dorzucać częściej jak co 10-12 godzin- tak mi przynajmniej powiedziano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 21.03.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Co do pieca - jeśli układ otwarty,to na górze w łazience zarezerwuj sobie trochę miejsca na zbiornik wyrównawczy.Można go zabudować,i tak do niczego nie jest potrzebny.A tak informacyjnie - do tego pieca,o którym mówisz,nie dorzuca się.Trzeba poczekać,aż się wypali i od nowa trzeba zaczynać.Ja miałem 14KW,jak rano wsypałem dwa wiadra miału to szedłem na nastepny dzień w południe wygarnąć i rozpalić od nowa.Za cały zestaw (piec,dmuchawa,pompa,sterownik) dałem 1900zł.z transportem.I w tym piecu paliłem wszystko,co możliwe.Ale z załozenia był na miał i to na najpodlejszy gatunek miału.Nie daj Boże węgla,bo nad temperaturą nie zapanujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 21.03.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 BrunoBanani bardzo duza ta sypialnia na górze, bedziesz chyba ganial zone po calym pomieszczeniu w nocy (Nie podejrzewalem Cie o to ze lubisz takie zabawy;)) A tak powaznie to ja tez zrezygnowalem z jednego pokoju tylko ze na dole. Polaczylem salon z tym malym pokojem. Wole miec wieksza przestrzen na dole, bo tam sie bedzie najwiecej czasu spedzac. Sypialnie wole mala( Mi juz nie w glowie takie zabawy jak tobie:sleep:) Ile mialu spala taki piec o jakim mówicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 21.03.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Zeszłej zimy - 2011/2012 spaliłem 2,5 tony miału.Cenowo wyszło ok.1200zł.Grzałem dom i w tym jeszcze miałem ciepłą wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 21.03.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Dzieki Mimorak To naprawde tanie ogrzewanie, Ja narazie robie ogrzewanie kominkowe z plaszczem wodnym( dom stoi kolo lasu;)) Dowiedzialem sie juz ze odpowiedniej mocy kominek z plaszczem wodnym, no i co najwazniejsze odpowiednio suche drewno do kominka (to bardzo wazne zeby bylo przygotowane i suszone odpowiednio dlugo przed sezonem zimowym) pozwoli na utrzymywanie sie ognia w kominku przez conajmniej 8 godzin. Zona sie uparla na ogrzewanie kominkowe poniewaz palenie w kominku to dla niej sama przyjemnosc i powiedziala ze nawet jak bedzie musiala co godzine dokladac drewna to i tak woli kominek. Al e jak juz pisalem wczesniej teraz sa tak nowoczesne kominki ze przy odpowiednim drewnie i odpowiednim ustawienu doplywu powietrza (Steruje teraz tym elektronika) ogien utrzymuje sie conajmniej 8 godzin. Oczywiscie nie zamykam sobie drogi do pieca CO i w scianie garazowej bede miaj zrobione i zaslepione wyjscie i wejscie do ukladu CO, tak wiec jesli znudzi mi sie kiedys podkladanie do kominka to postawie w garazu piec na mial wraz kominem(kwasiak) i wepne sie tylko w instalacje CO:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 22.03.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Witam serdecznie Jestem zainteresowany budową tego domu. Czy ktoś z tego forum pokusił się na pełną kalkulację kosztów budowy takiego domu? Czy mógłbym uzyskać odpowiedź na maila? [email protected] pozdrawiam i życzę wszystkim posiadaczom Z71 komfortowego, miłego mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langen 23.03.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 DSC01384.jpg (95,8 KB) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langen 23.03.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Trochę się ociągam ale mam czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 23.03.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Eeeee,niedużo ci zostało.Ale wiechy jakoś nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts