Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a jakie sa przekroje i wymiary belek stopowych ?

Witam.

A mógłbyś sprecyzować pytanie- bo ja przez belki stropowe rozumiem belki drewniane- tu projekt przewiduje strop z terivy o ile dobrze pamiętam.

Jeśli ci jednak chodzi o strop drewniany to ja ma taki z belek z drewna klejonego 14 cm. szerokich na 20 cm. wysokich.

Mimorak a czemu ty już nie spisz o tak wczesnej porze?:D

Nie śpię,bo kredens trzymam:) Ja ogólnie mało śpię,bo koszmary mam,śni mi się,że dach się wali albo że teściowa przyszła.Takie tam.Co do belek,to nie wiem:) Co do terivy - głupi pomysł z tym stropem.Tak mi się wydaje.Powiedzcie mi lepiej o waszych planach dot.tynku zewnętrznego.Bo ja miałem bardzo ambitne,ale nie wyszło.

Elewacja.mhhyyy mi to się marzy taki wiejski styl- coś ala pruski mur okiennice , cegła . Znając życie na tym się skończy, na marzeniach:)

Szczerze mówiąc chyba bardziej prawdopodobne jest to że zrobię puc z kilkoma wstawkami z drewna- ale to czas pokaże:) A ty co miałeś w planach?

ps. musi ci być ciężko pisać na klawiaturze i ten kredens trzymać;)

:welcome:

A no wlasnie ,moze za kilka tygodni bede wchodzil juz w etap stropu. Jaki strop miales Mimorak?, bo bruno z tego co wiem belki drewniane. Jakie sa koszty takich stropów. Bo u mnie wychodzi na to ze bedzie to koszt Terivy:

Belki stropowe 69 sztuk-1620zl Brutto

Pustaki stropowe z betonu lekkiego 276 sztuk-1476zl

Czyli razem jakies 3000zl

:yes:

Ja miałem terive,ale mistrzowie stwierdzili,że lany strop jest tańszy.I podobno lepszy,ale nie potrafili wskazać,na czym to ulepszenie miało polegać.Co do tynku - kiedy byłem małą dziewczynką,w 1992 roku pojechałem na jabłka do Niemiec.Była taka wiocha,nazywała się Jork (jak Nowy albo jak pies).I szedłem sobie chodnikiem po tej wiosce i wszystkie domy były obłożone płytkami klinkierowymi.Pomyślałem wtedy,że jak już ucieknę kiedyś do Niemiec to wybuduję identyczny dom,okna pcv białe,jednoskrzydłowe,bez firanek tylko z cienkimi zasłonkami i ten klinkier bordowy.Rewelacja.I jeszcze ludzie co pod Aldikiem zakupy do bagażnika pakowali.Szczyt marzeń.No i tak umyśliłem sobie te płytki klinkierowe na domu,ale nie zdążyłem.Ale zdążyłem za to wymyślić klinkier dla ubogich.Zarówno wewnętrzny jak i zewnętrzny.Przetestowałem na tylnej ścianie domu mamusi.Fajnie wyszło,ale markotna taka do dzisiaj.

Zawsze to teriva uchodziła za tańsze rozwiązanie, ale mnie to nie dotyczy.

Mimorak co to za tańsza wersja tego klinkieru u mamy na ścianie? Pisz mi tu szybko bo ja pewne elementy chce mieć właśnie z jakiś klinkiero, cegło podobnych płytek czy czegoś tam co je zastąpi.

Maro mój strop to koszt ok 8 tys. Klejonka jest droga . Z tradycyjnej konstrukcji wyszedł by ok 3 tys. z drewna już podsuszanego.

Bruno,uwaga-podaję przepis na klinkier dla ubogich.W tym celu należy udać się do najbliższego PSB czy NOMI i nabyć tynk maszynowy.Może być KNAUF w worku 30kg.Do tego taśmę malarską najwęższą.Jest tylko 1,5 cm,to wtedy ją na pół.Idziemy do domu.Ścianę,na której chcemy ten niby-klinkier musimy pomalować na grafitowo.Jeżeli jest to ocieplona ściana budynku,to całą na grafit,albo do tego preparatu co się klej maluje dodajemy trochę barwnika.Na tej ścianie za pomocą taśmy robimy wzór w cegłę odpowiadający wymiarom płytki klinkierowej.Czasochłonne,wiem,ale efekt zaje.. całkiem fajny.Jak już mamy oklejone,mieszamy ten tynk wg instrukcji na opakowaniu i szpachlą nakładamy na całość.Im grubiej,tym lepiej.Jak trochę przeschnie,bierzemy gąbkę.Najlepiej taką z grubymi oczkami,ja wziąłem taką co samochód myłem.Tą wilgotną gąbką delikatnie robimy ryski poziome.Jak wyschnie to wszystko,to w rękę wałek i czerwona,brązowa albo bordowa farba fasadowa i malujemy.Jak leci.Zaraz po pomalowaniu odrywamy taśmę.Ją będzie widać,bo zrobi się dużo ciemniejsza od reszty.Jak ktoś chce,to może potem lakierem bezbarwnym chlapnąć.Z odległości 5 metrów nie widać różnicy.Worek tynku kosztuje 34zł.Wystarczy na 40-50m2.

Przejrzałem archiwum IPN,ale nie uchowało się za wiele fotek.Ta jest specjalnie dla sokoła krótkowidza.Przedpokój był pomalowany,ale tak łyso wyglądał,więc zrobiłem takie coś.Trzeba się przyjrzeć,coś na wzór kamienia.I trochę mi wstyd,bo widziałem zdjęcia przedpokoju Pietii i ma bardzo fajnie zrobiony.

S7302271.jpg

Fajnie to wygląda:yes:

Tak się znów wcięłam... ale może komuś się przyda...

my kiedyś sami robiliśmy "piaskowca" . Tu można zamówić formę: http://allegro.pl/formy-do-plytki-kamien-lupany-elewacyjne-forma-i2211288544.html

Fajnie to wychodziło bo gips szybko zastyga a potem samemu można pomalować według pomysłu:D

Po pomyśle Mimoraka oświeciło mnie- pomyślałem że mogę kupić jedna cegiełkę , wzór który mi się podoba i zrobić jej gipsową formę ( w styropianie wyciąć otwór, w otwór wlać gips i w to wsadzić cegiełkę która mi się podoba-cegiełkę tez wcześniej przesmarować lekko silikonem żeby gips nie przywarł)- formę potem wysmarować pędzelkiem silikonem i zalewać ją tez gipsem, tylko nie wiem czy gips to dobry pomysł.

To co dala koleżanka polianna11 to tez fajne, chyba się skuszę na to .

Ale się podjarałem:D Marze o rustykalnym wnętrzu- te cegły to było by to- mam kilka palet starej cegły i w planie jej czyszczenie i ciecie na płytki ale to czasochłonne .

A co myślicie o malowaniu potem tego -czym by miało to jak najbardziej naturalny wygląd- jak uzyskać ta czerwień tradycyjnej cegły? :confused:

Edytowane przez BrunoBanani

dzina 180.jpg

Gdyby komuś zechciało się pobawić z formami i gipsem:stirthepot: to przedstawiam efekt. Tak mieliśmy w starym domku. Tylko akurat formy te pierwsze z linku z allegro są trochę za grube i to jest duży minus. Duzo gipsu się zużywa a wtedy nie warto się w to bawić. Zamawiajac formy trzeba zwrócić uwagę na ich grubość. Te drugie sa o wiele lepsze, choć wzór mam inny niz ten z drugiego linku. Mieszaliśmy gips z żółtym pigmentem a resztę według weny twórczej. A i pan sprzedający podaje proporcje na elewacje zewnętrzną-my nie wypróbowaliśmy.

Równie fajny pomysł jak pomysł kolegi Mimoraka tylko z trochę większym nakładem finansowym.

Dzień dobry tvn.

Czy chcesz "powiedzieć" że te cegiełki na zdjęciu są robione przez was?:jawdrop: Jeśli tak to wielki szacunek bo wyglądają identycznie jak te które ja kupowałem za słone pieniądze.

Rozumiem że potem malowaliście te "ciapki" sami - jakieś specjalne farby mieliście czy zwykłe do ścian?