sly1234 26.03.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 kochani! podajcie proszę wysokość ściany na poddaszu w najniższym punkcie . Jak macie dodatkowe bloczki ( ściana kolankowa) to podajcie jaki bloczek i jaka wysokość po jego zastosowaniu. Z góry dziękujęKto z was budował Z71 GL tak jak Pietja? Może macie jakieś swoje sugestie rozwiązania poddasza z dodatkową powierzchnią nad garażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 26.03.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Wysokość ścianki na poddaszu wynosi 80 cm. dolicz do tego murłatę 14 cm. i otrzymujesz w najniższym punkcie od gołego stropu do skosu dachu ok. 100 cm. Nad garażem ja bym zrobił mały pokoik- strop obniżył w garażu a z głównego budynku zrobił bym ze dwa schodki oczywiście o ile dobrze zrozumiałem że tego dotyczy pytanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 26.03.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Aha, po naszej wcześniejszej rozmowie doszedłem do wniosku że próbuję z tymi formami.http://allegro.pl/show_item.php?item=2206347922 Wybrałem te. Pomyślałem tez że gips będę od razu barwił barwnikiem do kostki brukowej ( jest w proszku) a same formy wcześniej posmaruje środkiem do nieprzywierania i posypie delikatnie piaskiem( taki jak na plaży) żeby miały cegiełki trochę bardziej porowata powierzchnie:) Dam znać jak to wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 26.03.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Wysokość ścianki na poddaszu wynosi 80 cm. dolicz do tego murłatę 14 cm. i otrzymujesz w najniższym punkcie od gołego stropu do skosu dachu ok. 100 cm. Nad garażem ja bym zrobił mały pokoik- strop obniżył w garażu a z głównego budynku zrobił bym ze dwa schodki oczywiście o ile dobrze zrozumiałem że tego dotyczy pytanie:) dziękuję za odpowiedź. Te 80cm osiągnięte może być po zastosowaniu dodatkowego poziomu bloczków typu solbet na ścianie kolankowej? Jest to liczone po wylaniu podłóg, czy stan surowy? Ja chcę właśnie zrobić pokój nad garażem, jednak zastanawiam się nad jednym dachem pokrywającym dom + garaż i do tego również strop na tym samym poziomie. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polianna11 26.03.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Aha, po naszej wcześniejszej rozmowie doszedłem do wniosku że próbuję z tymi formami. http://allegro.pl/show_item.php?item=2206347922 Wybrałem te. Pomyślałem tez że gips będę od razu barwił barwnikiem do kostki brukowej ( jest w proszku) a same formy wcześniej posmaruje środkiem do nieprzywierania i posypie delikatnie piaskiem( taki jak na plaży) żeby miały cegiełki trochę bardziej porowata powierzchnie:) Dam znać jak to wyszło. Dobry wybór:yes: i zaje...fajny pomysł z tym piaskiem!!! Chyba również wypróbujemy. Co do barwienia to my użyliśmy zwykłego pigmentu do farb. Cegiełka wychodziła taka kremowa a reszta zwykłymi farbami lub pigmentami . I tak zabawa w malowanie potem takie wycieranie żeby tak trochę zacieniować. A na zdjęciu fajnie to wygląda bo jest ciemno i oświetlenie robi "robotę":) Jakby tak stanąć z boku to już nie jest tak ładnie:cool: Forma jest za gruba odstaje za bardzo od ściany i dodatkowo źle się łączy. Także tego wzoru nie polecam. Aaaa nie używaliśmy "środka do nie przywierania" bo nie było takiej potrzeby, gips bardzo szybko zastyga i sam wyskakiwał z foremek:) Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 26.03.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 (edytowane) Jeszcze raz ze ścianką kolankową.http://img198.imageshack.us/img198/4960/przechwytywanieoh.jpgNormalnie w projekcie ma ona 77 cm. rysunek ( proszę odjąć rzędne) Jest to wysokość od gołego stropu( czyli takiego bez posadzki) do górnej części wieńca. Wysokość ta można oczywiście lekko zwiększyć bez zmian projektowych- zwiększyć znacznie trzeba już za odpowiednia adaptacją . Mi ta wysokość wyszła 80 cm. ponieważ tak wyszło z wielokrotności bloczków z których murowałem (4x 20). Jeśli zastosuje się bloczki wysokości 24 to ten wymiar się zwiększy( można tez to regulować wysokością wieńca) . Tak czy inaczej projektowo jest tak jak pisałem na początku. Co do dachu nad garażem to ja osobiście wolał bym mieć "uskok" czyli różnicę poziomów kalenicy bo urozmaiciło by to kubaturę budynku. Ale jeśli zależy komuś na pomieszczeniu to jak najbardziej jednakowa połać dachu jest lepszym rozwiązaniem, bo poddasze nad garażem po prostu będzie większe- oczywiście mówię o sytuacji gdzie szerokość garażu jest równa szerokości budynku głównego. Jeśli jednak garaż jest węższy to różnica w poziomach kalenic i tak będzie a uzyskanie równej połaci domku i garażu będzie możliwa tylko z jednej strony. Mam nadzieję że się zrozumiale rozpisałem;) Edytowane 26 Marca 2012 przez BrunoBanani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 26.03.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 ok rozumiem ( w kwestii wysokości poddasza). Ostatnie pytanie w sprawie dachu. Czy taniej wyjdzie wybudować dom z garażem i nad nim jedna połać dachu (pewnie tak), czy może jak pisałeś o dwóch połaciach dwuspadowych (jeden nad domkiem, a drugi nad garażem)? Mnie również podobają się bardziej różnice poziomów w dachu ale muszę się również kierować kwestiami finansowymi niestety jeżeli jest to niewielka różnica to może warto zastosować różnice poziomów w dachu . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 26.03.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Jeśli nie zależy ci na pomieszczeniu nad garażem to możesz tam zrobić dach jedno spadowy , niski, płaski, itd. na pewno będzie nieco taniej -głównie ze względu na materiały których po prostu zastosujesz mniej. Jak miałbym rzut więźby to mógłbym to z grubsza policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 27.03.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 chciałbym dach jak na tym zdjęciu będzie możliwość uzyskania dodatkowego pokoju. Konstrukcja domu będzie również ciekawsza, ale czy koszt takiego dachu zmieni się mocno do dachu dwuspadowego , jednopołaciowego?? tego nie wiem . Nie mam jeszcze projektu, ale rozważam jego zakup Z71 ale z dużymi zmianami pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 27.03.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 I o takim ja tez myślałem. Jeśli chodzi o koszta to nie zmienią się one w przypadku sprowadzenia połaci do jednej linii- w wyobraźni przesuń garaż do przodu tak by dachy się licowały- tylko to się zmienia- konstrukcja i pokrycie zostaje to samo- dach i zarazem koszt byłby niższy gdyby garaż miał taki dach:http://img.projektoskop.pl/archeton/4725_fa15bb28_w250.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 27.03.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 aaaa ty myślisz jeszcze o przesunięciu garażu do przodu aby płaszczyzny dachowe w stosunku do siebie były również przesunięte. (patrząc na budynek od góry)? Ja raczej zostanę tylko przy takim rozwiązaniu jak na zdjęciu powyżej. Strop nad garażem zrobię na ok 2.20 tak aby różnica połaci dachowych była ok 40-50cm może 60cm jeszcze nie wiem. Do pokoju nad garażem będzie zejście może po 2 schodkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka2 27.03.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Witam Mam pytanko odnośnie ceny budowy tego domku. Znalazłam przy projekcie cenę 150 tyś i zastanawiam się czy to jest w ogóle możliwe? Będę wdzięczna za informację Pozdrawiam serdecznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 28.03.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Witaj. Są to chyba mocno nieaktualne wyceny:) Albo z bardzo optymistycznym założeniem. Tak czy inaczej , ja ten dom buduje sam a nie wiem czy mi 200 tys. wystarczy. Chociaż tak na prawdę się wszystko okaże- na dzień dzisiejszy mam stan surowy zamknięty i wydane jakieś 100 tys. Niby dużo zrobione , ale tak naprawdę dopiero teraz zaczynają się kwotowo duże wydatki - sama instalacja wod-kan. ogrzewanie, piec, kominek bez robocizny wyliczono mi na jakieś 23 tys. Elektryka myślę że może ok 10 tys. wynieść itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 28.03.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 A ja mysle wrecz przeciwnie. 150 000 to calkiem mozliwa cena. U mnie Stan Surowy Zamkniety tez wyniesie okolo 105 000Z Garazem. .Juz to wiem bo wiekszosc materialów juz mam kupione lub pozamawiane i zaplacone. Z ekipa juz tez cena ustalona. Co do wykonczenia to te wazniejsze roboty: Centralne Ogrzewanie, Elektryka, Woda, Tynki, Posadzki Bialy montaz to koszt okolo 45 000. Reszta to groszowe sprawy i mozna je wykonac samemu. U mnie z garazem na gotowo powinno wyjsc 16 000 do 170 000 z garazem. Zalezy jeszcze jaki Solar i kominek kupie. 200 000 to mi moze wyjdzie z meblami, ogrodzeniem i podwurkiem na gotowo. Nie wiem moze to zalezy od rejonu Polski w którym dom sie buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 30.03.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 jaki tu spokój , la la la la , nic się nie dzieje la la la la nikt sie nie bawi la la la la ........ a tak poważnie , dostęp do internetu straciliście czy tak budowa zaabsorbowani? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 31.03.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Ja niestety muszę się przyznać, iż na dzień dzisiejszy Z71 nie spełnia moich oczekiwań. Wiąże się to z dość dużymi zmianami w projekcie, aby zaadoptować go do moich potrzeb. 1. Garaż ( z poddaszem)2. Podwyższenie ścianki kolankowej (1-2 bloczki)3. Przesunięcie schodów4. Likwidacja pokoju małego na parterze5. Powiększenie obrysu domku (parteru) o wnękę z wyjściem tarasowym ( zyskanie jakieś 3m2)6. Przesunięcia drzwi tarasowych na ścianę południową 7. Zmiana usytuowania okien (mniej istotne)8. Zmianę ustawienia ścianek działowych na piętrze (mniej istotne)9. Modyfikacje komina (nie pamiętam dokładnie, o co mi chodziło He) Przy tak dużej ilości zmian zadałem sobie pytanie czy Z71 jest dobrym projektem i czy jest on dla mnie??Doszedłem do wniosku, iż skoro mam płacić za gotowy projekt ok 2000zł i późnie dokonywać zmian za kolejne 2000zł to ten projekt nie jest dla mnie. Jestem jednak bardzo wdzięczny wam wszystkim za rady na tym forum, bo dzięki temu dowiedziałem się bardzo dużo przydatnych informacji. Teraz szukam projektu, który spełni moje oczekiwania i nie będę musiał nanosić na niego dużo zmian. W końcu jest to dla nas chyba najważniejsza decyzja w naszym życiu. Dzisiaj typuję 2 domki " DOM W BORÓWKACH 2, lub DOM W BORÓWKACH 3" oczywiście nie jest to idealny dla mnie projekt (dosłownie kilka zmian), ale mam jeszcze czas ( 6-8 miesięcy na załatwienie pozwolenia), więc szukam cały czas. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 31.03.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 jaki tu spokój , la la la la , nic się nie dzieje la la la la nikt sie nie bawi la la la la ........ a tak poważnie , dostęp do internetu straciliście czy tak budowa zaabsorbowani? Ja akurat od kilku dni trumienki na Allegro oglądam,bo wczoraj wchodziłem do kuchni i chomik mi się z kocyka wyśliznął.Jakoś mi wszystko ostatnio z rąk leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 31.03.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Mimorak Znam ten ból i wszystkie formalnosci zwiazane z pogrzebem Ja tu za granica juz dwa chomiki pochowalem Jeden to Hary a drugi to Lara:cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 13.04.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Zamarliście zetowcy- no co tam u Was, jak tam sprawy za lasem?ja obecnie instalacje elektryczna robię i ocieplam poddasze A Wy , co u Was/Pytanie do tych co już zbudowali- instalacja wodno - grzewcza - ile Was wyniosła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
browarek39 15.04.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam wszystkich czy moze mi ktos podpowiedzie ile moze wyniesc wiezba dachowa do Z71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts