BrunoBanani 16.04.2012 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witaj.Więźba dachowa wyniesie ciebie ok 810 za m3 -cena drewna na konstrukcję- wychodzi na ten dach ok 4, 5 m3 plus łaty i kontrłaty ( do montażu pokrycia) ale to już niewielki koszt.Ja zapłaciłem ok 4, 5 tys. za całość drewna na dach, ale trochę wzmacniałem konstrukcję (co zresztą doradzam każdemu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
browarek39 16.04.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Dzieki za podpowiedz , robie sobie wyliczenia na jakim etapie zakonczyc budowe czy dam rade zadaszyc ,czy lepiej zostawic strop i przykryc folia na zime .Ruszam z fundamentem i niewiem na ile mi kasy starczy .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 16.04.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Mniej więcej tak to widzę- dodam że hol na górze mam większy jak projektowy, w łazience na górze nie zabudowuje komina na lico bo daje to fajna wnękę na kosz na bieliznę np. a sypialnie ta łączona nie zamykam poziomym sufitem a po połaci dachu do samego szczytu- wizualnie zwiększy to przestrzeń. http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=3683&attachmentid=107195 Też bardzo mi się podobają takie otwarte przestrzenie jak np coś takiego: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=111679&d=1334602365 Nie wiem czy w naszych domkach dałoby się tak zrobić ale w najnowszym Muratorze zobaczyłem to: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=111678&d=1334602348 Podejrzewam że tak mniej więcej będzie wyglądać taka połączona z dwóch pokoi sypialnia. Na początku szkoda mi trochę było rezygnować z jednego pokoju ale bardzo mi się podoba taki pomysł Na stronie Z500 pojawiły się nowe zdjęcia do projektu Z211 czyli właściwie tego samego co Z71. Sypialnia na tej wizualizacji wygląda dość ciasno co też coraz bardziej skłania mnie do tego aby zrobić tak samo czyli połączyć dwa pokoje ale też przesunąć środkową ścianę tak aby powiększyć ten mały pokoik http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=111680&d=1334602554 Muszę to jeszcze przemyśleć poważnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 17.04.2012 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Planuje zrobić dokładnie tak jak na drugim zdjęciu:)- z tym że skosy będą wyżej bo kąt dachu jest większy i ścianka kolankowa wyższa niż ta pokazana na zdjęciu. Musisz uwzględnić jeszcze że będą tam jętki( poziome belki spinające dach) Ja swoje wyheblowałem i zostawiam odkryte.Dodam jeszcze że teraz po ociepleniu wełną całkiem dobrze to wygląda- ten drugi pokoik , naprzeciwko łazienki tez niczego sobie:)Jeśli więc ktoś nie ma takich potrzeb śmiało polecam takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 17.04.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Planuje zrobić dokładnie tak jak na drugim zdjęciu:)- z tym że skosy będą wyżej bo kąt dachu jest większy i ścianka kolankowa wyższa niż ta pokazana na zdjęciu. Wiem wiem;) A Ty podwyższałeś prawda? Oryginalnie chyba ścianka kolankowa to będzie taka dość podobna. Musisz uwzględnić jeszcze że będą tam jętki( poziome belki spinające dach) Ja swoje wyheblowałem i zostawiam odkryte. No właśnie dlatego Twój wpis mnie tak zainteresował bo uważam że będzie to świetnie wyglądać i właśnie też o czymś takim myślałem. Wiadomo że to może niepotrzebnie większa kubatura do ogrzania, ale estetyka też się liczy przecież No a w tym "niby stryszku" to w sumie i tak się niewiele zmieści. Myślałem żeby umieścić w nim rekuperator jeśli się na takowy zdecyduję, ale chyba lepsze miejsce dla niego byłoby w pom. gospodarczym? ten drugi pokoik , naprzeciwko łazienki tez niczego sobie:) Jeśli więc ktoś nie ma takich potrzeb śmiało polecam takie rozwiązanie. Ja bym jednak ten drugi pokoik nieco powiększył kosztem sypialni bo będzie ona i tak dość duża jeśli się połączy te dwa pokoje. Coraz bardziej mi się to podoba:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 17.04.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Ścianki kolankowej nie podnosiłem , jest tak jak w projekcie. Co do reszty to tak jak pisałem wcześniej. W moim przypadku drugi pokoik na górze będzie trochę większy ponieważ mam lekko komin przesunięty w stronę sypialni , a ścianka działowa będzie za nim. W łazience da to mała wnękę , ale zawsze to można wykorzysta na kosz na bieliznę czy jakiś stojaczek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 17.04.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Z katalogu Veluxa. Tylko nie ta przestrzeń http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=111781&d=1334682902 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 26.04.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Co tu taka cisza:eek: Wszyscy na budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 27.04.2012 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Co tu taka cisza:eek: Wszyscy na budowie? Napisał ten którego prawie miesiąc nie było:P Ja teraz ostro z pracami- kończę elektrykę , poddasze już ocieplone- wczoraj dogadałem się z instalatorem wod-kan. i ogrzewaniem. A jutro w góry lecę - nawet niedaleko twojej hacjendy będę - co by trochę od tego budowlanego szału się odstresować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 27.04.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Nie bylo mnie bo bylem w tym czasie dwa razy w Polsce z tego raz samochodem(2200km-35h jazdy:roll:) Musialem troche uporzadkowac sprawy w Polsce. Ale czasami czytalem forum, na pisanie nie bardzo byl czas bo i tak kozystalem z nie swojego komputera. U mnie troche pogoda byla kiepska i dosyc puzno zaczeli ale juz powoli zabieraja sie za strop, bo sciany parteru juz mam. Bruno a gdzie bedziesz w górach? Karpacz czy Szklarska Poreba? A propo czy ktos mi wyjawi jak wkleic zdiecia na tym forum??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 27.04.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 (edytowane) Będę w Szklarskiej- zdjęcia, mhyyy trudny orzech - ja to robię tak - wejdź na stronę http://imageshack.us/ i tak "browse" zdjęcie które chcesz wkleić na forum, potem "prześlij teraz" -to wygeneruje ci kilka linków, miedzy innymi taki który potem umieścisz tu, klikając wcześniej "dodaj grafikę" i wklejając link ze strony wcześniej podanej- prostszego sposobu nie znam a i tłumaczyć lepiej nie umiem:) Edytowane 27 Kwietnia 2012 przez BrunoBanani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 27.04.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 To faktycznie bedziesz bardzo bliska mojej budowy, bywalem bardzo czesto w Szklarskiej , piekne miejsce, nawet chcialem tam kupic dzialke ale ceny gruntu jak w Paryzu. Szkoda ze nie bede wtedy w Polsce to moze bysmy sie spotkali przy jakims brovarku. Oczywiscie jedziesz przez Niemcy? Lepsza droga i szybciej Milego wypoczynku w moich rodzinnych stronach:bye: PS Tylko za bardzo nie szalej zebys potem nie musial jeszcze jednego pokoju dobudowywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 27.04.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 A ja wciąż czekam na pozwolenie. Po majowym weekendowaniu mają mi przebudować prąd co bym miał działkę gotową do budowy:) A w Karpaczu to spędziliśmy z Żoną podróż poślubną Śnieżka oczywiście była zaliczona:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
browarek39 09.05.2012 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Witam u mnie sie zaczelo budowac ; dzisiaj beda wylewac lawy .Wstawilbym fotki ale niewiem jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 09.05.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Czołem, tłumaczyłem Maro , posty chyba ze dwa wyżej:) Ty ławy , a ja może za dwa miesiące zamieszkam:) Ale powiem wam panowie- postawienie murów , dachu to pikuś - teraz , po tym się dopiero zaczyna Kto z was myślał już o piecu , lub innym źródle ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
browarek39 10.05.2012 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 No ja myslalem ale tylko na mysleniu sie skonczylo. Kumpel mnie namawia do baterii slonecznych i zasobnika na 300 litrow ,mowi ze same oszczednosci latem nietrzeba pieca wlaczac , a 300 litrow na 4 osobowa rodzine w zupelnosci wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KL1719510221 10.05.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Witamy wszystkich budujacych,my rowniez dolaczamy do waszego szacownego grona,i z blyskiem w oczach podziwiamy wasze dokonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 10.05.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Witam w imieniu całego kolektywu:D A propos solarów- też myślałem, widziałem nawet jak to działa w praktyce, latem- szczególnie tym pochmurnym i deszczowym, tez liczyłem i mi wyszło że mnie nie stać , że się ta inwestycja zwracać będzie latami długimi i że trochę to mało komfortowe myć się w wodzie która co najwyżej do przepłukania zębów po paście się nadaje. Solar jako jakaś tam alternatywa dla innych źródeł , może i tak - ale na to trzeba mieć już kasę i to nie małą . Ale to tylko moje zdanie . W internecie pełno za i przeciw- zainteresowani tym na poważnie na pewno znajdą więcej rzetelniejszych i fachowych porad:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 10.05.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 A ja mam już pozwolenie, tylko jeszcze nie prawomocne. W tym roku fundamenty i sprawy podziału i przepisu działki (długa historia - na razie po prostu to nadal działka teściów i jakbyśmy ją wcześniej przepołowili to by była za mała żeby można było dostać pozwolenie). Ogrzewanie: marzy mi się kominek z płaszczem połączony z gazowym kondensacyjnym. Wiele osób już mi to odradzało ze względu na wysokie koszty: kominek z płaszczem - kupa kasy, piec gazowy - kupa kasy, te dwa razem - jeszcze większa podobno kupa kasy ze względu na konieczność połączenia tych dwóch razem a więc po pierwsze automatyka a po drugie wymiennik ciepła który połączy obieg zamknięty (gaz) i otwarty (kominek). Kominek oczywiście można też zrobić w obiegu zamkniętym ale musiałby mieć zabezpieczenie które też kosztuje i podobno lepiej połączyć te dwa obiegi. Ja jednak nadal będę się upierał przy swoim bo mi się takie rozwiązanie bardzo podoba. Może pierwszą zimę przetrzymam tylko na kominku a potem dopiero nazbieram na piec? A może ktoś też zastosuje takie rozwiązanie? Dodam jeszcze że chciałbym zastosować też rekuperator, ale pewnie jak to wszystko podsumuję to skończy się na chceniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 10.05.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Wow, widzę że masz ten temat obcykany Ja chciałem kominek z płaszczem wodnym , ale koszta i obsługa(taka mała kotłownia z salonu) mnie zniechęciły. Wybrałem takie rozwiązanie- kominek jako atrakcja a ogrzewanie od pieca zasypowego i baniak na wodę z grzałką ( rozwiązanie na lato gdyby mi się pieca nie chciało rozpalać ) Cenowo wychodzi to w sumie dość przystępnie no i potem eksploatacja powinna tez być całkiem znośna. Dla porównania napisze że wyceniono mi koszta całej instalacji wod-kan na tip top na kwote 16 tys. z piecem bez kominka i 4 tys robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts