Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:welcome:

No witam caly kolektyw. Ja jak juz pisalem wczesniej bede mial kominek z plaszczem wodnym+kaloryfery i czesciowo podlogówka. Przy tak malym domku w zupelnosci mi to wystarczy (Niektóre mieszkania sa wieksze) Kieruje sie tu ekonomia, bo nie widze sensu palenia w dwóch piecach, czyli w kominku i w piecu CO. A inwestowac w kominek w którym bede palil tylko okazjonalnie tez mi sie nie usmiecha. Jesli rozpale w takim kominku to cala para idzie w gwizdek, czyli wiekszosc ciepla wychodzi kominem to dlaczego tej energi nie wykozystac do ogrzania wody w CO? Moim zdaniem jest to upieczenie dwóch pieczeni na jednym ogniu, bo i ladnie taki palacy sie kominek wyglada i C.O. mozna jeszcze zasilic. Do dekoracji mam zone (Tez drogi gadzet:roll:) Na dachu bede montowal SOLAR do cieplej wody. Moim zdaniem w dzisiejszych czasach trzeba stawiac na ekonomie. ALE POWTARZAM TO TYLKO MOJA OPINIA I NIE ZAMIERZAM SIE TU MADROWAC, ale skoro kupuje sie dobre szczelne okna, inwestuje sie w dobre i drogie izolacje przy budowie domu, to wypuszczanie energi przez komin to moim zdaniem Rozpu;)sta

Zawsze mozna kupic kominek specjalny do dekoracji taki co sie wlewa do niego paliwo i jest tylko plomien ale ja jak juz kupie tradycyjny kominek to nie zamierzam ogrzewac nim tylko komina i puszczac cieplo w niebo

Mój znajomy zamontowal sobie Pompe Ciepla ale to koszt okolo 30tys zl:jawdrop:

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nieeee,no co wy....Ja się wyleczyłem na razie z budowania.Warzywną działkę kupiłem.Truskawki,sałata i takie tam.Dużo trawy.Znaczy trawy w sensie trawy.Zielonej trawy,żeby na kocyku polezeć można i grilla przepędzić.Na razie żadnej budowli nie ma,jak bedę altanę budował to po pierwsze zmienię forum (dla budujących altany),a po drugie na pewno się do ciebie Bruno zgłoszę,bo całą z drewna bym chciał.Aaaa,Maro pyta,gdzie kupiłem tą działkę.Jak coś ci to mówi,to na przeciwko Tesco:)

No witam caly kolektyw. Ja jak juz pisalem wczesniej bede mial kominek z plaszczem wodnym+kaloryfery i czesciowo podlogówka. Przy tak malym domku w zupelnosci mi to wystarczy

Z tego co mi wiadomo to wg polskiego prawa kominek nie może być jedynym źródłem ogrzewania. Oczywiście wszystko idzie obejść ale tak tylko piszę teoretycznie.

Kieruje sie tu ekonomia, bo nie widze sensu palenia w dwóch piecach, czyli w kominku i w piecu CO. A inwestowac w kominek w którym bede palil tylko okazjonalnie tez mi sie nie usmiecha.

Zgadzam się, jest jednak różnica, zwłaszcza cenowa, między kominkami do codziennego palenia (z płaszczem lub też zwykłe ale przygotowane do zamontowania DGP) a tymi "ozdobnymi" do okazjonalnego. W dwóch piecach oczywiście nie ma sensu palić, ale można sprytnie i mądrze połączyć dwa źródła ogrzewania. Gaz jak wiadomo jest drogi, ale ja nie chcę babrać się w węglu czy flocie dlatego zostawiłem jak było w projekcie czyli kocioł gazowy. Żeby jednak nie zbankrutować chcę się wspomagać kominkiem (lub może na odwrót - gazem wspomagać kominek). Takie rozwiązanie jest o tyle wygodne że gdy wygaśnie w kominku, i spadnie temperatura w domu, kocioł automatycznie dogrzeje do zadanej temperatury. Jak dla mnie wymarzone rozwiązanie, muszę jednak przestać marzyć i zorientować się w końcu ile takie coś będzie kosztować.

Wow, widzę że masz ten temat obcykany :) Ja chciałem kominek z płaszczem wodnym , ale koszta i obsługa(taka mała kotłownia z salonu) mnie zniechęciły.

Po prostu dostałem pod choinkę roczną prenumeratę MURATORA;)

cd....

Krótko o naszym Z71 . Wprowadzamy jedną zmianę ,likwidujemy okno w kuchni / to po stronie wyjścia na taras/ żona ma pomysł na zagospodarowanie tej ściany :) Ogrzewanie to kominek z płaszczem wodnym. Działka 850m , pewnie starczy. Bardzo was proszę o zdjęcia waszych z-tek. Napewno wiele waszych rozwiązań będzie można wykorzystać. Pozdrawiamy Kasia i Tomek :)

cichy_men masz racje ze prawo budowlane nie zezwala na ogrzewanie domu jedynie kominkiem, ale chodzi w tym przepisie o sam kominek.

Jesli jednak jest to kominek z plaszczem wodnym to prawo budowlane nie stoi na przeszkodzie poniewaz dom jest wyposazony w pelna instalacje CO taka sama jak przy normalnym piecu CO, tyle tylko ze inatalacja ta jest zasilana od kominka, zamias od pieca np. na ekogroszek czy mial weglowy.

Co do kosztów to kominek z plaszczem wodnym jest oczywiscie drozszy od zwyklego koiminka ale i tak jest to nadal 50% ceny gdybym mial na przyklad kupic zwykly kominek i do tego jeszcze piec CO za kilka tysiecy.:bye:

Maro_PL

poniżej gdzie dopisejemy do forum....obok " Wyslij odpowiedź " jest " Zaawansowana edycj" tam jest możliwość dodawaniafotek :)

Matko elektryczna , dwa lata tu siedzę i nie wiedziałem o tym:D

A propos ceny kominka i pieca - nie wiem ile takie cudo z płaszczem kosztuje , ale piec (z opinii wynika że dobry) mam za 2100 a kominek za 3 000. Czyli co, kominek z płaszczem wodnym będziesz miał za 2,5 tys.?

Dziś porobię (jak nie zapomnę kilka) zdjęć poddasza po ociepleniu i inne takie:)

Czołem.

To moze i my dorzucimy swoje trzy grosze,budujemy z gazobetonu,zmiany w projekcie to pomniejszenie pokoju na dole,okno tez uległo pomniejszeniu i przesunieciu,+ dostawienie drzwi zewnetrznych tuz obok.Na klatce schodowej zamiast okien luksfery,Powiekszylismy tez pomieszczenie przy kuchni o 40cm.Jedyne czego nie zrobiliśmy to nie zlikwidowalismy podcienia,a teraz leci piękna lacina na budowie z ust mojego męża.Chociaz mnie sie ten podcien bardzo podoba.Budowa metodą gospodarczą.

Nie wiem o jakim piecu mówisz za 2100 bo za tyle pieca nie widzalem nigdzie na chyba ze jakis z najnizszej pólki, bo ja jak bym juz piec kupowal to taki z podajnikiem a za taki piec to trzeba dac min 5-6 tys. Ja koiminek z plaszczem wodnym mam juz zamówiony za 4 tys i to nie byle jaki bo narozny (z przednia i boczna szyba) wazne jest tez odpowiednia szerokosc kominka , najlepiej jak szerokosc polan wynosi 50 cm. No i oprucz mocy (na ta chate trzeba od 12 do 15 Kw) najwazniejsza jest sprawnosc cieplna która wyrazona jest w procentach, najlepiej jesli jest to powyzej 68% to znaczy ze 68% energi zostaje wykozystane a 32% idzie w komin. Taki kominek z plaszczem wodnym mozna smialo kupic za 4 tys, a jesli jest on tylko z szyba frontowa to jeszcze taniej. Zanim podjolem decyzje o takim ogrzewaniu to przeczytalem setki informacji na ten temat,rozmawialem z hydraulikami i odwiedzilem dwie chalupy w których taki kominek pracuje, tak wiec pomacalem temat w teori i w praktyce tez juz temat poznalem.:bye:

Defro optima komfort lub Heiztechnik Q Hit Plus- oczywiście mowa o piecu zasypowym- podajnika to ja w to gospodarcze nie wstawię na pewno- chyba że piętro wyżej

1,2,3 próba wklejenia zdjęcia .......

To działa , to naprawdę działa !!!!: DDDDD

W profilu w albumie mam więcej nowych, gdyby ktoś chciał zerknąć:)

DSCN0255.jpg

To takie same okna jak w projekcie, u mnie bedzie to samo ale chcialem sie upewnic, dzieki Bruno:bye:

U mnie juz prawie strop gotowy. Bardzo chetnie bym sie podzielil fotkami ale cos nie moge ich wkleic na forum.

Wchodze w opcje ZAAWANSOWANA EDYCJA, laduje zdiecia i dalej......i dalej lipa:sick:

Moze mnie ktos pokierowac krok po kroku? czy moze z moim kompem cos nie halo?