Maro_PL 18.05.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Tu gdzie teraz mieszkam prawie wogule sie plastików nie uzywa, do lazienek daja okna drewniane ale ponoc zupelnie inaczej, i czym innym inpregnowane, sporo drozsze ale zdaja egzamin, zastanawiam sie tez czy sobie takiego okna nie przywiezc do polski tylko ze fachowcy nie chca czekac az przyjade (bede w Polsce dopiero za 12 dni) Tu nie ma firmy FAKRO ale VELUX zdominowal rynek okien dachowych i sa tansze niz w Polsce, ale nie bede leciac samolotem z oknem, bo mnie do czubków zabiora. Bruno, ciekawostka:( chcialem zamówic dachówke Roben Fleming, ale juz nie da rady, powiedzieli mi ze teraz zamiast Fleming robia Piemont i ta zamówilem (to podobno to samo, tylko nazwa inna) Nie wiem czemu zmienaja nazwe czegos co sie bardzo dobrze sprzedaje i jest jednym z najpopularniejszych produktów na rynku. Ja zamówilem kolor Miedz Angobowana, bo mój plan zagospodarowania przestrzennego nie pozwala na kolor czarny czy szary. Dachówke zamówilem za 3,30 zl za sztuke (dobrze ze mam kumpla w skladzie budowlanym, prawie wszystko biore u niego:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 19.05.2012 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Okna velux dobry wybór- ale ja wspieram rynek Polski A tak poważnie to Fakro ma dobrą cene i jakościowo od velux nie odbiega. A z dachówką tak jest , bo roben miał kiedyś dwie wielkości dachówek- teraz je ujednolicił i został przy większym. Kolory i wygląd masz ten sam , tyle że w większym wydaniu. Ja miałem jeszcze szanse kupić tego poprzedniego z magazynowych zapasów-ale pomyślałem że jeśli ma go nie być , a potem cos by mi się na dachu stało i potrzebował bym kilku dachówek to skąd je wezmę Wybrałem więc "nowość" chociaż uważam że poprzedni prezentował się lepiej na dachach, na pewno na tych małych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 19.05.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Bruno, to jaka dachówke w koincu kupiles,Roben Piemont? Bo to co widze na twoim dachu wyglada bardzo ladnie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 19.05.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Dokładnie nazywają to tak- dachówka średzka typ S czarnobrązowa tobago glazurowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 21.05.2012 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Milo patrzec Krasiol jak sie mury pna do góry:) U mnie juz strop zalany teraz robia sciane kolanowa,,,a potem juz z dachem zaczna. Niestety nadal nie moge wleic zdiec bezposrednio na fprum tak jak ty to robisz:(, a mam nowe fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 22.05.2012 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Huuuuuuuuuura udalo sie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 22.05.2012 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Zdiecia wchodza ale za kazdym razem musze Restartowac komputer:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 22.05.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 A ja dziś właśnie po posadzkach- całkiem dobrze to cenowo wyszło- tyle ze ja sam dół robiłem bo na górze drewniana podłoga- stąd chyba ta dobra cena:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liquee 22.05.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Bruno, to ile Cie te posadzki wyniosły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 22.05.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Bruno ja mam pytanie: Ty robiłeś sobie strop drewniany i robiłeś go samodzielnie, a ile może kosztować tak nie samodzielnie. Ogólnie to chyba drożej niż teriva czy monolit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 22.05.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Liguee- materiał 900 zł. bo kupowałem gotowy produkt z betoniarni- posadzkarzowi nie opłacało się na taki metraż ciągnąc swojej maszyny. A robocizna 800 zł. Dwóch gości zrobiło to w niecałe 5 godzin z bardzo dobrym rezultatem.Cichy men- więc tak . Ja robiłem strop z drewna klejonego - chciałem żeby był widoczny -są to konkretne bele o przekroju 14/20 cm. To drewno wyniosło mnie 8 tys. Gdybym miał się komuś podjąć zamontowania takiego stropu zawołał bym ok 800 zł. Oczywiście strop drewniany można zrobić z tarcicy tradycyjnej za 900zł za m3 a nie za 2, 5 tys . za m3. Nie wiem jak ma się to do stropu z terivy czy lanego bo ja takiego nawet pod uwagę nie brałem, natomiast taki strop jak posiadam ja wyszedł by ciebie ok 9 tys. To dużo , ale zyskałem pożądany efekt i nie muszę już robić sufitów.Tak na marginesie sam jestem ciekawy ile wynosi strop lany czy z terivy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 22.05.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Tak na marginesie sam jestem ciekawy ile wynosi strop lany czy z terivy Mógłby się ktoś wypowiedzieć kto już zalał? Taką decyzję na pewno trzeba podjąć już przed przystąpieniem do stawiania ścian więc trochę czasu jeszcze mam. A Takie bele na suficie to zawsze mi się podobały więc mogę to jeszcze przemyśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 22.05.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Ja mam juz strop gotowy. Nie jest to strop TERIVA bo budowlaniec doradzil mi zakup stropu czeskiego.Widac to na nalepce na zalaczonym zdieciu Troche drozzszy od TERIVY (Okolo 500 zl na calosci materialu) ale 100% lepszy. Nie pytalem go jeszcze o koszty calego stropu(belki, pustaki,stal, beton+pompa) ale z tego co wiem to jest to duzo mniej niz to cacko BrunoBananiego. Nie chcialem belek drewnianych na suficie, moze dlatego ze mialem takie belki 20 lat nad glowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 22.05.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Nie widzalem jeszcze tego mojego stropu na zywo bo firma wysyla mi kilkanascie zdiec co tydzien, ale jestem z nimi caly czas w kontakcie telefonicznym i moge zapytac o dokladny koszt takiego stropu. Wiem tylko tyle ze jest duzo tanszy od drewnianego i troszeczke drozszy (500 zl) od Terivy. Po za tym w przyszlym tygodniu lece do Polski to zobacze to wszystko na zywo, no i zobacze faktury:eek: Strasznie zazdroszcze tym co moga byc codziennie osobiscie na swojej budowie, ale co zrobic, cos za cos:roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 23.05.2012 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Terivę odradzam zdecydowanie.Dziewięciu na dziesięciu budowlańców stwierdzi,że lepszy jest strop lany albo drewniany,taki,jak ma Bruno.Ja miałem terivę i widziałem,jak pieprzyli się z tym stropem trzy dni.I podobno drożej wychodzi niż lany.Nie powiem,jak mnie to wyniosło,bo wszystkie faktury leżą w skarbówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 23.05.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 No wlasnie mi firma tez odradzala TERIVE i wlasnie dlatego zakupili strop czeski, zapewniali mnie ze 100% lepszy i szybszy w montazu, ale jak bede w polsce to dokladniej go obejze. Alke to dziwne z drugiej strony ze wiekszosc budowlanców odradza TERIVE, a z drugiej strony jest to najczesciej robiony strop na polskich budowach:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liquee 23.05.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Ja mam strop z Terrivy i moi fachowcy nie narzekali. A jeszcze jak się przyglądałem ich pracy to sprawnie im to szło.W każdym razie podaje wam moje koszty materiału na strop terriva:Belki + pustaki terriva - 3300złZbrojenie na strop - 1500złBeton na zalanie stropu (grucha + pompą z usługą pompowania) - 2478,45zł Czyli 7278,45 zł za całość bez robocizny oczywiście. PSBruno - tanio te posadzki Ciebie wyniosły, jak grubą warstwę posadzki wylałeś? Ja myślę o 7cm przy ogrzewaniu podłogowym + 10cm styropianu. W ogóle Ile powinienem tak realnie liczyć grubość całej warstwy od chudziaka do gotowego parkietu czy płytek? Bo mam chudziaka na 0 z fundamentem, więc muszę jakąś podmurówkę zrobić pod drzwi wejściowe i tarasowe, tak aby po wylaniu posadzek, ociepleniu i wykonczeniu drzwi były równe z podłogą bez żadnych progów. Jakieś podpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 24.05.2012 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Liquee- u siebie zastosowałem 8 cm. styropiany (5+3), na to podłogowe ogrzewanie i 7 cm posadzki. Proponowano mi grubiej styropianu, ale ta warstwa spokojnie wystarczy więc w zbędne koszta postanowiłem się nie wdawać, myślę że nie będę żałował Tak czy inaczej ja przyjąłem że od gołego dodaje jeszcze jakieś 15 cm. i na tyle zrobiłem podmurówki pod drzwi i okno tarasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 24.05.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Ja miałem ekipę,która taki strop widziała po raz pierwszy w życiu.Położyli część belek,potem wsadzili pustaki.Jak doszli prawie do końca okazało się,że coś z odległościami jest nie tak.No i zaczęli ściągać.Najpierw pustaki,potem belki.I od nowa.Zresztą mówiłem wam,że to inny świat.Jak ocieplali fundamenty,to ludzie przychodzili i pytali,czy będzie piwnica.Jak mówiłem,że nie,to pytali,czy nie szkoda styropianu.W podłodze miałem 10 cm styropianu i 7cm posadzki.Tak jak Liquee.A jeśli ktoś planuje tak,żeby w kuchni blat kuchenny wchodził na okno (zamiast parapetu),to wiadomo-od gotowej podłogi do dolnej krawędzi okna 80 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 24.05.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Przypomniało mi się-jak wam zostanie siatka zbrojeniowa (ta od posadzek) to nie wyrzucajcie.Pod winogrona jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts