mkmk 25.03.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Mam kolejne pytanie do bardziej doświadczonych kolegów Pietja 77 o ile podnosiłeś ścianke kolankową? Dociekliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 25.03.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Podniosłem o jeden pustak czyli o 24 cm. Musze jednak teraz to zgłosić i nanieśc na adaptacje projektu bo jak mi to sprawdzą to będzie kiszka. Mam wiele zmian które nie były wcześniej wpisane w projekt i teraz muszę sie szybko z tym uporać przed ewentualna wizytą nadzoru budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmk 31.03.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Mam problem, tym razem bardziej techniczny. Chciałam wkleić zdjęcia z moim domkiem,ale nie wiem jak to zrobić. Licze na pomoc.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 31.03.2010 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Musisz chyba zamieścić zdjęcia na serwerze albo na stronach takich jak photobucket. Z takiej strony masz możliwośc skopiowac link i wkleić go do wiadomości.Ja bynajmniej tak robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmk 09.04.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 A oto nasz domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betina29 09.04.2010 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Witajcie!! No pięknie mkmk ) - gratuluję,widać postępy. Zmiany macie takie,na jakie nigdy bym nie wpadła ,ale bardzo fajnie. U nas teraz roboty dachowe,ale do okien,ocieplania i hydrauliki też się przymierzamy. Pozdrawiam Wszystkich!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 12.04.2010 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Witam,Ruszyłem z kolejnym etapem. Instalacja elektryczna i hydrauliczna. Nie mam jeszcze zdjęć bo dopiero ruszyłem ale mam tak dobrego elektryka, że jego pomysły mnie zaskoczyły. Ponadto zakupiłem już część ogrodzenia które na własną rękę będę obsadzał w tym tygodniu. Efekty prac pokażę już pod koniec następnego tygodnia.Pozdrawiam zetowców i życzę wytrwałości w pracy nad domkami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmk 13.04.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Pietja77 pochwal się pomysłami swojego elektryka jak możesz. Znasz może już koszt instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 16.04.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Witam.W końcu zacząłem.Po 10 dniach mam stan zero.Końca nie widać....I w dodatku leje jak z cebra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelex1987 18.04.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Pietja77 - czy mógł byś dać znać jakie poniosłeś koszta do stanu surowego zamkniętego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
datos 19.04.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Czy ktoś ma pomysł jak zmienić wejście do pomieszczenia gospodarczego żeby było od sieni? Jest tam 40 cm wiec na drzwi za mało, obracanie komina odpada bo dom będzie w górach i może zalegać śnieg, wiec czy pozostaje powiększenie domu? macie pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 21.04.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Czy ktoś ma pomysł jak zmienić wejście do pomieszczenia gospodarczego żeby było od sieni? Jest tam 40 cm wiec na drzwi za mało, obracanie komina odpada bo dom będzie w górach i może zalegać śnieg, wiec czy pozostaje powiększenie domu? macie pomysły ? Sposób pierwszy - powiększasz fundamenty o 40 cm. Sposób drugi - wpuszczasz komin w ścianę. Ja wykorzystałem oba sposoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 27.04.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Zarobiony jestem tak, że nie mam czasu wpaść na forum. W wolny dzień ganiam na budowę i od świtu do nocy robię co w mojej mocy... Mój elektryk: Elektryka mam dzięki mojej koleżance z którą pracuje. Wiem, że robił instalacje u kilku znanych osobowości a ostatnio robił u Blanki Winiarskiej. Elektrykę mam położoną z wyprzedzeniem na 10-15 lat. Po za standardową instalacją mam wyprowadzone głośniki do kina domowego w domu (salon) jak i głośnik nad tarasem. W kilku miejscach mam wyprowadzone oświetlenie domu ale to chyba standard. Jeśli chodzi o instalacje TV, to mam tak że w każdym pokoju mam możliwość oglądania tv z jednego dekodera (matki) i odbierać będę mógł w każdym z pokoi inny program. Jeśli chodzi o internet to także mam tak, że będę mógł korzystać z każdego dostępnego internetu na rynku. W 2012 roku ma wejść telewizja satelitarna cyfrowa. O tym także pomyślał mój człowiek. Ponadto mam wypuszczone kabelki do zwykłej naziemnej telewizji. Jeśli chodzi o instalacje to mam trzy klawiatury na system zabezpieczenia domu. W garażu na schodach i w wejściu. Oświetlenie terenu zewnętrznego będzie włączało się w momencie gdy będę wracał do domu. Ponadto oświetlenie mogę sobie wcześniej włączyć na stałe czy wyłączyć. Domofon do bramy mam umieszczony na dole przy kuchni bym specjalnie nie musiał drałować do drzwi by otworzyć komuś bramę jak i na piętrze bym oszczędził sobie kursu na dół. Oświetlenie schodów mam zapalane jak i gaszone w czterech miejscach. Bezpośrednio przy schodach ale także przy kuchni gdy jak i w przy pokojach sypialnych. Jedna z ciekawostek jaka usłyszałem od fachowca jest umiejscowienie włącznika i wyłącznika oświetlenia sypialni przy łóżku by specjalnie nie wstawać by zgasić światło. Sporo kabelków mi poszło na te udogodnienia. Około 800 metrów kabli samej elektryki plus instalacja alarmowa i TV. Skrzynka elektryczna jest kosmiczna Mam tak skonstruowaną by żyło mi się lepiej. System ochrony sprzętu AGD i TV na wypadek uderzenia pioruna, około 4/5 obwodów które dzielą domową instalacje na partycje które odpowiadają za część instalacji. Jak mam za małą moc to wyłącza mi się tylko część urządzeń czy kontaktów. Obecnie jestem po zakończeniu instalacji. Kosztów jeszcze nie znam bo to jak wiecie jest robione po małej znajomości. Do końca tygodnia powinienem wiedzieć coś więcej. Nieoficjalnie wiem, że koszty materiału powinny zamknąć się w granicy 4,5 tyś gdzie 1tyś złoty kosztował kabel WLZ do podłączenia budynku do sieci. Koszty łączne we wstępnej rozmowie miały zamknąć się w 7 tyś z robocizną ale już dziś wiem, że będzie nieco więcej. Dokładnie niebawem się dowiem i przekaże to Wam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 27.04.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Koszt stanu surowego zamkniętego !Koszt to 105 tyś ale bez drzwi wejściowych i bramy. (z robocizną)We wcześniejszych postach pisałem że to jest koszt 120 tyś ale wprowadziłem Was nieco w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 27.04.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Ja buduje Z71 GL i miałem wejście do pomieszczenia od strony kuchni. Zamurowałem to wejście i zostawiłem wolną przestrzeń z drugiej strony od sieni. Tam wstawię sobie szafę z możliwością przejścia do tego pomieszczenia. Nie będę tam palił i wykorzystam to miejsce na pralkę itp. Jest tam komin ale on służyć będzie tylko do kominka i do wyciągu z okapu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 27.04.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Obecnie jestem już po instalacji elektrycznej i częściowo po hydraulice. Od dwóch dni panowie od tynków robią pierwsze prace związane z ustawianiem kątowników przy oknach i ścianach. Wstępne gruntowanie już mam zakończone... A jak tam Wasze dzieła sztuki.................?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betina29 27.04.2010 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Witam Wszystkich!! Pietja-gratuluję,elektryka masz naprawdę ekstra-fajnie,że tak wszystko ładnie opisałes,bo własnie czyta to mój kochany mąż-elektryk i juz będzie wiedział co, jak i gdzie zrobić-hehe!! U nas walczy hydraulik i czekamy na okna,domek już przykryty,oto link,by go zobaczyć: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/ea4041681a6975c9.html Pozdrawiam Wszystkich Zetowców-odzywajcie się częściej,bo smutno tu bez Was!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 28.04.2010 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Witajcie ponownie.Niech mi ktoś odpowie - w jaki sposób macie rozwiązaną wentylację w kuchni i w łazienkach,bo moi budowlańcy nijak tego w projekcie nie mogą znaleźć. Jakieś rury spiro chcą w strop wkładać...A strop zalewam w piątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 28.04.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Zapowiada się obiecująco !Czekam na kolejne foty z dalszej części instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 28.04.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Ja mam nieco jeszcze w tej sprawie do zrobienia. W łazience na poddaszu komin wentylacyjny mam umieszczony przy ścianie łazienki i wystarczy bym się do niego przebił i założył wentylator do którego mam już położoną instalacje. W kuchni będę miał tylko wentylator nad kuchenką gdzie na 1 metrze będę musiał zainstalować rurę by dostać się do komina numer dwa. Jeśli chodzi o łazienkę na dole gdzie nie mam dostępu do komina muszę ten problem rozwiązać sam i nad tym pomyśleć... Mam również ułożoną już rurę do komina wentylacyjnego by nie czuć wybijającego się zapachu z szamba. Gdybym jej nie miał to śmierdziałoby mi w domu z szamba... Jeśli ktoś ma pomysł na rozwiązanie problemu wentylacji w małej łazience gdzie nie ma komina wentylacyjnego to proszę o wskazówki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts