Liquee 27.05.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Bruno podmurówkę zrobiłeś 15cm, czyli tyle ile styropian z wylewką. A nie brałeś pod uwagę wysokości płytek lub paneli? Bo wszędzie czytam, że trzeba 3cm doliczyć na wykończenie? Nie wyszły Tobie żadne uskoki? A tu fotki z dzisiejszej kontroli postępów dachu na budowie:) : Jak widzicie na załączonych zdjęciach zostawiłem miejsca na duże okna (balkonowe) w pokojach i zamierzam wstawić barierki żeby nie wypaść Wiele osób doradza mi jednak, że póki mogę żebym zrobił mniejsze otwory, bo długie okno niepraktyczne i ucieka tylko ciepło. Widziałem takie długie okna z barierkami i podoba mi się to. Czy, rzeczywiście straty ciepła będą tak strasznie zauważalne i w ogóle same minusy? Jakie macie zdanie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 28.05.2012 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 (edytowane) Brałem to pod uwagę- posadzki są równo z podmurówką więc jak położę czy płytkę czy panel wszystko powinienem mieć w jednej płaszczyźnie- w teorii oczywiście:) 3cm na wykończenie to chyba trochę dużo-jeśli zamierzam kłaść płytki ,więc ja uwzględniłem że cała posadzka razem z wykończeniem na gotowo będzie miała ok 16 cm. puki co wszystko wskazuje na to że taki będzie efekt końcowy. Ale coś więcej powiem po podłogach;) Powiedz mi kolego czym kryjesz dach- blachą? A odnośnie twojego pytania co do okien- mi tez się takie okienka podobają i wygląda to ładnie na elewacji- ale ........ ja bardziej zastanawiał bym się nad aspektem finansowym i użytecznością takich okien. Jak będziesz z nich korzystał, czy nie będzie ci szkoda miejsca -przy oknach wyższych można coś postawić pod parapetem(ja tam np. mam łóżko)- kwestia ceny- zwiększa ci to koszta (dodatkowe okna, no i nietanie barierki). Więc jeśli zależy ci na wyglądzie budynku, i potrzebna ci taka "spluwaczka" albo twoja żona lubi ci machać z okna aż znikniesz za rogiem kiedy wychodzisz do pracy, to czemu nie:) A stratami ciepła się nie przejmuj bo w końcu wstawisz tam okna a nie kotarkę. Edytowane 28 Maja 2012 przez BrunoBanani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 28.05.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Liquee,prośba taka-jak masz chwilę to wrzuć fotkę klatki schodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liquee 28.05.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 @Bruno:Na dach wybrałem dachówkę ceramiczną a dokładniej Roben piemont antracyt. Jeśli kogoś interesuje kwestia okien to zdecydowałem się jedynie na 2, w tych pomieszczeniach co w projekcie z tym, że w każdym pomieszczeniu po jednym oknie. Są to tak małe pomieszczenia, że wystarczy. I nie zamawiałem okna wyłazowego tylko stopnie zewnętrzne na dachu. A jeszcze jedno Bruno - czy u góry też robisz podłogówkę? Bo ja zamierzam i na dole i u góry, zeby w ogóle zrezygnować z kaloryferów (oszczędność miejsca). Tylko tu znów różne opinie czytam:/ W każdym razie jak będziesz robił podłogówkę, to proszę o jakieś zdjęcia i porady praktyka:) Czy jest są jakieś istotne rzeczy, które wziąć należy wcześniej pod uwagę? Bo jak tylko skończą dach i wstawie okna i drzwi przyjdzie czas na podłogówkę, którą zamierzam położyć sam:) @Mimorak:Przeglądnąłem swoje zdjęcia na kompie i nie mam klatki schodowej. Jak będę na budowie to pstryknę. Tylko powiedz mi, czy jakieś konkretne zdjęcia Cie interesują? Od dołu z góry robione? PS Jeszcze ścianek działowych nie mam więc ta klatka schodowa, to jeszcze nie wygląda jak klatka, tylko dziura w stropie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 28.05.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Klatka schodowa widziana z parteru.Chciałem zobaczyć,jak wyglada.Bo na górze to na razie tak jak mówisz,tylko dziura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 28.05.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Podłogówki nie robię na górze bo mam tam strop z płyty, więc doradzić nic nie mogę - ale żeby tak jak piszesz zaoszczędzić miejsce zdecydowałem sie na grzejniki które są nie wysokie a długie:) (nie wiem czy się zrozumiemy) Z istotnych rzeczy zwracaj uwagę na to by podłogówka była położona z jednego kawałka(bez łączeń rurek)- to tyle co mogę napisać na jej temat. Powiedz mi jak bedziesz do tego okna balkonowego przy klatce się dostawał?Powiadasz że ceramikę na dach kładziesz- a widzę że więźbę robisz tak jak w projekcie- a tam chyba tylko na blachę konstrukcja jest uwzględniona (nie mam przy sobie projektu ) Powiem ci że troszeczkę licha ta konstrukcja, takie minimum projektowe. Jeśli mogę coś poradzić to niech Ci to kierownik budowy obejrzy i wypowie czy jego zdaniem z doświadczenia taka konstrukcja nie jest za "słaba" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 28.05.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Dachówka swoje waży, dojdą napory wiatrów - no nie wiem, nie znam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 28.05.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 No i ja też ze trzy grosze dorzucę,ale nie złośliwie,żeby nie było - chciałem zobaczyć,jak wygląda klatka schodowa na parterze,bo ten otwór trochę mały się wydaje i schody strasznie strome wyjdą (jeśli się w ogóle zmieszczą).Ale może to tylko tak na zdjęciu wygląda.Ja też miałem taki problem,ale ścianę na dole przesunałem i jakoś to było:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 28.05.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Tak jak Mimoraczek pisze, absolutnie nie o złośliwość chodzi- mysle ze tak jak my planujesz dłużej mieszkać w tym domku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 28.05.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 :)Bruno,mów za siebie:) Ja planowałem dłużej mieszkać,ale na planach się skończyło.Na szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liquee 28.05.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Właśnie zmartwiony waszymi wpisami zerknąłem w projekt. Jest tam napisane że dachówka cementowa/ceramiczna/blachodachówka. Zadzwoniłem do faceta od dachu i mówi, żebym spał spokojnie, że spokojnie wytrzyma:) Jeśli chodzi o otwór to zrobiłem po prostu tak jak w projekcie. Nie myślałem wcześniej nad problemem stromych schodów. Jeśli chodzi o zdjęcia otworu to mam takie: PS Wszystkie uwagi są dla mnie cenne, nie odbieram niczego jako złośliwości. Nie obrażam się nawet na ludzi, którzy twierdzą, że będę mieszkał w garażu;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liquee 28.05.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 @Mimorak:Czy to znaczy, ze już nie mieszkasz w Z71? I czemu na szczęście? Za mały domek jednak, czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 28.05.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Dzięki za fotki,zrób jeszcze zdjęcie klatki na wprost od strony tarasu. Jak bedziesz miał pod reką jakiegoś fachowca od schodów,to niech rzuci okiem,czy coś się da zrobić,bo z tego,co widzę,to trochę lipa.I najlepiej zawołaj fachowca już teraz,póki jeszcze coś można zaradzić. Ja to kurna tydzień nie spałem przez te schody. A nie mieszkam bo...no,nie mieszkam i już.Mówiłem już o tym.Ale osiem miesięcy wytrzymałem i mam nadzieję,że kiedyś dostanę za to medal. A domek nie był za mały,był w sam raz. I tak jak Bruno mówi - przemyśl to okno nad schodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liquee 28.05.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 @Mimorak: Teraz to już nie za bardzo można jeszcze coś zrobić. Dookoła dziury schodowej jest zbrojenie połączone z wieńcem i słupem wewnątrz domu i zalane betonem, także dziury i tak już nie poszerzę. PS Doczytałem teraz, że sprzedałeś, umknęło mi choć dziwne, bo czytam forum na bieżąco.. Co do samej klatki schodowej, to jestem cholernie zły, że nie zmieniłem sobie umiejscowienia tych schodów. Największą głupotą są schody przy prostej ścianie, wtedy otrzymujemy niepraktyczny wielki tunel w górę. Lepszym rozwiązaniem są schody pod skosem. Oszczędza to miejsce, a wraz ze skosem schodów mamy skos sufitu, przez co nie ma takiego luftu długiego na klatce schodowej:( No cóż jest jak jest. Długie okno wraz z małym będzie tworzyło fajnie oświetloną klatkę schodową i lepiej będzie się prezentowała. Mam świadomość, że to niepraktyczne rozwiązanie, że dostęp ciężki, ale myciem okien zajmie się żona, a czemu to tylko ja mam mieć ciężko w życiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 28.05.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 @Liquee:)ktoś musi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 28.05.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 A ja wam powiem w tajemnicy że - ponieważ klatka jest jaka jest to nie robię ścian działowych w tym pokoju na poddaszu przylegającym do schodów. naprzeciwko łazienki. Bedze tam taki otwarty hol. Będzie tam biurko , komp, i jakieś wyro dla wędrowca strudzonego- myślę że to oki pomysł - a na pewno wygląda dobrze. poza tym my z zona sami więc nam pokoi nie potrzeba dużo:)A propos Liguee, mogę ci coś doradzić co do dachu, wiesz od 1998 roku wykonuje je, widziałem już różne rzeczy jakie z dachami się dzieją , słyszałem tez rożne teksty wykonawców, typu "będzie pan zadowolony" . Zrobisz z tym co zechcesz- a i jedna rzecz. Warto pytać wykonawcy o zdanie , ale pamiętaj jedno , czasem trafisz takiego co idzie po najmniejszej linii oporu - będzie zapewniał że jest dobrze bo i po co ma robić więcej za te same pieniądze , potem zawsze i tak może powiedzieć " panie , tak było w projekcie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 28.05.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Liquee zdecydowanie odradzam takie okna do samej podlogi, mialem takie okna w kraju w którym teraz mieszkam w wynajetej chacie okolo 1,5 roku. I nie chodzi tu o estetyke,wyglad czy koszty. Latem w czasie upalów jest to moze i dobre ale reszte roku beznadzieja. Chodzi o to ze czasem trzeba otworzyc okno na chwile chociazby zeby wyjzec na zewnatrz i wtedy wywietrzysz pokój w kilka sekund. Mialem takie okna i powiem jedno jak w nim stoisz to nogi zawsze marzna bo jakos tym dolem okna zawsze wiatr hulal. No chyba ze dasz takie okno dzielone, ze bedzie mozna górna polówke okna otwozyc osobno (bez dolnej czesci) ale takiego okna nigdzie nie widzialem. Jedno wiem takie okno blyskawicznie wyziebia pokój. No i jeszcze jedno czasem rano musialem z wyra wyjsc do okna no trzeba bylo portki wkladac a w normalnym oknie to i bez gaci mozesz czasem postac;) a potem do luzka do roboty wrucic:sleep: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 28.05.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 BrunoBanani sory ze pytam, ale nie planujesz w [rzyszlosci jakis malych BrunoBananków:wave: Bo szczeze powiem odwaznie planujesz te przestrzenie z domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 29.05.2012 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 @Liquee,zobacz,ja miałem klatkę schodową poszerzoną,ściana była na równi ze słupem a i tak te schody trochę niefachowe wyszły.Nie sugeruj się fotką,bo dom jest w odbiciu lustrzanym.Zobacz tylko,czy też masz taką szeroką klatkę.A w razie czego,to podobno otwór w stropie można powiększyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 29.05.2012 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 A teraz tak zapytam - czy ktoś wie,co się dzieje z Matką-Założycielką Betiną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts