Mimorak 03.06.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 @Krasiol,skąd ciągniesz wodę,z Irkucka,że 7000zł? Gaz to wiem,że drogi,ale woda?@Sofia,odeślij tą firmę tam,skąd zeszli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 03.06.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Mimoraczku ja miałem wodę za 8 tys. Tyle tylko że udało nam się z sąsiadami dogadać z wodociągami że skoro potem cała infrastruktura przechodzi na nich to niech się dorzuca do inwestycji , a kolejni którzy się będą podłączać będę już kasę dawać wodociągom- więc poszli na układ 50/50. Tak czytam teraz wątek koleżanki Sofii i przyłącze się do wpisu Mimoraka. Na dobrej jakości materiały w stan surowy zamknięty wydałem 60 tys. 35 tys. max. wydał bym na firmę która by ten stan wykonała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasiol 03.06.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Mimorak - nasza dzialka jest kawałek od istniejącego wodociągu wiec trzeba pociągnąć zupełnie nową nitke. Złożyliśmy do wodociągów pismo o partycypację w kosztach, mam nadzieje że to będzie jakaś konkretna suma np.jaku BrunaBanani I tak już kosztem hydrantu podzieliliśmy się z innymi. Jest 5 działek,4 są sprzedane i na tych czterech ten hydrant podzielimy. Pewnie jeszcze w przyszłości będziemy dokańczać drogę wspólnie. BrunoBanani -a jak wodociągi się rozliczają,płacą firmie czy Tobie ???? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 03.06.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Mogliśmy zrobić na dwa sposoby- wynająć firmę i potem czekać aż wodociągi nam oddadzą kasę lub zlecić to w całości wodociągom i zapłacić im potem te 50 %. Zrobiliśmy kosztorysy na wykonanie tych prac i wodociągi wyszły drożej-udaliśmy się jednak z oferta prywaciarza do kierownika prac wodociągów i zrobili nam lepszą, tańsza ofertę. Zdecydowaliśmy się więc na wykonanie tych prac przez przedsiębiorstwo usług komunalnych. Dodam jeszcze że zlecając prace PUK nie musieliśmy troszczyć się o papirologie. U nas przyłącze wykonywane było na odcinku 100m , tak jak u kolegi całkiem nowa nitka- do podziału na 4 posesje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 03.06.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Jeeeezu,co wy opowiadacie? Ja musiałem się podpiąć do wodociągu w odległości ok.40-50 m od domu.I poszedłem załatwiać tą wodę z Wodociągami.I tam się dowiedziałem,że ich to nie interesuje,mam przyjść,jak już się podepnę i wtedy oni założą licznik.No to do boju,kupiłem zwykłą rurę giętką 32 (taką na metry) i wcinkę,fizyczni wykopali rowek ,hudraulik się podpiął bez zakręcania głównego zaworu i pozamiatane.Zapłaciłem za wodomierz tylko.Jakoś koło stówy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasiol 03.06.2012 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 My mamy jakieś 70 metrów nitki ciągnąć no i musi być hydrant . Mam nadzieje ze jakoś konkretnie wodociągi nam zwrócą.Przez te wszystkie dziwne dodatkowe koszty zastanawiamy sie czy nam kasy starczy. Wzięliśmy kredyt i teraz widze realnie, że trzeba troche pokombinować. Do końca września chcieliśmy się wprowadzić. Prace naokoło domu zostawimy sobie na drugi rok. Musze już zamówić w tym tygodniu gościa od kominków, to nasze podstawowe ogrzewanie ( z płaszczem) ,takby zarezerwował sobie czas jak juz bedzie można wejść z tą robotą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 03.06.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 @Mimorak wszystko się zgadza, tyle że u nas w grę wchodzi tak jak u kolegi cała nitka razem z hydrantem bo w przypadku podłączenia do istniejącej nie jest ona w stanie spełnić naszego zapotrzebowania. Stąd ta chyba różnica. @Krasiol wiem co czujesz- mieliśmy to samo- z kredytu musieliśmy wykonać poza planowe rzeczy. Doszło miedzy innymi 100m drogi i woda- tego nie przewidziałem . optymistyczne jest to że zamknę się w kwocie wziętego kredytu, pesymistyczne że nie w kwocie 180 tys . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 03.06.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 No i jak tu nie pić...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 03.06.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 No to co panowie. Co pijemy? Żona kanapek zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasiol 03.06.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 no to zdrówko BrunoBanani - mam nadzieje ze nam sie uda za kredyt wykończyć choć takby się wprowadzić ,a sprzęt i meble ....pozostaje lotto :) a może jak to żonka mówi "z nieba spadną" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 03.06.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Oby , oby - ja tak po ciuchu mam nadzieję że kuchnie i łazieneczki sobie z tego porobimy:)Meble ciągnę z chatki w której teraz mieszkam, umeblujemy co się da a resztę mebli z kartonów najwyżej:) Teren też zagospodarować planujemy za jakiś czas- i tak mamy dobrze bo ogrodzony jestem z trzech stron:)jak myslicie, powinienem coś dac sąsiadowi który postawił ogrodzenie -notabene i ja z niego korzystam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 03.06.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Zapytaj sąsiada,co by chciał.Może piwem opękasz.Dobra,mi już nie lejcie,muszę lecieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liquee 03.06.2012 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Bruno, ja mam sąsiadów z jednego boku, którzy zrobili niedawno ogrodzenie. Z grzeczności się przejdę zapytać, czy się dorzucić. Może sąsiad machnie ręką, a ja przynajmniej zostawię dobre wrażenie. Ale na wypadek, gdyby nie machnął ręką tylko pokazał faktury i powiedział 50/50, to do niego nie idę póki nie skończę budowy, bo pieniążki na ważniejsze cele na razie muszą iść (W końcu to 32 metry siatki z podmurówką ) Mam jedno pytanie. Budowlańcy na moją prośbę zostawili większe otwory okienne i tarasowe na rolety zewnętrzne. Oczywiście chciałem je zamontować, gdy jeszcze się nie orientowałem ile kosztują. Okazuje się, że wszystkie okna i drzwi balkonowe + tarasowe wyniosą mnie 6.000zł brutto bez rolet, a z roletami 13.000zł Jakiś koszmar. Oczywiście rezygnuje z rolet. Tylko czym zaślepić miejsce, które było przeznaczone na rolety? Czy styropian to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 05.06.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Wlasnie dzisiaj w poludnie wyladowalem i po przyjezdzie z lotniska od razu na forum. Sporo sie dzieje. Ja wode bede mial ze studni sasiada 100m bo do wodociagu mam tez 100m ale woda tam nie ciekawa i bardzo chlorowana a cisnienie,,, no ja po piwie mam wieksze. Sasiad ma wode zrudlana i bardzo smaczna, pokazywal mi swój kilkunastoletni czajnik i w srodku jak srebro, zero kamienia. Bede musial wykopac 100m pociagnac rure, z kablem bo pompa bedzie w studni a w domu tylko zbiornik od hydroforu i sterowniki. ale wode bede mial za darmo jedynie tylko koszt pradu jaki zuzyje pompa. Co do ogrodzenia ja nie mam nsjblizszego sasiada (najblizszy 100m) tak wiec sam bede grodzil caly kwadrat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasiol 06.06.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Lique - nie mam pojęcia czym zaślepić to puste miejsce. My przez chwilę myśleliśmy o roletach, ale faktycznie koszt duży,dla złodziei żadna przeszkoda,jedynie że w ciągu dnia można sobie przyciemnić i spać jak w nocy. BrunoBanani - my będziemy teraz grodzic i sąsiad przyszedł i powiedzial zechce sie dołożyć do boku :) MaroPL - my teraz też myśleliśmy o studni,ale mamy pozwolenie z wodociągiem i bez tego nam nie odbiorą - nie pomyslelismy wcześniej by od razu tak zaprojektowac. Po odbiorze zrobimy studnie taką chociaż do mycia aut itp.... Dziś zrobie nowe fotki,ściany rosną jak na drożdżach. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 06.06.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Mnie rolety tez przeraziły a i nie są mi jakoś specjalnie do szczęścia potrzebne. Otwory po nich zaślepić pewnie i można by było styropianem ale czy to będzie trwałe- rozpędzisz się , karnisz zamatować będziesz chciał i w styropian?Pozatym nawet nie masz za bardzo do czego go przymocować - na ścisk wejdzie , ale i tak samo łatwo wyjdzie. Prędzej jakaś płytę osb bym dał A u mnie od dziś walentynki:D @krasior z czego budujesz, bo wyglada to jak kominki wentylacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 06.06.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Ja bym tam wetknął styropian.Nie na ścisk,tylko osadził go na piance montażowej.Nic złego nie powinno się stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 07.06.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Jak widze po zdieciach to sa chyba pustali ceramiczne LEIER:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 08.06.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Obstawiam Polska Grecja 3:1:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 08.06.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Prawie Ci sie udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts