Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mimoraczku ja miałem wodę za 8 tys. Tyle tylko że udało nam się z sąsiadami dogadać z wodociągami że skoro potem cała infrastruktura przechodzi na nich to niech się dorzuca do inwestycji , a kolejni którzy się będą podłączać będę już kasę dawać wodociągom- więc poszli na układ 50/50. Tak czytam teraz wątek koleżanki Sofii i przyłącze się do wpisu Mimoraka. Na dobrej jakości materiały w stan surowy zamknięty wydałem 60 tys. 35 tys. max. wydał bym na firmę która by ten stan wykonała .

Mimorak - nasza dzialka jest kawałek od istniejącego wodociągu wiec trzeba pociągnąć zupełnie nową nitke. Złożyliśmy do wodociągów pismo o partycypację w kosztach, mam nadzieje że to będzie jakaś konkretna suma np.jaku BrunaBanani :)

I tak już kosztem hydrantu podzieliliśmy się z innymi. Jest 5 działek,4 są sprzedane i na tych czterech ten hydrant podzielimy. Pewnie jeszcze w przyszłości będziemy dokańczać drogę wspólnie.

BrunoBanani -a jak wodociągi się rozliczają,płacą firmie czy Tobie ????

pozdr

Mogliśmy zrobić na dwa sposoby- wynająć firmę i potem czekać aż wodociągi nam oddadzą kasę lub zlecić to w całości wodociągom i zapłacić im potem te 50 %. Zrobiliśmy kosztorysy na wykonanie tych prac i wodociągi wyszły drożej-udaliśmy się jednak z oferta prywaciarza do kierownika prac wodociągów i zrobili nam lepszą, tańsza ofertę. Zdecydowaliśmy się więc na wykonanie tych prac przez przedsiębiorstwo usług komunalnych. Dodam jeszcze że zlecając prace PUK nie musieliśmy troszczyć się o papirologie.:)

U nas przyłącze wykonywane było na odcinku 100m , tak jak u kolegi całkiem nowa nitka- do podziału na 4 posesje .

Jeeeezu,co wy opowiadacie? Ja musiałem się podpiąć do wodociągu w odległości ok.40-50 m od domu.I poszedłem załatwiać tą wodę z Wodociągami.I tam się dowiedziałem,że ich to nie interesuje,mam przyjść,jak już się podepnę i wtedy oni założą licznik.No to do boju,kupiłem zwykłą rurę giętką 32 (taką na metry) i wcinkę,fizyczni wykopali rowek ,hudraulik się podpiął bez zakręcania głównego zaworu i pozamiatane.Zapłaciłem za wodomierz tylko.Jakoś koło stówy.

My mamy jakieś 70 metrów nitki ciągnąć no i musi być hydrant . Mam nadzieje ze jakoś konkretnie wodociągi nam zwrócą.

Przez te wszystkie dziwne dodatkowe koszty zastanawiamy sie czy nam kasy starczy. Wzięliśmy kredyt i teraz widze realnie, że trzeba troche pokombinować. Do końca września chcieliśmy się wprowadzić. Prace naokoło domu zostawimy sobie na drugi rok. Musze już zamówić w tym tygodniu gościa od kominków, to nasze podstawowe ogrzewanie ( z płaszczem) ,takby zarezerwował sobie czas jak juz bedzie można wejść z tą robotą.

@Mimorak wszystko się zgadza, tyle że u nas w grę wchodzi tak jak u kolegi cała nitka razem z hydrantem bo w przypadku podłączenia do istniejącej nie jest ona w stanie spełnić naszego zapotrzebowania. Stąd ta chyba różnica. @Krasiol wiem co czujesz- mieliśmy to samo- z kredytu musieliśmy wykonać poza planowe rzeczy. Doszło miedzy innymi 100m drogi i woda- tego nie przewidziałem . optymistyczne jest to że zamknę się w kwocie wziętego kredytu, pesymistyczne że nie w kwocie 180 tys . :(

Oby , oby - ja tak po ciuchu mam nadzieję że kuchnie i łazieneczki sobie z tego porobimy:)

Meble ciągnę z chatki w której teraz mieszkam, umeblujemy co się da a resztę mebli z kartonów najwyżej:)

Teren też zagospodarować planujemy za jakiś czas- i tak mamy dobrze bo ogrodzony jestem z trzech stron:)

jak myslicie, powinienem coś dac sąsiadowi który postawił ogrodzenie -notabene i ja z niego korzystam?

Bruno, ja mam sąsiadów z jednego boku, którzy zrobili niedawno ogrodzenie. Z grzeczności się przejdę zapytać, czy się dorzucić. Może sąsiad machnie ręką, a ja przynajmniej zostawię dobre wrażenie.

Ale na wypadek, gdyby nie machnął ręką tylko pokazał faktury i powiedział 50/50, to do niego nie idę póki nie skończę budowy, bo pieniążki na ważniejsze cele na razie muszą iść:) (W końcu to 32 metry siatki z podmurówką:o )

Mam jedno pytanie. Budowlańcy na moją prośbę zostawili większe otwory okienne i tarasowe na rolety zewnętrzne. Oczywiście chciałem je zamontować, gdy jeszcze się nie orientowałem ile kosztują. Okazuje się, że wszystkie okna i drzwi balkonowe + tarasowe wyniosą mnie 6.000zł brutto bez rolet, a z roletami 13.000zł :o Jakiś koszmar. Oczywiście rezygnuje z rolet. Tylko czym zaślepić miejsce, które było przeznaczone na rolety? Czy styropian to dobry pomysł?

:welcome:

Wlasnie dzisiaj w poludnie wyladowalem i po przyjezdzie z lotniska od razu na forum. Sporo sie dzieje. Ja wode bede mial ze studni sasiada 100m bo do wodociagu mam tez 100m ale woda tam nie ciekawa i bardzo chlorowana a cisnienie,,, no ja po piwie mam wieksze. Sasiad ma wode zrudlana i bardzo smaczna, pokazywal mi swój kilkunastoletni czajnik i w srodku jak srebro, zero kamienia. Bede musial wykopac 100m pociagnac rure, z kablem bo pompa bedzie w studni a w domu tylko zbiornik od hydroforu i sterowniki. ale wode bede mial za darmo jedynie tylko koszt pradu jaki zuzyje pompa. Co do ogrodzenia ja nie mam nsjblizszego sasiada (najblizszy 100m) tak wiec sam bede grodzil caly kwadrat.:eek:

Lique - nie mam pojęcia czym zaślepić to puste miejsce. My przez chwilę myśleliśmy o roletach, ale faktycznie koszt duży,dla złodziei żadna przeszkoda,jedynie że w ciągu dnia można sobie przyciemnić i spać jak w nocy.

BrunoBanani - my będziemy teraz grodzic i sąsiad przyszedł i powiedzial zechce sie dołożyć do boku :) :):wave:

MaroPL - my teraz też myśleliśmy o studni,ale mamy pozwolenie z wodociągiem i bez tego nam nie odbiorą - nie pomyslelismy wcześniej by od razu tak zaprojektowac. Po odbiorze zrobimy studnie taką chociaż do mycia aut itp....

Dziś zrobie nowe fotki,ściany rosną jak na drożdżach. :)

pozdr

Mnie rolety tez przeraziły a i nie są mi jakoś specjalnie do szczęścia potrzebne.

Otwory po nich zaślepić pewnie i można by było styropianem ale czy to będzie trwałe- rozpędzisz się , karnisz zamatować będziesz chciał i w styropian?Pozatym nawet nie masz za bardzo do czego go przymocować - na ścisk wejdzie , ale i tak samo łatwo wyjdzie. Prędzej jakaś płytę osb bym dał :)

A u mnie od dziś walentynki:D

@krasior z czego budujesz, bo wyglada to jak kominki wentylacyjne?;)