Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

widze ze wszystko 3 razy skopiowalem , ale i tak dobrze ,ze mnie sie udalo :p. Dom jest 1 metr szerszy i 1 metr dluzszy ,zlikwidowalem wneke na tarasie , podnioslem fundament na 5 bloczkow bo niedaleko mam kanal notecki , do fundamentu poszlo 112 ton piasku ,stan zero wyniosl mnie na ta chwile 22 tys budowy studni ani podlaczenia pradu nie licze . Pozdrawiam wszystkich

BrunoBanani - budujemy z porotermu ,czy coś wtym stylu

Kurcze ostro się żonka zastanawiała w czwartek czy robić na dole ten pokoik, robiliśmy sobie grilka na działce i weszliśmy do środka i tak pięknie ten salon wyglądał jeszcze bez tej ścianki działowej. No ale mamy 3 dzieci ,fak ze najmłodszy dopiero sie urodził i mógłby z nami jakieś 3 latka być w pokoju, no ale co potem ? Już lepiej mieć mniejszy salonik,a mądrze urządzony- już jakś wizja jest, niż potem :bash: że tego nie zrobiliśmy.

browarek39 - no faktcznie to Twoje Z71 całkiem duze będzie :)

Maro_PL - ja też jestem optymistą, może we wtorek spełni się to nasze podejście:wiggle:

no razy 3 to pewnie tak ;) , a tak na powaznie to chcialem po cichu go troche poszezyc i przedluzyc ale pani inspektor powiedziala ,ze trzeba uwazac bo do wszystkiego sie czepiaja . Poczatkowo wywalilem ten slup w malym pokoju , ale po powiekszeniu budynku musial wrocic , mam jeszcze takiego pomysla zeby na polpietrze zrobic drzwi balkonowe i pozniej jak wybuduje garaz zrobilbym z dachu taras , ale niewiem czy to przejdzie ,narazie zakupilem ytong 1008 sztuk , za 6,20 podobno starczy na caly budynek i cena niby promocyjna . Pozdrawiam

:welcome:

Ja ten maly pokoik na parterze zlikwidowalem i naprawde wyszedl piekny salon z duza jadalnia, podoba mi sie taka przestrzen.Tutaj gdzie teraz mieszkam tak wlasnie buduja,tak zwany Livingroom czyli na dole toczy sie cale zycie mieszkanców domu a sypialnie moga byc male bo tam sie tylko spi.

Ja ten slup zlikwidowalem, ale zeby nadzór sie puzniej nie przyczepil to zrobili mi zamiast slupa taki stalowy odciag w stropie.

Zreszta w razie godziny W zawsze mozna bedzie puzniej na parterze zrobic ta scianke dzialowa i ten maly pokoik, trzeba jedynie zostawic te okna tak jak w projekcie.

Nadal wierze w naszych, jak pokonamy ruskich to euro jest juz nasze:wave:

Wlasnie lepiej potem scianke postawic jak dziecko bedzie wieksze i bedzie ten pokój potrzebny. Narazie dopuki dziecko jest przy matce nie jest ten pokój potrzebny, a puzniej to napewno bedzie, to po co potem burzyc?

Jak mi sie trzecie przytrafi to napewno postawie scianke i odzyskam ten pokój na dole na sypialnie dla mnie i zony, a dzieci,,,trzy pokoje na górze.

Z innej beczki: moja decyzja co do stropu to taka że nic nie zmieniam i zostaje teriva. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć ile będzie trzeba stempli? Daleko mi do stropu ale mam okazje dostać za grosze po sąsiedzku używane drewniane stemple. Sąsiad (trochę dalszy co prawda) ma tych stempli pewnie dość dużo (nie wiem jeszcze ile) bo dom większy i deka "tradycyjna" a sprzedać będzie chciał zapewne wszystkie i muszę wiedzieć czy mi się to opłaci.

Podobna sytuacja z deskami. Kumpel chce sprzedać używane szłunkowe deski a jak ja ich nie wezmę to ich po prostu potnie i spali... No i chciałbym wiedzieć ile wam poszło desek.

Jak Ci daje po cenie drewna opalowego to pewno ze bierz, tylko nie wiem jak z wysokoscia tych stempli, czy beda pasowac ale zawsze mozna cos podlozyc lub dociac. Szalunki gotowe i tak bedzie trzeba rozbijac i dopasowywac na nowo, czasem to demontaz takich szalunków jest gorszy jak zbijanie nowych, ale jak po cenie opalu to mozna wziazc, chociaz mi za wszystkie stemple i deski na budowe wyszlo okolo 1000zl i podobno jest to standard na kazdej budowie a potem i tak wszystko do kominka. Nie wiem ile stempli mi poszlo bo czesc bylo stalowych z regulacja a strop mialem czeski ale podobny do Terrivy

Ja mam oryginalny Porotherm i ma ceglasty kolor.

Zresztą mój domeczek w obecnym stanie wygląda tak: :)

12062012937.jpg

Co do małego pokoju w salonie to też mam dylemat.. podoba mi się ta przestrzeń, ale żonie marzy się tam pralnia, pralka + miejsce na suszenie.

Ja myślę o takim rozwiązaniu salonu, aby jeśli jest potrzeba miejsca to otwieramy pokoik tak aby tworzył z salonem całość, jak coś chcemy ukryć zamykamy. Jeszcze nie wiem jakie to miałoby być rozwiązanie (jakieś drzwi przesuwne duże, spuszczane, roletowe?) nie wiem, nie chcę aby brzydko wyglądało, może w IKEI się coś znajdzie. Oni mają fajne propozycje rozwiązań:)

Są teraz bardzo fajne systemy przesuwnych drzwi- można z nich tworzyć całe ściany które potem składasz- z ta IKEA Też nie głupi pomysł. Kiedyś byłem(ale lans co;) i faktycznie maja bardzo ciekawe rozwiązania na zagospodarowanie małych przestrzeni.

Ja dziś jestem bardzo happy- tynki mam !!!!:D W końcu zaczyna to wszystko wyglądać jak dom:)

Widziałem rozwiązanie drzwi przesuwnych, problem, że nawet te segmentowe ja się przesunie, aby powiększyć salon to bym musiał klatkę schodową zasłonić;) Zobaczymy.

Gratulacje Bruno, tynki dają efekt "prawie skończonego" wnętrza. Super! Jak będziesz miał czas to popstrykaj trochę fotek jak to z tynkami wygląda, pozazdrościmy Tobie trochę;)

Ja się na tynki umówiłem na czerwiec wstępnie, już się wczoraj facet przypominał, ale niestety nie mam drzwi wej i okien = okna będą za 4 tygodnie około. A jak nie ma okien, nie ma elektryki, jak nie ma elektryki nie ma tynków:(

No u nas dziś już wszystko przygotowane do zalania stropu. I potem już góra i dach. Do dachówki musze dopłacić 2 tysiące, kurde zawsze coś sie okazuje droższe niż zamierzyliśmy. Oj kiedy mi te tynki zrobią ? Mam nadzieje ,że wmiare szybko. Na weekend mam umówionego gościa odkominka z płaszczem wodnym. Trzeba sie z nim szybko dogadać bo wielki mecz nas czeka. Ten mój poroterm to jak sie okazao poromur :):). Ustaliliśmy z kierownikiem ze ta sciankana dole bedzie od razu z karton-gipsu,po co potem mur burzyć.