Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiecie że chciałem przesłać panience aneczkaaa26 ten skan i nie mogę znaleźć projektu- normalnie to już drugi który mi wessało!

N nic , miałem chęci- ale tak na marginesie , ten projekt elektryczny to się nadaje do .......... elektryk i tak zrobi instalacje pod was- sam też z doświadczenia doradzi:)

Dzis próbowałem z moja księżniczką wybrać kafle na podłogę :)- nie życzę nikomu , kafli nie ma , mętlik w głowie i wielka kłótnią w sklepie;)

Na całe szczęście rozbawiła nas jedna pani która zaproponowała nam kafle w promocyjnej cenie - jedyne 259 za m2:D

Naprawde ładna elewacja.

U nas tydzień zabiegany.

Gościu od kominka niestety przełożył spotkanie na ten tydzień wiec jeszcze nic nie wiem.

Jeśli chodzi o kuchnie to nie mamy tego bocznego okienka , wiec ściana jest całkiem spora, jakto bede już mieć rozrysowane to wrzuce.

Przy takim panelu jest szansa na wyspe 80/100 albo na blat wychodzący ze środkowego panela wiec całkiem sporo kuchnia pomiesci.

Drzwii zostawiam w kuchni bo jedną ściankę z tego pomieszczenia chce wykorzystać a/la spiżarke , ogrzewanie to i tak bedzie kominek z płaszczem wiec bedzie to czyste pomieszczenie

Orientowaliśmy się tez ile kosztują te panele dekoracyjne co są widoczne w salonie na stronie z71 , cudo ale drogie jak chol..........

Kafle na podłoge to Bruno faktycznie problem,niby pełno ajednaknic z tego. My szukalismy do tej na dolełazienki i na razienic.

:welcome:

Rzeczywiscie co nowy budujacy Z-71 to nowe zmiany i pomysly. Ja zdecydowalem sie na betonowe schody i teraz nie zaluje tego, Jak bylem w Polsce to juz widzialem szalunki pod te schody. Obrucilem tez odwrotnie kierunek tych schodów tak ze wejscie mam po prawej stronie i szczerze powiem ze po lewej stronie przy scianie wyszlo calkiem spore pomieszczenie pod schodami. Poczatkowo mialo tam byc WC ale teraz wstawie tam boiler na wode ,hydrofor i jeszcze spory magazynek na graty zostanie a WC zrobie tam gdzie komin bo wejscie mam tam od korytarza. Jak dostane dzisiaj fotki to wkleje:cool:

Tynk "Majster Tynk" Silikatowy 2,5mm. Kolor 400 z palety barw Majster Tynk oraz mozajka elewacyjna nr.100 z dodatkiem 10% czarnego kamienia.

Domek zrobiła mi 4 osobowa ekipa w 2 dni. Oczywiście baza była przygotowana wzorcowo. Nie mieli nic do porawek w związku z kleiem położonym na styropianie.

Koszty dla zainteresowanych.

16 wiaderek tynku , 3 wiadra mozaiki , 3 wiadra gruntu do tynku i 1 wiadro grunto do mozaiki plus folie i taśmy to koszt 2200.

Robocizna 2100 (12 zł z m2) na gotowo.

Na dom Z71 GL z garażem potrzeba nieco mniej bo mi zostały 4 wiadra tynku i 1 gruntu.

Mogę odsprzedać pozostałe mi materiały za rozsądne pieniążki...

ele.JPG

ele1.JPG

el.JPG

el1.JPG

:welcome:

Nie mam zielonego pojecia czy to dobra czy zla cena. Nie orietuje sie wogule w cenach w Polsce. Jedynie sledze ceny jesli temat dotyczy mnie (z wasza pomaca na tym forum)ale jak juz wczesniej pisalem mam schody zelbetowe. Ale tyle co juz sie orietuje u mnie na dolnym slasku sa troche nizsze ceny niz u Ciebie Bruno:yes:

Jeśli chodzi o ogrzewanie kominkowe to:

Gdy odpalałem to miałem 18 stopni w domu. Po 2 godzinach palenia temperatura w salonie podniosła sie do 22 stopni zaś na piętrze w pokojach gdzie system z reguły ma działać to temperatura dochodziła do 25/6 stopni co już robiło sie nie przyjemne. Zbyt ciepło.

Reasumującm, można się dogrzać ale jak ma być to na dłuższą metę to wolę ciepło z centralnego ( pieca ) bo koszty dmuchawy kominkowej dają sie we znaki i to dość wyraźnie.

Nie paliłem komonkiem w zime a tylko w chłodne dni -październik i kwiecień